śmietany Z podanych składników zagniatamy ciasto i wykładamy na blaszkę wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto można podpiec ok 15 min . Nadzienie: 1 - 1,5 kg jabłek 2 budynie malinowe bez cukru ( lub inne czerwone(...)truskawkowe, wiśniowe) 1 szkl cukru 3 szkl wody Jabłka obieramy pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w ósemki. Wodę zagotowujemy z cukrem. Na wrzącą wodę wrzucamy oczyszczone i pokrojone jabłka, gotujemy , aż jabłka zrobią się lekko miękkie ale nie rozgotowane. Wyciągamy jabłka z syropu . Syrop można przelać przez sitko żeby oczyścić go z ewentualnych kawałeczek jabłka
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaOstatnio byłam na targu i widziałam śliczne jabłka... a ich zapach... niesamowity! Postanowiłam więc zrobić na obiad ryż zapiekany z jabłkami. I znowu smaki dzieciństwa... Mam nadzieję, że zarażę nimi nie tylko moją córeczkę ale również i Was. Mniaaam! Ryż z jabłkami i cynamonem Składniki: 300 g ryżu, 1/2 kg jabłek, 2 łyżki masła, cukier, cynamon(...)Ryż studzimy. Jabłka myjemy, obieramy, ścieramy na tarce, dodajemy do smaku cynamon i cukier i dokładnie mieszamy. Do natłuszczonego masłem naczynia żaroodpornego nakładamy 2/3 ryżu na który, nakładamy jabłka. Pozostałym ryżem przykrywamy warstwę jabłek. Tak przygotowany ryż wkładamy do nagrzanego piekarnika na 30 minut. Polecam podawać z jogurtem naturalnym (lub śmietaną) wymieszanym z cukrem i cynamonem. Zachęcam
paapilotkaamąki pszennej 250 g masła (nie margaryny) 100 g cukru białego 2-3 żółtka (w zależności od rozmiaru) 1 łyżeczka cukru waniliowego szczypta soli 8 średnich kwaśnych jabłek 3/4 szklanki brązowego cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego Szarlotka na kruchym cieście - przepis: Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do jabłek dodajemy cukier trzcinowy(...)cukier waniliowy i dokładnie mieszamy. Wykładamy na sitko na 2-3 godz, aby ściekł nadmiar soku z jabłek. Nie ciskamy jabłek, ale prosto pozostawiamy, aby sok ściekł naturalnie. Zabieramy się za zrobienie ciasta. Do mąki dodajemy masło i za pomocą rąk ,,kruszymy" to masło, aby było w bardzo małych kawałeczkach. Do kruszonki z masła i mąki
Kuchnia Łukaszarozpadły i po upieczeniu zachowały swój kształt. Składniki: (na dużą formę: 34 cm x 25,5 cm x 7 cm) 3 szklanki mąki pszennej 1 1/2 kg twardych jabłek 1 szklanka oleju 1 szklanka mleka 1 szklanka cukru 4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżka cukru z wanilią 2 łyżeczki cynamonu 3 łyżki(...)się, następnie dodać olej i mleko. Wymieszać ze sobą mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia i stopniowo dodając do masy zmiksować tak, aby nie było grudek. Ciasto wylać na jabłka, delikatnie wymieszać i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C około 50 minut. Przy
Kuchcik gotujepszennej tortowej 90 g mąki ziemniaczanej 210 g cukru 9 łyżek oleju 1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego 4 jajka L 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 4 duże jabłka Sposób przyrządzania: Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w dość cienkie plastry. Mąkę pszenną tortową połączyć(...)wrzucić do ciasta połowę jabłek i wymieszać. Średniej wielkości tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować tłuszczem i wysypać mąką. Wylać ciasto do przygotowanej tortownicy, na wierzchu ułożyć resztę jabłek. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180ºC około 45 minut, aż ciasto się zarumieni i zacznie odstawać od ścianek formy. Ciepłe ciasto posypać cukrem pudrem. Smacznego
