mąki pszennej 50 g świeżych drożdży szczypta soli 2 łyżki cukru 1,5 szklanki letniego mleka 1 jajko 2-3 lekko kwaśne jabłka Racuchy z jabłkami - to jedna z takich potraw, która swoim aromatem rozchodzi się po całym domu, odciągając nawet dzieci od komputerów :) Bazę do tego wyśmienitego i zawsze udającego się przepisu wyszperałam na blogu moje wypieki . Mąkę(...)szczyptę soli i wymieszać. Na środku zrobić wgłębienie i wkruszyć do niego drożdże, zasypać cukrem i zalać ½ szklanki letniego mleka. Przykryć ściereczką i odstawić na 10 - 15 minut. Obrać jabłka i pokroić je w cienkie plasterki. Po tym czasie, wlać resztę mleka, dodać jajko, pokrojone jabłka i wymieszać całość łyżką drewnianą. Odstawić ponownie na 1 - 1,5 godziny w ciepłe
Świat Domowej Kuchnizwiązku z rocznicą, przedstawiam dziś przepis na przepyszne, korzenne ciasto miodowe z jabłkami i kremem z serka śmietankowego. Polecam! Scroll down for recipe in English Ciasto miodowe z jabłkami (8-10 porcji) Składniki na ciasto: 440 g mąki uniwersalnej 1 łyżka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1/2 łyżeczki soli 4 łyżeczki mielonego cynamonu 3 jajka 1 szklanka(...)oleju roślinnego 1 szklanka mocnej czarnej kawy 1 szklanka płynnego miodu 1/2 szklanki brandy 1/4 szklanki wody 1 szklanka ciemnego brązowego cukru 1/2 szklanki cukru Składniki na jabłka w miodzie: 2 łyżki masła 4 jabłka, obrane, bez gniazd nasiennych i pokrojone w 1 cm kostkę 1/4 szklanki miodu Składniki na krem z serka śmietankowego: 100 g masła
karmelowynastępnie rozwałkować i wykleić foremki do tarteletek - lub dużą formę do tarty. Na surowym cieście ułożyć cząstki ulubionych owoców . Ja wykorzystałam banany pokrojone w grube plastry oraz niewielkie cząstki jabłek . Łasuchy mogą przed pieczeniem posypać lekko owoce brązowym cukrem . Tarteletki piec w temperaturze 180 stopni do lekkiego zazłocenia. Po lekkim przestudzeniu do owoców dołączyłam kawałeczki(...)wykorzystać. Chciałam, żeby to nie było coś oklepanego no i wymyśliłam tarteletki z owocami. Pomysł się sprawdził, połączenie smaków jest rewelacyjne, gdyż neutralny smak ciasta, kwaskowatość jabłek, słodycz ananasa i banana to coś po prostu pysznego :) Smacznego! p.s. ze względu na ilość anonimowych komentarzy ze spamem (pochodzących prawdopodobnie z jakichś botów) włączyłam chwilowo weryfikację obrazkową - wiem
Codzienna kuchnia niecodziennaciasto, do którego przymierzałam się ponad pół roku. Podpatrzyłam je u Aggie , ale zapomniałam zupełnie o nim. Dopiero robiąc porządki w zakładce "ulubione" znalazłam, a że miałam akurat sporo jabłek, to szybko ruszyłam do pieczenia. Jedna uwaga: nie zamieniajcie masła na margarynę, bo zepsujecie ten jabłecznik. Margaryna nie ma jego wspaniałego smaku i przede wszystkim nie zrumieni się. Zawiera(...)więcej, pół kostki masła , 2 łyżki cukru pudru , 1 łyżka cynamonu . Mąkę przesiać, dodać do niej proszek do pieczenia, cukier i kaszę mannę. Wszystko razem wymieszać dokładnie. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce. Formę najlepiej wyłożyć papierem do pieczenia i to w całości, gdyż jabłka i masło mogą podczas pieczenia wypłynąć szczelinami. Można na wszelki
Codzienna kuchnia niecodziennaWysypać orzechami. Bułeczki po odwróceniu Składniki na nadzienie: 3 jabłka 10 dag rodzynek 100 g miękkiego masła 1/2 szklanki brązowego cukru 2 łyżeczki cynamonu Cukier wymieszać z cynamonem. Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Dodać do cukru. Rodzynki zalać wrzątkiem by stały się miękkie, odstawić, a następnie odcedzić. Połączyć z resztą składników. Przygotowanie : Ciasto drożdżowe rozwałkować na prostokąt
