jabłka - 25490 przepisów (strona:85/1700)

Prażone jabłka 95

przepis na jabłka prażone na zime do słoików. Wykorzystać je możemy do ciast, naleśników i innych słodkich wypieków, świetne będą również do ryżu lub owsianki. Składniki: 3 kg jabłek 1/2 szkl. cukru sok z cytryny 2 łyżeczki cynamonu i/lub nasiona z laski wanilii 2 łyżki masła opcjonalnie 1/2 szklanki rodzynek - opcjonalnie Jabłka obrać i pokroić na ćwartki(...)Usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę.  Połowę jabłek włożyć do garnka, dodać sok z cytryny, cukier, cynamon i rodzynki. Smażyć przez około 15-20 min., od czasu do czasu mieszając, aż jabłka zmiękną i się rozpadną.  Następnie dodać resztę pokrojonych jabłek i ponownie pogotować kilka minut do ich zmięknięcia. Przełożyć jabłka do gorących, wyparzonych

wyzwania kuchenne
CIASTO JABŁKOWO- MIGDAŁOWE 143

Właśnie zaczął się sezon na jeden z najbardziej znanych i cenionych jesiennych owoców- jabłka. Możemy je przygotować zarówno na słodko jak i na wytrawnie, jabłka pasują do wszystkiego! Korzystajmy z sezonu na te pyszne i pełne witamin owoce i przygotowujmy sezonowe dania i desery z ich udziałem. Ja proponuję Wam przepis na ciasto jabłkowo-migdałowe w ramach akcji(...)Owoce jesieni” ogłoszonej na Durszlak.pl Przygotowanie: 25 min. Pieczenie: 45 min. Porcja dla 6 osób Składniki: ● 4 duże jabłka (odmiana według uznania) ● 150 g mąki + 10g ● 150 g cukru ● 165 g miękkiego masła +10 g ● 1 jogurt naturalny kremowy ● 3 jajka (duże) ● 10 g proszku do pieczenia ● 60 g mielonych migdałów ● 1 opakowanie cukru waniliowego ● ½ cytryny Przygotowanie: W rondlu

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Ciasto ” Niebo ” z jabłkami i kremem orzechowym 123

Ciasto ” Niebo ” z jabłkami i kremem orzechowym to idealne połączenie lekko kwaśnych jabłek, ze słodkością polewy czekoladowej i masy orzechowej. Kompozycja idealna. Ciasto jest idealne na święta, chyba ta masa orzechowa z polewą czekoladową wprawia w taki świąteczny nastrój Ciasto wydaje się dość skomplikowane i ma obszerny przepis, ale jest bardzo łatwe w przygotowaniu. Wymaga tylko(...)cukierenki ( malacukierenka.pl ), która jest mistrzem słodkości Składniki: Ciasto kruche: 300g mąki pszennej 170g miękkiego masła 70g cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 żółtka Masa jabłkowa: 1,5kg jabłek ( waga przed obraniem ) 1 galaretka cytrynowa 1 cytryna Krem orzechowy: 250g obranych orzechów włoskich 250ml gorącego mleka 250g masła w temperaturze pokojowej 100g cukru pudru Polewa czekoladowa: 80g masła

NiePieprz.pl
Sezon na grzyby – od zbioru do marynaty 153

pozostałości pestek. Po przetarciu owoców jeszcze raz je zagotowujemy, usuwając z dżemu nadmiar wody. Dodajemy sok z cytryny i pasteryzujemy słoiczki z przetworem. Jesień to dobry czas na przetwarzanie jabłek. Jak zrobić pyszny i zdrowy dżem z jabłek ? Do jego przygotowania nie potrzebujemy nic więcej oprócz owoców, wody, soku z cytryny i odrobiny kwasku cytrynowego. Dżem z jabłek bez cukru możemy zrobić w wersji z wyczuwalnymi kawałkami owoców lub całkiem gładki. Wystarczy, że pokrojone wcześniej jabłka zetrzemy na tarce lub zmiksujemy blenderem. Jeśli owoce okażą się kwaśne, a dżem wydaje nam się przez to mało smaczny, możemy dodać do jabłek odrobinę soku owocowego. Sekret udanych przetworów z jabłek to gotowanie owoców przez dłuższy czas

Codzienna kuchnia niecodzienna
Piątek: Pieczona pomidorowa z pieczonymi jabłkami 108

Pyszna pomidorowa z pieczonych warzyw i pieczonych jabłek. Idealne połączenie słodyczy, które dają jabłka i marchew i kwaskowości, pochodzącej z pomidorów. Czas: 50 minut Poziom trudności: Łatwe Liczba porcji : 2-3 Składniki: 1 kg dojrzałych pomidorów 2 marchewki 1 czerwona papryka 1 cebula 2 jabłka (najlepiej szare renty) 1 łyżka mieszkanki włoskich przypraw (skład znajdziesz tutaj ), albo(...)tymianku, rozmarynu, bazylii i oregano ½ litra rosołu lub wody 4 łyżki dobrego oleju Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Krok 1 Nastaw piekarnika na 200 stopni. Umyj warzywa i jabłka. Pomidory przekrój na połowy, marchewki obierz i pokrój w paski jak na frytki, cebulę obierz i pokrój w ćwiartki, paprykę też pokrój w ćwiartki (wyrzuć gniazdo nasienne), jabłka

