Niebyt słodka szarlotka w świątecznym wydaniu. Jabłka pieczone pomiędzy dwukolorowym kruchym ciastem, przełożone kremem cytrynowo-budyniowym ze śmietaną. Ciasto jest z przepisu mojej koleżanki Sylwii. Ciasto kruche : mąka krupczatka 170 g mąka pszenna 510 g proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki drobny cukier 110 g masło lub margaryna 250 g 3 żółtka 2 jajka śmietana(...)łyżki kakao 2 łyżki Masa jabłkowa : jabłka obrane1,5 kg masło 50 g cynamon 1/2 łyżeczki skórka z cytryny 1 łyżeczka sok z cytryny do smaku ew. odrobina cukru Krem budyniowy: 1 budyń waniliowy mleka 1,5 szklanki (375 ml ) + 2 łyżki cukru 1 galaretka cytrynowa 1/2 szklanki wody ( 125 ml ) śmietana 30% 200 ml Blacha
Smaczne mojeMazurek z jabłkami to moja propozycja na super smaczne, wielkanocne ciasto. Kruche ciasto z jabłkami – któż go nie lubi? Zatem w formie mazurka wielkanocnego sprawdzi się to połączenie idealnie. Bardzo prosty do przygotowania, tani, smaczny i świąteczny. Stanowi bardzo porządny deser, ale też jest pomysłem na świąteczną, jadalną dekorację. Nie trzeba mieć robota kuchennego – i tak się(...)Mazurek przygotowałam z mieszanki maki jasnej i pełnoziarnistej, ale jeśli macie w domu tylko jasną mąkę – też będzie ok! PRZEPIS MAZUREK Z JABŁKAMI Składniki: ciasto: 350g mąki tortowej 6 łyżek cukru pudru łyżeczka ekstraktu waniliowego – przepis łyżeczka płaska proszku do pieczenia 1 jajko 150g masła 3-4 łyżki kwaśnej śmietany w razie potrzeby nadzienie: duży słoik (900ml) prażonych jabłek
Dorota Smakujemojprzepisna.pl | Szarlotka z żurawiną i pianką Jeżeli macie możliwość kupienia żurawiny, nawet mrożonej, to zachęcam do upieczenia tej szarlotki. Jest mało słodka, z dużą zawartością jabłek, żurawiny i bezową pianką. Składniki na blaszkę 38 na 28 cm (24 porcje): Ciasto kruche: 300 g mąki pszennej 100 gr zimnego masła 6 żółtek 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka cukru(...)pudru Dodatkowo: 2 -2,5 kg jabłek szara reneta 200 g świeżej lub mrożonej żurawiny (mrożonej nie trzeba wcześniej rozmrażać) Bezowa pianka: 6 białek 1 szklanka cukru pudru Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Mąkę wysypać na stolnicę, masło pokroić na kawałki, posiekać mąkę z masłem, tak aby powstała kruszonka, dodać proszek do pieczenia, cukier, posiekać, dodać żółtka, zagnieść. Można
moj przepis namojprzepisna.pl | Szarlotka z żurawiną i pianką Jeżeli macie możliwość kupienia żurawiny, nawet mrożonej, to zachęcam do upieczenia tej szarlotki. Jest mało słodka, z dużą zawartością jabłek, żurawiny i bezową pianką. Składniki na blaszkę 38 na 28 cm (24 porcje): Ciasto kruche: 300 g mąki pszennej 100 gr zimnego masła 6 żółtek 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka cukru(...)pudru Dodatkowo: 2 -2,5 kg jabłek szara reneta 200 g świeżej lub mrożonej żurawiny (mrożonej nie trzeba wcześniej rozmrażać) Bezowa pianka: 6 białek 1 szklanka cukru pudru Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Mąkę wysypać na stolnicę, masło pokroić na kawałki, posiekać mąkę z masłem, tak aby powstała kruszonka, dodać proszek do pieczenia, cukier, posiekać, dodać żółtka, zagnieść. Można
moj przepis nasoku ze świeżo wyciśniętym pomarańczy 200-400 g cukru, u mnie było mniej niż więcej 400 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 jajka Szczypta soli Nadzienie 5 jabłek dowolnych i różnych 1 łyżka cynamonu 0/5 łyżki mielonych goździków 50 g cukru 1 łyżeczka wanilii najlepiej z Madagaskaru 100-150 g orzechów włoskich lekko posiekanych nożem Masło Cukier(...)puder Liście mięty Jeśli już mamy wszystko, Szarlotka sama się nie zrobi Nadzienie, bo od niego zaczniemy, obierz jabłka, wytnij gniazda nasion i pokrój w różnorodną kostkę, dlatego fajnie użyć różnych jabłek, by była różna faktura i tekstura, jakie słowa. Jeśli już jabłka są pokrojone, włóż je do miski, dodaj orzechy, cukier, cynamon, goździki i dobrze
