jabłka - 25490 przepisów (strona:95/1700)

Francuskie różyczki z jabłkami 226

ciasta francuskiego -2 średnie jabłka (najlepiej czerwone) -1 szkl. wody -2-3 łyżki soku z cytryny -konfitura owocowa -cukier -cynamon, przyprawa do szarlotki -cukier puder do posypania Wykonanie: Jabłka myjemy, kroimy na pół i pozbywamy gniazd nasiennych. Kroimy w cieniutkie plastry. Wodę wraz z sokiem cytrynowym doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy pok rojone jabłka i gotujemy na małym(...)ogniu ok. 3 minut y, aby zmiękły (plastry powinny elastycznie się wyginać, ale nie połamać). Następnie odsączamy jabłka na ręczniku papierowym i zostawiamy do ostudzenia.  Ciasto francuskie kroimy na ok. 6cm paski wzdłuż krótszego boku. Połowę paska, wzdłuż jego długości, smarujemy konfiturą, zaś na drugiej połowie układamy plastry jabłek tak, aby zachodziły na siebie i lekko wystawały

KasiekGotuje
PLACKI JOGURTOWE Z KARMELIZOWANYMI JABŁKAMI 191

powinny być w temperaturze pokojowej 2/3 szklanki jogurtu naturalnego  1 pełna szklanka mąki pszennej 2 łyżki cukru 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli olej KARMELIZOWANE JABŁKA 3 jabłka / plus sok z cytryny do skropienia 3 łyżki cukru sok z 1/2 małej cytryny 1 łyżeczka cynamonu POSYPKA  2 łyżki drobnego cukru do wypieków(...)łyżeczki cynamonu WYKONANIE JABŁKA myjemy, obieramy, kroimy na ćwiartki, usuwamy pestki i kroimy w plasterki. Skrapiamy sokiem z cytryny. Rozgrzewamy patelnię, wsypujemy cukier, dodajemy sok z cytryny. Nie mieszając podgrzewamy całość przez około 3-4 minuty, aż cukier skarmelizuje się i zacznie brązowieć. Należy uważać, aby nie przypalić cukru, gdyż zrobi się gorzki.  Dodajemy jabłka i cynamon

cool and minty
Wypiekane Pierożki z Jabłkami 149

sezon na jabłka i jak to zazwyczaj bywa, dominujący stał się Cynamon.  Tej jesieni chciałam wypróbować nowe przepisy, poszukać nowych inspiracji, aby nie powielać "skubanych skubańców" z jabłkami w roli głównej;) Taką inspirację znalazłam, przebywając w tym roku w Niemczech. Pewnie jesteście ciekawi, co mnie zainspirowało? Otóż przebywając u moich niemieckich przyjaciół, miałam okazję zjeść tzw. "Apfeltaschen(...)pewna starsza dama z Iraku, której nie miałam niestety okazji poznać, ale miałam okazję skosztować jej wypieku:) Jak widać, samo skosztowanie mi nie wystarczyło, bowiem jej wypiekane pierożki z jabłkami były tak pyszne, że udałam się na poszukiwania przepisu. Znalazłam dwa: jeden z ciasta z serka krówki (!) - jest bardzo delikatny w smaku, drugi z ciasta drożdżowego, zaprezentuję Wam jutro

Kuchnia smaków
Jabłecznik pełnoziarnisty 223

mąki ziemniaczanej 1 szkl. oleju 1 szkl. mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej - mój dodatek, bo wydawało mi się, że sam proszek do pieczenia ciężkich jabłek kompotowych nie udźwignie 1 łyżeczka cynamonu - mój dodatek jabłka z kompotu - niecały słoik 1 litrowy, objętościowo tyle co 2 duże jabłka świeże 100g rodzynek masło i bułka(...)składników. Do drugiej miski wsypać mąkę pszenną, pełnoziarnistą, ziemniaczaną, płatki owsiane, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon i wymieszać. Suche składniki wmieszać do masy jajecznej na najniższych obrotach miksera. Jabłka z kompotu pokroić na mniejsze cząstki. Odmierzyć rodzynki. Jabłka i rodzynki wmieszać delikatnie łyżką do ciasta. Formę keksową wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Do tak przygotowanej blaszki

Grunt to przepis!
Szarlotka z bezą 189

wylepiamy dno i boki blaszki, w której będziemy piec szarlotkę (u mnie 22 cm x 26 cm). Następnie posypujemy ciasto cienką warstwą bułki tartej (wchłonie podczas pieczenia sok z jabłek i dzięki temu unikniemy zakalca). Jabłka obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej, dodajemy cukier, cynamon i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na ok. 20 minut. Po tym czasie odciskamy(...)sztywno na najwyższych obrotach miksera, a następnie stopniowo dodajemy cukier, cały czas miksując. Zmniejszamy obroty do minimum i wsypujemy budyń. Miksujemy jeszcze przez chwilę, a następnie przekładamy bezę na jabłka i rozsmarowujemy wygładzając powierzchnię. Na bezę ścieramy pozostawione ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 - 50 minut. I już