Niedzielny kucharz
Jabłecznik zaparzany 138

jest bardzo delikatne i wilgotne, ale po schłodzeniu staje się bardziej zwarte. Jabłecznik dobrze się kroi nawet zaraz po wystudzeniu. Korzystajcie z darów jesieni, gdyż o tej porze roku jabłka są najsmaczniejsze i nie są jeszcze przechowywane w chłodni, która zabiera im nieco smaku i aromatu. Koniecznie wypróbujcie ten przepis i dajcie znać, jak Wam smakował jabłeczni zaparzany? Ilość(...)porcji: 15 Czas przygotowania: 30 minut + pieczenie Składniki na ciasto zaparzane z jabłkami: (foremka o wymiarach 33 cm x 23 cm x 7 cm) 1,5 kg jabłek (szara reneta lub antonówka) 250 g masła 200 g cukru 4 jajka (L) 2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 260 g mąki pszennej (2 szklanki*) 3 - 4 łyżki soku

Gotuj w domu
Pieczona kaczka z jabłkami 88

jabłkami: 2 - 2,5 kg kaczki duże jabłko duża cebula 4 ząbki czosnku mała cytryna 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki soli 3 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 4 łyżki majeranku łyżeczka słodkiej papryki łyżeczka imbiru łyżeczka pieprzu naturalnego łyżeczka kolendry 1 - 2 łyżki oleju Jak przygotować pieczoną kaczkę z jabłkami? W dużym garnku rozmieszać 2 litry wody(...)godzin do lodówki. Po tym czasie kaczkę wyjąć z zalewy osuszyć ręcznikiem papierowym i natrzeć pozostałymi przyprawami. Jabłko pokroić w ósemki i wymieszać z łyżeczką majeranku, a cebulę, czosnek i 3/4 cytryny pokroić w mniejsze cząstki i wypełnić nimi wnętrze kaczki. Jabłek zbyt dużo nie napychać, gdyż w czasie pieczenia skóra kaczki może pęknąć. Po wypełnieniu otwory w kaczce

Gotuj w domu
Racuchy drożdżowe z jabłkami 130

pyszne danie na śniadanie i nie tylko. Proste do zrobienia i przez wszystkich chętnie jedzone. Rewelacyjnie smakują od razu po zrobieniu, jak i później zimne. Racuchy drożdżowe z jabłkami to smak mego dzieciństwa. Uwielbiałam zapach smażonych racuchów unoszący się w kuchni o poranku i z przyjemnością jadłam aromatyczne posypane pudrem placuszki. Chętnie wracam do tego smaku i robię(...)swoim bliskim. Jabłka do racuchów kroję ze skórką, ale jeśli nie lubicie ze skórką, możecie je obrać. Składniki najlepiej, aby miały temperaturę pokojową, a mleko powinno być lekko podgrzane, ale nie gorące. Rozrobione ciasto przed smażeniem odstawić w ciepłe miejsce, aby podrosło. Ilość porcji: 30 Czas przygotowania: 30 minut Składniki na racuchy drożdżowe z jabłkami: 3 jajka

Gotuj w domu
RECENZJA SOKÓW - SADY DOLINA NOTECI 88

Kochani kilka dni temu otrzymałam paczkę od "Sady Dolina Noteci" a w niej : -sok jabłko,liczi, papaja 200ml sok tłoczony z jabłek z dodatkiem puree z liczi i papai 100% NFC większość jego składu to są jabłka bo aż 95%, jest to mój ulubiony smak szkoda że tak szybko się skończył. -sok burak z dodatkiem soli kuchennej 200ml(...)pewno będę po niego częściej sięgać. Sok posiada delikatny osad ale to wszystko przez jego naturalne składniki. -sok jabłko, marchew 200ml uwielbiam soki które mają w składzie marchewkę, więc był to smak który wypiłam jako pierwszy, pychotaaaaa 75% jabłek + 25% marchewki, sama natura zawarta w butelce. -sok  grejpfrut 200ml jest to sok który ma w sobie 100% grejpfruta

Dziś Ja gotuje
Biszkopt z jabłkami – bardzo puszysty! 177

kłopotu nawet dla laika w wypiekach. To ciasto z serii „zanim przyjdą goście, ciasto się upiecze”. Można je podać na stół już chwilę po wyjęciu z piekarnika. Biszkopt z jabłkami – bardzo puszysty! Składniki na formę 35 x 26cm: - 10 jaj (L) - 2 szklanki mąki tortowej* - 1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków* - szczypta soli - 4 jabłka (u mnie(...)być inne i raczej polecam twarde) * szklanka – u mnie miarka o pojemności 250 ml   Spód formy wykładamy papierem do pieczenia (tylko spód). Umyte, obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka cienko kroimy na plasterki. Najlepiej wykorzystać do tego szatkownicę. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajemy porcjami cukier. Cały czas ubijając dodajemy po 1 żółtku. Wsypujemy przesianą

