tego deseru użyłam płatków jaglanych firmy PLENUS . Zapraszam do wypróbowania:) Składniki: 2 szklanki płatków jaglanych Plenus 1 cukier waniliowy 2 szklanki przegotowanej wody 1 łyżka cukru 3 jabłka cukier do smaku 1łyżka cynamonu 1 cukier waniliowy lub 1 szklanka smażonych jabłek ze słoika takich na zimę 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 1 cukier waniliowy cukier do smaku(...)słodkości jabłek. Smażymy na małym ogniu co jakiś czas mieszając około 10 minut. Kokilki do zapiekania smarujemy masłem, następnie wykładamy po 2 łyżki płatków, następnie po dużej łyżce jabłek, i znowu przykrywamy łyżką lub dwoma płatkami jaglanymi. Zapiekamy w temperaturze 180 stopni około 15/20 minut aż wierzch się przypiecze. Śmietanę mieszamy z cukrem waniliowym i cukrem według smaku
Sama słodycz i szczypta chilijabłka (tyle ile chcemy) - u mnie 10szt. dżem (u mnie żurawinowy) - 1-1,5 łyżki dżemu na jabłko żurawina suszona, rodzynki, orzechy, migdały - po kilka sztuk na jabłko Wykonanie: Jabłka umyć i wydrążyć w nich środki (zostawiając ogonek na dole, by jabłko nie przeciekało). Ja wydrążyłam za pomocą łyżeczki. Do jabłka nałożyć ulubionych bakalii (po parę sztuk(...)Bakalie zalać ulubionym dżemem (ok. łyżka-półtorej na jabłko). Gotowe jabłka włożyć do naczynia żaroodpornego i zamknąć pokrywę. Piec ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego
Mania Wypiekaniaciasta z jabłkami. Składniki: 5 kg dowolnych jabłek 2 łyżeczki cynamonu 100 g rodzynek 3 łyżki masła cukier jeśli jabłka są kwaśne, ilość wedle uznania Wykonanie: Jabłka obieramy i usuwamy gniazda. Kroimy na mniejsze kawałki. Masło rozpuszczamy w wysokim garnku i wrzucamy nasze jabłka i smażymy na średnim ogniu do chwili aż zrobi nam się(...)jabłek lekki mus z kawałkami owoców. Jeżeli jabłka są suche możemy dodać nieco wody. Dodajemy cynamon i rodzynki. Wszystko razem jeszcze mieszamy i smażymy przez ok. 5 minut. Gotowy mus wkładamy do słoików i pasteryzujemy przez 20 minut. Gotowe słoiki wyciągamy i odwracamy denkami do dołu aby chwyciły. Tak przygotowane musy są gotowe do ciast
W Moim Magicznym Domubyła taka orzeźwiająca. Jeśli wolicie to oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie by tego cukru dodać (wtedy też będą lepiej zakonserwowane). Polecam Wam także dżem jabłkowy z nutą wanilii , jabłka prażone do naleśników i kompot jabłkowy na zimę . Dla kogo: dla mających nadmiar jabłek dla chcących skosztować połączenia jabłek z cytrusami dla lubiących dżemy bez żelfixu Składniki(...)1200g jabłek (waga po obraniu) 2 pomarańcze 1 cytryna cukier ok. 500g - opcjonalnie - można pominąć Wykonanie tradycyjne: Jabłka obrać, wydrążyć gniazdo i pokroić na kawałki (małą kostkę). Wrzucić do garnka (z grubym dnem). Wycisnąć sok z pomarańczy i cytryn (w tym momencie wsypujemy cukier, jeśli ktoś dodaje). Gotować na małym ogniu, mieszając, aż zacznie delikatnie gęstnieć
Mania Wypiekaniapszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki krupczatki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Cytrynowy poncz: 1/3 szkl. wody (letniej, przegotowanej) 2 łyżki soku z cytryny Nietypowa masa z jabłkami: 25 dag jabłek (waga po obraniu) 1 ½ łyżki soku z jabłek 1 galaretka truskawkowa 20 dag masła 2 kisiele żurawinowe 1 łyżeczka cukru waniliowego Białka ze szczyptą(...)gorącej masy wlać gorącą galaretkę i gorące masło (wygląda to jakby się zważyło, ale spokojnie - wszystko się razem połączy). Całość zmiksować mikserem na gładką masę. Następnie do masy przełożyć jabłka i razem wymieszać. Jedną część biszkoptu nasączyć ponczem (przegotowaną wodę wymieszać z sokiem z cytryny), potem wyłożyć masę z jabłkami i przykryć drugą częścią biszkoptu. Nasączyć
