jabłka - 25490 przepisów (strona:67/1700)

Tarta z jabłkami i budyniem 166

Tarta z jabłkami i budyniem Pyszna krucha tarta z jabłkami do kawusi.  Przepis zaczerpnięty z zagranicznej strony. Składniki; Ciasto; mąka -200 g cukier puder - 65g żółtka jaj - 2 szt masło - 100 g woda - 2 łyżki sól- szczypta Budyń; masło -100 g aromat waniliowy- kilka kropli mąka - 4 pełne łyżki cukier - 4 łyżki mleko - 300 ml jajko(...)Róże z jabłek; cukier - 5 łyżek jabłka czerwone - 5 szt woda - 450 ml Przygotowanie; Ciasto; Do miski wsypać mąkę, dodać masło pokrojone na kawałki i pozostałe składniki, zagnieść ciasto. Przełożyć ciasto do foliowej torebki i odstawić na 60 minut do lodówki. Następnie rozwałkować ciasto i wyłożyć nim wysmarowaną tłuszczem formę do tarty, o średnicy 27 cm, nakłuć ciasto

Kuchnia Danusi
Jabłka pieczone z owsianką i dżemem z rokitnika. 136

mamy pyszne jedzenie. W niedzielę się nie śpieszymy, więc można sobie pozwolić na takie śniadanie, pełne witamin, sycące, a przede wszystkim pyszne. Zapraszam:)   Składniki: 5 średnich miękkich jabłek 1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych pół szklanki mleka 2 łyżki rodzynek 2 łyżki suszonej żurawiny 1 łyżka miodu prawdziwego kilka łyżek dżemu z rokitnika Wykonanie: 1. Mleko zagotowujemy i zalewamy(...)płatki owsiane, dodajemy miód, rodzynki i żurawinę, dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilka minut, żeby płatki napęczniały. 2. Jabłka myjemy i dokładnie osuszamy, następnie wydrążamy środki uważając, żeby nie przedziurawić jabłek. 3. Jabłka napełniamy owsianką, na wierzchu dajemy po pełnej łyżeczce dżemu. Układamy je w formie do pieczenia. 4. Następnie tak przygotowane jabłka pieczemy do miękkości

Izabelawkuchni
Ciasto z jabłkami – proste i pyszne 354

masła lub margaryny o temperaturze pokojowej 3 łyżki śmietany 12% lub 18% 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego szczypta soli oraz: około 500 g winnych jabłek (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu z przepisem: Ciasto jabłkowe Przygotowanie: Foremkę w której będziemy piec ciasto możemy wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem. Przed przygotowaniem ciasta(...)koniec do ciasta dodaję śmietanę i jeszcze przez chwilę miksuję tak aby składniki dobrze się połączyły. Tak przygotowane ciasto przekładam do foremki i równo rozprowadzam w foremce. Układanie jabłek: Obrane jabłka możemy pokroić w kostkę, następnie położyć na cieście i delikatnie wcisnąć. Możemy również jabłka pokroić w pół plasterki i ułożyć je dookoła (na słoneczko), wciskając jabłka

Uwaga Babcia Gotuje
Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem 1062

mama chowa garnek z ryżem pod kołdrę :) Ryż idealnie kleisty, a całość zapiekana z waniliową masą śmietanową. Niebo dla podniebienia. Przepis ze strony Kuchnia Lidla . Polecam! Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem Składniki na formę 20x29cm lub dwie mniejsze: 2 szklanki ryżu 1 l mleka szczypta soli Na masę z jabłek: 4 duże jabłka, obrane i starte(...)około 15 minut (musimy pilnować, by ryż nie przywarł do dna). Po tym czasie garnek przykrywamy i odstawiamy na 15 minut. W drugim rondelku rozgrzewamy łyżkę masła, wrzucamy starte jabłka, dodajemy cukier, sok z cytryny i prażymy, aż jabłka zaczną się rozpadać i nadmiar soku odparuje. Pod koniec dodajemy cynamon i mieszamy. Masa śmietanowa: w miseczce mieszamy śmietanę

