jabłka - 25490 przepisów (strona:37/1700)

Orzechowy jabłecznik z kremem 263

zmielonych orzechów laskowych lub włoskich 110 g mąki pszennej tortowej 6 dużych jajek 220 g cukru ( 1 szklanka ) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Nadzienie jabłkowe: 1,2 kg jabłek ( waga przed obraniem ) sok z połowy cytryny 1 galaretka cytrynowa cukier do smaku ( ilość zależy od słodkości jabłek ) Krem budyniowo - maślany: 500 ml mleka 2 żółtka 3 łyżki cukru(...)przez około 15 - 20 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu biszkopt wyjąć z piekarnika i odłożyć do całkowitego wystudzenia. Po wystudzeniu przekroić wzdłuż na 2 blaty. Nadzienie jabłkowe: Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o grubych oczkach ( najlepiej prosto do garnka, w którym będą się dusiły ). Do jabłek dodać sok z cytryny, wymieszać. Postawić

Opowieści z piekarnika
Szarlotka tatrzańska 143

bardzo wysoką warstwą jędrnych jabłek w cieniutkich plasterkach. Uwielbiam takie szarlotki i mogę je jeść przez cały rok. Dla mnie im więcej jabłek, tym lepiej, a to ciasto ma ich spektakularną ilość. Jabłka muszą być pokrojone w bardzo cienkie plasterki, wtedy szybciej się upieką. Każda szarlotka najlepiej smakuje z szarą renetą(...)boki blaszki o wymiarach 23 x 33 cm. – Blaszkę z ciastem wstawić do lodówki na około 1 godzinę. Jabłka – Obrać jabłka, pokroić na ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w cieniutkie plasterki. – Pokrojone jabłka wymieszać delikatnie z cukrem pudrem i cynamonem, uważając przy

To co kocham
jabłka na szarlotkę 134

ścieramy na tarce o grubych oczkach, przekładamy na dużą patelnię z grubym dnem, dodajemy cukier i smażymy na małym ogniu, często mieszając, aż jabłka się rozgotują. Pozostałe jabłka koimy w kostkę i dodajemy do podsmażonych jabłek, doprawiamy cynamonem i opcjonalnie sokiem z cytryny. Całość podsmażamy jeszcze przez ok. 10 min. aby kawałki jabłek zmiękły. Gotowe(...)przekładamy do wyprażonych słoików i pasteryzujemy przez ok. 15 min. Tak przygotowane jabłka przyspieszają wykonanie szarlotki Kolor jabłek zależy od odmiany jabłek i ilości użytego cynamonu. Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz

Domowy Smak Jedzenia
Jesiennie: jabłecznik z marcepanem 182

piekłyśmy. Tym razem dziewczyny zaproponowały wspólne gotowanie z jabłkami; w końcu to najlepszy na nie czas. Nie wahałam się ani chwili; pierwszy raz w tym roku zebrałam jabłka z własnej jabłonki, i byłam z nich niezwykle dumna. Nie mogłam ich wszystkich ot tak, po prostu zjeść. Szarlotka była jedyną opcją. Przepis na jabłecznik z marcepanem znalazłam u Gosi(...)jabłek z marcepanem i wiedziałam, że to doskonale zgrany duet. I tym razem się nie zawiodłam. Mięciutkie, ucierane ciasto mocno pachnące cytryną świetnie współgra z soczystą warstwą miękkich jabłek i marcepanową, delikatną pianką. Nuta cynamonu nadaje ciastu jesiennego charakteru i sprawia, że całość staje się pełnoprawną szarlotką. A może jabłecznikiem...? Chyba nigdy nie rozwikłam tajemnicy nazewnictwa ciast

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Szarlotka z połówkami jabłek 407

mogło być inaczej :) W przepisie podanym poniżej zmniejszyłam nieco ilość składników w porównaniu z oryginalną recepturą, żeby móc go wykorzystać w formie o wymiarach 23x23cm . Szarlotka z połówkami jabłek Składniki: CIASTO 320g mąki pszennej 180g masła 150g waniliowego serka homogenizowanego 2 łyżki domowego cukru waniliowego 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia jabłka - owoców ma być tyle, aby połówki zakryły(...)wałkowaliśmy ciasto na papierze: przełożyć ciasto arkuszem do góry i dopiero wtedy zdjąć papier), docisnąć ciasto przy brzegach formy, żeby skleiło się z dolną warstwą ciasta oraz delikatnie pomiędzy jabłkami - ciasto nakłuć delikatnie widelcem - piec w 180-190 stopniach przez 50-60 minut do zrumienienia się ciasta - pod koniec pieczenia szarlotki przygotować lukier: cukier puder przesiać do miseczki, rozetrzeć