Czary - gary w kuchni
Ciasto z jabłkami 123

wilgotne ciasto z jabłkami. Do przygotowania tego ciasta potrzeba zaledwie parę minut, plus czas pieczenia i w ciągu godziny możemy już zajadać się pięknie pachnącym ciastem, bogatym w jabłka. Składniki na ciasto: 6 jajek szklanka cukru 6 średnich jabłek 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie ciasta: Piekarnik nastawiamy na 170st. Jabłka obieramy i kroimy(...)pieczenia. Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy stopniowo, cały czas miksując mąkę wymieszaną z proszkiem do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Do tortownicy wlewamy połowę ciasta, wykładamy jabłka i na jabłka wlewamy pozostałe ciasto. Pieczemy 40 minut w temperaturze 170st. Artykuł Ciasto z jabłkami pochodzi z serwisu NiePieprz

NiePieprz.pl
Tatrzańska szarlotka w wersji wegańskiej 211

był rafinowany, czyli bez aromatu kokosa) 150 g curku 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 50 g bułki tartej około 2,5 kg jabłek (użyłam 2 kg jabłek i pół kg gruszek, bo rzucili na promocji w biedrze, więc dlaczego by nie 2 łyżki cynamonu 50 ml soku z cytryny (1 szt wystarczy) cukier puder do posypania Przygotowanie(...)podpieczony spód wysyp bułkę tartą, która wchłonie nadmiar soku z jabłek. Wyłóż równomiernie jabłka, dociśnij dłonią, a na samą górę zetrzyj resztę zmrożonego ciasta. Postaraj się, aby jabłka były przykryte. Piecz całość w temp. 170-180 C na środkowej półce piekarnika. Po upieczeniu i lekkim przestudzeniu posyp szarlotkę cukrem pudrem. Smacznego! ps. Jeszcze ciepłą szarlotkę podałam

greenscarf
Tradycyjna szarlotka mojej Mamy 174

czasie podzielić na 3 części, każdą jeszcze raz zarobić, rozwałkować na wielkość blaszki. MASA JABŁKOWA: Jabłka obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej. w dużym garnku roztopić masło, dodać starte jabłka, cukier, przyprawy i dusić aż jabłka będą miękkie i aromatyczne. Trwa to około 30-40 minut. Jabłka trzeba często mieszać, ponieważ łatwo się przypalają. Pod koniec duszenia(...)oraz skórkę z cytryny. Dokładnie wymieszać. Blaszkę o wymiarach 35x25cm wysmarować smalcem** i wysypać mąką. Wyłożyć pierwszy placek ciasta, na niego 1/2 masy jabłkowej, kolejną warstwę ciasta, znów jabłka i ciasto. Na środku górnego ciasta zrobić niewielkie nacięcie. Piec w piekarniku nagrzanym do 180'C 1 godzinę. Gotową szarlotkę polać na ciepło dowolnym lukrem lub posypać na zimno cukrem

Cakes By Kejt
Tarta migdałowa z jabłkami 178

łyżeczka cukru cytrynowego Delecta 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta szczypta soli  masło do natłuszczenia formy  2 łyżki mąki do posypania formy   Nadzienie 800 g jabłek  40 g brązowego cukru 10 g masła Przyprawa do szarlotki Delecta garść płatków migdałów łyżka soku z cytryny Przygotowanie: Formę posmaruj masłem i oprósz mąką. Migdały zmiel na proszek(...)usuń gniazda nasienne, pokrój w plastry, skrop sokiem z cytryny.  Rozgrzej piekarnik do 190'C. Roztop pozostałe masło, cukier wymieszaj z przyprawą do szarlotki. N a ciasto wyłóż jabłka, posmaruj roztopionym masłem, posyp cukrem z przyprawą do szarlotki i płatkami migdałów. Piecz 35 minut w 190'C. Wersja na thermomix Migdały rozdrobnij 8 s/obr. 7 , dodaj pozostałe składniki

SzczyptaSmaQ
Babka dyniowa z jabłkami 276

łyżek masła, i gdy się roztopi sypiemy na niego 1/2 szklanki słodzidła. Po chwili wrzucamy na to pokrojone jabłka, posypujemy cynamonem i prażymy. Od czasu do czasu mieszamy jabłka i prażymy, aż karmel z masła i słodzidła zrobi się gęsty i lepiący :) Wtedy zestawiamy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia. Teraz zabieramy się za masę na ciacho(...)miksujemy. Teraz smarujemy formę masłem albo olejem kokosowym. Wysmarujmy dokładnie i nie bądźmy skąpi, żeby babka ładnie potem wyszła z foremki ;) Do nasmarowanej foremki na babkę na spód wrzucamy jabłka w karmelu, a na jabłka wlewamy masę ciastową. Pieczemy w temperaturze 170°C przez 45-60 minut – aż patyczek włożony w babkę wyjdzie suchy. Przed wyjęciem babki

