Papier do pieczenia; Łyżka do lodów o średnicy 5 cm - opcjonalnie ; Blacha z wyposażenia piekarnika. 1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżeczka = 5 ml Sposób przygotowania: Jabłka myć, osuszyć, obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę Do miski wsypać mąkę pszenną, cynamon, gałkę muszkatołową, sodę oczyszczoną i sól. Wymieszać i odstawić na bok. Do dużej miski(...)powoli dodać mąkę pszenną wymieszaną z cynamonem, gałką muszkatołową, sodą i solą. Na sam koniec, stale miksując na niskich obrotach, dodać płatki owsiane i pokrojone w drobną kostkę jabłka. Wymieszać mikserem, aż wszystkie składniki ciastek dobrze się połączą. W razie potrzeby zebrać silikonową szpatułką pozostałości ciasta z dna i ścianek misy i wymieszać z masą na ciastka
Gospodyni Miejskanasionami chia miksujemy w blenderze używając funkcji smoothie. Rozlewamy do wysokich szklanek, dekorujemy nasionami chia i orzeszkami. Podajemy od razu. Jabłka pieczone ze skyrem waniliowym 3 średniej wielkości jabłka 150g skyru naturalnego 2 łyżeczki miodu rzepakowego ½ łyżeczki pasty waniliowej (albo nasiona z ½ laski wanilii) 3-4 pełne łyżki granoli owocowej bez cukru 3 łyżeczki masła orzechowego Rozgrzewamy(...)piekarnik do 180⁰C. Jabłka myjemy, odcinamy im szczyty. Wydrążamy gniazda nasienne i ¼ miąższu. Skyr mieszamy z miodem i pastą waniliową. Do każdego wydrążonego jabłka wkładamy po łyżeczce masła orzechowego i po 1/3 gotowego skyru waniliowego. Uzupełniamy granolą i posypujmy nią jabłka. Wstawiamy jabłka do rozgrzanego piekarnika na środkową półkę i pieczemy przez 35-40 minut
Karo in the Kitchenkostki masła (150 g) 1,5 szklanki mąki pszennej (225 g) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru pudru 3 żółtka masa jabłkowa około 1,4 kg jabłek (waga przed obraniem!) 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka cukru wanilinowego 2 łyżki zwykłego cukru sok z 1 małej cytryny 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej beza kokosowa 3 białka odrobina soli(...)najmniej 30 minut w lodówce. Następnie ciasto rozwałkować i przełożyć na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 20-25 minut w 180ºC (do lekkiego zezłocenia). W międzyczasie jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i owoce pokroić w cienkie plasterki. Pokrojone jabłka przełożyć do garnka, wsypać cukier (zwykły i wanilinowy) i cynamon. Gotować na średnim ogniu
UgotowaćRyż: 1 1/2 szklanki surowego ryżu 2 szklanki mleka roślinnego 1 szklanka mleka kokosowego z puszki 2 łyżki ksylitolu lub brązowego cukru 1 kora cynamonu Jabłka: 3 duże jabłka Dodatkowo: cynamon do posypania olej kokosowy do wysmarowania naczynia do pieczenia Wykonanie: Przepłukany wodą ryż zalewamy mlekiem roślinnym i kokosowym, dodajemy korę cynamonu, cukier i mieszamy. Zagotowujemy pilnując, żeby(...)przykrywamy, zmniejszamy ogień na bardzo wolny i gotujemy aż ryż wchłonie mleko i będzie miękki. Ja nie odkrywam garnka w czasie gotowania. W podobny, jak do tarty , sposób przygotowujemy jabłka. Dzielimy je w ćwiartki, wykrawamy gniazda ziaren i obieramy ze skórki. Kroimy na plasterki, przekładamy na suchą patelnię i stawiamy na wolnym ogniu. Smażymy pod przykryciem aż jabłka
Lamarida.pljako jedyna kasza) zawiera jod. Połączona z nasionami chia (totalny superfood, zawierający więcej kwasów omega-3 niż uchodzący za ich skarbnicę łosoś atlantycki i więcej wapnia niż mleko), jabłkami, orzechami i bananami – to już samo zdrowie. Manna dla dorosłych Kasza manna jest znakomitym daniem śniadaniowym, albo jak też na szybką, lekką kolacją. Nie tylko dla dzieci. W naszym(...)niebo zdrowsza. Dodatkowych walorów zdrowotnych dodają jej nasionka chia. Dodajcie je do mleka i wolno gotujecie, żeby nasionka napęczniały i zmiękły. Składniki: 2 szklanki mleka 2 banany 2 małe jabłka Garść orzechów laskowych 3 łyżki nasion chia Około 6-8 łyżek kaszy manny Szczypta cynamonu Szczypta gałki muszkatołowej Łyżka masła Łyżka miodu Duża szczypta soli Uwaga – to składniki