Smakołyki Bereniki
Kakaowe ciasto orkiszowe z jabłkami 589

które ostatnio poszło w zapomnienie. Dzisiaj postanowiłam upiec coś w tym stylu też kakaowe, z krojonymi jabłkami, ale wersję zdrowszą z dodatkiem płatków orkiszowych. Kakaowe ciasto orkiszowe z jabłkami okazało się równie pyszne, mocno kakaowe, bardzo łatwe do wykonania, szybkie w wykonaniu, na 100 % wszystkim się uda. Polecam ! Zobaczcie też na inne przepisy z jabłkami: kruche babeczki(...)jabłkami kakaowy jabłecznik z budyniem pączki z jabłkami jabłka w cieście francuskim Składniki (na małą formę keksową): ½ szklanki cukru trzcinowego 2 jajka 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka płatków orkiszowych ½ kostki masła 3 łyżki kakao 1/2 łyżeczki sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 jabłka pokrojone w kostkę (bez skórki i gniazdek nasiennych) 1 łyżeczka cynamonu

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Szarlotka sypana 232

znowu będę piekła. Polecam każdemu,   a zwłaszcza tym, którzy nie lubią ręcznie zarabiać ciasta. Składniki: 2 szklanki mąki 2 szklanki kaszy manny (około 400g) 3/4 szklanki cukru (jeśli jabłka są bardzo kwaśne można dodać więcej) 2 łyżeczki proszku do pieczenia        Około 2 kg jabłek świeżych np. szara reneta lub prażone jabłka ze słoja (2 duże słoje) Cynamon 250g masła zimnego, a najlepiej zamarzniętego sok wyciśnięty z połowy cytryny Dodatkowo: Cukier puder do posypania ciasta Świeże jabłka obieramy ze skórki, następnie trzemy na grubych oczkach tarki i wyciskamy do osobnego naczynia sok, który najlepiej wypić (w końcu ma swoje sto procent :) Do potartych jabłek dodajemy cynamon, a jeśli

Smakowy Raj
Szaszłyki drobiowe z jabłkiem i pieczarkami 158

zostało mi kilka pieczarek postanowiłam je wykorzystać do obiadu. Do tego mięsko w marynacie i jabłko...pyszne! Polecam gorąco. Składniki: Marynata do mięsa: 3-4 łyżki jogurtu naturalnego odrobina kurkumy przyprawa do drobiu mielona słodka papryka 2 piersi z kurczaka 2 cebule 2 jabłka kilka pieczarek przyprawa do grilla Sposób przygotowania: 1. Mięso myjemy, osuszamy kroimy w grubszą kostkę(...)Skład niki marynaty mieszamy, dodajemy mi ęso i wkładamy do lodówki na 2 godziny, a najlepiej na całą noc. 3. Pieczarki, jabłka i cebule obieramy. Pieczarki kroimy na połówki, cebulę i jabłka na mniejsze kawałki. 4. Na patyki nadziewamy składniki (mięso z marynaty, jabłka, pieczarki i cebulę) w do wolnej kolej ności. Każdy sza szłyk posypujemy przyprawą

Kuchnia domowa Ani
Pieczone jabłko, po prostu 124

jakiegoś pocieszacza. Mój wzrok padł na miskę pełną jabłek i już wiedziałam, że to jest to. Bo co bardziej może kojarzyć się z jesiennym wieczorem niż aromatyczne, pieczone jabłko? No przecież, że nic. Upiec jabłko umie każdy, też mi filozofia. Dlatego dzisiaj taki przepis - nie przepis , a raczej przypomnienie o czymś pysznym, co z pewnością poprawi humor nawet(...)łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka Cointreau dodatkowo: lody waniliowe lub śmietankowe Jabłko umyć, odkroić wierzch, żeby utworzył czapeczkę. Wydrążyć środek. Obsypać wnętrze cukrem i cynamonem, wypełnić rodzynkami, wlać Cointreau. Przykryć czapeczką. Piec w 200 st. C. przez 20-25 minut (zależnie od wielkości jabłka). Podawać gorące z lodami. Smacznego! A dziś muszę iść wcześniej spać

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Buraczki z jabłkiem i cebulą 210

Buraczki z jabłkiem i cebulą... Wiórki czerwonych buraków i soczystych jabłek. Cebula posiekana w drobną kosteczkę. Skropione olejem i sokiem z cytryny. Oprószone natką pietruszki. Pyszny dodatek do obiadu. Polecam!   Składniki: 4 średnie, czerwone buraki; 2 średnie jabłka; 1 średnia cebula; 2 łyżki soku z cytryny(...)łyżki oleju; 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Buraki obrać, ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić, wystudzić. Wystudzone buraki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Jabłka umyć, osuszyć, obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do startych buraków. Wymieszać. Cebulę obrać, posiekać w drobną kostkę. Dodać do sałatki. Wymieszać. Natkę pietuszki drobno posiekać. Dodać

