jabłka - 25490 przepisów (strona:74/1700)

Ciasto Kokosowo – Orzechowe 227

Kolejne ciasto z serii ‚jednoblaszkowych’. Kolejne proste, w miarę szybkie w przygotowaniu i finałowo bardzo smaczne. Ciasto na kruchym spodzie, ze smażonymi na świeżo jabłkami, z pyszną warstwą kokosowo – orzechową, przykryte ponownie kruchym ciastem a wszystko polane wspaniałą miodowo – orzechową polewą. To ona stanowi kropkę nad i, jak również nadaje ciastu iście miodowego smaku. Ciasto jest wilgotne(...)się składników. Wykonanie: Formę o wymiarach 24 x 35 wykładamy papierem do pieczenia. Dłońmi lub rozwałkowując nakładamy jedną cześć ciasta kruchego. Na to wykładamy ostudzone smażone jabłka. Na jabłka wylewamy kokos. Na kokos wylewamy orzechy. Wszystko przykrywamy drugą częścią rozwałkowanego kruchego ciasta. Wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 50 minut. Zostawiamy do lekkiego ostygnięcia

Made By Mom And Son
Naleśniki na maślance, z jabłkami 147

początkowo miałam zamiar smażyć na rzepakowym, jednak wygrał – kokosowy), na średnim ogniu, z obu stron. Podajemy posypane cukrem pudrem lub, jak kto lubi. Z moich naleśników na maślance z jabłkami wycięłam foremką równe placuszki. Posypane cukrem pudrem, w towarzystwie jabłka chyba apetycznie się prezentują. „By niejadek zjadł obiadek” można im nadać różny kształt, na życzenie milusińskich. Smacznego. Naleśniki(...)maślance, z jabłkami dołączam do akcji „Jedzmy polskie jabłka”. Wydrukuj przepis The post Naleśniki na maślance, z jabłkami appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
Szarlotka sypana z żurawiną 129

równe części (najwygodniej jest porozdzielać do 3 takich samych miseczek). Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy cukier waniliowy i opcjonalnie cukier (jeżeli jabłka są kwaśne, u mnie nie było takiej potrzeby, wręcz odwrotnie – stąd dodatek żurawiny), 2 łyżeczki cynamonu oraz 200g suszonej żurawiny – dokładnie mieszamy. Na spód blaszki wsypujemy pierwszą część sypkich składników, starając(...)się równomiernie je rozprowadzić. Jabłka dzielimy na dwie części. Jedną wykładamy małymi porcjami na blaszkę, pokrywając sypkie składniki. Następnie wsypujemy drugą część sypkich składników, posypując nią warstwę jabłek. Wykładamy porcjami pozostałe jabłka (nie przyklepujemy ich, możemy delikatnie rozłożyć widelcem). Jabłka posypujemy ostatnią warstwą sypką. Wierzch ciasta pokrywamy dokładnie cieniutkimi wiórkami dobrze schłodzonego masła (ja starłam

mojewypiekiinietylko
Wątróbka z groszkiem, jabłkiem oraz kiełkami 117

Potrawa dla tych, którzy lubią wątróbkę a nawet i dla tych którzy za nią nie przepadają. Ponieważ połączona z jabłkiem, musztardą, groszkiem i kiełkami ma bardziej interesujący smak. ciekawą formą podania chciałam przekonać do wątróbki jej przeciwników :)  Składniki na 4 porcje :  500 g wątróbki drobiowej  1 łyżka mąki pszennej  2 stołowe łyżki(...)musztardy Dijon ( może być zwykła)  2 cebule  pieprz, sól  zioła prowansalskie lub suszony majeranek  olej do smażenia 1 puszka groszku konserwowego  1 duże jabłko garść kiełek z rzodkiewki  2-3 woreczki kaszy gryczanej  Wątróbkę myjemy i osuszamy. Solimy jeszcze przed smażeniem (żeby nie była twarda)! Kroimy na drobne kawałki i obtaczamy w mące

Bon Appetit Małgorzaty
Marchewka z jabłkiem 136

jakie podajemy naszym dzieciom. Moja córcia bardzo ją lubi. Składniki: 4 marchewki 2 winne jabłka 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka cukru Sposób wykonania: 1. Marchewkę i jabłka obieramy, ścieramy na tarce jarzynowej na dużych lub małych oczkach. 2. Dodajemy sok z cytryny i cukier. Mieszamy. Przed podaniem odstawiamy na 1 godzinę, by surówka się przegryzła. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Szarlotka tatrzańska 213

szarlotkami nie przepada, był zachwycony. Szarlotka jest tak krucha że aż sypka, a do tego zachwyca grubą warstwą jabłek. Najważniejsze w tej szarlotce jest użycie odpowiedniej odmiany jabłek!!! Muszą być to odmiany szarlotkowe jak : w UK: Cox, Russet, Golden Delicious a w Polsce szara reneta czy koksa. Jabłka muszą być z tych szarlotkowych -twardych odmian, żeby(...)tatrzańska Składniki: 500g mąki krupczatki 250g margaryny (lub masła) 90g cukru pudru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 żółtka 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% Masa jabłkowa: 3 kg jabłek odmiany szara reneta (w UK: Russet apple) lub koksa (cox’s apples) 3 łyżki cukru pudru (u mnie jeden cukier waniliowy) 2 łyżeczki cynamonu (u mnie jeszcze szczypta

