najszybszych deserów i słodkich smakołyków – kawałki jabłka posmarowane masłem orzechowym i posypane ulubionym dodatkiem. U mnie zwykle to są grubsze plastry. Ale jeśli chcecie uatrakcyjnić te orzechowe jabłka to można pokroić je na kształt paszczy potwora Wystarczy dodać zęby i potwornie pyszna i strasznie fajna przekąska gotowa Dzieciaki będą zachwycone – przynajmniej moje są Polecam! Składniki: jabłka(...)jabłka z masłem orzechowym, granolą, płatkami kokosowymi, makiem i nasionami chia w różnych kombinacjach. Jeśli macie więcej czasu albo chcecie rozbawić towarzystwo to polecam pokroić jabłko na kształt paszczy potwora. Z jabłka okrawamy dwa kawałki bez nasion. Kroimy je na pół, smarujemy cytryną, żeby zapobiec brązowieniu jabłuszka. Następnie wycinamy paszczę jak na zdjęciach poniżej. Smarujemy masłem orzechowym
Lamarida.plproporcji 2/3 – 1/3 Oddzielnie zawinąć w woreczki foliowe i włożyć do zamrażarki na godzinę. Spłaszczyć kawałki ciasta. Przygotowanie jabłek – jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne. Pociąć jabłka w plasterki. Do garnka wlać wodę, wrzucić jabłka, wlać sok z cytryny i gotować 5 minut. Dodać cukier i gotować następne 5 minut. Co jakiś czas delikatnie zamieszać(...)rozgotować jabłek, muszą być całe. Na koniec dodać cynamon i mąkę ziemniaczaną. Zagotować i zamieszać. Zdjąć z ognia i ostudzić. Można dodać mniej cukru, to zależy od tego jakie kwaśne są jabłka. Kiedyś w ogóle nie dodałam cukru i było bardzo dobre, takie kwaskowate. Przygotowanie pianki – białka ubić na sztywną pianę. Jak już są sztywne dodawać powoli
Kuchnia PokoleńWśród owocowych chipsów Crispy Natural można wyróżnić dość obszerną gamę smaków chipsów z jabłek, a także wersje egzotyczne - brzoskwinie i ananasa. Występują tu także dwie różne formy produktów - surowiec w większych kawałkach i podzielony na małe kostki. W przypadku owocowych chrupaczy tak na prawdę każda paczuszka bardzo mi smakowała i na pewno kupię je nie raz. JABŁKA(...)zagęszczony sok truskawkowy * zagęszczony sok truskawkowy * koncentrat soku cytrynowego BANANOWE jabłko * przecier bananowy * naturalny aromat banana. CYNAMONOWE jabłko * cynamon * koncentrat soku jabłkowego KLASYCZNE jabłko BIO jabłko BIO JABŁKA W WERSJI KOSTEK OWOCE EGZOTYCZNE Brzoskwinia Owoce wydają się pachnieć właśnie tak brzoskwiniowo-morelowo. Kawałki owoców są dosyć twarde. W smaku bardzo dobre, lekko słodkie
Zdrowie na języku :Preneta lub antonówka; 2-3 łyżeczki cynamonu; cukier do smaku (zależy od tego, czy jabłka są słodkie), u mnie 4 łyżki; 1 cukier waniliowy; bułka tarta do podsypania; Jabłka umyć, obrać, wykroić gniazda nasienne, podzielić na ćwiartki, pokroić w cienkie plasterki. Dodać do smaku cukier kryształ, cukier waniliowy i cynamon, wymieszać (soku nie odsączać). Schłodzony spód ciasta podpiec(...)przez około 10-15 minut w temperaturze 180°C. Wyjąć, posypać obficie bułką tartą (kilka łyżek), by pochłonęła nadmiar wilgoci z jabłek. Na to wyłożyć jabłka, na jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach pozostałą część ciasta (1/3). Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 1 godziny w temperaturze 180°C. Upieczone ciasto wystudzić i posypać
In my kitchentemat jabłek i płatków owsianych to miłego dnia początek. Często jadam jabłka na śniadanie, w wersji ekstremalnej, czytaj szybkiej to po prostu soczyste jabłko, kiedy mam więcej czasu karmelizuję jabłka i dorzucam je do owsianki, dziś śniadanie w klimacie slow food. Trzeba trochę cierpliwości aby wygrać z obezwładniającym zapachem kruszonki i jabłek wydobywającym się z piekarnika(...)efekcie uzyskamy chrupiącą wierzchnią warstwę, miękkie jabłka przesiąknięte cynamonem i kremowy jogurt, oczywiście polecam ten domowej produkcji ( przepis ). Składniki na: 4 porcje Czas przygotowania: 45 min 4 jabłka 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej 1 szklanka płatków owsianych górskich 145 g masła szczypta soli 5 łyżek brązowego cukru 1 łyżka wody 1 łyżeczka cynamonu Do podania jogurt naturalny Przygotowanie
