możemy przygotować na tysiące sposobów, dzisiaj polecam przepis – klasyk: śledzia w śmietanie z tartym ogórkiem, jabłkiem i cebulą, o którym pisałam przy okazji wpisu na wigilijne śledzie . Aby ten śledź smakował, musimy mieć bardzo dobrą kwaśną śmietanę, ogórki kiszone domowej roboty , bardzo słodkie jabłka i cebulę, aby smaki się doskonale równoważyły. Szykuję śledzia dzień wcześniej przed Wigilią(...)wody z ½ szklanki octu, aż śledzie zbieleją. Dzięki temu zabiegowi ości będą miękkie i niewyczuwalne, a śledź się nie rozpadnie. Ja przygotować Śledzie w śmietanie, z cebulką, jabłkiem i ogórkiem kiszonym: Jabłka, ogórka i cebulę możemy zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub posiekać w kosteczkę. Ogórka kroimy w drobną kostkę. Obieramy cebulę, kroimy w drobną kostkę , gdy chcemy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniębyć podawane na ciepło i na zimno. Dziś moje placuszki są mocno owocowe, ponieważ do ich przygotowania użyłam aż trzech rodzajów owoców: czerwonych porzeczek, borówek amerykańskich i moich ulubionych Jabłek Grójeckich. Zapytacie gdzie się schowały jabłka, bo nie widać, aby pankejki były nimi posypane? Rozwiązanie tej tajemnicy znajdziecie poniżej w przepisie na jabłkowe panckes z sosem czekoladowym. Na blogu znajdziecie(...)też inne pyszne przepisy, w których wykorzystałam Jabłka Grójeckie: jabłkowe smoothie bowl z truskawkami grillowana pierś z indyka z salsą jabłkową jabłkowa zupa krem z chrzanem sernik na zimno z karmelizowanymi jabłkami dorsz zapiekany z boczkiem i musem jabłkowym owsiane ciasto z jabłkami i kremem daktylowym pudding chia z pieczonym jabłkiem chłodnik jablkowy z cynamonem Jabłka Grójeckie
Kulinarne przygody Gatitymiksera wiązało się z ich pobudką i długim uspokajaniem Takie ciasta są niezwykle proste, szybkie, ale też i bardzo pyszne. Dziś polecam Wam jedno z nich. Szybkie ciasto z jabłkami mieszane łyżką przygotowuję najczęściej, gdy spodziewam się gości lub po prostu mamy ochotę na coś słodkiego. Składniki zawsze mam w domu. Ostatnio przygotowałam aż trzy takie ciasta. Jedno(...)Składniki dokładnie mieszamy. Następnie mokre składniki wlewamy do suchych i wszystko mieszamy łyżką. Około 1/2 ciasta wlewamy do keksówki, następnie dodajemy pokrojone w drobną kostkę (obrane) jabłko i powoli wylewamy resztę ciasta. Uwaga! Jabłka wypłyną na wierzch podczas pieczenia tworząc delikatną jabłkową warstwę u góry. Jeśli chcecie, aby jabłka zostały po środku użyjcie np. musu jabłkowego, startych jabłek
Słodkie okruszkiteż inaczej, bo rozgrzewający cynamon nie pasuje do letnich upałów. Zdecydowanie lepiej sprawdzają się cytrusowe smaki i aromaty. Składniki (na blachę (20 x 32) cm): Masa jabłkowa kilogram jabłek 2 łyżki cukru 2 szczypty zielonego, mielonego kardamonu skórka i sok z połowy cytryny Ciasto 400 g mąki (użyłam orkiszowej typu 630, ale można spokojnie pszennej, tylko wtedy pewnie mniej(...)skórka z połowy cytryny łyżeczka (6 g) proszku do pieczenia 15 g cukru waniliowego 5 żółtek 150 g zimnego masła Beza 5 zimnych białek szczypta soli 4 łyżki cukru Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cytrynę wyszorować i zetrzeć z niej skórkę. Do jabłek dodać połowę startej skórki z cytryny i sok z połowy cytryny