RafalCookDziś zapraszam na prosty deser bez pieczenia. Ot niby nic szczególnego: jabłka, bita śmietana i słomki ptysiowe z cynamonem, a zachwyca i czaruje smakiem. Może to ten cynamon? A może śmietankowa pianka? Musicie sprawdzić sami. Zawsze do jabłek dodawałam galaretkę lub żelatynę, tym razem użyłam budyniu i jestem zachwycona efektem, dzięki nie mu mas jabłkowa jest(...)bardziej aksamitna i delikatna. Spróbujcie koniecznie. Warstwa jabłkowa: 1 kg jabłek 1/2 szklanki brązowego cukru (możecie zastąpić białym) 1 łyżeczka cynamonu 1/2 szklanki wody 2 łyżki soku z cytryny 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru (2x40g) opakowanie słomki ptysiowej z cynamonem Brześć Jabłka kroimy w kostkę taką ok 2x2 cm. Dodajemy odrobinę wody, cukier
Cynamonowe szczęścieblaszka 25x35) Ciasto: Mąka pszenna 4 szklanki Masło 200 g Smalec łyżka Jajka 3 Śmietana 18 % 2 łyżki Cukier szklanka Proszek do pieczenia 2 łyżeczki Sól szczypta Masa jabłkowa: Jabłka 2 kg Cukier 1/2 szklanki ( lub mniej jeśli jabłka są słodkie) Cynamon łyżeczka Przygotowanie: Jabłka obrać, zetrzeć na tarce, dodać cynamon, bułkę tartą oraz cukier ( jeśli jabłka(...)papierem do pieczenia. Równomiernie rozłożone nakłuć widelcem. Włożyć do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i podpiec przez 10 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika. Wyłożyć przygotowane wcześniej jabłka. ( Jeśli jabłka puszczą dużo roku lekko odcisnąć). Drugi kawałek ciasta wyjąć z lodówki podsypać mąką i rozwałkować na wielkość blaszki. Rozwałkowane ciasto nawinąć na wałek i przełożyć
Kulinarne przygodyróże z ciasta francuskiego. Bardzo proste w przygotowaniu. Idealne do popołudniowej kawy czy herbaty. Zachwycą domowników jak i gości. Błyskawicznie znikną z talerza :). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 2 duże jabłka z czerwoną skórką rulon ciasta francuskiego 1 małe jajko 3 czubate łyżki cukru 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki masła 3/4 łyżeczki kwasku cytrynowego cukier puder do posypania (adsbygoogle = window.adsbygoogle(...)push({}); Przygotowanie: umyte jabłka przekrawamy na pół, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w cienkie półplasterki, do garnka, wlewamy ok 600 ml wrzątku, wsypujemy kwasek cytrynowy. Mieszamy i przekładamy jabłka do garnka. Garnek przykrywamy i odstawiamy na ok 10 min aby jabłka zmiękły. W międzyczasie 2-3 krotnie mieszamy jabłka. Następnie jabłka odcedzamy i odstawiamy
Blog kulinarny S9.PLNietypowy pomysł na dodatek do mięsa do obiadu? Albo jako zdrowy deser? Jabłka karmelizowane będą świetnym, pysznym wyborem. {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":["https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/11\/jabka-karmelizowane-250x250.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/11\/jabka-karmelizowane-198x164.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/11\/jabka-karmelizowane-320x200.jpg"],"recipeIngredient":["jab\u0142ka (dowolna liczba),\r","orzechy w\u0142oskie,\r","mi\u00f3d,\r","odrobina(...)patelni. Posypa\u0107 orzechami.\r","Grza\u0107 na patelni a\u017c zmi\u0119kn\u0105 i przejd\u0105 smakiem miodu."],"keywords":"jab\u0142ka,mi\u00f3d,orzechy,owoce","totalTime":"PT0H15M"} Drukuj Jabłka karmelizowane Czas przygotowania: 10 minut/y Czas gotowania/pieczenia: 5 minut/y Czas całkowity: 15 minut/y Składniki: jabłka (dowolna liczba), orzechy włoskie, miód, odrobina masła. Przygotowanie: Jabłka obrać. Pozbyć się
Bardzo Gruby Smoktego nie będzie ;) Nadmienię jednak, że dziś w Słonecznej Kuchni absolutna klasyka ciepłych słodkości, na myśl o których od razu robi się ciepło w środku. Złociste, pulchniutkie racuchy z jabłkami to z pewnością wspomnienie dzieciństwa wielu z nas i jedna z tych pyszności, którym ciężko się oprzeć, gdy ich złoty kopczyk piętrzy się na talerzu. Żeby wprowadzić więcej zimowego(...)klimatu, racuszki przygotowałam na kefirze, a jabłka pokroiłam w kostkę i od razu wymieszałam z ciastem. Pod kuchennym sufitem unosi się rozkoszny zapach przytulnego ciepła wysmażonych słodkości i sypie się cukier puder, pokrywając racuchy bielutką warstwą. Są przepyszne, łatwe w przygotowaniu i z pewnością zaspokoją zimową potrzebę na małe co nieco, gdy za oknem piętrzą się śniegowe zaspy ;) Krójcie