Słodki Kompromispewno pojawią się na moim świątecznym stole. Po powitaniu zabraliśmy się do pracy. Przygotowaliśmy następujące dania: Śledź z pieczonym kalafiorem ,jabłkiem i musem awokado 6 -8 filetów śledzia w oleju 2 nieduże kalafiory 3 -4 twarde winno – słodkie jabłka 100g masła 3 dojrzałe awokado 1 łyżka oleju słonecznikowego 3 łyżki oleju lnianego Sok z 1 cytryn 5 łyżek octu(...)skóra byłą do góry. Pieczemy przez 20 minut, zaraz po wyjęciu zdejmujemy skórę i układamy na gorącym pure. Jabłko kroimy razem ze skórką w cienkie plasterki i drobne zapałki. Odcedzamy seler naciowy, łączymy w misce z fenkułem i kawałkami jabłka. Dodajemy sok z cytryny, kilka łyżek oliwy, sól, pieprz z młynka, miód i delikatnie mieszamy. Na rybie układamy pure
karmelowyjakiś czas można sobie na nie pozwolić. Typowo amerykański dodatek to cynamonowe jabłka, również u nas bardzo popularne połączenie. Wydrylowane jabłka a’la ananasy, podsmażone na masełku z cynamonem są przepyszne i można je wykorzystać również jako deser. Składniki: • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej • 1 jajko(...)szklanki maślanki • 1/4 szklanki cukru pudru • 1/4 szklanki oliwy • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia • 1 łyżeczka sody • szczypta soli Jabłka • 4 jabłka • 3 łyżki masła • 1 łyżeczka cynamonu • 1 łyżka cukru Wykonanie: Jabłka • Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w plasterki. • Rozgrzać masło, dodać cukier, cynamon i przesmażyć jabłka
To co kochamapple a day take’s doctor away” czyli „ jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z daleka”. Jest w tym wiele prawdy, ponieważ owoce te zawierają mnóstwo witamin i substancji, które wzmacniają układ odpornościowy. Przydatne jest to zwłaszcza jesienią, kiedy organizm potrzebuje dodatkowej ochrony przed chorobami, wtedy też jabłka są najsmaczniejsze i dostępnych jest najwięcej ich odmian. Najzdrowsze oczywiście spożywane(...)surowo, ale warto wprowadzić je do swojej diety pod różną postacią. Mus jabłkowy. Składniki: - ok. 5 kg jabłek Golden Delicious (słodkie) - 2 galaretki czerwone (np. malinowe, wiśniowe…) - 2 galaretki zielone (np. kiwi, limonka…) - sok wyciśnięty z 1,5 cytryny Umyte jabłka pozbawiamy ogryzków i obieramy (korzystałam z wykrawacza do ogryzków). Przekrajamy na połówki, kroimy w kostkę. Przekładamy
mojewypiekiinietylkochmielem, przepis jak najbardziej na czasie :) Przepis wykonany w ramach konkursu Europejskiego Festiwalu Smaku * „zerwane”. 4 nogi kaczki, 400 ml bulionu(najlepiej z kaczki, drobiowy – oczywiście domowy), 4 jabłka (antonówki, około 1 kilograma), 8-10 szyszek chmielu, 2 goździki, 1 torebka kardamonu, 5 ziaren pieprzu, sól, 5 łyżek zimnego masła, 1 łyżka miodu (u mnie faceliowy) 3 jabłka(...)czwarte jabłko. Na patelni rozgrzać miód, ułożyć na nim cząstki jabłek. Gdy się zrumienią, odwrócić na druga stronę, dodać dwie łyżki masła. Zamieszać. Wyjąć kaczkę i ułożyć obok jabłek. W tym czasie sos przetrzeć przez sitko. Zagotować. Dodać 3 łyżki zimnego masła, zagotować mieszając. Zdjąć sos z ognia. Na talerz nałożyć trochę sosu, na nim położyć kaczkę, obok
