jabłka - 25490 przepisów (strona:77/1700)

PRZEPISY NA GRILLA Z HENRYK KANIA! 155

pysznie! Sprawdźcie sami! GRILLOWANE BIAŁE KIEŁBASKI Z ROZMARYNEM I JABŁKIEM Bardzo delikatny smak białej kiełbaski, jabłko i rozmaryn, idealnie podkreśla smak mięsa. Dani idealne dla dzieciaków. Rozeszło się kilka minut! Potrzebujemy kilku prostych składników takich jak: - 2 opakowania białych kiełbasek Henryk Kania - 2 jabłka - kilka gałązek rozmarynu (możesz też użyć innych ziół świeżych) - troszeczkę masła, oleju bądź oliwy(...)Kania - jabłko - oregano - masło Do podania: - gałązka pomidorków koktajlowych - bagietka - pieczone jabłko Kaszankę możecie grillować na dwa sposoby albo zawijając ją z jabłkiem i oregano w folię aluminiową. Bądź na tacce aluminiowej, ułożyć kaszankę pomiędzy, zioła, kawałki jabłka pieczemy bezpośrednio na ruszcie.  Grillowane pomidorki koktajlowe mogą posłużyć jako świetny dodatek do zrumienionej z masłem bagietki.   Mam nadzieję

SMYKWKUCHNI
Szarlotka z połówkami jabłek 221

połączenia składników. Zagniatamy ręką. Ciasto musimy schłodzić w lodówce przez 30 minut. Następnie połowę ciasta wałkujemy dość cienko ale ostrożnie żeby nie popękało. Układamy na spód formy, następnie wykładamy jabłka obrane, oczyszczone, przekrojone na pół. Między jabłkami robimy około 1 cm odstępy.  Jeśli użyjemy słodkich jabłka nie musimy ich dodatkowo sypać cukrem, możemy np.cynamonem. Drugą część(...)ciasta wałkujemy i wykładamy na wierzch. Lekko dociskamy cisto w rowki miedzy jabłkami.  Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem z mlekiem. Pieczemy 45 minut w 190 stopniach ustawiając piekarnik góra - dół

Życie zaczyna się w kuchni
WYCISKARKA WOLNOOBROTOWA REDMOND ECOLOGY SERIES RJ-M920S-E 137

cytryny - 1-3 plasterki imbiru Ten sok polecam Wam na odporność ;-) PRZEPIS NA SOK GRUSZKOWO-ANANASOWY dla 3-4 osób - 1/2 świeżego ananasa - 4 gruszki - 1 banan - 2 średnie jabłka PRZEPIS NA LEPSZĄ WYDOLNOŚĆ ORGANIZMU - 2 -3 duże buraki - 4 duże marchewki - 1/4 świeżego ananasa Przy tym soku możesz nie dodawać ananasa, ale ja go dodaje aby sok był(...)poprawia wydolność organizmu. Polecam Wam szukanie różnych połączeń smakowych i na prawdę eksperymentowanie, ja tak właśnie odkryłam sok z jabłek i pietruszki! Pycha!  PRZEPIS NA SOK Z JABŁEK I PIETRUSZKI: - 6 dużych jabłek kwaskowatych w smaku - 1-2 pietruszki - 1/2 limonki - 2 plastry imbiru PRZEPIS NA SOK Z POMARAŃCZY, JABŁEK I GREJPFRUTA - 4 pomarańcze

SMYKWKUCHNI
Sałatka z buraka i jabłka 160

Składniki na 2 porcje sałatki z buraka: 1 duży burak (pieczony lub gotowany) 1 jabłko 1 łyżka jogurtu greckiego 1 łyżka majonezu (opcjonalnie) sok z 1/4 cytryny ½ czerwonej cebuli sól i pieprz do smaku świeży koperek Jak przygotować pyszną, apetyczną sałatkę z buraka z i jabłka? Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Buraki zawijamy w folię aluminiową i pieczemy przez(...)skóry, a następnie kroimy w równą, niezbyt dużą kostkę. Do tej czynności najlepiej ubrać rękawiczki. Buraki studzimy. Umyte, obrane jabłko kroimy w tej samej wielkości co burak kostkę. Czerwoną cebulkę drobno siekamy. Siekamy również koperek. Kostkę buraka, jabłka i cebulkę wsypujemy do miski, skrapiamy cytryną, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy 1-2 łyżki jogurtu, mieszamy. Wstawiamy do lodówki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Szarlotka z połówek jabłek 192