Smak mojej kuchni
Sezonowość owoców i warzyw - kalendarz 196

fenkuł, kapusta, pietruszka (korzeń), roszponka, ziemniaki. Owoce: jabłka, gruszki LUTY Warzywa : kapusta, marchew, seler korzeniowy, brukselka, buraki, por, cykoria, dynia, endywia, fenkuł, kapusta, pietruszka (korzeń), roszponka, ziemniaki. Owoce: jabłka, gruszki MARZEC Warzywa: kapusta, marchew, seler korzeniowy, brukselka, buraki, por, cykoria, dynia, endywia, fenkuł, kapusta, pietruszka (korzeń), roszponka, ziemniaki, wczesna rzodkiewka Owoce: jabłka, gruszki KWIECIEŃ Warzywa: por, cykoria(...)endywia, roszponka, rzodkiewka, ziemniaki. Pierwsze zbiory botwinki i rabarbaru Owoce: jabłka, gruszki MAJ Warzywa: szparagi, botwinka, ziemniaki, rzodkiewka. Pierwsze zbiory sałaty, rukoli i szczawiu Owoce: Pierwsze truskawki CZERWIEC Warzywa: botwinka, natka pietruszki , ziemniaki, sałata, rukola, szczaw, rzodkiewka. Pierwsze zbiory bobu, brokułów, cukinii, fasolki szparagowej, kalafiora, kalarepy, marchewki młodej, ogórków (jeśli temperatura wynosi ok 20 stopni C), pora młodego, selera

Zielona Kuchnia
Kaczka z jabłkami II 122

zakończenie karnawału pozwoliłam sobie na kaczkę z jabłkami. Zamarynowałam ją nieco inaczej niż zwykle i chyba w tym wydaniu smakuje mi najbardziej. Pysznie skruszałe i pachnące ziołami mięso rozpływa się(...)ustach – czego chcieć więcej?!. Pod koniec pieczenia dodałam kilka jabłek z marynaty – klik zapieczone razem z kaczką tworzyły duet idealny Kaczka z jabłkami kaczka 4 jabłka (najlepiej Szara Reneta) 2 łyżeczki majeranku Marynata 6 ząbków czosnku 2 łyżeczki soli 1 op. ziół prowansalskich pół słoika musztardy francuskiej oliwa Obrany czosnek przecisnąć przez praskę, dodać resztę

Pieguskowa Kuchnia
Wątróbka drobiowa z jabłkami 160

sposób pozostaje soczysta i zachowuje swoje wartości odżywcze jak żelazo, cynk, witaminy z grupy B. Wątróbka drobiowa z jabłkami 0,5 kg wątróbki drobiowej 2 średnie cebule 3 jabłka (najlepsza szara reneta) 2 łyżki miodu garść rodzynek ziemniaki majeranek, rozmaryn 0,5 szklanki ulubionego wina wytrawnego mieszanka sałat SOS 3 łyżki miodu 1/3 szklanki oliwy 2 łyżki octu(...)minut dodać do naczynia oczyszczoną i przygotowaną wątróbkę. W międzyczasie cebulę obrać, pokroić na piórka i poddusić na odrobinie oleju. Gdy cebula zmięknie dodać rodzynki i pokrojone na szóstki jabłka razem ze skórką, ale bez gniazd nasiennych. Zamiast rodzynek można dać żurawinę. Dodać rozmaryn, majeranek, wlać wino, dwie łyżki miodu i chwilkę pogotować do zredukowania. Do cebuli z jabłkami