Kuchnia w Słońcu Skąpanasmaku, dobrze byłoby pić takiego zbója dużo częściej. Jakiś czas temu zaopatrzyliśmy się w sokowirówkę, która baaardzo ułatwia życie. Koktajl zrobiłam częściowo z soku z sokowirówki (tutaj kłaniają się jabłka), a częściowo z całych owoców (kiwi). Moim zdaniem, można jednak jabłka zmiksować razem z kiwi, na pewno koktajl nie będzie dużo gęstszy. Szpinak jest słabo wyczuwalny, mimo(...)oszczędzałam na ilości. Normalnie pycha! Składniki: 4 kiwi 2 garści świeżego szpinaku 1 szklanka świeżo wyciśniętego soku z jabłek (lub 3 jabłka) (przepis na 2 porcje) Kiwi obieramy i kroimy w mniejsze kawałki, szpinak myjemy, jabłka oczyszczamy z gniazd nasiennych (opcjonalnie zastępujemy je sokiem z jabłek). Wszystko wrzucamy do blendera i miksujemy. Dla większego orzeźwienia, można
KardamonovyZdobyć dobre, nie pryskane jabłka w dzisiejszych czasach jest nie lada wyczynem... Dzięki życzliwym sąsiadom takie jabłka mam. Kiedy już są warto zadbać o to by świeże przechować jak najdłużej, a nadmiar zagospodarować na później. Stąd te słoiczki.. Oczywiście będą smakować i dorosłym...i dzieciom :) Szczególnie małym dzieciom :) Składniki : jabłka Przygotowanie: Jabłka umyć(...)drobne plasterki Ułożyć ciasno w czystych słoiczkach, zalać 2-3 łyżkami wody Słoiczki zakręcić czystymi, suchymi dekielkami Wstawić do garnka z zimną wodą Od momentu zawrzenia wody w garnku, jabłka w słoikach gotowałam ok.15 min. Część jabłek zmiksowałam ( bez dodatku cukru!), przesmażyłam krótko w rondelku i przełożyłam do słoiczków. Gotowałam ok. 10 min. Moje jabłka były bardzo
Proste PotrawyWiewiórka to pyszne ciasto z jabłkami i orzechami. Z mnóstwem orzechów, rodzynek i żurawiny. Proste, smaczne i szybkie do zrobienia. Dzięki dodatkowi cynamonu zyskuje piękny kolor, smak i zapach. Ciasto jest wilgotne i długo zachowuje świeżość. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Wiewiórka – ciasto z jabłkami Składniki Składniki na ciasto : 2 szklanki mąki pszennej szklanka 250 ml 3 łyżki(...)cukru lub ksylitolu 4 jajka 3/4 szklanki oleju 1 łyżeczka cynamonu czubata 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody Dodatkowo : 3 jabłka (obrane i pokrojone w kostkę) ½ szklanki orzechów włoskich lub laskowych ½ szklanki żurawiny i rodzynek łącznie ½ szklanki Instrukcje Jajka razem z cukrem ubijamy na puszystą masę, następnie cienką stróżką wlewamy olej (cały czas miksując) Dodajemy mąkę
To co lubię - gotuję i polecamcynamonu, za to z żurawiną i skórką cytrynową. Ciasto : 300 g mąki pszennej, 200 g zimnego masła, 140 g cukru pudru, 1 jajko, skórka otarta z 1 cytryny, jabłka : 1 kg jabłek (u mnie reneta), sok z 1 cytryny, 50 g cukru, 100 g żurawiny suszonej, polewa : 2 jajka, 3 łyżki śmietany kremówki, 1 łyżka cukru, 1 łyżka(...)zlepić w kulę; albo ręcznie – posiekać masło z mąką, dodać cukier i skórkę cytrynową i szybko zagnieść ciasto. Ciasto zawinąć w ściereczkę i włożyć do lodówki na 2 godziny. Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o grubych otworach lub pokroić w cienkie plasterki. Skropić sokiem cytrynowym. Dodać cukier, żurawinę i wymieszać. Formę do pieczenia, u mnie tortownica
królestwo garówostudzenia. Biszkopty maczać w przestudzonej galaretce i układać na dnie formy. Galaretkę odstawić, aż zacznie lekko tężeć. Tężejącą galaretkę rozprowadzić na biszkoptach i odstawić do zastygnięcia. 2 warstwa : jabłka włożyć do garnka i zagotować. W czasie gotowania jabłka mieszać, aby się nie przypaliły. Galaretkę wsypać do miseczki, wlać 100 ml wrzącej wody, wymieszać. Miseczkę wstawić do garnka(...)gorąca wodą i podgrzewać. Gdy galaretka się rozpuści, wlać ją do gorących jabłek i wymieszać. Odstawić do ostudzenia. Chłodne jabłka wyłożyć na galaretkę z biszkoptami. Wyrównać. Odstawić do zastygnięcia. 3 warstwa : 200 ml śmietany ubić, pod koniec ubijania dodać cukier, cukier waniliowy lub ekstrakt wanilii i serek mascarpone. 100 ml śmietany zagotować, lekko przestudzić. Żelatynę wsypać do miseczki
królestwo garów