Zakątek rozkoszy kulinarnychwzięłam w prezencie, szarlotkę z jabłkowym musem, na orzechowym spodzie, pod grubą czapą bitej śmietany. Uwielbiam jabłecznik , bo bardzo lubię jabłka. A jak już robię to ciasto z jabłkami to och nie żałuję. Moja szarlotka zawsze zawiera dużo jabłek. Do tej szarlotki przygotowałam jabłkowy mus, a więc jabłka lekko podgotowałam. Doprawiłam je cynamonem ale oczywiście można(...)dnie ułóż spód. Namocz żelatynę w zimnej wodzie. Jabłka obierz i pokrój w kostkę. Dodaj cukier, sok z cytryny i cynamon. Gotuj mus przez około 10 minut. Jabłka powinny się lekko rozlatywać. Odciśnij żelatynę jeśli używasz listów. 2 listki żelatyny to 1 łyżeczka żelatyny w proszku. Żelatynę w proszku namocz w wodzie, a następnie podgrzej do całkowitego rozpuszczenia
codojedzeniaśliwek. Więc po co się ograniczać? W Polsce co dom to inny przepis. Każdy oczywiście jest jedyny i słuszny. Ja pokażę wam swój, wypracowany, przetestowany, z dużą ilością jabłek, przypraw i z fajnym ciastem. Lubię szarlotkę, gdzie ciasto jest cieniutkie a jabłek dużo i nie są za słodkie. Przed Państwem: SZARLOTKA NA KRUCHYM CIEŚCIE Potrzebujemy: Na ciasto kostkę(...)gwarantuje, że będzie ono kruche a nie rozmoczone od soków z owoców i zachowa formę. Na nadzienie 3 kg obranych, pokrojonych w cienkie plastry i skropionych sokiem z cytryny jabłek dwie łyżki miodu szklanka płatków migdałowych łyżka przyprawy do piernika jedna galaretka pomarańczowa Do garnka z grubym dnem wlewamy miód i wrzucamy jabłka. Smażymy kilka minut. Jak jabłka
ladykitchennajcieńsze plasterki (im cieńsze plasterki, tym szybciej nasze chipsy będą gotowe). Jeśli zależy nam na zachowaniu jasnego koloru, każdy plasterek zanurzamy w wodzie z sokiem z cytryny. Pokrojone jabłka układamy na sitach i ewentualnie posypujemy zmielonym cynamonem. Suszymy na pełnej mocy suszarki około 4-5 godzin, po czym pozostawiamy na noc w suchym przewiewnym miejscu. Następnego dnia dosuszamy(...)niższym poziomie grzania około 1-2 godzin. PS - jabłka pokrojone w krążki można też powiesić jako ozdobę na choince. Przed pokrojeniem jabłka można obrać ze skórki, ale nie jest to konieczne. Jeśli jednak zdecydujecie się obierać jabłka, to nie wyrzucajcie skórek. Ususzone skórki, to świetny dodatek do zielonej lub czarnej herbaty
Kulinaria - potrawy z różnych stron światapani domu, a raczej pani piekarnika, ma na nią swój jeden niezawodny przepis. A ja takiego nie miałam. Może byłam zbyt wybredna? A to ciasto za grube, a to jabłek za mało, a to zbyt miękka, albo zbyt twarda… :) Jednym słowem ciągle coś było nie tak. Aż w końcu idealny(...)przepis sam przyszedł do mnie. Kiedy koleżanka z pracy poczęstowała mnie swoją popisową szarlotką wiedziałam, że ją znalazłam. Po prostu miłość od pierwszego kęsa :))) W tym przepisie wykorzystałam 10 jabłek i 6 gruszek, ale można się ograniczyć do 16 jabłek. Ciasto w „mojej” szarlotce jest cieniutkie i kruche. Nie nasiąka sokiem z jabłek, ponieważ jest odpowiednio zabezpieczone
Trzeci talerzokoło 6-7 min odpoczynku mięso będzie soczyste, ciepłe i na pewno usmażone w punkt. Jabłka dobrze wsadzić wcześniej do lodówki, nie będą czernieć tak szybko. Obieramy jabłka, rozkrawamy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy je na 8 lub 16 części Na patelni roztapiamy masło klarowane lub klarujemy masło zwykłe (polega to na zebraniu białej piany(...)roztopionego już masła). Przesypujemy jabłka 1 łyżką cukru i na małym ogniu podpiekamy jabłka na złoto, a właściwie to je karmelizujemy. Opiekamy jabłka jeszcze około 5-6 min, obsypujemy tymiankiem i delikatnie mieszamy. Tuż przed podaniem dodajemy śmietanę i łyżeczkę cukru. Ja wybrałem jako dodatek kaszę kuskus jednak do tego typu dania doskonałe są też pieczone ziemniaki