Weekendy w domu i ogrodziejabłkami (i gruszkami). I codziennie wymyślam sposób na ich przerobienie. Dziś zajadaliśmy się żabimi mordkami z Sielca , a kilka dni wcześniej upiekłam ciasto "imprezkowe" ciasto drożdżowe z dodatkiem jabłek i kruszonką. Ciasto znikało w oka mgnieniu głównie za sprawą pewnego młodego człowieka, który wciąż prosił o dokładkę 😉 Piekłam je z myślą o naszej wspólnej imieninowej "imprezce" 😉 Składniki(...)blachę (36 x 23) cm): Ciasto 80 g masła 100 ml wrzątku 120 ml zimnego mleka 50 g drożdży 100-120 g cukru (zależnie od słodyczy jabłek) + łyżeczka 600 g mąki pszennej jajko szczypta soli 10 g cukru waniliowego Kruszonka 130 g mąki pszennej 100 g miękkiego masła 100 g cukru łyżeczka cukru waniliowego ok. 6 - 8 jabłek
Weekendy w domu i ogrodzieOpis pieczona noga kaczki z jabłkami: Pieczona noga kaczki z jabłkami to klasyka polskiej kuchni. Jest to danie wykwintne ale też proste i szybkie w przygotowaniu. Mięso jest soczyste z chrupiącą skórką. Musimy pamiętać jednak o tym, że aby mięsko było kruche i rozpływało się w ustach, wymagają trochę czasu w piekarniku. Danie idealnie nadaje się na wystawne(...)obiady. Składniki: 4 kacze udka 2 jabłka 2 ząbki czosnku Świeży rozmaryn Sól, pieprz 1 łyżka masła 1 łyżeczka miodu Sposób przygotowania: Udka doprawiamy solą i pieprzem. Następnie dodajemy do tego obrany i przepołowiony czosnek oraz kilka gałązek rozmarynu. W naczyniu żaroodpornym lub w formie do pieczenia układamy udka skórką do góry. Szczelnie przykrywany pokrywą lub folią aluminiową. Pieczemy
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnepół łyżeczki sody, 2 łyżki oleju. Mieszam a później dolewam mleko tak by powstała lejąca ale ciut gęsta masa naleśnikowa. Smażę naleśniki bez żadnego tłuszczu na naleśnikowej patelni. Jabłka prażone: 3 jabłka obieram ze skórki, kroję w ósemki, a te w plasterki. Wrzucam na patelnię. Dodaję około 5 łyżek wody (woda odparuje), 1 łyżkę cukru, 1 łyżeczkę(...)soku z cytryny. Można dodać także szczyptę cynamonu (u mnie dzisiaj bez). Uprażone jabłka układam na naleśniku i zawijam w sukieneczkę Podaję z kleksem posłodzonej śmietany. Artykuł Naleśniki z prażonymi jabłkami pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku
MojaQchnia.pljarmużu Ilość owoców i warzyw pozwoli przygotować ok. 0,5 litra soku. Przygotowanie: Owoce i warzywa dobrze umyć, najlepiej zamoczyć na ok. 20 minut w misce z wodą. Dwa jabłka pokroić ze skórką, usunąć tylko ogonki. Dwa kolejne, obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne i pokroić na mniejsze kawałki w przygotowaniu do blendowania. Liście jarmużu wyjąć z wody(...)Wyciskanie / Blendowanie soku: Wyciskanie należy zacząć od jarmużu zbierając sok do osobnego pojemnika. Uwaga: Jarmuż może sprawić pewne problemy przy wyciskaniu, ale jest go stosunkowo niewiele. Wyciskanie zakończyć jabłkami, zbierając sok do wysokiego pojemnika. Po wyciśnięciu soku przepłukać wyciskarkę ok. 200 ml wody do osobnego naczynia, co zaoszczędzi nam pracy podczas czyszczenia urządzenia. Do wyciśniętego soku z jabłek
Pij soki wyciskanecynamon i zagotowujemy. Następnie wsypujemy ryż i gotujemy na małym ogniu do momentu całkowitego wchłonięcia mleka przez ryż. Co jakiś czas mieszamy, aby ryż nie przywarł do dna. Jabłka obieramy ze skórki, przekrawamy na pół, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę. Orzechy grubo siekamy. Na patelni rozpuszczamy miód i czekamy, aż zacznie się pienić. Dodajemy jabłka, orzechy, płatki migdałowe oraz cynamon i prażymy przez chwilę, aż jabłka nieco zmiękną. Do miseczki na spód wykładamy miękki ryż, na niego prażone jabłka z orzechami i płatki migdałowe. Rada: Gdy nie spożywamy mleka krowiego, możemy zamienić go na dowolne mleko roślinne
