godzinę. W międzyczasie przygotować masę jabłkową. Jabłka umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach (na tzw. grube wiórki). Na rozgrzaną, suchą (tj. bez dodatku tłuszczu) wrzucić starte jabłka i podsmażać przez około 10 minut. Pod koniec podsmażania dodać cukier, cukier wanilinowy i cynamon, wymieszać i bardzo krótką chwilę razem podsmażać. Zestawić z ognia. Odcedzić i wystudzić. Białka(...)przygotowanej blachy wyłożyć 2/3 ciasta. Pozostałą część ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach (tzw. grube wiórki) lub pokruszyć w palcach. Na cieście rozsmarować masę jabłeczną. Na jabłka wyłożyć warstwę ubitej, różowej piany. A na piankę pozostałe, starte ciasto. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i piec przez około 50 minut
Gospodyni Miejskajabłka można wykorzystywać i postanowiłam Wam opisać moją dotychczasową wiedzę. Każdy chyba lubi smak jabłuszek… chipsy jabłkowe są niezwykle smaczne i zdrowe, a moja córka je uwielbia. Jabłka można wykorzystywać do ciast, deserów, ale również jest idealnym dodatkiem do mięs, ale również pełnić element dekoracyjny. Ja uwielbiam jabłka na surowo, pamiętajmy, żeby nie obierać skórki(...)trądzikiem Duże kwaśne jabłko umyj i zetrzyj na tarce, dodaj dwie łyżki stołowe miodu pszczelego i dokładnie wymieszaj, dodaj drobnych płatków owsianych (łyżkę lub dwie jako zagęstnik ułatwiający utrzymanie maseczki na twarzy) i wymieszaj. Nałóż maseczkę na twarz i pozostaw na 10 – 15 minut. Zmyj twarz chłodną wodą. O wartościach jakie mają jabłka pewnie wiecie i nie będę
dom-agi.plszklanki mąki krupczatki - 375g dobrze schłodzonego masła - 300g serka homogenizowanego (u mnie Philadelphia oryginalny) - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 1,5 łyżki cukru z wanilią - 10 jabłek (u mnie Golden Delicious) - 1 opakowanie galaretki o smaku kiwi Składniki na lukier: - ¾ szklanki cukru pudru - 1,5 – 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany (u mnie Creme Fraiche 30%) Mąkę(...)wykładając dno i boki. Układamy połówki jabłek obok siebie, wypukłą częścią do góry. Ja zużyłam 20 połówek. Jabłka posypujemy suchą galaretką. Wałkujemy drugą część ciasta i pokrywamy jabłka, łącząc ze sobą brzegi ciasta (zrobiłam to widelcem). Wierzch ciasta delikatnie nakłuwamy widelcem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180° C i pieczemy ok. 45 minut. Po upieczeniu lekko przestudzoną
mojewypiekiinietylkopowodu kalorycznego majonezu przepis odszedł do lamusa.Najwyższy czas go okurzyć i przypomnieć,bo nie zawsze warto liczyć kalorie.Zapraszam zatem na pysznego śledzika! Składniki: 6 podwójnych matjasów 1 jabłko 1 cebula 3 łyżki śmietany (bądź jogutrtu greckiego) 3 majonezu sól sok z 1/2 cytryny szczypta cukru pudru Wykonanie: cebulę obrać,pokroić w drobną kostkę,posolić jabłko obrać,pokroic w drobną(...)kostke,skropic sokiem z cytryny,by nie ściemniało jogurt wymieszać z majonezem,połączyć z cebulą i jabłkiem,dodać cukier i wyłożyć na śledzie.Posypać zieleniną i podawać z ziemniakami w mundurkach lub bagietką druga możliwość - osuszone filety śledziowe pokroić w 3 cm kawałki i wymieszać z sosem jogurtowo majonezowym.Posypać zieleniną
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wątróbki wieprzowej mleko 2 duże cebule 1 kwaśne jabłko 2 łyżki masła mąka olej do smażenia sól pieprz Wątróbka to jest jedyny rodzaj podrobów jaki akceptuje :) I muszę przyznać, że aromat smażonej wątróbki z cebulką naprawdę urzeka. Wątróbkę wymyć i pociąć w mniejsze kawałki. Przełożyć do miski i zalać mlekiem, tak żeby całe mięso było dobrze zanurzone. Odstawić w chłodne(...)miejsce na 2-3 godziny. Dzięki takiej kąpieli wątróbka bardziej delikatna i mniej gorzka. W międzyczasie obrać cebule i jabłka. Cebule pokroić w pół-krążki a jabłka starkować na tarce o grubych otworach. Przygotować wysoką patelnie lub rondel. Wyłożyć masło. Rozgrzać je, a następnie wrzucić cebulę i jabłka. Smażyć na średnim ogniu do całkowitej miękkości, często mieszając. Wątróbkę wyjąć