Moje domowe kucharzenieNaleśniki z prażonymi jabłkami, serkiem naturalnym „Apetina” i świeżą miętą to pyszny pomysł na deser lub słodki obiad. Połączenie jabłko-mięta tworzy niepowtarzalny duet, który idealnie ze sobą współgra. Najlepiej użyć jabłek twardych i słodko-kwaśnych np. jonagold lub szara reneta. Polecam Składniki: Naleśniki: 2 jajka 1 szklanka mąki (niepełna) 3/4 szklanki mleka 1/3 szklanki wody(...)teflonową rozgrzewamy (można ją delikatnie natłuścić) i wlewamy porcję ciasta podnosząc i kręcąc patelnią tak, aby ciasto pokryło cienką warstwą dno. Smażymy z dwóch stron na średnim ogniu. Nadzienie: Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kosteczkę. Przekładamy na patelnię, dodajemy domowy cukier waniliowy, mieszamy i przykrywamy pokrywką. Smażymy na małym ogniu, aż zmiękną ale nadal będą jędrne
Oryginalny smakdodatkowy kcal. Dlatego to ciasto jest bez mąki, bez cukru i bez jajek! I w dodatku robi się je błyskawicznie! Ma za to dużo cynamonu, który uwielbiam łączyć z jabłkiem! Idealne ciacho dla dzieci, pyszne podawane jeszcze ciepłe, jak i na zimno. Jak zawsze podam, też wersję alternatywną dla tych co nie na diecie ;-))) Zerknijcie na poniższą listę składników(...)WYKONANIE: - jabłka obierz ze skórki i pokrój na cieniutkie plasterki, im większe tym lepiej, staraj się aby to był plasterek przez całe jabłko Formę (średnia tortownica) wysmaruj olejem ( 1 łyż), na dnie ułóż plasterki z jabłka w grubości po 3 plasterki, posyp cynamonem, stewią ( lub cukrem) i od 1 do 1,5 łyżki kaszy manny, potem znowu plasterki
SMYKWKUCHNImleka 3 łyżeczki cukru 1 laska wanilii Jabłka umyć, wydrążyć łyżeczką gniazda nasienne od strony ogonka, ( dość spore dołki aby zmieściło się nadzienie, ale bardzo ostrożnie by jabłka nie popękały). Każdy wydrążony "dołek" w jabłku skropić sokiem z limonki, a następnie oprószyć delikatnie cynamonem. Następnie(...)nakładamy kolejno po łyżeczce rodzynki i płatki migdałów, posypujemy cukrem trzcinowym (ok. pół małej łyżeczki), i na wierzch nakładamy jogurt naturalny. Dzięki jogurtowi nadzienie w jabłku nie będzie wysychać, i nada delikatnego smaku. Wstawiamy jabłka do piekarnika nagrzanego do ok. 180*C i pieczemy ok. pół godziny. (Pieczemy do momentu aż jabłka będą miękkie a skórka popęka
Lubię to gotujęwypadek niespodziewanych gości. Zresztą ogranicza Was tylko wyobraźnia. Podzielcie się z nami w komentarzach do czego Wy byście taki mus wykorzystali. 2,5 kg jabłek (słodkich) 1 kg brzoskwiń 100-150 g miodu (w zależności od słodkości jabłek) 250 ml soku jabłkowego kilka plasterków świeżego imbiru sok z cytryny(...)kawałki. Również imbir obieramy i kroimy w cienkie plastry. Do garnka o szerokim dnie wlewamy sok jabłkowy (taki prawdziwy, bez ściemy). Wstawiamy na mały ogień i dodajemy jabłka, co jakiś czas mieszając aż do momentu rozgotowania się jabłek. Gdy jabłka się rozpadną dodajemy brzoskwinie, miód i ewentualnie trochę soku z cytryny (jeśli mus będzie zbyt
Marder&Marder Manufacturezimę, postanowiłam coś upiec. Podobno potrzeba jest matką wynalazków, więc spróbowałam upiec jabłka jako sernik (skoro sernik z makiem z puszki wychodzi to czemu by nie spróbować z jabłkami). I tak oto powstał, jak się okazało, pyszny serniko jabłecznik z wiśniami :D Jeśli jesteś "znudzona" tradycyjną szarlotką i chcesz oczarować gości czymś nowym to polecam to ciasto(...)żółtek, 1 do białek) 400 g serka homogenizowanego waniliowego 2,5 kg jabłek, 1 kg wiśni (obranych i usmażonych wraz zwydrylowanymi wiśniami) lub 900g (1 słoik) prażonych jabłek (samych lub z dodatkiem, np. z brzoskwiniami, czy morelami) 4 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kaszy manny Przygotowanie: Żółtka oddziel od białek, zmiksuj je z łyżką cukru pudru na gęstą