Kuchnia MagdaLenymoże niezbyt kojarzące się ze Skandynawią, ale mieszkańcy Północy bardzo je lubią i używają od dawna. Zupa będzie mniej lub bardziej słodka/kwaśna w zależności od rodzaju użytych jabłek i cydru. Ja przygotowałam ją z dość słodkich jabłek i wytrawnego cydru, połączenie okazało się bardzo trafne - smak zupy był rewelacyjny - słodki, a jednocześnie mocno kwaśny. Polecam wypróbować(...)cenach :) Zupa jablkowa z jalowcem Składniki : 1 łyżeczka owoców jałowca 2-3 nasiona zielonego kardamonu 2 nasiona ziela angielskiego kawałeczek laski cynamonu kilka gałązek natki pietruszki 3 duże jabłka 2 łodygi selera naciowego 1 cebula kawałek świeżego imbiru 1 ząbek czosnku 500ml bulionu warzywnego 250ml cydru 75-100ml śmietany sól, pieprz tłuszcz do smażenia Przygotowanie : W garnku
Codzienne Gotowanieciasto z jabłkami zrobiłam raz jakiś czas temu, od tamtej pory żadne inne ciasto jest jest w stanie przebić tego. Praktycznie nie ma tygodnia, abym kruchego ciasta z jabłkami nie upiekła. Jest bardzo proste, ale w tej prostocie bardzo smaczne. Kruchy spód, jabłka wcześniej podsmażane na maśle z cynamonem, słodka ciągnąca się beza oraz chrupiąca góra ciasta(...)łyżeczkę proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru drobnego szczyptę soli 5 jajek osobno białko i żółtko 1 szklankę cukru pudru 1 łyżkę mąki ziemniaczanej jabłka dobry kilogram cynamon małą łyżeczkę 2 łyżki cukru brązowego (może być też tradycyjny) 1/4 kostki masła SPOSÓB WYKONANIA : Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, cukrem
Basia w kuchniprzepis jak przyszedł mi na myśl to właśnie ten, prezentowany poniżej. Oryginalne i pyszne danie. Ilekroć je przyrządzam, wszyscy są zachwyceni. Polecam wypróbować. Składniki: 400g polędwiczki wieprzowej 3 małe jabłka przyprawy: kmin rzymski, sól, pieprz łyżka oliwy Przygotowanie:… Czytaj więcej
Głodni Wrażeń - fit przepisyZapiekany ryż z jabłkiem*, podany ze śmietaną *z kremówką, masłem i cukrem trzcinowym Kolejne smaki dzieciństwa, tym razem jednak zapieczona. Kiedyś jedzony tak" ryż wymieszany z tartym jabłkiem, zalany śmietaną i posypany cukrem i cynamonem. Obie wersje pyszne. Jakoś tak na stare smaki wzięła mnie ochota ;) Wczorajszy wieczór udany. Nadal mnie dziwi, że pomimo, to nie jest nawet
More food, love and dreamsjabłek . Prostokątną (średniej wielkości) blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Utarte ciasto przełożyć na blaszkę, na nim ułożyć obrane i pokrojone w cząstki jabłka. Ja pokroiłam jabłka na ćwiartki, a te ćwiartki jeszcze na 3 części. Na jabłka wylać masę twarożkową. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury około 170 stopni i piec około 50 minut(...)jest za słodkie, a twarożkowa masa ma dość neutralny smak, przez co bardzo dobrze czuje się smak jabłek. Jeśli zasmakuje Wam taka wersja jabłecznika, spróbujcie dodać więcej jabłek. I nie bójcie się, że ciasto stanie się zakalcowate :) nawet przy większej ilości jabłek jest puszyste :) Smacznego
Codzienna kuchnia niecodzienna