adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drożdżówka z budyniem i jabłkami to jeden z ulubionych wypieków w naszym domu. Bardzo lubię przygotowywać drożdżówkę z poniższego przepisu, ponieważ ciasto jest bardzo elastyczne, dobrze się z nim pracuje. Po upieczeniu drożdżówka jest puszysta, delikatna i bardzo smaczna. Domowe drożdżówki z pewnością przywołają Wam wspomnienia z dzieciństwa, bo na pewno Wasze mamy czy babcie przygotowywały(...)bardzo łatwa. Jeśli będziecie wykonywać wszystko zgodnie z przepisem z pewnością i Wy będziecie mogli delektować się smakiem tego wypieku. Tym razem postawiłam na nadzienie z budyniu i jabłek. Bardzo lubię to połączenie. Delikatny i kremowy smak budyniu z dodatkiem słodkich jabłek i puszystego ciasta to prawdziwy raj dla podniebienia. Tak przygotowaną drożdżówkę możemy pokroić na kawałki
Przepiski.plteż i dziś chciałam Wam pokazać sposób na przystawkę andrzejkową na słodko. Załatwia ona także, w piękny sposób potrzebę zjedzenia czegoś słodkiego. Nie trzeba już ciasta ;). Dlaczego podwójnie? Gdyż jabłka dajemy i do nadzienia i do ciasta - jeśli nie próbowaliście - polecam!! Składniki : - 1 kg jabłek + 2 mniejsze do ciasta - 2 pigwy - ok.100 g cukru ( wszystko zależy(...)słodyczy jabłek) - 1 szklanka mąki pszennej + 3 łyżki - 1 szklanka mleka - 1 szklanka wody gazowanej - 2 jajka - szczypta soli - cynamon do smaku - olej do smażenia Na początek ciasto. Wykonanie jest proste - jajka łączę z 50g cukru, szklanką mleka, szklanką mąki i wody gazowanej oraz szczyptą soli. Miksuję. Wychodzi gęste ciasto na mniej więcej 10 naleśników . Do tego
Kuchnia Pełna Emocjimargaryna 250 g 1 jajko drobny cukier 110 g śmietana 18 % 5 łyżek proszek do pieczenia 2 łyżeczki ( 10 g ) szczypta soli skórka otarta z 1 cytryny Masa jabłkowa : jabłka kwaskowe 1400 g ( obrane ) masło 20 g cynamon 1 łyżeczka Masa serowa : twaróg z wiaderka 500 g 2 jajka budyń waniliowy 18 g drobny cukier 80 g cukier waniliowy(...)pieczenia. Ciasto. Wszystkie składniki umieścić w misie robota i wyrobić gładkie ciasto. Po wyrobieniu zawinąć w folię i schłodzić w lodówce od 1 do 2 godzin. Masa jabłkowa. Jabłka umyć, obrać, pokroić na ćwiartki i wyciąć gniazda nasienne. Ćwiartki jabłek pokroić w plasterki. Masło roztopić w dużym garnku. Dodać jabłka i podsmażać, aż jabłka zmiękną
Smaczne mojeDziś mam dla Was dwie propozycje, jedna z dodatkiem cynamonu i goździków, druga z chrzanem i papryczkami chili. Moja babcia najczęściej robiła kiszonkę z papierówek. Ja robię z różnych jabłek nawet tych nieco większych, po prostu przecinam jabłka na pół.Bardzo często możemy spotkać na etykietach sformułowanie kiszony albo kwaszony . Zgodnie z danymi w literaturze specjalistycznej nazwy kiszona/kwaszona(...)oznaczają to samo (używa się ich zamiennie). Jak widać kwaszenie nie zawsze oznacza zakwaszanie kwasem. mniejsze jabłka ok. 2 kg Zalewa : na 1 litr wody 20 g soli, 20 g cukru kilka liści wiśni + gałązki tymianku 1 sposób : kilka małych liści chrzanu + kawałki chrzanu małe papryczki chili 2 sposób : laska cynamonu kilkanaście goździków ziarna pieprzu
Smaczne mojeZnów jabłka w roli głównej. Klasyczny półkruchy wypiek z jabłuszkami, ryzykownie podrasowałam masą kajmakową. I dosypałam orzechy włoskie. Jakże wdzięczna jestem znajomemu panu profesorowi, co to w wolnych chwilach emeryta działkowicza, orzechy zbierał, łuskał i mnie obdarował. Kajmak, orzechy i jabłka z cynamonem, jak możecie się domyślać, to zestaw bardzo dobrze skomponowany. Chyba, że nie przepadacie za karmelem(...)temu. Rozpływałam się już nad urokami tego miasta, więc znów tylko napomknę - warto. Dlaczego o tym pisze? Skusiłam się tamże na dwie szarlotki. Mistrzostwo w przygotowaniu masy z jabłek prażonych, zapieczonych na kruchym cieście - w cukierni na rynku o nazwie z lodami się kojarzącej ;). I gruzińskie mistrzostwo - drożdżowa buła z wiórkami tartych jabłek wewnątrz. A oto mój
