jabłka - 24990 przepisów (strona:35/1666)

Ciasteczka usteczka z jabłkiem 59

serek śmietankowy, miękką margarynę Kasię, cukier oraz mąkę. Zagniatamy ciasto, gdy ciasto jest zbyt lepkie dodajemy trochę mąki. Takie ciasto przykrywamy folią i wkładamy na 20 minut do lodówki. Jabłka myjemy, obieramy skórki, wycinamy gniazda nasienne. Jabłka kroimy na ósemki lub szesnastki zależy od wielkości jabłek. Ciasto wałkujemy, podsypując mąką, szklanką wykrawamy kółka. W takie kółka wkładamy(...)kawałki jabłek i zamykamy. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 15-18 minut w 180 stopniach. Na koniec posypujemy cukrem pudrem

Aga w kuchni
Drożdżowe ciasteczka z jabłkiem. 175

Ciasteczka z jabłkami już chyba jakie 4 lata temu weszły do naszego domu. Z początku były to ciasteczka z kupowanego ciasta francuskiego, a doszło do pysznych ciasteczek z domowego ciasta drożdżowego, które smakują naprawdę lepiej, ale i wersja z ciasta francuskiego pozostała lecz w taki sposób są robione rzadziej.  Pyszne, lekko chrupiące z niesamowicie smacznym nadzieniem ze świeżych(...)minut.  Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą część wałkujemy na koło o grubości 0,5 cm i dzielimy na 8 części. Na każdą część układamy kawałek jabłka lub łyżkę jabłek prażonych. Zawijamy w takiego alla rogalika, odstawiamy na 10-15 min do wyrośnięcia. Przed pieczeniem górę ciastka smarujemy rozmąconym jajkiem z wodą (1:1).  Pieczemy

Kuchnia Łukasza
Jabłka w słoiczkach w bursztynowym karmelu, czyli konfitura na zimę 127

JABŁKOWEGO RAJU...   Od mojej sąsiadki dostałam jabłka papierówki. Cieszę się, ponieważ kolejny domowy smakołyk trafi do mojej spiżarni. W zimie jak znalazł. Składniki: 3 kg jabłek papierówek 1,5 kg cukru 1 cytryna 1 łyżeczka cynamonu Wykonanie: Jabłka umyłam, obrałam, wycięłam gniazda nasienne i pokroiłam na małe kawałki wprost do dużego rondla. Zasypałam cukrem, przemieszałam, żeby(...)cukier pokrył wszystkie cząsteczki jabłek. Zostawiłam do następnego dnia (zrobiłam to wieczorem). Można przygotować rano i w takim stanie zostawić jabłka na około 4-5 godzin. W tym czasie jabłka puściły sok. Odlałam ok. 0,75 m l   soku do rondelka i odstawiłam. Jabłka wstawiłam jabłka do gotowania na średnim ogniu. Cytrynę wyszorowałam. Starłam

Kuchnia u Krysi
SZARLOTKA Z KRATKĄ KROK PO KROKU 916

prostotę, za kwaskowatość jabłek, za kruche ciacho, za dodatek cynamonu. Zawsze kojarzy mi się z ciepłem schroniska wysoko w górach, z taką bezpieczna przystanią i z jabłkami - malinówkami z sadu od babci. Zbieraliśmy je późną jesienią, do dużych starych wiklinowych koszy i drewnianych skrzynek.  Dłonie zazwyczaj miałam czerwone od wiatru, bo jesień wtedy, to była jesień(...)spóźnione lato, jak to ma miejsce teraz. Jadło się te malinówki, 'myjąc je" ocierając jabłko o sweter czy kurtkę. Oj tak! Takie zbierane prosto z drzewa i od razu zjadane były najlepsze.  Malinówki te późne- te jesienne, to smak jabłek, który zostanie już w mojej pamięci chyba na zawsze, niestety dziś już nie jestem, w stanie nigdzie kupić

SMYKWKUCHNI
Orzechowy jabłecznik z kremem 248

zmielonych orzechów laskowych lub włoskich 110 g mąki pszennej tortowej 6 dużych jajek 220 g cukru ( 1 szklanka ) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Nadzienie jabłkowe: 1,2 kg jabłek ( waga przed obraniem ) sok z połowy cytryny 1 galaretka cytrynowa cukier do smaku ( ilość zależy od słodkości jabłek ) Krem budyniowo - maślany: 500 ml mleka 2 żółtka 3 łyżki cukru(...)przez około 15 - 20 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu biszkopt wyjąć z piekarnika i odłożyć do całkowitego wystudzenia. Po wystudzeniu przekroić wzdłuż na 2 blaty. Nadzienie jabłkowe: Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o grubych oczkach ( najlepiej prosto do garnka, w którym będą się dusiły ). Do jabłek dodać sok z cytryny, wymieszać. Postawić