Kuba Gotujesię opornie wyrabiało) B) masa jabłkowa 3 kg jabłek typu szara reneta (minimum) 1-2 łyżeczki cynamon przyprawa do piernika bez cukru 1łyżeczka 4 łyżki cukru (w przypadku jabłek typu reneta , przy jabłkach słodszych-wcale) 2-3 łyżki bułki tartej bądź kaszy manny odrobina masła Ciasto 1.Wszystkie składniki muszą być zimne. Posiekaj je. Zagnieć ciasto. Im szybciej(...)lubi ciepła. W razie problemów dodaj łyżkę bądź dwie śmietany 2.Uformuj kulę i wstaw na godzinkę do lodówki. w tym czasie zajmij się masą Masa jabłkowa 1. Obierz jabłka, wydrąż gniazda nasienne i zetrzyj je na tarce/bardzo drobno pokrój na plasterki. Odcedź/wyciśnij sok i przelej do szklaneczki. 2.W garnku z grubym dnem rozgrzać masło i dodać
Fiolka w kuchnidodac po łyzce cukier i nadal miksować mikserem. Nastepnie dodawać po jednym żółtku i nadal miksować. Na samym końcu dodac mąke wymieszaną z proszkiem i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne, pokroić na cienkie plasterki. Dużą foremke która jest dołączona do piekarnika wyłożyć papierem. Nastepnie natłuścić i poukładać plasterki jabłka obok(...)plasterka. (cała powierzchnia ma być pokryta jabłkami) Po wierzchu posypać brązowym cukrem i cynamonem. Ciasto rozsmarować na jabłkach. Włożyc do piekarnika (nagrzanego do 190C) i piec około 30-35 min.(do zrumienienia) Należy jednak co chwile sprawdzać czy jabłka nam się nie przypalają. Ciasto wyjmujemy, lekko studzimy, odrywamy papier. Sciereczkę w która zawiniemy rolade lekko opruszamy
Radość kipiąca uśmiechem.słoików bo jak wszyscy zaczęli ją próbować to nim się spostrzegliśmy nie było już co zawekować :) Jeśli nie macie owoców pigwowca możecie zostać przy przepisie podstawowym lub dodać do jabłek pigwę, ulubione przyprawy (1/2 łyżeczki cynamonu, imbiru lub kardamonu) lub łyżeczkę ziaren czerwonego pieprzu z zalewy dla przełamania słodyczy i nadania jabłkom lekkiej pikanterii. Polecamy... na ciepło(...)zimno jako dodatek do ciast, deserów, tostów, gofrów, naleśników itd. :) Podczas robienia przetworów (nie tylko karmelizowanych jabłek) bardzo przydatna jest silikonowa dziurkowana pokrywa na rondel. Odprowadza parę, zapobiega rozbryzgom i ogranicza sprzątanie :) Porcja: 6 słoików 0,2 l Składniki: 2 kg kwaśnych jabłek obranych i pokrojonych w kostkę (ok. 7x7 mm), 800-900 g cukru, 1 pomarańcza
SzczyptaSmaQmąka ziemniaczana -0,5 szkl mąka pszenna -0,5 szkl cukier -1 szkl Masa jabłkowa budynie waniliowe -2 opak woda -650 ml jabłka -1,5 kg cukier -250 g Pianka śmietana kremówka - 400 ml galaretka cytrynowa - 1 opak woda - 1/2 szkl Przygotowanie : Biszkopt Białka oddzielić od żółtek. Żółtka(...)masy żółtkowej. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem blachy(25x40). Piec w 175 stop.przez ok.30 minut. Masa jabłkowa Wlać wodę do garnka, dodać cukier, zagotować. Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Wrzucić jabłka na syrop, gotować kilka minut. Budynie śmietankowe rozmieszać w 0,5 szkl wody, wlać na gotujące się jabłka, zagotować
Kuchnia Danusiwyłożoną papierem do pieczenia. 2. Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na dużych oczkach tarki. Dodać cynamon do smaku i wymieszać. Można dodać trochę cukru jeśli jabłka są kwaśne. Z jabłek odcisnąć sok w miarę dokładnie (ale również nie za mocno gdyż ciasto będzie za suche) i rozłożyć luźno na blaszkę z ciastem. 3. Pozostałą 1/3 ciasta(...)wyłożyć na jabłka, najlepiej za pomocą małej łyżeczki tworząc małe kupki ciasta, które następnie delikatnie nożem rozprowadzić po jabłkach uważając, aby nie wyszły one na wierzch. 4. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni 40-50 minut do uzyskania złotego koloru. Ostudzone posypać cukrem pudrem. Smacznego :) Sok z jabłek z cynamonem można oczywiście wypić. Smacznego
Na Ciasteczkowych Papierach