UgotujmyTo.pl
Jabłecznik bez pieczenia 3736

Wstawić na minimum pół godziny do lodówki. Po wyjęciu rozsmarować na wierzchu karmel z 1 puszki. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce. W rondelku rozpuścić masło i uprażyć jabłka, często mieszając i doprawić przyprawami. Do uprażonych, gorących jabłek wsypać dwie galaretki i dobrze wymieszać. Przestudzone jabłka wyłożyć na spód z ciasteczek i karmel. Zostawić do stężenia(...)temperaturze pokojowej) wymieszać z karmelem z drugiej puszki. Dodawać po trochu- ciągle mieszając- przestudzoną żelatynę. Śmietanę dobrze schłodzoną ubić i po trochu wymieszać z masą karmelową. Wyłożyć na wystudzone jabłka i wstawić do lodówki na minimum kilka godzin. Posypać zmielonymi orzechami lub stostowanymi płatkami migdałowymi. Porada: Można ciasto przygotować również na spodzie biszkoptowym. Przepis znajdziecie również w e-booku

UgotujmyTo.pl
Babciny jabłecznik 447

jednak dodałam z 1,5 porcji ale następnym razem zdecydowanie dodam ich z podwójnej porcji. Ponieważ najpierw podpieka się spód to nie trzeba się martwić, że przy takiej ilości jabłek ten spód się nie dopiecze. Jabłka również doprawiłam większą ilością cynamonu i dodatkowo mielonych goździków, bo tak po prostu lubię. Największy problem sprawiło mi strasznie luźne ciasto, którego(...)starałam się nie podsypywać za bardzo mąką, ale poradziłam sobie rozwałkowując je między kawałkami folii. Ciasto wyszło bardzo delikatne a w połączeniu z jabłkami i cytrynowym lukrem smakowało wyśmienicie. Myślę jednak, że będzie również pysznie smakować obsypane lekko cukrem pudrem! Zapraszam Was na pyszny babciny jabłecznik Babciny jabłecznik Składniki: 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki cukru

UgotujmyTo.pl
Racuchy drożdżowe z jabłkami 157

mąki pszennej 50 g świeżych drożdży szczypta soli 2 łyżki cukru 1,5 szklanki letniego mleka 1 jajko 2-3 lekko kwaśne jabłka Racuchy z jabłkami - to  jedna z takich potraw, która swoim aromatem rozchodzi się po całym domu, odciągając nawet dzieci od komputerów :) Bazę do tego wyśmienitego i zawsze udającego się przepisu wyszperałam na blogu moje wypieki . Mąkę(...)szczyptę soli i wymieszać. Na środku zrobić wgłębienie i wkruszyć do niego drożdże, zasypać cukrem i zalać ½ szklanki letniego mleka. Przykryć ściereczką i odstawić na 10 - 15 minut. Obrać jabłka i pokroić je w cienkie plasterki. Po tym czasie, wlać resztę mleka, dodać jajko, pokrojone jabłka i wymieszać całość łyżką drewnianą. Odstawić ponownie na 1 - 1,5 godziny w ciepłe

Świat Domowej Kuchni
2 urodziny bloga i ciasto miodowe z jabłkami / Honey apple cake 152

związku z rocznicą, przedstawiam dziś przepis na przepyszne, korzenne ciasto miodowe z jabłkami i kremem z serka śmietankowego. Polecam! Scroll down for recipe in English Ciasto miodowe z jabłkami (8-10 porcji) Składniki na ciasto: 440 g mąki uniwersalnej 1 łyżka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1/2 łyżeczki soli 4 łyżeczki mielonego cynamonu 3 jajka 1 szklanka(...)oleju roślinnego 1 szklanka mocnej czarnej kawy 1 szklanka płynnego miodu 1/2 szklanki brandy 1/4 szklanki wody 1 szklanka ciemnego brązowego cukru 1/2 szklanki cukru Składniki na jabłka w miodzie: 2 łyżki masła 4 jabłka, obrane, bez gniazd nasiennych i pokrojone w 1 cm kostkę 1/4 szklanki miodu Składniki na krem z serka śmietankowego: 100 g masła

karmelowy
Tarteletki z piwnego ciasta z ananasem w syropie kawowym, jabłkiem i bananem 176