Opowieści z piekarnika
Szarlotka tatrzańska 114

bardzo wysoką warstwą jędrnych jabłek w cieniutkich plasterkach. Uwielbiam takie szarlotki i mogę je jeść przez cały rok. Dla mnie im więcej jabłek, tym lepiej, a to ciasto ma ich spektakularną ilość. Jabłka muszą być pokrojone w bardzo cienkie plasterki, wtedy szybciej się upieką. Każda szarlotka najlepiej smakuje z szarą renetą(...)boki blaszki o wymiarach 23 x 33 cm. – Blaszkę z ciastem wstawić do lodówki na około 1 godzinę. Jabłka – Obrać jabłka, pokroić na ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w cieniutkie plasterki. – Pokrojone jabłka wymieszać delikatnie z cukrem pudrem i cynamonem, uważając przy

To co kocham
jabłka na szarlotkę 117

ścieramy na tarce o grubych oczkach, przekładamy na dużą patelnię z grubym dnem, dodajemy cukier i smażymy na małym ogniu, często mieszając, aż jabłka się rozgotują. Pozostałe jabłka koimy w kostkę i dodajemy do podsmażonych jabłek, doprawiamy cynamonem i opcjonalnie sokiem z cytryny. Całość podsmażamy jeszcze przez ok. 10 min. aby kawałki jabłek zmiękły. Gotowe(...)przekładamy do wyprażonych słoików i pasteryzujemy przez ok. 15 min. Tak przygotowane jabłka przyspieszają wykonanie szarlotki Kolor jabłek zależy od odmiany jabłek i ilości użytego cynamonu. Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz

Domowy Smak Jedzenia
Jesiennie: jabłecznik z marcepanem 166

piekłyśmy. Tym razem dziewczyny zaproponowały wspólne gotowanie z jabłkami; w końcu to najlepszy na nie czas. Nie wahałam się ani chwili; pierwszy raz w tym roku zebrałam jabłka z własnej jabłonki, i byłam z nich niezwykle dumna. Nie mogłam ich wszystkich ot tak, po prostu zjeść. Szarlotka była jedyną opcją. Przepis na jabłecznik z marcepanem znalazłam u Gosi(...)jabłek z marcepanem i wiedziałam, że to doskonale zgrany duet. I tym razem się nie zawiodłam. Mięciutkie, ucierane ciasto mocno pachnące cytryną świetnie współgra z soczystą warstwą miękkich jabłek i marcepanową, delikatną pianką. Nuta cynamonu nadaje ciastu jesiennego charakteru i sprawia, że całość staje się pełnoprawną szarlotką. A może jabłecznikiem...? Chyba nigdy nie rozwikłam tajemnicy nazewnictwa ciast

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Szarlotka z połówkami jabłek 391

mogło być inaczej :) W przepisie podanym poniżej zmniejszyłam nieco ilość składników w porównaniu z oryginalną recepturą, żeby móc go wykorzystać w formie o wymiarach 23x23cm . Szarlotka z połówkami jabłek Składniki: CIASTO 320g mąki pszennej 180g masła 150g waniliowego serka homogenizowanego 2 łyżki domowego cukru waniliowego 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia jabłka - owoców ma być tyle, aby połówki zakryły(...)wałkowaliśmy ciasto na papierze: przełożyć ciasto arkuszem do góry i dopiero wtedy zdjąć papier), docisnąć ciasto przy brzegach formy, żeby skleiło się z dolną warstwą ciasta oraz delikatnie pomiędzy jabłkami - ciasto nakłuć delikatnie widelcem - piec w 180-190 stopniach przez 50-60 minut do zrumienienia się ciasta - pod koniec pieczenia szarlotki przygotować lukier: cukier puder przesiać do miseczki, rozetrzeć

Smakołyki Bereniki
Kakaowe ciasto orkiszowe z jabłkami 555

które ostatnio poszło w zapomnienie. Dzisiaj postanowiłam upiec coś w tym stylu też kakaowe, z krojonymi jabłkami, ale wersję zdrowszą z dodatkiem płatków orkiszowych. Kakaowe ciasto orkiszowe z jabłkami okazało się równie pyszne, mocno kakaowe, bardzo łatwe do wykonania, szybkie w wykonaniu, na 100 % wszystkim się uda. Polecam ! Zobaczcie też na inne przepisy z jabłkami: kruche babeczki(...)jabłkami kakaowy jabłecznik z budyniem pączki z jabłkami jabłka w cieście francuskim Składniki (na małą formę keksową): ½ szklanki cukru trzcinowego 2 jajka 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka płatków orkiszowych ½ kostki masła 3 łyżki kakao 1/2 łyżeczki sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 jabłka pokrojone w kostkę (bez skórki i gniazdek nasiennych) 1 łyżeczka cynamonu

