jabłka - 25490 przepisów (strona:92/1700)

Ryż zapiekany z jabłkami i budyniem 174

łyżki masła 0,5 litra mleka 2 łyżki cukru 1/2 opakowania cukru waniliowego (ok. 8 g) 1 opakowanie budyniu waniliowego szczypta soli 1,5 kg średnio słodkich jabłek Dodatkowo: cukier puder i cynamon do posypania Ryż ugotować w lekko posolonej wodzie do miękkości. Jabłka obrać i pokroić w jak najcieńsze plastry. Na dużej patelni rozgrzać łyżkę masła(...)patelnię wrzucić pokrojone jabłka, dodać cukier. Smażyć na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając, aż jabłka wyraźnie zmiękną. Zagotować mleko i przygotować budyń zgodnie z przepisem na opakowaniu. W żaroodpornym naczyniu wyłożyć ugotowany ryż. Na ryżu ułożyć rozdrobnione kawałki masła (ok. 1 łyżki). Całość posypać cukrem waniliowym. Następnie wyłożyć jabłka i wyrównać je łyżką, lekko dociskając. Jabłka

Bullio
Makowiec z jabłkami 555

względu na smak jak i efektowny wygląd. Nie lubię ciast które ciężko się kroją, rozpadają się itp - to takie nie jest. Kroi się lekko i ładnie. Makowiec z jabłkami nie zalicza się też do ciast bardzo słodkich - jest winne i delikatne. Makowiec z jabłkami na cytrynowym cieście Ciasto kruche: 30 dag mąki pszennej 15 dag masła 1 łyżka(...)wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 15 minut w 180 stopniach. Studzimy. Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Do garnka wlewamy pół szklanki wody i wrzucamy jabłka - zagotowujemy i dosładzamy do smaku. Jeśli chcemy uzyskać mus jabłkowy to owoce należy chwilę pogotować - ja tylko zagotowałam aby zmięły ale zachowały swoją strukturę. Do gotowego musu wrzucamy galaretkę

sierotka maRysia w kuchni
Jabłka pod kruszonką 118

czas, kiedy mamy dostępne tylko rodzime jabłka i gruszki, reszta to owoce importowane, niekoniecznie smakiem przypominające prawdziwy owoc. Ale kto nie lubi ciasta z jabłkami? My bardzo lubimy w każej postaci, szczególnie szarlotkę z kruszonką lub z bezą. Zrobiłam błyskawiczny deser jabłkowy czyli jabłka zapiekane z kruszonką. Pyszne jako(...)samodzielny deser lub z lodami waniliowymi. Składniki: • 4 jabłka • 3 łyżki płatków migdałowych • 3 łyżki wiórków kokosowych • 1 łyżeczka cynamonu Kruszonka • 100 g masła • 8 czubatych łyżek mąki pszennej • 2 czubate łyżki otrąb pszennych • 6 łyżek brązowego cukru trzcinowego oraz • wiórki kokosowe i czekoladowe płatki do posypania • 2 biszkopciki • masło do smarowania formy Wykonanie: • Jabłka

To co kocham
Torcik szarlotkowy na fasolowym spodzie 154

smakował, ale przepisu nie dostaniecie! Składniki: Ciasto • 1 puszka białej fasoli • 1 banan • 1 łyżka siemienia lnianego mielonego • 1 łyżeczka przyprawy do piernika • 2 łyżki cukru brązowego Jabłka • 5 jabłek • 1 galaretka cytrynowa • 1/3 szklanki wody Na wierzch • 1 galaretka cytrynowa • 1 szklanka wrzątku Wykonanie : Ciasto • Fasolę odcedzić i zmiksować ręcznym blenderem razem(...)pozostałymi składnikami. • Ciasto wylać do średniej tortownicy (24 cm średnicy) wyłożonej papierem do pieczenia. • Piec w temp. 180 st.C przez 30 minut. JabłkaJabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. • Jabłka z wodą zagotować, dodać suchą galaretkę, gotować ok. 5 minut, wystudzić. • Przestudzone jabłka wyłożyć

To co kocham
Pierogi z jabłkami 175

Babcia zawsze gdy robiła pierogi z serem, kapustą czy mięsem i gdy zostawało jej ciasto, to lepiła właśnie na koniec takie pierogi z jabłkami. Nie było ich zbyt wiele, ale smakowały wybornie. Ja preferowałam gorące wyjęte z wody i posypane cukrem, który zgrzytał między zębami podczas jedzenia. Jeśli zdarzyło(...)nimi  i tak oto powstały pierogi ponadczasowe, tylko z jabłkiem, posypane cukrem pudrem i cynamonem. Składniki: Ciasto • 1/2 szklanki gorącej wody • 1/2 szklanki ciepłego mleka • 2 łyżki oleju • 1 jajko • mąka pszenna – ok. 2,5 szklanki • szczypta soli Farsz • 4 jabłka Do gotowania • sól • 1 łyżka oleju Wykonanie: Ciasto • Na stolnicę wsypać