królestwo garówpół słoiczka) Dużą miskę napełnić wodą, wlać sok z cytryny, wymieszać. Jabłka przekroić na pół, wyjąć gniazda nasienne. Pokroić w plasterki, wrzucić do przygotowanej wody z cytryną. Pokrojone jabłka wraz z wodą przelać do garnka, podgrzewać tylko do zagotowania. Jabłka mają tylko lekko zmięknąć. Zdjąć z ognia, odcedzić, wyjąć delikatnie plasterki, osuszyć na papierowym ręczniku. Formę(...)pieczenia. Połowę marcepanu rozwałkować na kształt prostokąta o wymiarach 20 x 15 cm. Podzielić prostokąt na 3 równe prostokątne części. Na każdy z pasków marcepanu położyć 8 plasterków jabłka, skórką do góry, tak by plasterki zachodziły na siebie. Następnie zawinąć dolny brzeg marcepanu do góry. Zwinąć jabłka z marcepanem w ciasny rulonik - powstanie róża. Gotowe róże odkładać
maniapieczeniarogaliki z jabłuszkiem Dziś przepis na pyszne, bezproblemowe rogaliki drożdżowe. U mnie wersja z jabłkiem, ale możecie włożyć kostkę czekolady, gruby plasterek banana, kawałek śliwki, moreli czy ulubiony dżem czy twarożek. Puszyste, mięciutkie, świeże również następnego dnia. Zapraszam! Składniki na 32 rogaliki wielkości małego jabłka: 500 g mąki pszennej typ 650 dodatkowo do podsypania oraz obtaczania jabłek(...)wyrabiania dodać roztopione masło. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (może to zająć od 30 min od nawet 2 godzin). W tym czasie przygotować jabłka. Jabłka umyć, obrać, przekroić na pół, wydrążyć gniazda, każdą połówkę podzielić na 4 półksiężyce. Lekko posypać mąką z dwóch stron. Wyrośnięte ciasto, mocno walnąć o oprószony mąka blat
moj przepis nacukru, w domu też obecnie jadam dietetycznie a najlepiej mi smakują warzywa i owoce na surowo. Polecam mój podstawowy surówkowy zestaw – marchew, jabłko i sok z cytryny. Aby przygotować surówkę nie ścieram jabłka i marchewki na drobnej tarce, tylko szatkuję je w szatkownicy, która świetnie je rozdrabniała, nie tworząc z nich miazgi, to kwestia wprawy nacisnąć przycisk pulsacyjnie(...)porcję: 1 średnie jabłko 1 średnia marchewka 1 łyżeczka oleju lnianego (opcjonalnie) czarny pieprz natka pietruszki Przygotowanie: Jabłko i marchewkę dokładnie myjemy, obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do szatkownicy i siekamy. Możemy też je zetrzeć na drobnej tarce. Mieszankę marchewki i jabłka dokładnie mieszamy, doprawiamy pieprzem i natką pietruszki. The post Dietetyczna surówka z marchwi i jabłka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięoczyszczoną, kakao i przyprawę do piernika. Wymieszać. Rodzynki zalać wrzątkiem, odstawić na 15-20 minut. Odcedzić i osuszyć papierowym ręcznikiem. Orzechy posiekać i wymieszać z rodzynkami. Odstawić na bok. Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Całe jajka ubić z cukrem i miodem na puszystą masę (miksować na najwyższych obrotach przez ok. 5 minut). Zmniejszyć obroty(...)strumieniem wlewać olej. Następnie na namniejszych obrotach stopniowo dodawać mieszankę z mąki, kakao itp. Miksować tylko do czasu połączenia się składników. Wrzucić orzechy i rodzynki, wymieszać drewnianą łyżką. Dodać jabłka i ponownie wymieszać. Tortownicę o średnicy 24cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać do niej ciasto, wyrównać. Piekarnik nagrzać do 180C. Piec ciasto ok. 1 godzinę (do tzw. „suchego
Kulinarne Przebojekrainę dzieciństwa. składniki dla trzech osób 3 duże jabłka, u mnie odmiany szarej renety 60 g owoców żurawiny ( świeże lub mrożone) 3 łyżeczki brązowego cukru cynamon sposób przygotowania Jabłka myjemy, nożem wycinamy z nich gniazda nasienne zostawiając dolną część ( tą od kwiatostanu, zabezpieczy ona owoce żurawiny przed wypadnięciem), którą po wydrążeniu wnętrza jabłka, wciskamy(...)powrotem na miejsce. Skórę jabłka, nakłuwamy w kilku miejscach cienkim nożem ( zabezpieczy to jabłko przed pęknięciem w trakcie pieczenia) i ustawiamy na blasze, lub w foremce. Do wydrążonego wnętrza jabłek, wkładamy owoce żurawiny zmieszane z cukrem i całość wstawiamy na 35-40 minut do piekarnika, nagrzanego do 200 stopni. Po upieczeniu jabłka wyjmujemy, posypujemy szczyptą cynamonu
Miód i pieprz