Food Squarefasolę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra/dół) i pieczemy 10 minut, następnie zdejmujemy folię z nasionami i pieczemy jeszcze 5 minut. Przed nałożeniem jabłek ciasto musimy ostudzić. Wypełnienie: Wyciskamy sok z cytryn do dużej miski, usuwamy wszystkie nasiona. Obieramy jabłka i cienko kroimy je ostrym nożem lub przy pomocy mandoliny lub krajalnicy(...)cytryny. Odstawiamy żeby puściły sok, na 20-30 minut. Do małej miseczki dajemy cukier, cynamon, ziele angielskie, gałkę, sól i mąkę. Dokładnie mieszamy. Pozbywamy się nadmiaru płynów z przygotowanych jabłek i mieszamy je dokładnie z mieszanką przypraw. *"Pocenie" jabłek w soku z cytryny przed montażem ciasta jest niezbędnym krokiem; uwalnia część nadmiaru soków z owoców, dzięki czemu szarlotka
Smakowity Blog Kulinarnyrobię dość często, ale uwielbiam to ciasto i chyba nigdy mi się nie znudzi :) Dodatkowo w połączeniu z czekoladą jest bardzo wyjątkowe. Obecnie mamy sezon na ciasta z jabłkami więc polecam sprawdzony przepis. Jeżeli chodzi o przygotowanie to jest bardzo proste, nie potrzeba wiele pracy, aby zrobić pyszne ciasto np. dla całej rodzinki i znajomych :) SKŁADNIKI(...)cukru i 1 łyżka cynamonu WYKONANIE: Na samym początku można przygotować formę. najlepiej wysmarować ją masłem i posypać bułką tartą. Obieramy jabłka ze skórki i wydrążamy środek. Możemy jabłka pokroić w kostkę - ja posiekałam jabłka na średnich oczkach w robocie kuchennym :) odkładamy jabłka na bok przykrywając ściereczką. Następnie przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia i mieszamy
Serce zamknięte w formie pysznościPieczone jabłko w wersji tropikalnej - w połączeniu ze słodkim batatem. Pyszne, łatwe i szybkie gdyż upieczemy je w mikrofalówce. Składniki: batat (słodki ziemniak) 1 mała szt. jabłko 1 szt. cukier (lub miód, syrop z agawy) 1 łyżeczka cynamon Bataty, zwane inaczej słodkimi ziemniakami, czy patatami to bulwy tropikalnej rośliny o nazwie wilec ziemniaczany. Mają dużą wartość odżywczą, zawierają węglowodany (około(...)dań na słodko jak i na słono. Bardzo rzadko są powodem uczuleń, więc polecam alergikom. Przygotowanie: Batata umyć, zalać wrzątkiem i ugotować do miękkości (około 20 minut). Jabłko obrać ze skórki, przekroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i pokroić na plasterki. Ułożyć w miseczce (ceramicznej lub szklanej), posypać cukrem i szczyptą cynamonu. Przykryć spodkiem i upiec w kuchence
głodny alergikpysznie doprawionego smalcu :). Mój sprawdzony sposób na babcine rarytasy!. Po zapas ziół i przypraw wybierzcie się na stronę www.Skworcu.com.pl . Składniki: 70 dag surowego boczku 80 dag słoniny 2 jabłka 2 cebule 2 łyżeczki majeranku 2 łyżeczki tymianku 1 ząbek czosnku sól pieprz 1.Kupując słoninę i boczek poproście w sklepie o ich zmielenie, zaoszczędzi Wam to czasu(...)dzielimy na pół, do dwóch osobnych rondli. Do pierwszego dodajemy: drobno pokrojone 2 cebule, 2 łyżeczki majeranku, sól i pieprz do smaku. Do drugiego rondla dodajemy: 2 drobno pokrojone jabłka, 2 łyżeczki tymianku i drobno posiekany ząbek czosnku, doprawiamy solą. 4. Mieszamy i smażymy jeszcze ok. 30 minut, każdą mieszankę osobno. 5. Gotową masę przelewamy do osobnych słojów
Apetyczna babeczkaSkładniki: 1 szklanka cukru, 4 jajka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1,5 szklanki mąki, 2 łyżki kakao, 1 margaryna, 2 jabłka, krem: 2 budynie waniliowe, 800 ml mleka, 1 masło, polewa: 1/2 czekolady gorzkiej, 1/4 szklanki kremówki. Przygotowanie: Jajka miksujemy z cukrem. Następnie dodajemy miękką margarynę. Miksujemy, aż do dokładnego utarcia. Następnie dodajemy przesianą mąkę(...)Następnie dodajemy rozpuszczoną i ostudzoną margarynę. Ciasto dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao i mieszamy. Blaszkę smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą, wylewamy jasne ciasto, następnie ciemne. Jabłka obieramy i kroimy w ósemki, układamy na cieście. Pieczemy w 180 stopniach ok 45 minut. W tym czasie gotujemy budynie i gdy nam ostygną miksujemy z miękkim masłem