To co kocham
Kompot z jabłek 224

jednym łyku. Pamiętajmy, że w sytuacji, gdy mimo prób pojenia wymioty u dziecka nie ustępują albo jego stan się pogarsza, należy niezwłocznie powiadomić o tym lekarza. Kompot z jabłek jest bogaty w sód i potas, które w czasie biegunki są wypłukiwane z organizmu.  Jabłka zawierają także pektyny oraz błonnik mające własności bakteriobójcze. Składniki: 6 jabłek garść(...)jagód ( mogą być mrożone ) ok 1,5 litra wody ewent. cukier  Wykonanie: 1. Jabłka umyć, podzielić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Nie obierać! 2. Jabłka włożyć do dużego garnka i zalać wodą. Doprowadzić do wrzenia. 3. Dodać garść jagód. 4. Gotować na średnim ogniu ok 15 min, aż jabłka zmiękną. 5. Ewent. lekko przestudzony kompot dosłodzić

Atlas Smaków
Sposoby na przetrwanie jesieni 169

aromatycznych przypraw takich jak: cynamon, kardamon, przyprawy pierniczkowej, miodu, anyżu, rozgrzewającego chili i imbiru. Jednym z najprostszych i najłatwiejszych poprawiaczy nastroju są pieczone jabłka. Wystarczy wydrylować łyżką środek jabłka, nadziać je tym co lubisz najbardziej, mogą to być rodzynki, płatki owsiane, orzechy, żurawina, miód, cynamon czy posiekane pistacje. Całość oblewamy odrobiną masła bądź oleju kokosowego i zapiekamy przez(...)wspaniałych odmian jabłek pod ręką, żal by było ich nie wykorzystać.  Jeśli jednak szarlotka to zbyt trudne ciasto dla Ciebie, to alternatywą mogą być naleśniki z prażonych jabłek. Jak je zrobić? Dwa jabłka obierz ze skórki, pokrój na kostkę, dodaj łyżkę miodu, 1/2 łyżeczki cynamonu i połowę szklanki wody, jabłka duś na patelni aż się

SMYKWKUCHNI
Gęś pieczona z jabłkami 170

Gęś pieczona z jabłkami ? Jak najbardziej, jabłka nie są zarezerwowane wyłącznie dla kaczki ;) gęś, sól, goździki, pieprz czarny ziarnisty, nasiona kolendry, 5-6 jabłek (u mnie złota reneta), cynamon w proszku, miód (u mnie faceliowy), Gęś oczyścić, usunąć pozostałości piór, nie myć. Odciąć kuper, skrzydełka. Ze środka gęsi wyjąć szyję (przeważnie jest włożona do środka, szkoda(...)przyprawami z solą (wówczas należy dać więcej soli). Jabłka obrać, podzielić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne. Wymieszać z 5 zmielonymi goździkami, 1/2 – 1 łyżką cynamonu, 2 łyżkami miodu. Jabłkami nadziać gęś. Do pieczenia gęsi najlepsza będzie brytfanka z rusztem. Ja wykładam brytfankę papierem do pieczenia – mam pewność, że tłuszcz się nie przypali. Gęś ułożyć na ruszcie, piersią

królestwo garów
Pieczona kaczka z kaszą gryczaną i jablkami 174

jabłkami to jedno z tradycyjnych dań kuchni staropolskiej.  Będzie idealne na elegancki świąteczny jesienny lub zimowy obiad. Kaczkę możemy też nadziać farszem przygotowanym z kaszy, jabłka i żurawiny. Wtedy będziemy mieć kompletne danie, wystarczy dodać tylko jakąś jarzynkę, nas przykład  czerwoną kapustę na ciepło  i gotowe. Pieczona kaczka z kaszą gryczana Czas przygotowania(...)minut + marynowanie Składniki: oczyszczona kaczka o wadze 2200 g 150 g kaszy gryczanej 1 łyżeczka masła 2 duże kwaśne jabłka 1 duża cebula 70 g suszonej żurawiny masło  czerwona słodka papryka czerwona ostra papryka majeranek pieprz sól Wykonanie: Szyję odcinamy, ugotujemy na niej zupę. Kaczkę wkładamy do garnka i zalewamy solanką przygotowaną z 2 litrów wody

Kulinarne przygody Gatity
Placek z gotowanym serem i jabłkami - kuchnia podkarpacka 440

Domowy placek z gotowanym serem i jabłkami to sposób podkarpackich gospodyń na smaczne niedzielne ciasto przygotowane z tego, co miały w domu. Trzy kruche placki przełożone są jabłkami z galaretką i masą przygotowaną z twarogu. A skąd ser? U nas właśnie tak mówi się na twaróg :) Masa serowa przygotowana jest w dość nietypowy sposób, ponieważ masło zmiksowane jest(...)płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 750 g sera białego (twarogu), 3 żółtka, 250 g cukru pudru, 120 g masła, 1⁄2 szklanki mleka, 2 łyżki mąki ziemniaczanej Jabłka: 1 kg jabłek, 1 galaretka (najlepiej cytrynowa) Polewa*: 200 g margaryny 1/3 szklanki cukru pudru 3 łyżki mleka 3 łyżki kakao 1,5 łyżeczki żelatyny 1 łyżka gorącej