Świat Domowej Kuchnisamo chrupkie jest na spodzie, jak i na wierzchu. Najlepsze jeszcze ciepłe, z kulką lodów waniliowych. Nie mogę się doczekać, żeby zobaczyć, co też dziewczyny przygotowały... Tarta z jabłkami i orzechami Składniki: (na formę do tarty o średnicy 20 cm) ciasto: 130 g mąki pszennej 40 g mąki ziemniaczanej 25 g cukru 85 g zimnego masła 1 jajko nadzienie(...)schłodzonego ciasta rozwałkować na kształt koła nieco większego od formy. Formę posmarować masłem, wyłożyć ciastem, formując brzegi. Na ciasto wyłożyć równomiernie masę orzechową, a na niej jabłka razem z sokiem, którym puściły przy gotowaniu. Resztę ciasta rozwałkować, przykryć jabłka, dokładnie zlepiając brzegi ciasta. Piec w 175 st. C. przez 50-60 minut. Wierzch oprószyć cukrem
Pożeraczka, czyli raz adobrzepszennej 30 g mąki ziemniaczanej krem kajmakowy: 200 ml śmietany kremówki (38%) 150 g sera ricotta 160 g masy kajmakowej z puszki 3 listki żelatyny masa jabłkowa: 700 g jabłek sok z 1/2 cytryny 65 g cukru 3 listki żelatyny poncz: sok z 1/2 cytryny 50 ml wódki karmelowej krem maślano-kajmakowy na bezie szwajcarskiej: 260 g miękkiego masła(...)gładką masę. 3 listki żelatyny rozpuścić, wymieszać z masą kajmakową. Wstawić do lodówki na 10-15 minut do lekkiego stężenia. Kremówkę ubić na sztywno, delikatnie wymieszać z masą kajmakową. Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. W garnku skarmelizować cukier z sokiem z cytryny, dodać jabłka. Gotować pod przykryciem 15-20 minut, aż większość jabłek
Pożeraczka, czyli raz adobrzeciasta, dociskam pozbywając się powietrza i wycinam radełkiem kwadraty. Gotowe ravioli wrzucam do gotującej osolonej wody i gotuje ok 5-7 minut - w tym czasie przygotowuję jabłko, obieram i tnę je na większe kwadraty - na patelni rozgrzewam 3 łyżki masła dodaję pocięte jabłko i zmażę je po ok 2 minutach posypuję cukrem brązowym oraz świeżym tymiankiem(...)wszystko razem karmelizuję ok 2 minut. Gotowe ravioli odsączam z wody układam na talerzu posypuję karmelizowanym jabłkiem dość obficie oraz posypuję świeżym tymiankiem. Połączenie smaków i konsystencji ...pycha!! Tradycyjna kaszanka w nowym wydaniu :) Smacznego
Basia w kuchniPiernik z jabłkiem i aromatycznymi przyprawami jest specyficzny, bo dość mokry po upieczeniu, smakuje wybornie, więc warto wypróbować. Składniki: kostka margaryny lub masła szklanka cukru 2 łyżki płynnego miodu po 1 płaskiej łyżeczce sody i proszku do pieczenia 4 średnie rozgotowane jabłka (bez skórek i gniazd nasiennych ) 4 jaja przyprawa do pierników po pół łyżeczki(...)cynamonu i utłuczonych goździków i anyżu gwieździstego W przyprawy warto zaopatrzyć się u skworcu.com.pl Margarynę rozpuścić, ostudzić i mieszając, kolejno dodawać wszystkie składniki. Jabłka obrane i wyczyszczone z gniazd gotować z łyżeczką cukru do zupełnego rozgotowania, odcedzić na sicie i odcisnąć nadmiar płynu, dodawać przestudzone. Ciasto przełożyć do natłuszczonej formy. Piec w tem. 180C przez godzinę. Udekorować polewą, skórką