następnie rozwałkować i wykleić foremki do tarteletek - lub dużą formę do tarty. Na surowym cieście ułożyć cząstki ulubionych owoców . Ja wykorzystałam banany pokrojone w grube plastry oraz niewielkie cząstki jabłek .  Łasuchy mogą przed pieczeniem posypać lekko owoce brązowym cukrem . Tarteletki piec w temperaturze 180 stopni do lekkiego zazłocenia.  Po lekkim przestudzeniu do owoców dołączyłam kawałeczki(...)wykorzystać. Chciałam, żeby to nie było coś oklepanego no i wymyśliłam tarteletki z owocami. Pomysł się sprawdził, połączenie smaków jest rewelacyjne, gdyż neutralny smak ciasta, kwaskowatość jabłek, słodycz ananasa i banana to coś po prostu pysznego :) Smacznego! p.s. ze względu na ilość anonimowych komentarzy ze spamem (pochodzących prawdopodobnie z jakichś botów) włączyłam chwilowo weryfikację obrazkową - wiem

Codzienna kuchnia niecodzienna
Jabłecznik sypany, czyli błyskawiczne i smaczne ciasto dla leniuszków 849

ciasto, do którego przymierzałam się ponad pół roku. Podpatrzyłam je u Aggie , ale zapomniałam zupełnie o nim. Dopiero robiąc porządki w zakładce "ulubione" znalazłam, a że miałam akurat sporo jabłek, to szybko ruszyłam do pieczenia. Jedna uwaga: nie zamieniajcie masła na margarynę, bo zepsujecie ten jabłecznik. Margaryna nie ma jego wspaniałego smaku i przede wszystkim nie zrumieni się. Zawiera(...)więcej, pół kostki masła , 2 łyżki cukru pudru , 1 łyżka cynamonu . Mąkę przesiać, dodać do niej proszek do pieczenia, cukier i kaszę mannę. Wszystko razem wymieszać dokładnie. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce.  Formę najlepiej wyłożyć papierem do pieczenia i to w całości, gdyż jabłka i masło mogą podczas pieczenia wypłynąć szczelinami. Można na wszelki

Codzienna kuchnia niecodzienna
Sticky buns, czyli cynamonowe bułeczki z jabłkiem w karmelowej glazurze 90

Wysypać orzechami. Bułeczki po odwróceniu Składniki na nadzienie: 3 jabłka 10 dag rodzynek 100 g miękkiego masła 1/2 szklanki brązowego cukru 2 łyżeczki cynamonu Cukier wymieszać z cynamonem. Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Dodać do cukru. Rodzynki zalać wrzątkiem by stały się miękkie, odstawić, a następnie odcedzić. Połączyć z resztą składników. Przygotowanie : Ciasto drożdżowe rozwałkować na prostokąt

Food Square
Szarlotka z solonym karmelem 138

fasolę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra/dół) i pieczemy 10 minut, następnie zdejmujemy folię z nasionami  i pieczemy jeszcze 5 minut. Przed nałożeniem jabłek ciasto musimy ostudzić. Wypełnienie:  Wyciskamy sok z cytryn do dużej miski, usuwamy wszystkie nasiona. Obieramy jabłka i cienko kroimy je ostrym nożem lub przy pomocy mandoliny lub krajalnicy(...)cytryny. Odstawiamy żeby puściły sok, na 20-30 minut. Do małej miseczki dajemy cukier, cynamon, ziele angielskie, gałkę, sól i mąkę. Dokładnie mieszamy. Pozbywamy się nadmiaru płynów z przygotowanych jabłek i mieszamy je dokładnie z mieszanką przypraw. *"Pocenie" jabłek w soku z cytryny przed montażem ciasta jest niezbędnym krokiem; uwalnia część nadmiaru soków z owoców, dzięki czemu szarlotka

Smakowity Blog Kulinarny
Szarlotka na kruchym cieście. 166

robię dość często, ale uwielbiam to ciasto i chyba nigdy mi się nie znudzi :) Dodatkowo w połączeniu z czekoladą jest bardzo wyjątkowe.  Obecnie mamy sezon na ciasta z jabłkami więc polecam sprawdzony przepis. Jeżeli chodzi o przygotowanie to jest bardzo proste, nie potrzeba wiele pracy, aby zrobić pyszne ciasto np. dla całej rodzinki i znajomych :) SKŁADNIKI(...)cukru i 1 łyżka cynamonu WYKONANIE: Na samym początku można przygotować formę. najlepiej wysmarować ją masłem i posypać bułką tartą. Obieramy jabłka ze skórki i wydrążamy środek. Możemy jabłka pokroić w kostkę - ja posiekałam jabłka na średnich oczkach w robocie kuchennym :) odkładamy jabłka na bok przykrywając ściereczką. Następnie przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia i mieszamy

Serce zamknięte w formie pyszności