Jak gotować i nie zwariować
Rolada z jabłkami 210

puszysta - po prostu ideał. Polecam! Składniki: 5 średnich jabłek 1 łyżeczka cynamonu Biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki mąki pszennej 1/3 lub 1/2 szklanki cukru (w zależności od słodkości jabłek) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Sposób wykonania: 1. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce, odcisnąć z nadmiaru soku i wymieszać z cynamonem. Jabłka wyłożyć na blaszkę (36x24cm) wyłożoną(...)szczyptą soli, dodać cukier, a następnie dodawać po jednym żółtku. Na koniec dodać mąkę wymieszaną  z proszkiem do pieczenia i dokładnie, ale delikatnie wymieszać. 3. Ciasto wylać na jabłka, całość piec w 180 st. C przez ok 30-40 minut do zrumienienia się wierzchu. 4. Po upieczeniu ciasto przewrócić jabłkami do góry na deskę wyłożoną ściereczką

Kuchnia domowa Ani
Szarlotka z dżemem brzoskwiniowym i pianką 157

ciasto rozwałkowujemy, wykładamy nim formę i podpiekamy przez 15 minut w temperaturze 190*C. Odstawiamy do wystudzenia. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na bardzo małe kawałki. Pokrojone jabłka wkładamy do szerokiego garnka, dodajemy cukier i mieszamy go z jabłkami. Dodajemy wodę, laskę cynamonu (całą), całość gotujemy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. Masa powinna(...)być gęsta i miękka. Mi gotowanie jabłek zajęło około 60 minut. Z ugotowanych jabłek wyjmujemy laskę cynamonu, masę przelewamy na sito by odsączyć ją z nadmiaru soku. Jabłka mieszamy z dżemem brzoskwiniowym, wykładamy na ostudzone, kruche ciasto. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy partami cukier i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Pianę wykładamy na masę jabłkową

Gotowanie i blogowanie
Sałatka z ogórka kiszonego i jabłka 393

ogórka kiszonego i cebuli jej podstawowym składnikiem są pyszne domowe kiszone ogórki , do tego słodkie jabłko, oraz cebulka. Smaku sałatce dodaje też posiekana natka i oliwa. Odrobina pieprzu młotkowanego z kolendrą stawia kropkę nad i. U nas jest zawsze spory zapas słoików z ogórkami, jabłka i cebulę mamy z własnej działki, więc ta sałatka nic nie kosztuje A kilka(...)kroimy w kostkę. Jabłko myjemy, kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazdka nasienne, następnie kroimy je w kostkę i dorzucamy do pokrojonych ogórków, od razu mieszamy aby jabłko nie ściemniało. Do mieszanki ogórków i jabłka dodajemy drobno pokrojoną cebulkę, polewamy oliwą, doprawiamy pieprzem i mieszamy. Najlepiej wstawić sałatkę na 30 minut do lodówki przed podaniem, aby się przegryzła. Smacznego

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tarta z jabłkami. Bez glutenu, bez laktozy i bez jajek 125

Tarta z jabłkami Składniki na kruche ciasto: 1,5 szklanki mąki ryżowej 0.5 szklanki mąki kokosowej 3 łyżki mąki gryczanej 150 g masła kokosowego BIO agawa Pozostałe składniki: 6 dużych jabłek ksylitol (opcjonalnie miód/stevia/agawa) migdały mielone Składniki na kruche ciasto wymieszałam i przełożyłam do formy silikonowej. Jeśli ciasto jest zbyt suche, należy dodać więcej masła kokosowego(...)widelcem i wstawiłam do piekarnika na 10 min., temp. 180°C (spód należy wyjąć z piekarnika, kiedy lekko się zarumieni). W międzyczasie obrałam jabłka i pokroiłam na kawałki. Jabłka dusiłam pod przykryciem, z dodatkiem kilku kropel wody. Do jabłek dodałam ksylitol. Uduszone jabłka wyłożyłam na kruchy spód. Część z jabłkami posypałam zmielonymi migdałami. Całość włożyłam

nietadieta
Szarlotka z cynamonem 151

Jesienią i zimą królują w moim domu ciasta z jabłkami. Myślę, że wiele osób lubi domową szarlotkę, która jest ciastem prostym, aromatycznym i lekkim. Dzisiaj zapraszam na szarlotkę z cynamonem, taką najzwyklejszą :) Składniki na ciasto: 250 g mąki 80 g cukru płaska łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią 8 g (pół małej paczki) proszku do pieczenia 80 g masła(...)będzie się kleić. Ciasto dłonią rozklepujemy na cienki prostokąt i nożem kroimy w paseczki o szerokości 1 cm. Po 15 minutach wyciągamy z piekarnika podpieczone ciasto. Rozkładamy na nim jabłka. Na jabłkach rozkładamy paseczki ciasta, tworząc kratkę. Ciasto ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy 45 minut w 175 stopniach (piekarnik elektryczny: grzałka dolna + grzałka z termoobiegiem

Smak mojego domu

Proponowane wyszukiwania