Pieguskowa Kuchnia
Suszona miechunka i jabłko – Puffins 120

glutenu, BIO, odpowiednie dla wegan, 100% naturalne Sklep: lista sklepów https://puffins.co/gdzie-kupic/polska/ Cena: jabłko – ok 8 zł, miechunka – ok 10zł Nasza opinia Wygląd: Nie będziemy po raz kolejny zachwalać kartoników bo przecież oczywista jest ich urocza formuła :) Przez okienko na tyle opakowania widać ćwiartki jabłka oraz śliczne kuleczki miechunki co jeszcze bardziej wzmagało naszą ciekawość. Smak: Miechunka(...)jednak „specyficzne”. Podoba nam się w niej to, że jest bardzo wyraźna w smaku i idealnie nadaje się do słodkich deserów jako element kontrastu (a przy tym pięknie wygląda). Jabłko: Jabłka są pokrojone w ćwiartki w właściwie w 1/8 :). Wewnątrz wypełnione są „suchym” miąższem owocu co przypomina znów batoniki Frupp. Jeśli chodzi o smak chyba większość z Was jadła

Candy Pandas
Waniliowy ryż na mleku, z karmelizowanymi jabłkami i cynamonem 182

Ryż na mleku i śmietance, to propozycja na słodkie śniadanie lub deser. Idealnie sprawdzi się również, jako drugie śniadanie do pracy. Słodki, pachnący wanilią, z karmelizowanymi jabłkami z nutą cynamonu. Składniki warstwy ryżowej (4 porcje): 300 ml mleka 200 ml śmietanki 30% cukier brązowy do smaku (ja dałam 50 g) 100 g białego ryżu 1/2 płaskiej łyżeczki(...)jabłek: Jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelnię dodajemy masło i cukier. Gdy się połączą, chwilę podgrzewamy (2 minuty). Cukier nie będzie rozpuszczony. Dodajemy jabłka, mieszamy i całość podsmażamy, aż jabłka troszkę zmiękną. Owoce puszczą sok, pod wpływem którego cukier się rozpuści, tworząc jednolity, słodki syrop. W międzyczasie dodajemy cynamon. Jabłka studzimy

Smak mojego domu
Cynamonowy chleb w jajku z karmelizowanym jabłkiem / Cinnamon eggy bread with caramelised apple 185

down for recipe in English Cynamonowy chleb w jajku z karmelizowanym jabłkiem (4 porcje) Składniki: 3 jajka, rozbełtane rózgą 4 łyżki mleka 1 łyżeczka mielonego cynamonu 2 łyżki drobno zmielonego cukru lub cukru pudru 4 grube kromki chleba masło do smażenia cukier puder do posypania Składniki na jabłka: 400 g jabłek, obranych, bez gniazd nasiennych i pokrojonych(...)łyżeczki drobnego cukru 25 g masła Przygotowanie: W pierwszej kolejności przygotuj jabłka. Na patelni rozpuść cukier, zakręć nią kilka razy żeby cukier rozpuszczał się równomiernie (nie mieszaj). Dodaj jabłka i masło i smaż przez 2 minuty, po czym dodaj 2-3 łyżki wody. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 5-8 minut na małym ogniu, mieszając od czasu

karmelowy
Bezglutenowy jabłecznik z dużą ilością jabłek 129

wyszło pulchne, żółciutkie i miękkie. 150 ml cukru 200 g margaryny lub masła 1 całe jajko i 1 żółtko 2 czubate łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia Jabłka: 2 kg jabłek - najlepiej kwaskowatych 1/2 szkl. rodzynek 20 łyżek brązowego cukru demerara 3 łyżeczki cynamonu 1 opakowanie cukru waniliowego - opcjonalnie, dla mnie wystarczył aromat cukru demerara Mąkę(...)przykrywając całe dno. Nie ma potrzeby wykładania ciastem boków. Ciasto jest dosyć luźne i nie bardzo da się je rozwałkować dlaczego trzeba je wygnieść. Na wyłożone ciasto ułożyć połowę jabłek - ustawiać rzędami plasterki. Posypać połową cukru, połową cynamonu i wszystkimi rodzynkami. Nie zostawiać rodzynek na koniec bo się przypalą. Na to wyłożyć drugą część jabłek, posypać resztą cukru