Kronika PiekarnikaMało tłuszczu, jeszcze mniej mąki, kilka jabłek. Jeśli dodamy do tego szczyptę cynamonu i odrobinę cukru – mamy receptę na apple crumble – najpopularniejsze brytyjskie ciasto czasów kryzysu. 10 maja 1940 roku niemieckie czołgi przekraczają holenderską granicę i ruszają w stronę Brukseli i Paryża. Rozpoczyna się Blitzkrieg – potężne natarcie sił pancernych, które w kilka tygodni zmiecie alianckie wojska i sprawi(...)cukier. Brytyjczycy nie mają jednak zamiaru rezygnować z kawałka ciasta do popołudniowej filiżanki herbaty z mlekiem. W takich warunkach rodzi się przepis na najsłynniejsze i najprostsze ciasto z jabłkami – apple crumble. Wojenny przepis to prawdziwa kuchenna rewolucja. Ciasto, do upieczenia którego potrzeba zaledwie sto gram mąki, sto gram cukru i pół kostki margaryny? I to ma być smaczne? Wypróbuj
smakowitehistorie.comSzarlotka to bardzo popularne ciasto z jabłkami. Przygotować ją można na wiele sposobów: z ciastem drożdżowym, kruchym lub półkruchym. Podobnie jest z nadzieniem, ponieważ możemy najpierw z jabłek zrobić mus lub surowe kłaść bezpośrednio na ciasto. Jednak najbardziej znaną jest szarlotka na kruchym cieście i ja właśnie taką upiekłam. Najlepszą odmianą jabłek do szarlotki jest szara reneta(...)antonówka. Jednak są to dość stare odmiany i nie zawsze można je kupić w sklepie, dlatego ja do zrobienia mojej szarlotki wykorzystałam jabłka „szampion” i mimo tego, że są one dość soczyste to szarlotka wyszła przepyszna. Można ją podawać na ciepło, ale też smakuje już ostudzona. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na Szarlotkę: 1 kostka masła
Danka Pichciwykorzystywać okazji, że goście idą i trzeba szybko skombinować jakieś ciasto. Tak naprawdę nawet przygotowana dla siebie takiej tarty jest satysfakcjonujące – to chrupiące francuskie ciasto, pachnące od przypraw jabłka, kruszonka i szybki sos karmelowy – sami powiedźcie to brzmi po prostu rewelacyjnie. Przygotowanie nie zajmie Wam wiele czasu, jest śmiesznie proste, a znika…w chwilę. Możliwość przygotowania(...)dużej blachy jest dodatkowym atutem. Składniki (na dużą tartę): duże opakowanie gotowego ciasta francuskiego – 300g 5 dużych jabłek łyżka cukru sok z połowy cytryny 1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej i imbiru 1/2 cynamonu łyżeczka mąki Na kruszonkę: 4 łyżki mąki krupczatki lub pszennej 4 łyżki cukru 50g masła 4 łyżki górskich płatków owsianych Na sos karmelowy: 6 łyżek
Smaczna StronaSwojskie, tradycyjne racuchy – pampuchy drożdżowe z jabłkami to pyszne placuszki znane w każdym polskim domu. Co tu dużo tłumaczyć, każdy z nas wie, że trudno się im oprzeć. Lubią je mali i duzi. Bez wątpienia są doskonałe na drugie śniadanie lub podwieczorek dla dzieci i nie tylko. A zapach podczas smażenia powoduje, że nie możemy się doczekać, kiedy(...)pierwsze z nich zdejmiemy z patelni! U mnie w domu racuchy z jabłkami pojawiały się bardzo często z racji tego, że były przez nas bardzo lubiane. Co więcej, były to bardzo ekonomiczne placki, tym bardziej, że jabłka i mleko znajdowały się „w podwórku” Przypominamy więc przepis na proste, pyszne, puszyste racuszki drożdżowe, na które bez wątpienia
Kuchnia Na WypasieCiasto sypane z jabłkami Mega szybkie i łatwe w wykonaniu ciasto z jabłkami. Zawsze się udaje i smakuje wprost rewelacyjnie. Polecam! Składniki: 1 szklanka mąki 1 szklanka cukru 1 szklanka kaszki manny 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia ok 1,5 kg jabłek 150g zimnego masła *** Suche składniki czyli mąkę, cukier, kaszkę oraz(...)proszek do pieczenia wsypujemy do miski i dokładnie mieszamy *** *** Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach *** *** Keksówkę lub inną niewielką foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Na dno formy wysypujemy 1/3 składników suchych *** *** Następnie wykładamy połowę startych jabłek, wyrównujemy *** *** Na jabłka wykładamy ponownie 1/3 suchych składników i pozostałe jabłka. Całość posypujemy pozostałą suchą mieszanką składników