Apetyczna babeczkaRacuchy drożdżowe na jogurcie i suchych drożdżach z dodatkiem jabłek to pyszne placuszki, które można podać na śniadanie, kolację czy deser. Wychodzą mięciutkie, delikatne i puszyste. Robi się je bardzo łatwo, wystarczy wymieszać w misce wszystkie składniki, a następnie usmażyć na oleju. Racuszki z jabłkami same w sobie nie są zbyt słodkie, ale można podać je obsypane cukrem(...)mąki pszennej typ 450 lub 500 (3 szklanki) opakowanie drożdży suchych (8 g) 3 łyżki cukru (36 g) 3 jajka szczypta soli pół łyżeczki mielonego cynamonu 3 średniej wielkości jabłka olej rzepakowy do smażenia Jak przygotować racuchy drożdżowe na jogurcie? Opis krok po kroku Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, więc jajka i jogurt wyjmij z lodówki
e-PrzepisyKulinarnebądź zupy. Na blogu znajdziecie kilka przepisów na dania z kalarepy, zarówno gotowanej jak i surowej. Tym razem chcę Was zachęcić do zrobienia zdrowej surówki z kalarepy z dodatkiem jabłka . Surówkę z kalarepy i jabłka zrobicie bardzo szybko, gdyż oba składniki należy jedynie pokroić, doprawić i można od razu podawać. Tę surówkę do smaku doprawiłam jogurtem greckim(...)kurczaka, pieczonej karkówki, pieczonej szynki i wielu innych dań mięsnych. Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks Surówka Składniki na surówkę z kalarepy. 30 dkg jabłka (2 duże) 25 dkg kalarepy (obrana 1 duża sztuka) 1 duża cebula zielona 1 łyżeczka tartego chrzanu ze słoiczka 5 dużych łyżek jogurtu greckiego 1/2 łyżeczka soli 1 łyżeczka
MeCooksprzepis nie został jeszcze oceniony) Rożki z ciasta francuskiego z jabłkami to ekspresowy i bardzo smaczny deser. Takie rożki znikają w mig! Ze standardowej porcji ciasta francuskiego – około 270 gram, wyjdzie Wam sześć sporych rożków. Jak wiecie, bardzo doceniam gotowe ciasto francuskie, ponieważ można przygotować z niego na szybko, mnóstwo smacznych przekąsek na słodko i słono. Jestem pewna(...)dżemem Ślimaczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem Mini pizze z ciasta francuskiego z szynką Ślimaczki z ciasta francuskiego z kiełbasą i serem Przepis na rożki z ciasta francuskiego z jabłkami Drukuj przepis Porcji: 6 Czas gotowania: 30 minut Składniki opakowanie ciasta francuskiego - około 270 g 2 jabłka - około 200 g łyżka masła 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki
Kuchnia Bazyliiskładniki: 1 arkusz ciasta francuskiego 3 jabłka cynamon 1 jajko cukier puder wykonanie: Ciasto francuskie rozwijamy. Jabłka myjemy, przekrawamy na pół, usuwamy ogonki oraz gniazda nasienne. Połówki jabłek układamy na cieście francuskim i wycinamy nożem kształt jabłka, zachowując ok. 1 cm odstęp od jabłka, ogonek oraz listek. Połówki jabłka tniemy na plasterki(...)były bardzo suche, możemy je chwilkę podgotować w wodzie wymieszanej z łyżeczką cukru oraz paroma łyżeczkami soku z cytryny. Na każdym wyciętym z ciasta francuskiego jabłku układamy po ok. 10 plasterków jabłka, oprószamy cynamonem. Brzegi ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w 180 st. C, aż ciasto będzie złociste. Podajemy oprószone cukrem pudrem
Domowy Smak Jedzeniagdzie nie ma oprysków, to szkoda mi pozbywać się dobrego źródła witamin i pektyn, jakim jest własnie skórka. Jeśli jednak nie macie zaufania do do takiego sposoby, to obierzcie jabłka przez gotowaniem. Z takiego musu przygotowuję biszkoptowy jabłecznik, który uwielbiamy. Niebawem pokażę go Wam na blogu. Tymczasem jednak przygotujmy pyszny i pachnący mus z papierówek. Składniki: 2 kg papierówek(...)szklanka cukru Jabłka umyć, osuszyć. Przekrawać i wycinać gniazda nasienne. Można nie obierać ze skórki, wtedy mus będzie bardziej wartościowy - pod skórką jest najwięcej witamin oraz pektyn.) Jabłka pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do garnka. Zasypać cukrem i gotować na niewielkim ogniu przez 20-30 minut, mieszając co jakiś czas. Jabłka powinny rozpaść się. Jeśli
Codzienna kuchnia niecodzienna