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Szarlotka sypana 219

znowu będę piekła. Polecam każdemu,   a zwłaszcza tym, którzy nie lubią ręcznie zarabiać ciasta. Składniki: 2 szklanki mąki 2 szklanki kaszy manny (około 400g) 3/4 szklanki cukru (jeśli jabłka są bardzo kwaśne można dodać więcej) 2 łyżeczki proszku do pieczenia        Około 2 kg jabłek świeżych np. szara reneta lub prażone jabłka ze słoja (2 duże słoje) Cynamon 250g masła zimnego, a najlepiej zamarzniętego sok wyciśnięty z połowy cytryny Dodatkowo: Cukier puder do posypania ciasta Świeże jabłka obieramy ze skórki, następnie trzemy na grubych oczkach tarki i wyciskamy do osobnego naczynia sok, który najlepiej wypić (w końcu ma swoje sto procent :) Do potartych jabłek dodajemy cynamon, a jeśli

Smakowy Raj
Szaszłyki drobiowe z jabłkiem i pieczarkami 142

zostało mi kilka pieczarek postanowiłam je wykorzystać do obiadu. Do tego mięsko w marynacie i jabłko...pyszne! Polecam gorąco. Składniki: Marynata do mięsa: 3-4 łyżki jogurtu naturalnego odrobina kurkumy przyprawa do drobiu mielona słodka papryka 2 piersi z kurczaka 2 cebule 2 jabłka kilka pieczarek przyprawa do grilla Sposób przygotowania: 1. Mięso myjemy, osuszamy kroimy w grubszą kostkę(...)Skład niki marynaty mieszamy, dodajemy mi ęso i wkładamy do lodówki na 2 godziny, a najlepiej na całą noc. 3. Pieczarki, jabłka i cebule obieramy. Pieczarki kroimy na połówki, cebulę i jabłka na mniejsze kawałki. 4. Na patyki nadziewamy składniki (mięso z marynaty, jabłka, pieczarki i cebulę) w do wolnej kolej ności. Każdy sza szłyk posypujemy przyprawą

Kuchnia domowa Ani
Pieczone jabłko, po prostu 112

jakiegoś pocieszacza. Mój wzrok padł na miskę pełną jabłek i już wiedziałam, że to jest to. Bo co bardziej może kojarzyć się z jesiennym wieczorem niż aromatyczne, pieczone jabłko? No przecież, że nic. Upiec jabłko umie każdy, też mi filozofia. Dlatego dzisiaj taki przepis - nie przepis , a raczej przypomnienie o czymś pysznym, co z pewnością poprawi humor nawet(...)łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka Cointreau dodatkowo: lody waniliowe lub śmietankowe Jabłko umyć, odkroić wierzch, żeby utworzył czapeczkę. Wydrążyć środek. Obsypać wnętrze cukrem i cynamonem, wypełnić rodzynkami, wlać Cointreau. Przykryć czapeczką. Piec w 200 st. C. przez 20-25 minut (zależnie od wielkości jabłka). Podawać gorące z lodami. Smacznego! A dziś muszę iść wcześniej spać

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Buraczki z jabłkiem i cebulą 196

Buraczki z jabłkiem i cebulą... Wiórki czerwonych buraków i soczystych jabłek. Cebula posiekana w drobną kosteczkę. Skropione olejem i sokiem z cytryny. Oprószone natką pietruszki. Pyszny dodatek do obiadu. Polecam!   Składniki: 4 średnie, czerwone buraki; 2 średnie jabłka; 1 średnia cebula; 2 łyżki soku z cytryny(...)łyżki oleju; 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Buraki obrać, ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić, wystudzić. Wystudzone buraki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Jabłka umyć, osuszyć, obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do startych buraków. Wymieszać. Cebulę obrać, posiekać w drobną kostkę. Dodać do sałatki. Wymieszać. Natkę pietuszki drobno posiekać. Dodać

Gospodyni Miejska
Zraziki z jabłek – kuchnia galicyjska 54

Zraziki z jabłek – kuchnia galicyjska Lokalizacja: Lwów Zaintrygowana nazwą i składnikami postanowiłam wypróbować przepis sprzed 200 lat na zraziki z jabłek. Są to kawałki jabłek smażone w lekkim cieście z czerwonego wina, mąki pszennej i cukru ze szczyptą cynamonu. Najlepiej sprawdzą się tu jabłka lekko kwaśne i chrupiące. Ciasto nie jest zbyt słodkie, więc zraziki warto(...)roku „Książki kucharskiej dla użytku w domach miejskich i pańskich. Jasna i dokładna nauka sporządzania potrwa mięsnych i postnych, zawierająca znaczny zbiór niezawodnych przepisów (…)”.   Zraziki z jabłek – kuchnia galicyjska Składniki: 3 duże winne jabłka 250 ml czerwonego wytrawnego wina (zimne) 150 g mąki pszennej 4 łyżki cukru pudru 1/2 łyżeczki cynamonu olej do smażenia cukier puder

Trzeci talerz