mojewypiekiinietylko
Babeczki z kefirem i jabłkami. Przepis krok po kroku 149

Babeczki z kefirem i jabłkami. Przepis krok po kroku   Dzisiaj mam dla Was najlepszy możliwy przepis na babeczki z kefirem i jabłkami. Idealny kiedy najdzie nas ochota na coś słodkiego i ekspresowego w przygotowaniu jednocześnie. Najlepiej smakują posypane cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.     Składniki(...)jajka 1 szklanka cukru 1/2 szklanki oleju roślinnego 1 szklanka kefiru (ja użyłem Robico ) 2,5 szklanki mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jabłka szczypta soli cukier puder cynamon     Przygotowanie:   Piekarnik rozgrzej do 180°C “góra-dół”. Jajka ubij z cukrem na bardzo puszystą piane. Ubijaj około 4-5 minuty

kuron.com.pl
Jabłka w cieście naleśnikowym 143

Jabłka w cieście naleśnikowym to pomysł na szybką do przygotowania i tanią przekąskę na słodko. Obowiązkowo plasterki jabłek przed smażeniem należy posypać cynamonem, a usmażone obficie posypać cukrem pudrem. Najlepiej smakują podane na ciepło. Składniki na porcję dla 2 osób: ciasto 1/2 szklanki mąki pszennej (75 g) 1/2 szklanki mleka 1 jajko 2 łyżeczki cukru wanilinowego 1/2 łyżeczki(...)proszku do pieczenia szczypta soli dodatkowo 2-3 jabłka cukier puder do posypania cynamon olej do smażenia Składniki na ciasto przesypać do miski, wbić jajko i całość połączyć ze sobą, np. za pomocą trzepaczki. Jabłka umyć, usunąć środek (wydrążyć go), obrać, pokroić w grubsze plasterki i posypać z jednej strony cynamonem. Przygotowane kawałki jabłek obtoczyć w cieście

Ugotować
Szarlotka z budyniową pianką 186

blaszka 23x34cm): Ciasto: 500 g mąki 5 żółtek 2/3 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka cukru waniliowego 250 g masła / margaryny 2 pełne łyżki śmietany 18% Jabłka:  1,5 kg jabłek 1 łyżeczka cynamonu Pianka: 5 białek szczypta soli 3/4 szklanki cukru 2 budynie - proszek (u mnie waniliowe) Sposób wykonania: 1. Wszystkie składniki(...)porządnie się rozkruszą, przełożyć na stolnicę i szybko zagnieść ciasto. 1/3 ciasta włożyć do zamrażarki, resztą wylepić foremkę wyłożoną papierem do pieczenia i nakłuć widelcem. Włożyć do lodówki. 2. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej. Jeśli są soczyste, należy je odcisnąć z nadmiaru soku. Dodać cynamon, wymieszać. Jabłka rozłożyć na cieście. 3. Białka ubić, dodać cukier, ubić

Kuchnia domowa Ani
Szarlotka 140

maślana z tartymi jabłkami, których nie trzeba wcześniej dusić a ciasta podpiekać. Bardzo prosty przepis na kruchą, domową, niezwykle pyszną szarlotkę. Polecam! Szarlotka na kruchym cieście SKŁADNIKI: 6 jabłek, najlepiej sprawdzą się antonówka lub szara reneta (są kwaśne i twarde, wychodzi ok. 1,5 kg) 2 szklanki mąki pszennej 200 g masła pokrojonego w mniejszą kostkę 1 jajko(...)ciasta dodasz za dużo mąki i nie chce połączyć się w kulę to dodaj łyżkę lodowatej wody lub płaską łyżkę kwaśnej śmietany 18 %. Dobrze zagnieć w kulę. Do startych jabłek możecie dodać większą szczyptę cynamonu. PRZYGOTOWANIE: W większej misce (możesz także na stolnicy) łączę ze sobą składniki na kruche ciasto, dodaję masło posiekane w mniejszą kostkę, zagniatam szybko dłońmi

Zasmakuj Kuchni
SZARLOTKA Z ORZECHAMI 141

Pyszna, krucha szarlotka z mnóstwem prażonych jabłek 😍 Ja nawet przesadziłam z ilością jabłek, i mogło ich u mnie być ociupinkę mniej, bo tak duża ilość jabłek troche komplikuje krojenie. Ale za to jaaaaki smak?  Niebo w gębie 😍 Składniki: (na blaszkę o wymiarach 36cm x 24cm) 600 g mąki pszennej 4 żółtka 250 g margaryny 1 cukier(...)waniliowy 3 łyżki kwaśnej śmietany 12% skórka otarta z 1 sparzonej cytryny 250 g cukru pudru Na nadzienie: około 1.5-2 kg jabłek 2 łyżki bułki tartej Dodatkowo: 100 g posiekanych orzechów włoskich Wykonanie:  Jabłka obrać, pokroić ma małe kawałki, przełożyć do rondelka i delikatnie podgrzewać do momentu, kiedy zaczną się rozpadać. Następnie dodać bułkę tarta

Walijskie Pichcenie

Proponowane wyszukiwania