Naszło mnie ostatnio na ciasta z jabłkami i ogólnie na jabłka, których to mam pod dostatkiem, a że takie były już małe i lekko pomarszczone, postanowiłam upiec szarlotkę z połówek jabłek. Nawet nie myślałam, że tak fajnie wyjdzie i że będzie taka smaczna. Połówki jabłek(...)szklanki mąki – 100 g serka śmietankowego – 250 g masła – 2 łyżki cukru pudru – 1 cukier wanilinowy – 1 jajko – ok. 10 małych jabłek – cukier puder do posypania   Wykonanie: – Wymieszać suche składniki na stolnicy, następnie posiekać z masłem. – Zagnieść z jajkiem i serkiem na gładkie

To co kocham
pieczona kaczka faszerowana jabłkami i żurawiną 193

obieramy ze skórki, kroimy je w ćwiartki, dodajemy do nich połowę żurawiny, oraz resztę majeranku i mieszamy. Na desce układamy kaczkę i wkładamy do jej wnętrza   jabłka wymieszane z żurawiną. Spinamy tuszkę kaczki wykałaczkami, które obwiązujemy nicią. Tą samą nicią związujemy ze sobą nogi i skrzydła ptaka. Związaną kaczkę  wkładamy do brytfanki, dobrze jest(...)naczynia wyłożyć skórkami z jabłek ( lub pokrojonym w plastry jabłkiem), aby kaczka w czasie pieczenia nie przywarła do brytfanki. Całość  wstawiamy do  piekarnika, nagrzanego do 200 stopni, piekąc przez pierwsze 30 minut bez przykrycia. Następnie zmniejszamy temperaturę do 170 stopni, przykrywamy brytfankę i pieczemy kolejne 60 minut. Po godzinie wyłączamy piekarnik, zostawiając w nim kaczkę jeszcze

Miód i pieprz
Makowiec z jabłkami (makowiec japoński) 1630

Makowiec z jabłkami, zwany inaczej makowcem japońskim, to ciasto składające się wyłącznie z masy makowej. Nie zawiera spodu z ciasta kruchego, a masa makowa wzbogacona jest o starte jabłka, co wpływa na wilgotność wypieku. W tym przepisie nie znajdziecie też mąki, zastępuje ją kasza manna, która świetnie pochłania nadmiar soku z jabłek i sprawia, że makowiec jest(...)pewno będzie dużą konkurencją dla klasycznych makowców czy strucli. Przepis można wykorzystać w formie o wymiarach 23x23cm . Makowiec z jabłkami (makowiec japoński) Składniki: CIASTO 250g suchego maku 4 jabłka (300g startych i odciśniętych z soku) 5 jajek 150g cukru pudru 130g masła 100g (ok. 8 łyżek) kaszy manny 150g suszonych owoców (u mnie morele, daktyle, rodzynki) 1 łyżeczka

Smakołyki Bereniki
Pieczone jabłka z żurawiną w cieście 122

jabłka • 2 żółtka • 3 białka • 2 czubate łyżki mąki pszennej • 1 cukier wanilinowy • 2 łyżki cukru • 2 łyżki płatków migdałowych • cukier puder do posypania Wykonanie: • Jabłka obrać, przekroić na połówki i wyciąć gniazda nasienne. • Zetrzeć skórkę z cytryny, wycisnąć sok, dodać wino, cukier i zagotować w szerokim garnku. • Włożyć połówki jabłek(...)Dodać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać. • Jabłka przełożyć do naczynia do zapiekania, w miejsca po gniazdach nasiennych włożyć żurawinę. • Rozłożyć ciasto na jabłka, posypać płatkami migdałowymi, zapiekać w 200 st.C przez 6 minut. • Podawać ciepłe, posypane cukrem pudrem. Z pryjemnością informuję, że tym deserem zakwalifikowałam się do półfinałów

To co kocham
Szarlotka z kruszonką 146

lodówki na co najmniej 30 minut. Ciasto bardzo trudno się zagniata i należy je tylko lekko połączyć, ale dzięki temu jest pyszne po upieczeniu. JabłkaJabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. • Polać sokiem z cytryny i przemieszać. • Piekarnik nagrzać do 180 st.C(...)piekarnika na 10 minut. • W tym czasie ubić białka na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać, na koniec dodać mąkę ziemniaczaną. • Jabłka mocno odcisnąć od soku i wyłożyć je na podpieczony spód. • Pianę z białek położyć na jabłkach, wyrównać powierzchnię. • Resztę ciasta wyjąć z zamrażalnika