Gospodyni Miejska
Pyszna francuska szarlotka. 48

Pyszna francuska szarlotka. Ta pyszna szarlotka jest łatwa do zrobienia, wypełniona pysznym jabłkiem z dodatkiem cytryny. Ten domowy deser z pewnością sprawi, że Twoje jesienne dni będą pełne smaku i aromatu. Ten przepis jest sprawdzony i wykonywałam go już wiele razy, jest to moje ulubione ciasto z jabłkami , dlatego też postanowiłam podzielić się tym przepisem z Wami. Plastry soczystych(...)jabłek, w towarzystwie ciasta i płatków migdałowych. Ciasto upieczone do perfekcji, sprawia, że ciężko oprzeć się temu deserowi. Jabłko jest bogate w takie witaminy jak: C, A, E, K, B6, kwas foliowy, tiamina, niacyna. W swoim składzie posiada również bardzo cenne minerały: wapń, sód, cynk, magnez, fosfor, żelazo, potas i błonnik. Obecna w jabłku witamina C i flawonoidy zwalczają

Zdrowy Styl Joanny
Surówka z czerwonej kapusty - przepis i porady na idealną surówkę 166

Surówka z czerwonej kapusty. Surówka z czerwonej kapusty Surówka z czerwonej kapusty to pyszna i kolorowa potrawa, która łączy w sobie chrupiącą kapustę, soczyste jabłka i słodką marchewkę w delikatnym sosie. Jest to danie, które jest znane z wyrazistego smaku, a jednocześnie jest lekkie i zdrowe. Oto przepis na surówkę i kilka sugestii, z czym można ją podawać. Składniki(...)surówki z czerwonej kapusty Kapusta czerwona: to główny składnik surówki, który nadaje jej intensywny kolor i charakterystyczny smak. Kapusta jest poszatkowana i nadaje potrawie chrupkości. Jabłka: dodają do surówki słodyczy i świeżości. Starte na tarce do jarzyn jabłka są soczyste i kontrastują pięknie z kapustą. Marchewka: tarta marchewka nie tylko dodaje koloru, ale także wzbogaca surówkę o chrupiącą

Moja Książka Kucharska
Ciasto makowe z jabłkami. 21

Ciasto makowe z jabłkami, to rarytas dla miłośników maku (np. mojego męża). Jest pyszne , mięciutkie , extra wilgotne , nie opada. Po prostu SUPER… mniam. A przy tym bajecznie proste do zrobienia. Pierwszy raz, spróbowałam to ciasto u ukochanej teściowej . To ciasto jest przepyszne. Wiele miesięcy za mną chodziło zanim nadarzyła się okazja aby je zrobić. Kilka słów o cieście(...)makowym z jabłkami. Ciasto makowe należy do grupy ciast biszkoptowych. Nie zawiera mąki, dlatego można go jeść nawet na diecie bezglutenowej (proszek do pieczenia, można użyć bezglutenowy lub zastąpić go sodą oczyszczoną pół tyle co proszku do pieczenia, kaszę manną można zastąpić zmielonymi płatkami owsianymi). Mąka jest zastąpiona makiem, a nadmiar płynu jest pochłaniany przez kaszę manną. Spulchniane jest

SmartBake.pl
Zraziki z jabłek – kuchnia galicyjska 66

Zraziki z jabłek – kuchnia galicyjska Lokalizacja: Lwów Zaintrygowana nazwą i składnikami postanowiłam wypróbować przepis sprzed 200 lat na zraziki z jabłek. Są to kawałki jabłek smażone w lekkim cieście z czerwonego wina, mąki pszennej i cukru ze szczyptą cynamonu. Najlepiej sprawdzą się tu jabłka lekko kwaśne i chrupiące. Ciasto nie jest zbyt słodkie, więc zraziki warto(...)roku „Książki kucharskiej dla użytku w domach miejskich i pańskich. Jasna i dokładna nauka sporządzania potrwa mięsnych i postnych, zawierająca znaczny zbiór niezawodnych przepisów (…)”.   Zraziki z jabłek – kuchnia galicyjska Składniki: 3 duże winne jabłka 250 ml czerwonego wytrawnego wina (zimne) 150 g mąki pszennej 4 łyżki cukru pudru 1/2 łyżeczki cynamonu olej do smażenia cukier puder

Trzeci talerz
Róże z jabłek 88

Szybki deser na niedzielne popołudnie? Wystarczy ciasto francuskie i jabłka, a w kilka minut przygotujemy pyszny i efektowny deser. RÓŻE Z JABŁEK   Składniki: 1 opak. ciasto francuskie 3-4 jabłka sok z cytryny 1,5 szkl wody 3 łyżki cukru cynamon Przygotowanie: Z jabłek wycinamy gniazda nasienne. Jabłka kroimy na cienkie plasterki, skrapiamy sokiem(...)cytryny.  W szerokim garnku gotujemy wodę z cukrem. Wrzucamy do niej na 2 minuty plasterki jabłek. Pasterki muszą lekko zmięknąć, aby zrobiły się elastyczne i nie łamały się podczas zwijania róż, ale trzeba uważać żeby ich nie rozgotować. Jabłka przekładamy delikatnie na sitko i odsączamy. Ciasto francuskie dzielimy na pasy o szerokości ok.5 -6 cm. Na każdym

Bon appetit mon amie

Proponowane wyszukiwania