Niedzielny kucharzTradycyjna pieczona polska kaszanka z wyrazistym smakiem ostrej czerwonej cebuli idealnie komponuje się z delikatną słodkością pieczonego jabłka. Składniki: 3 duże jabłka 250g kaszanki 1 czerwona cebula majeranek tymianek sok z cytryny sól pieprz Wykonanie: 1. Jabłka umyć, odciąć część górną w taki sposób żeby powstała przykrywka, wydrążyć miąższ i pozbyć się gniazd nasiennych. Środek jabłka skropić sokiem z cytryny i oprószyć startym tymiankiem. 2. Kaszankę wyjąć z osłonki, rozgnieść widelcem, dodać drobno posiekaną cebulę oraz drobno pokrojony miąższ z jabłek. Całość dokładnie wymieszać, doprawić majerankiem, solą i pieprzem. 3. Wydrążone jabłka napełnić przygotowanym farszem, przykryć przykrywką z górnej części jabłka, zawinąć w folię aluminiową. 4. Piec w piekarniku
Szalona Kuchnia EwelinyKruche ciasto z waniliowym budyniem, jabłkami i kruszonką. Zarówno jabłka, jak i kruszonkę, doprawiłam cynamonem. Składniki na cias to: 200 g mąki pszennej 80 g cukru 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej wanilii 100 g zimnego masła 1 jajko Składniki na kruszonkę: 50 g mąki 30 g cukru brązowego pół płaskiej łyżeczki cynamonu (polecam Skworcu ) 35 g zimnego masła(...)płaskiej łyżeczki mielonej wanilii Ponadto: 400 g twardych jabłek 1 płaska łyżeczka cynamonu 2 budynie waniliowe z cukrem 700 ml mleka Wykonanie: Tortownicę o średnicy 23 - 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przygotowujemy ciasto: Do miski wsypujemy mąkę, cukier i wanilię. Dodajemy masło, pokrojone na małe kawałki. Dodajemy jajko i całość wyrabiamy rękoma, aż składniki się połączą. Ciasto
Smak mojego domupokojowej. Za to z pieca nie wolno wyciągnąć jej za wcześnie. No to dzieła. Pójdzie gładko – zobaczycie! JAK DOBRZE UPIEC KACZKĘ – WSKAZÓWKI OD NIEDZIELNEGO KUCHARZA Nadziewamy kaczkę jabłkami, żeby podczas pieczenia soki, wilgoć z owoców i cały ich aromat nasycały mięso Przyprawioną i nafaszerowaną kaczkę odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę Na 40 minut przed włożeniem(...)wadze 2 kg wynosi około 2,5 godzin W trakcie pieczenia obracamy kaczkę i odlewamy tłuszcz Składniki: Kaczka o wadze do 2 kg, najlepiej gatunku Barbarie 4 średniej wielkości jabłka (najlepsze są złote renety, szare renety lub antonówki), plus 2 dodatkowe, pieczone osobno, do podania obok kaczki 3 łyżki soli 3 łyżki majeranku 2 łyżki pieprzu Przygotowanie: Krok
Niedzielny kucharzłososia podanego z kapustą curry. Pierogi z prażonym jabłkiem i kaszą jaglaną z sosem makowo-limonkowym Ciasto: 250 g mąki pszennej szczypta soli około 100 ml zagotowanej wody z 30 ml mleka i 20 g masła Z przygotowanych składników zagniatamy ciasto i odstawiamy na 20 minut, aby odpoczęło. Farsz: 5 jabłek upalonych nad ogniskiem – możecie oczywiście przypiec(...)cały czas, mieszając. Gdy sos zgęstnieje dodajemy mak, sok oraz skórkę z limonki. Łosoś palony z kapustą kiszoną curry z jabłkiem Składniki: Filet z łososia – 500g Przyprawy (imbir mielony, cynamon, curry, kardamon, papryka ostra) kapusta kiszona – 200g 2 jabłka 1 łyżka pasty curry 1 łyżeczka curry w proszku pół łyżeczki startego imbiru 1 łyżeczka miodu 1 limonka 1 łyżka
Kuchnia Bazyliizwiększyć nieco ilość cukru pudru. Tym razem spód posypałam mielonymi orzechami włoskimi, ale równie dobrze (co już w międzyczasie sprawdziłam) pasują mielone migdały. Bardziej wypasioną wersję otrzymamy dodając pod jabłka rodzynki lub suszoną żurawinę, a na jabłka oprócz cynamonu jeszcze szczyptę kardamonu. Do wydrążania gniazd nasiennych najwygodniej użyć specjalnej łyżeczki, którą wykrawa się fajne kuleczki również z innych(...)waniliowego (z mieloną wanilią) 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia łyżka cukru z prawdziwą wanilią szczypta soli DODATKOWO: 3-4 czubate łyżki mielonych orzechów włoskich lub migdałów 8 twardych jabłek cynamon cukier puder WYKONANIE: Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier puder, cukier waniliowy i szczyptę soli, wymieszać. Dodać serek homogenizowany i miękkie masło, wymieszać łyżką. Szybko zarobić
