opakowanie ciasta francuskiego (375 g) 2 średniej wielkości jabłka kilka łyżek powideł śliwkowych (lub innego dżemu) kwasek cytrynowy lub sok z cytryny cynamon cukier puder do posypania Jabłka umyć, przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne. Połówki jabłek pokroić w cienkie paski. Do rondelka wlać 1 szklankę wody i 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego. Gdy woda zacznie wrzeć(...)plasterki jabłek odcedzić i ostudzić. Ciasto francuskie rozwałkować i przeciąć na 8-9 pasków. Posypać cynamonem. Każdy kawałek ciasta posmarować łyżeczką powideł. Następnie na samej górze ułożyć plasterki jabłek. Ciasto bez jabłek podwinąć, a następnie całość zrolować (przyjrzyjcie się zdjęciom). Przygotowane różyczki przełożyć do formy, np. do muffinek. Piec około 40-45 minut w 195°C . Przed
Ugotowaćcytryn, dodatek do ciasteczek, ciast, tortów. Mieszkam w terenie sadowniczym, jabłek mam pod dostatkiem, dlatego pomyślałam, że mogłabym zrobić taki krem właśnie z tych pysznych, polskich jabłek! Wyszedł naprawdę pyszny! Słodki, z delikatną kwaskową nutką, pachnący... Polecam wszystkim miłośnikom jabłek :) Składniki: (na średni słoik) 4 spore jabłka 1/3 szklanki cukru sok i skórka z połowy(...)cytryny 2 żółtka 100g masła ew. 1/4 szklanki wody Przygotowanie: Jabłka umyć, obrać, zetrzeć na tarce. Umieścić w rondelku, ewentualnie podlać wodą (ja miałam bardzo soczyste jabłka, nie musiałam podlewać wodą). Wlać sok i dodać skórkę z cytryny. Gotować aż jabłka całkiem się rozpadną. Odstawić do wystudzenia. Żółtka zmiksować z cukrem i masłem. Dodać do zimnych jabłek
Cakes By KejtSypkie składniki ciasta wysypać na stolnicę, przesiekać z tłuszczem. Dodać jajka, żółtka, śmietanę - zagnieść ciasto. Wyłożyć nim blachę. Przez siteczko posypać równą warstwą kakao. Na kakao wyłożyć ściśle jabłka, posypać bułką tartą. Na jabłka z bułką wysypać kruszonkę. Wsunąć do zimnego piekarnika. Temperaturę nastawić na 180'C. Piec 45 - 50 minut. ( kruszonka przybierze złotawy kolor(...), moje ciasto doskonale wpisuje się w kampanię przeciwko rosyjskiemu embargu na polskie owoce, więc .......Jedzmy Jabłka!.....i jabłecznik z nich :) Wpis dodaję do akcji zBLOGowanych: ""Blogerzy jedzą jabłka!" Zdjęcia potraw są mojego autorstwa. Ich kopiowanie wymaga mojej zgody
kawawszklancespód brownie, rozsmarowujemy. Wkładamy całość do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 30 minut. Środek sernika będzie lekko luźny. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika. Posypujemy przygotowanymi jabłkami, karmelem i na wierzch kruszonką (patrz niżej). Pieczmy kolejne 30-35 minut. Zostawiamy do ostygnięcia w lekko uchylonym piekarniku. Następnie wkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Jabłka(...)cukru brązowego 90 g zimnego masła Wszystkie składniki zagniatamy dłonią, do uzyskania konsystencji kruszonki. Posypujemy jabłka z karmelem. Źródło (ze zmianami): bethmichelle.com The post Serniko – Brownie z Jabłkami, Karmelem i Kruszonka appeared first on Made