Blog z Apetytemkuchni kojarzy mi się głównie z szarlotką/jabłecznikiem i takie też ciasto dziś upiekłam. Postawiłam na bardzo prosty, klasyczny przepis, czyli kruche ciasto i nadzienie z tartych jabłek. Chciałam, aby szarlotka wyszła w miarę niska, dlatego użyłam niezbyt dużej ilości jabłek oraz, aby nadzienie nie było zbyt rzadkie i aby jabłka nie wypływały przy krojeniu. Dlatego(...)jabłek dodałam trochę budyniu w proszku i kaszy manny. Szarlotka wyszła przepyszna. Mimo iż jest to ciasto kruche, to jednocześnie jest miękkie i delikatne. Taka szarlotka jest dla mnie idealna. Mam nadzieję, że wam też przypadnie do gustu. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na ciasto: 2,5szkl. mąki pszennej 170g masła 2 żółtka 0,5szkl. cukru 1 płaska
Waniliowe ImprowizacjeWitam serdecznie, tym razem chciałabym zaproponować przepis na rewelacyjne ciasto drożdżowe z jabłkami. Ciasto drożdżowe jest wyjątkowo puszyste, delikatne i bardzo smaczne. Dodatkowo jest bardzo proste w przygotowaniu, składniki wystarczy wymieszać łyżką lub mikserem i nie trzeba wyrabiać na stolnicy. Polecam wypróbować przepis, bo naprawdę warto. Do przygotowania ciasta drożdżowego z jabłkami będziemy potrzebowali: użyłam(...)około 160-165, bo podczas topienia zawsze troszkę odparuje i pozostanie na ściankach rondelka) 2 jajka (rozmiar L) 30 g drożdży świeżych szczypta soli 4 średniej wielkości jabłka (około 700 g przed obraniem) – użyłam odmiany kwaśnej Antonówka na kruszonkę: około 3 łyżek mąki pszennej około 1 ½ łyżki cukru około 1 ½ łyżki masła o temperaturze
Uwaga Babcia Gotujeskórze (tak zaw. plamy starcze), na odkwaszenie organizmu, do płukania włosów aby miały lepszą kondycję. to tylko kilka przykładów . Teraz do dzieła - jak go robię. Składniki - 1 kg jabłek - 3/4 szklanki cukru - 1 litr wody Wykonanie - Pokroić jabłka w drobne kawałki ( można zetrzeć na tarce) ( Ja kroję ponieważ(...)szybciej klaruje się ) - Cukier rozpuścić w przegotowanej wodzie . - Po wystygnięciu zalać jabłka , zamieszać przykryć ściereczką. Jeśli woda nie zakrywa jabłek , należy dolać do całkowitego zakrycia pokrojonych jabłek. To wszystko
Eli GotowaniePlacek drożdżowy z kruszonką proste ciasto drożdżowe z owocami Placek drożdżowy z kruszonką jak u babci. O takim cieście śniłam po nocach, mieszkając na Bliskim Wschodzie. Tam o polskich jabłkach mogłam jedynie pomarzyć. Puszyste, lekkie ciasto drożdżowe i najlepsze pod słońcem polskie jabłka smakują wspaniale o każdej porze roku. Nawet drożdżowe z truskawkami mu nie dorównuje, chociaż bardzo(...)lubię. Ciasto drożdżowe z kruszonką i jabłkami to smak mojego dzieciństwa. Przez wiele lat bałam się ciast drożdżowych jak ognia. Ironia losu sprawiła, że nauczyłam się je piec właśnie w Arabii Saudyjskiej od mojej hinduskiej sąsiadki. I wiecie co? Ten placek drożdżowy jest po prostu pycha. Puszysty placek drożdżowy z kruszonką i jabłkami. Placek drożdżowy z kruszonką
Cztery FajerySezon na papierówki trwa w najlepsze, więc mam dla was kolejne ciasto z tymi pysznymi jabłkami. Tym razem jest to ciasto, które jeszcze całkiem niedawno było hitem i było często pieczone w polskich domach. Świadczyły o tym chociażby częste posty w mediach społecznościowych i liczne komentarze z zachwytami nad tym ciastem. Ostatnio trochę już zostało zapomniane, ale nie przeze(...)mnie. Mowa o cieście z połówkami jabłek. Ja to ciasto zrobiłam dziś po raz pierwszy, mimo, że tak jak napisałam, jest ono znane już od dłuższego czasu. W końcu doczekało się realizacji spośród setek innych przepisów i pomysłów, które ciągle przybywają. Bardzo się cieszę, że zdecydowałam się na to ciasto, bo jest naprawdę pyszne i proste do zrobienia. Ciasto
Waniliowe Improwizacje