Kuchenne zapiski EdytySkładniki: ciasto jogurtowe Delecta, jajka 4 sztuki, margaryna 17,5 dag, jogurt naturalny 150 gram, mleko 50 gram GALARETKOWE JABŁKA: jabłka 1 kg, woda 2 szklanki, gożdziki 10 sztuk, galaretka truskawkowa Delecta 2 opakowania, orzechy włoskie opcjonalnie do posypania margarynę użyłam miękką-nie stopioną = ciasto jogurtowe wsypać do pojemnika,wlać mleko, jogurt, wbić jajka, dodać miękką margarynę, mikserem(...)przełożyć do formy, wyrównać wierzch, piekarnik nagrzany na 180 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50-55 minut, do suchego patyczka, ciasto dobrze w formie wystudzić umyte jabłka wydrążyć z gniazdek, kroić ze skórką na połówki do szybkowara, wlać wodę, wsypać goździki i w szybkowarze gotować 20 minut, otworzyć szybkowar jak sam spuści ciśnienie, nadmiar wody wylać
W Mojej Kuchni Lubiępodsypania 3/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 kostka margaryny Kasia 1 kg soczystych jabłek 2,3 łyżki cukru lub do smaku 1 cukier waniliowy 1 łyżka cynamonu blaszka o wymiarach 26/28 cm 1 polewa Helio Wykonanie : Jabłka obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej(...)dużych oczkach, przekładamy do garnka, dodajemy cynamon, cukier waniliowy i cukier do smaku w zależności od słodkości jabłek. Jabłka smażymy na małym ogniu co jakiś czas mieszając tak około 13 minut, a następnie studzimy. Margarynę siekamy z mąką, cukrem, margaryną i cukrem waniliowym, następnie dodajemy jajka i śmietanę, szybko zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie
Sama słodycz i szczypta chiliCynamonowe ciasto z jabłkami i bakaliami o wdzięcznej, typowo jesiennej nazwie: ciasto Wiewiórka. Przepis na ciasto z jabłkami jest banalnie prosty, nie słyszałam, żeby kiedykolwiek wyszedł komuś zakalec;) Potrzebujesz 15 minut, aby je przygotować, następnie wstawiasz do pieca na 50 minut i gotowe. Od weekendu piękę je już drugi raz, a dziś dopiero wtorek;) Wiewiórka jest(...)ciastem dość wilgotnym, najeżonym bakaliami i jabłkami. Ciasto kwalifikuje się do kategorii tych zwykłych, natomiast udekorowane polewą czekoladową i orzchami pekan od razu staje się bardziej „odświętne”. Składniki: 4 jaja 2 szklanki mąki pszennej 1/3 szklnaki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1 szklanka cukru garść posiekanych orzechów i rodzynek 1 płaska
Rusty Forksoczyste. Następny punkt to sucha marynata i tu najlepiej gęś pozostawić w ziołach na całą noc. Najbardziej popularna jest chyba gęś pieczona i nadziewana jabłkami, bowiem winne jabłka wyjątkowo dobrze harmonizują z aromatem gęsiny, wchłaniając przy tym nadmiar tłuszczu. Aromat gęsiego mięsa doskonale podkreśla majeranek, mielony kminek lub imbir. Tu znawcy podkreślają, by nie przesadzać z przyprawami(...)tygodniowe ptaki, gdy osiągną wagę 3-4 kilo. Mięsa na nich jednak nie za wiele, to uczta najwyżej dla 4 osób. Skorzystałam z pomysłu Hanny Szymanderskiej i jabłka, którymi nadziałam gęś nafaszerowałam wcześniej posiekanymi orzechami włoskimi z miodem. Jabłka pomimo wielogodzinnego pieczenia zachowały kształt i były prawdziwą ozdobą talerza. A jakie pyszne! Sugestia, by czas pieczenia gęsi liczyć
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!talerzyku wyłożyć porcję sosu piernikowo-czekoladowego, ustawić na nim gruszkę i polać odrobiną sosu. Pierniczki katarzynki zetrzeć na tarce o dużych oczkach i posypać gruszki po wierzchu. Gotowe:) Jabłka pieczone pod piernikową kołderką natomiast mogłabym jeść codziennie. Chrupiąca kołderka z migdałów, korzenna posypka, kwaskowe, polskie jabłka no i gałka ulubionych lodów zadowoli nawet najbardziej wybredne podniebienie. Jabłka pieczone pod piernikową kruszonką 3 jabłka najlepiej kwaskowe ulubione lody Kruszonka 3 łyżki płatków owsianych 2 łyżki płatków migdałowych 4 pierniczki katarzynki 2 łyżeczki cukru trzcinowego 60 g masła Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w półplasterki. Owoce ułożyć na dnie naczynia do zapiekania, posypać odrobiną cukru trzcinowego. Płatki owsiane i migdałowe, potarkowane na tarce
Pieguskowa Kuchnia