Made By Mom And Sontemperatury i nastroju; albo dolewamy do herbaty. Sięgnęłam po przepis z jabłkami w roli głównej, bo przecież teraz na nie właśnie jest najlepszy czas. Wybrałam twarde, dość kwaśne jabłka, żeby mieć pewność, że nie wyciągnę z piekarnika marmolady. I udało się! Zapach podczas pieczenia wręcz obezwładnia i człowiek od razu ma chęć zagnieść ciasto na szarlotkę. Cynamon(...)goździki i kardamon doskonale komponują się z delikatną, waniliową nutą. Oczywiście, to ciągle jabłka grają tutaj pierwsze skrzypce. Sok wychodzi słodki i aromatyczny, już jego odrobina dodana do zwykłej, czarnej herbaty, zmienia ją w jesienny napój bogów. Dodatek rumu jest opcjonalny, można go pominąć, jeśli chcemy podawać napój dzieciom, albo zastąpić swoim ulubionym alkoholem, na przykład brandy
Pożeraczka, czyli raz adobrzeciasto tortowe, powiedziałbym niedzielne :) Składa się z 3 placków – 2 makowe i 1 orzechowy, które przełożone są czekoladowym kremem budyniowym i jabłkami z dodatkiem pomarańczy. Słodycz ciasta przełamują jabłka, które są kwaskowo-pomarańczowe. Dużą zaletą tego ciasta w moich oczach jest jego zwartość – ładnie się kroi, a warstwy nie rozjeżdżają się. No i oczywiście smak – mak, orzechy(...)Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć do garnka z grubym dnem i dusić pod pokrywką około 30 minut. Mieszać od czasu do czasu, żeby jabłka nie przywarły do dna. Na koniec dodać cukier, wymieszać i wyłączyć gaz. Jeśli ciasto nie jest gotowe przed samym przekładaniem ponownie podgrzać jabłka i wówczas dodać skórkę otartą
Trzeci talerzcieszyła ogrodami pełnymi jabłoni przez całą zimę. Taki dżem przygotujemy w kilka minut! Przepis I- dżem z soku z jabłek i żurawiny z miętową nutką Składniki -sok z jabłek i żurawiny OGRODY SABINU -Konfitur Fix DIAMANT -pół dużego kubka SKWORCU -300 g cukru -kilka listków mięty Najpierw odmierzamy pół kubka żurawiny. Gotujemy(...)osiągniemy pożądaną konsystencję i odpowiedni czas gotowania, wlewamy sok do wysterylizowanych słoiczków i szybko zamykamy. Odwracamy dnem do góry na minimum 5 minut. Przepis II- dżem z soku z jabłek i czarnego bzu, z przecierem jabłkowym i sokiem malinowym Kolejny ciekawy dżemik. Pyszny bo z dodatkiem przecieru z jabłek i soku malinowego. Jak się robi przecier z jabłek
Z Kuchni Do Kuchnitrakcie tygodnia mimo wszystko nie macie czasu, przygotujcie ją w weekend, na pewno Wam zasmakuje! Do przygotowania 1 (sporej) porcji zapiekanej owsianki potrzebujemy: – 1 małą marchewkę – 1/2 jabłka – 50 g ulubionych owoców (najlepiej sezonowych) – 50 g płatków owsianych (można zastąpić bezglutenowymi lub mieszanką różnych płatków) – 50 ml mleka (użyłam roślinnego(...)łyżeczkę syropu z agawy Podgrzejcie mleko w garnku i umieśćcie w nim płatki i miód na ok 10 min (czyt. uwaga o płatkach, jeżeli mają cukier pomińcie miód, bo jabłko i marchewka dadzą słodkawy posmak). W tym czasie zetrzyjcie na tarce jabłko i marchewkę i dodajcie do garnka. Całość wymieszajcie i przenieście do naczynia żaroodpornego. Zapiekajcie przez
Szybko Tanio Smaczniecieszyła ogrodami pełnymi jabłoni przez całą zimę. Taki dżem przygotujemy w kilka minut! Przepis I- dżem z soku z jabłek i żurawiny z miętową nutką Składniki -sok z jabłek i żurawiny OGRODY SABINU -Konfitur Fix DIAMANT -pół dużego kubka SKWORCU -300 g cukru -kilka listków mięty Najpierw odmierzamy pół kubka żurawiny. Gotujemy(...)osiągniemy pożądaną konsystencję i odpowiedni czas gotowania, wlewamy sok do wysterylizowanych słoiczków i szybko zamykamy. Odwracamy dnem do góry na minimum 5 minut. Przepis II- dżem z soku z jabłek i czarnego bzu, z przecierem jabłkowym i sokiem malinowym Kolejny ciekawy dżemik. Pyszny bo z dodatkiem przecieru z jabłek i soku malinowego. Jak się robi przecier z jabłek