Aga w kuchniRacuszki z dodatkiem kwaśnego mleka to najłatwiejsze i najsmaczniejsze śniadanie , przekąską lub poczęstunek dla całej rodziny. Nie potrzebujesz żadnych specjalnych składników, wszystko znajdziesz w swojej kuchni. Racuchy z dodatkiem jabłek smakują wybornie a gdy polejesz je syropem klonowym i posypiesz cynamonem są jeszcze smaczniejsze. Chwilo trwaj wiecznie. Jajka do niedawna sądzono, że jajka są niezbyt zdrowe i nie powinno(...)poprawę naszego widzenia. Witaminy występujące w jajku to: A, B1, B2, B6, B12, D, kwas foliowy. Składniki mineralne to: chlor, cynk, fosfor, żelazo, cynk, siarka, selen, miedź, magnez, jod. Jabłko jest bogate w takie witaminy jak: C, A, E, K, B6, kwas foliowy, tiamina, niacyna. W swoim składzie posiada również bardzo cenne minerały: wapń, sód, cynk, magnez, fosfor, żelazo, potas
Zdrowy Styl JoannySmoothie z burakiem i jabłkiem. Możemy śmiało powiedzieć, że smoothie z burakiem i jabłkiem jest pełne przeciwutleniaczy, o żywym czerwonym kolorze. Ta pyszna kombinacja z buraków , pomarańczy , jabłek , marchewki i bazylii zapewnia szeroki zakres smaku i witamin oraz minerałów. Smoothie możemy wypić na drugie śniadanie lub popołudniową przekąskę . Jeśli kiedykolwiek istniało smoothie pełne składników odżywczych, wypełnione po brzegi warzywami(...)buraku to: A, B6, C, E, K, kwas foliowy, niacyna, tiamina, ryboflawina. Składniki mineralne to: cynk, sód, potas, wapń, żelazo, magnez, fosfor. Burak zawiera również błonnik i białko. Jabłko jest bogate w takie witaminy jak: C, A, E, K, B6, kwas foliowy, tiamina, niacyna. W swoim składzie posiada również bardzo cenne minerały: wapń, sód, cynk, magnez, fosfor, żelazo, potas
Zdrowy Styl JoannyBrukselka z jabłkiem i cebulą. Gotowana na parze brukselka z jabłkiem i cebulą jest idealnym dodatkiem do każdego posiłku , w szczególności świątecznego . Wspaniała brukselka jest łatwym i imponującym dodatkiem do każdego posiłku nawet w ciągu tygodnia. Ta aromatyczna brukselka jest łatwa do przygotowania i jest zawsze wielkim hitem! Dzięki cudownemu połączeniu składników i wspaniałemu smakowi nie będziemy mogli przestać zajadać(...)kwas foliowy. Składniki mineralne jakie znajdziemy w małej kapustce to: fosfor, magnez, wapń, żelazo, cynk, sód, potas, mangan, selen, miedź. Jabłko jest bogate w takie witaminy jak: C, A, E, K, B6, kwas foliowy, tiamina, niacyna. W swoim składzie posiada również bardzo cenne minerały: wapń, sód, cynk, magnez, fosfor, żelazo, potas i błonnik. Obecna w jabłku witamina C i flawonoidy
Zdrowy Styl JoannyMarcina studiując w Poznaniu. Szukając mniej kalorycznej alternatywy postanowiłam przygotować deser z owocami. Mój wybór padł na owoc, który w świadomości Polaków uchodzi za najbardziej polski - czyli pyszne, swojskie jabłko. Jabłka z owsianą kruszonką - przepis na dużą blachę Do przygotowania jabłek z kruszonką będziesz potrzebować: pół kilograma mąki owsianej, 200g ksylitolu, 2 jajka, 3/4 kostki masła, 2 łyżeczki(...)proszku do pieczenia, 50g płatków migdałowych, 50g pestek słonecznika, 50g płatków owsianych, 1 kilogram jabłek, łyżeczkę masła klarowanego. 1. Umyte jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i zetrzyj na grubej tarce. 2. Na patelni rozgrzej masło i przesmaż starte jabłka, aż zmiękną. 3. Mąkę wsyp do malaksera, dodaj proszek do pieczenia, ksylitol, jajka i zimne masło prosto
Z notatnika dietetykaminut. Ugotowane jajka zalać zimną wodą, wystudzić a następnie obrać. Jabłko obrać ze skórki, pokroić na bardzo małą kostkę. Pokrojone jabłko włożyć do garnka, dodać 1 łyżkę wody. Gotować na bardzo małym ogniu do momentu, aż kawałki jabłka będą miękkie. Po ugotowaniu wystudzić. Każde jajko rozkroić na pół, wyjąć zółtka i przełożyć do miseczki. Do żółtek dodać szczyptę soli(...)pieprzu, śmietanę oraz chrzan . Wymieszać dokładnie na jednolitą masę. Kiedy masa praktycznie nie ma w sobie grudek dodać kawałki gotowanego jabłka oraz pokrojoną w paski szynkę. Połączyć dokładnie wszystkie składniki. Każdą połówkę jajka wypełnić nadzieniem z szynki, chrzanu i jabłka. Dodatkowo jajka można udekorować natką pietruszki lub szczypiorkiem. Jajka nadziewane szynką, chrzanem i jabłkiem Smacznego! O czym warto
mecooks