To co kocham
Szarlotka z bezą 145

ciasto • 1,5 szklanki mąki pszennej • 0,5 szklanki cukru • 3 żółtka • 125 g masła • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia • 1 łyżka śmietany • 4 łyżki bułki tartej Jabłka • 1,5 kg jabłek np. szara reneta, antonówka, boskop • 1/3 szklanki wody • 2 łyżki cukru • 1/2 opakowania żelfixu dr Oetkera Piana • 3 białka • 1/2 szklanki cukru(...)piekarnika nagrzanego do 180 st.C na 15-20 minut, do zrumienienia. • Wyjąć z piekarnika i posypać 2 łyżkami bułki tartej. JabłkaJabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. • Dusić z wodą pod przykryciem, aż zrobią się miękkie. • Zmiksować na mus lub rozgnieść widelcem, dodać cukier

To co kocham
Muffinki szarlotkowe 164

lodówki na co najmniej 30 minut. Ciasto bardzo trudno się zagniata i należy je tylko lekko połączyć, ale dzięki temu jest pyszne po upieczeniu. Jabłka i beza • Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. • Polać sokiem z cytryny, dodać cynamon i przesmażyć. • Ubić(...)lepiej się ścierało na tarce. • Przygotować blaszkę na muffinki wyłożoną papierowymi papilotkami. • Ciasto pokroić na cienkie plastry i wyłożyć nimi dno i boki muffinek. • Jabłka  wyłożyć na kruche spody, a pianę z białek położyć na jabłkach. • Resztę ciasta wyjąć z zamrażalnika i zetrzeć bezpośrednio

To co kocham
Szarlotka królewska 153

szklanki cukru • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa mleczno-maślana • 200 g masła • 3/4 szklanki cukru pudru • 5 łyżek mleka w proszku • 5 łyżek gorącej wody Jabłka • 1 kg obranych i startych jabłek • 1 galaretka cytrynowa Polewa czekoladowa • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady • 1/4 szklanki śmietanki 30% • 1 łyżka masła Wykonanie: Biszkopt • Białka ubić(...)pudrem na gładką, puszystą masę. • Dodać mleko w proszku przesiane przez sitko i po łyżce gorącej wody cały czas ucierając. Jabłka • Obrane i starte jabłka na tarce o grubych oczkach zagotować razem z suchą galaretką. Chwilę poddusić. Polewa czekoladowa • Zagotować śmietankę, dodać pokruszoną czekoladę i masło. Mieszać, aż się rozpuści

To co kocham
Cytrynowy jabłecznik z bakaliami 135

Jabłecznik ten ma bardzo dużą ilością jabłek w stosunku do pozostałej ilości ciasta. Ciasto praktycznie służy tylko jako spoiwo do jabłek. Taka szarlotka ma wyczuwalne plastry jabłek, pomiędzy którymi czają się bakalie i orzechy, ma też delikatny cytrynowy smak. Polecam dla osób dbających o linię, bo nie jest słodka, a można(...)dodatkowo ograniczyć ilość cukru ze względu na obecność bakalii. Najlepiej smakuje na ciepło, prosto z piekarnika. Składniki: • 1,5 kg jabłek • po 1/3 szklanki rodzynek, żurawiny, płatków migdałowych i orzechów włoskich • sok z 2 cytryn • 1/3 szklanki oleju • 1/3 szklanki jogurtu • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej • 1/3 szklanki mąki pszennej • 1/3 szklanki cukru

To co kocham
Szarlotka z rabarbarem 188

pokroić w kostkę. Polać sokiem z cytryny i przemieszać. • Rabarbar pokroić w krążki ok. 2 cm i przesmażyć razem z cukrem. Dodać jabłka i jeszcze chwilę podsmażyć. Jabłka i rabarbar mają być nierozgotowane. • Piekarnik nagrzać do 180 st.C. • 2/3 ciasta kruchego wyjąć z lodówki, resztę zawinąć(...)piekarnika na 15 minut. • W tym czasie ubić białka na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać, na koniec dodać mąkę ziemniaczaną. • Jabłka i rabarbar wyłożyć na podpieczony spód, posypać płatkami migdałowymi. • Pianę z białek położyć na jabłkach, wyrównać powierzchnię. • Resztę ciasta wyjąć z zamrażalnika i zetrzeć

To co kocham

Proponowane wyszukiwania