Kulinarna (nie)codziennośćmożna je jeść, prosto ze słoika. Owocowe przetwory mają naprawdę nieograniczone możliwości. Warto więc mieć kilka takich słoiczków, tak na wszelki wypadek. 1,5 kg kwaśnych jabłek 700-900 g cukru sok z 1 pomarańczy sok z 1 cytryny niewielka ilość cynamonu (opcjonalnie) Jabłka myjemy, obieramy, kroimy na ćwiartki i pozbawiamy gniazd nasiennych. Każdą ćwiartkę(...)kroimy na 3 części. Nie drobniej, bo podczas smażenia nam się za bardzo rozpadną. W garnku o grubym dnie łączymy ze sobą jabłka, cukier i sok z cytryny i pomarańczy. Prażymy na małym ogniu około 15 minut, cały czas mieszając, aż jabłka nabiorą jasnozłotego, szklistego koloru. Opcjonalnie doprawiamy jeszcze cynamonem. Gorące jabłka przekładamy do słoików i pasteryzujemy
Marder&Marder Manufactureciasta francuskiego -2 średnie jabłka (najlepiej czerwone) -1 szkl. wody -2-3 łyżki soku z cytryny -konfitura owocowa -cukier -cynamon, przyprawa do szarlotki -cukier puder do posypania Wykonanie: Jabłka myjemy, kroimy na pół i pozbywamy gniazd nasiennych. Kroimy w cieniutkie plastry. Wodę wraz z sokiem cytrynowym doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy pok rojone jabłka i gotujemy na małym(...)ogniu ok. 3 minut y, aby zmiękły (plastry powinny elastycznie się wyginać, ale nie połamać). Następnie odsączamy jabłka na ręczniku papierowym i zostawiamy do ostudzenia. Ciasto francuskie kroimy na ok. 6cm paski wzdłuż krótszego boku. Połowę paska, wzdłuż jego długości, smarujemy konfiturą, zaś na drugiej połowie układamy plastry jabłek tak, aby zachodziły na siebie i lekko wystawały
KasiekGotujepowinny być w temperaturze pokojowej 2/3 szklanki jogurtu naturalnego 1 pełna szklanka mąki pszennej 2 łyżki cukru 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli olej KARMELIZOWANE JABŁKA 3 jabłka / plus sok z cytryny do skropienia 3 łyżki cukru sok z 1/2 małej cytryny 1 łyżeczka cynamonu POSYPKA 2 łyżki drobnego cukru do wypieków(...)łyżeczki cynamonu WYKONANIE JABŁKA myjemy, obieramy, kroimy na ćwiartki, usuwamy pestki i kroimy w plasterki. Skrapiamy sokiem z cytryny. Rozgrzewamy patelnię, wsypujemy cukier, dodajemy sok z cytryny. Nie mieszając podgrzewamy całość przez około 3-4 minuty, aż cukier skarmelizuje się i zacznie brązowieć. Należy uważać, aby nie przypalić cukru, gdyż zrobi się gorzki. Dodajemy jabłka i cynamon
cool and mintysezon na jabłka i jak to zazwyczaj bywa, dominujący stał się Cynamon. Tej jesieni chciałam wypróbować nowe przepisy, poszukać nowych inspiracji, aby nie powielać "skubanych skubańców" z jabłkami w roli głównej;) Taką inspirację znalazłam, przebywając w tym roku w Niemczech. Pewnie jesteście ciekawi, co mnie zainspirowało? Otóż przebywając u moich niemieckich przyjaciół, miałam okazję zjeść tzw. "Apfeltaschen(...)pewna starsza dama z Iraku, której nie miałam niestety okazji poznać, ale miałam okazję skosztować jej wypieku:) Jak widać, samo skosztowanie mi nie wystarczyło, bowiem jej wypiekane pierożki z jabłkami były tak pyszne, że udałam się na poszukiwania przepisu. Znalazłam dwa: jeden z ciasta z serka krówki (!) - jest bardzo delikatny w smaku, drugi z ciasta drożdżowego, zaprezentuję Wam jutro
Kuchnia smakówmąki ziemniaczanej 1 szkl. oleju 1 szkl. mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej - mój dodatek, bo wydawało mi się, że sam proszek do pieczenia ciężkich jabłek kompotowych nie udźwignie 1 łyżeczka cynamonu - mój dodatek jabłka z kompotu - niecały słoik 1 litrowy, objętościowo tyle co 2 duże jabłka świeże 100g rodzynek masło i bułka(...)składników. Do drugiej miski wsypać mąkę pszenną, pełnoziarnistą, ziemniaczaną, płatki owsiane, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon i wymieszać. Suche składniki wmieszać do masy jajecznej na najniższych obrotach miksera. Jabłka z kompotu pokroić na mniejsze cząstki. Odmierzyć rodzynki. Jabłka i rodzynki wmieszać delikatnie łyżką do ciasta. Formę keksową wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Do tak przygotowanej blaszki
Grunt to przepis!