Ze smakiem bez glutenu
Szybka, bezglutenowa tarta z jabłkami 123

schłodzić albo ok 60 minut w lodówce albo 20 minut w zamrażalniku. Ja wybrałam wersję szybszą...:-) Nadzienie: 2-3 duże jabłka 2-3 łyżki cukru brązowego smażone jabłka Po schłodzeniu ciasta należy je szybko rozwałkować i przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Ja wybrałam formę to tarty.  Wyłożone ciasto podziurkować widelcem, żeby nie zbąblowało(...)podczas pieczenia.  Na ciasto rozsmarować smażone jabłka - w ilości zależnej od upodobań. Na smażone jabłka ułożyć plasterki surowych jabłek. Jabłka posypać cynamonem i cukrem . Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (bez termoobiegu) i piec 45 minut. Po wyjęciu poczekać do przestygnięcia. Świetnie smakuje z lodami...:-) Smacznego

Ze smakiem bez glutenu
Kokosowe ciasto z jabłkami 162

masła -100 g cukru -1 łyżka cukru waniliowego -2 jajka -200 g mąki pszennej -2 łyżeczki proszku do pieczenia -50 g wiórków kokosowych -100 ml mleczka kokosowego Dodatkowo: -4 jabłka -sok z połowy cytryny -pół szklanki cukru pudru -2 łyżki mleczka kokosowego -wiórki kokosowe do posypania Przygotowanie --> Jabłka obieramy ze skórki, przekrawamy na pół i wydrążamy delikatnie gniazda(...)nasienne. Każdą połówkę jabłka nacinamy nożykiem od zewnętrznej strony (tylko do połowy). Wodę mieszamy z sokiem z cytryny, wrzucamy do niej przygotowane jabłka. Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy jajka, a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wiórkami kokosowymi na zmianę z mleczkiem kokosowym. Mieszamy krótko, tylko do połączenia składników. Tortownicę

Marta Gotuje
Szarlotka ze świeżych jabłek 404

Wczoraj zostałam obdarowana kilkoma kilogramami jabłek (Kasiu - dziękuję 😁) i pomyślałam o upieczeniu szarlotki bez wcześniejszego prażenia jabłek. Podstawą moich szarlotek jest duuuuża ilość jabłek w porównaniu z samym ciastem. Dlatego trzeba zadbać o wcześniejsze upieczenie blatu, by ciasto pozostało kruche. Składniki (na formę (32 x 20) cm): 400 g mąki płaska łyżeczka proszku do pieczenia czubata łyżeczka(...)cukru waniliowego 120 g zimnego masła 5 jajek 2-3 łyżki śmietany 1,2 kg jabłek czubata łyżeczka cynamonu szczypta świeżo zmielonej gałki muszkatołowej 9 łyżek + 100 ml cukru szczypta soli Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Do suchych składników dodać pokrojone na kawałki zimne masło. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka dodać do mąki

Weekendy w domu i ogrodzie
Dżem - Jabłka smażone 171

Myślałeś? Myślałaś? Można zjeść, można podarować komuś w prezencie, można rzucać i toczyć wojnę z sąsiadem... :) Można też zrobić przetwory... Składniki: 1 kg jabłek ( już obranych) 0,3 - 0,4 kg cukru Przygotowanie: Obrane jabłka i pokrojone w ćwiartki wrzucamy do garnka. Przykrywamy pokrywką, stawiamy na mały ogień i powoli gotujemy często(...)mieszając. Gdy jabłka są na wpół miękkie to zdejmujemy pokrywkę i smażymy do momentu aż całkiem nam się rozpadną. Dodajemy wtedy cukier (ilość cukru jest uzależniona od słodkości jabłek, im kwaśniejsze tym więcej musimy go dodać), dobrze mieszamy i smażymy aż wyparuje nadmiar soku, a jabłka zrobią się odpowiednio gęste. Gorące jabłka wkładamy do słoików

Dieta Rozdzielna i Zdrowie

Proponowane wyszukiwania