Trzeci talerz
Chlebek jabłkowo-cukiniowy z oliwą (bez cukru) 173

gruszek i orzechów włoskich. Gdy jednak postanowiłam zrezygnować z pieczenia tradycyjnych słodyczy, za radą Gosi zamieniłam gruszki na jabłka (których od Taty mam dostatek) i odrobinę miodu. Słodkie jabłka nie tylko nadają chlebkowi pyszny smak, ale sprawiają także, że dodatek cukru jest niepotrzebny. Gdybyście zrezygnowali z cukinii na rzecz jabłek, nie musielibyście dodawać do chlebka nawet miodu(...)Mężu, synku i znajomych Męża z pracy i wszystkim baaaardzo smakował :) Chlebek jabłkowo-cukiniowy z oliwą (bez cukru) Składniki /na keksówkę 21 x 12 cm: 250 g słodkich jabłek (2-3 sztuki) 200 g cukinii 1/2 łyżeczki cynamonu duża szczypta mielonej gałki muszkatołowej szczypta soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka 60 ml oliwy (ok. 6 łyżek

Chilli Czosnek i Oliwa
Jabłecznik z bezą 177

zimnego masła 120 g cukru pudru 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 duże łyżki śmietany 18%  Masa z jabłek: ok. 1,5 kg kwaśnych jabłek np. szarej renety 4 łyżki cukru 1 kisiel cytrynowy bez cukru (proszek)  Beza: 3 białka 1 szklanka cukru pudru   Na blat/stolnicę wysypać mąkę, dodać do niej masło(...)minut w temperaturze 180 stopni C, aż się lekko zarumieni.   Gdy ciasto się piecze jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach (moje jabłka były bardzo soczyste, więc odlałam z nich nadmiar soku). Do jabłek wsypać cukier oraz kisiel, dokładnie zamieszać i wyłożyć bezpośrednio na podpieczony spód ciasta. Piec dalej przez ok. 30 minut

Simply Food
Tarta rustykalna z jabłkami 181

roztrzepane jajko (odrobinę jajka pozostawić do posmarowania wierzchu ciasta!). Składniki szybko połączyć ze sobą. Na blat położyć papier do pieczenia i na nim rozwałkować ciasto. Powinien utworzyć się okrąg. Jabłka obrać, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne i pokroić w grubsze plasterki. Na kruchym cieście ułożyć jabłka (najlepiej układać od środka), pamiętając o tym, aby owoce nie były(...)przy samym brzegu tarty. Następnie jabłka posypać cynamonem, przyprawą do szarlotki i cukrem pudrem. Boki ciasta delikatnie złożyć do środka. Boki kruchego ciasta lekko się połamią, ale w ogóle się tym nie przejmujcie (taki jego urok :)).  Na sam koniec boki posmarować resztą roztrzepanego jajka.   Tartę piec około 40-50 minut w 180ºC. Kroić po ostudzeniu. Przed podaniem

Ugotować
Dżem z pigwy z jabłkiem 140

sąsiad, który obdarował mnie jabłkami i aronią. Stwierdził, że ja pewnie zrobię coś pożytecznego z pigwy i tym sposobem powstał dżem z pigwy z jabłkami, dżem z pigwy z pomarańczą, dżem z pigwy, pigwa do herbaty,syrop z pigwy i szarlotka jabłkowo-pigwowa. Uf  - wielkie wiadro pigwy zostało przerobione. Minus jest taki, że pigwa ciężko się kroi(...)150g cukru pół łyżeczki cynamonu Wykonanie  tradycyjne: Pigwę umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kosteczkę. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kosteczkę. Jabłka wrzucić do garnka wraz z cynamonem. Gotować ok. 5 minut, aż zmięknie, następnie dodać pigwę. Gotować ok. 30 minut, mieszać co jakiś czas. Dodać cukier i gotować jeszcze

Mania Wypiekania
Francuskie ciastko z jabłkami i cynamonem. 176

mąki ziemniaczanej 1/4 szklanki wody cukier puder do oprószenia Wykonanie : Jabłka obieramy i kroimy w kosteczkę, przekładamy do garnka, dodajemy, cynamon, cukier waniliowy i cukier do smaku, moje jabłka były lekko twardawe więc dałam 3 łyżki cukru, jeśli wasze jabłka będą miękkie i słodkie dodajcie mniej cukru. Jabłka dusimy na małym ogniu aż będą miękkie ( moje(...)dusiły się około 12 minut ) Gdy jabłka zmiękną i puszczą sok dodajemy mąkę ziemniaczaną wymieszaną w wodzie i chwilkę zagotowujemy. Masę odstawiamy do przestygnięcia. Z ciasta wycinamy dowolnej wielkości kwadraty lub prostokąty, na jednej połowie robimy radełkiem do kratki nacięcia, jeśli nie macie takiego przyrządu natnijcie paseczki nożem.Na całej połowie układamy około 2 łyżek masy jabłkowej i przykrywamy

Sama słodycz i szczypta chili