Z Kuchni Do Kuchnidałam ser biały ok. 60g+ łyżka śmietany + 1 łyżeczka cukru waniliowego) Lukier: łyżka kwaśnej śmietany 18%, 1 szklanka cukru pudru 1 łyżeczka soku z cytryny Dodatkowo: jabłka - ilość zależy od wielkości jabłek i blaszki, u mnie wyszło 7,5 sztuk ( użyłam papierówek) cynamon - do delikatnego oprószenia, cukier waniliowy - do oprószenia jabłek Ciasto: Zimną margarynę(...)Jabłka obrać ze skórki, przekroić na pół i wydrążyć środek. Poukładać na cieście wybrzuszeniami do góry, posypać cynamonem i cukrem waniliowym. Drugą część ciasta rozwałkować i położyć na jabłka. Zlepić brzegi ciasta i delikatnie docisnąć je do jabłek. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piec ok.30-40min. Lukier: Śmietanę dokładnie wymieszać z cukrem pudrem
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniamazurków, snikersów czy krówek. Tarte tatin 150g mąki 100g masła 25g brązowego cukru 2 żółtka 100g brązowego cukru na karmel 40g masła 4-5 średnich jabłek pokrojonych(...)ćwiartki Zagnieść wszystkie składniki na ciasto i wstawić na ~1h do lodówki. W tym czasie przygotować jabłka. Na patelni rozpuścić masło i dodać cukier, kiedy się skarmelizuje dodać jabłka i obsmażyć ze wszystkich stron w karmelu. Jabłka muszą być brązowiutkie, a żeby się nie rozpadły, obracać je tylko wtedy, kiedy jest to nieodzownie konieczne. Obsmażanie jabłek
Przepysznik - BLW i nie tylkoszarlotki". Rustykalna tarta z jabłkami i kremem frangipane w towarzystwie lodów orzechowo-piwnych z dodatkiem pilsnera czeskiego, podana z koźlakiem. Kruchość ciasta kontrastuje z gładkością lodów, a pieczone jabłka i migdałowy krem z cukrem demerara komponują się z aromatami maślanymi i nutami karmelowymi, orzechowymi i palonymi zawartymi w lodach. Słodycz ciasta i "gładki" (lekko mdły) smak kremu migdałowego(...)rozsmarować pozostawiając po 3 cm po bokach bez kremu, n a krem wyłożyć plastry jabłek. Puste boki ciasta zawinąć na jabłka, ciasto posmarować rozmąconym jajkiem, ciasto i jabłka posypać cukrem demerala, jabłka posypać płatkami migdałów. Piec w temperaturze 180 stopni przez 40 minut (grzanie góra-dół). Krem frangipane Migdały zmielić w malakserze. Masło utrzeć
SzczyptaSmaQ, cynamon, śmietanka. Niektórzy uwielbiają, dla mnie za mało wyrazisty. Dziś moja wersja, wzbogacona jagodami goji i słodką, chrupiącą kruszonką. Smacznego! 100 g ugotowanego ryżu 2-3 średnie jabłka ( najlepiej papierówki ) łyżka jagód goji Kruszonka: 50 g mąki 50 g drobnego cukru 50 g margaryny roślinnej ( masła w wersji niealergicznej ) Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić(...)plasterki. Do garnka wlać odrobinę wody i wrzucić jabłka. Prażyć pod przykryciem do rozpadu jabłek. Jagody goji posiekać i chwilę namoczyć w gorącej wodzie. Dodać do jabłek. Składniki kruszonki wymieszać palcami. Schłodzić, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Naczynie żaroodporne posmarować delikatnie margaryną. Układać na przemian ryż z jabłkami. Ostatnią warstwę jabłek posypać kruszonką. Piec
Atlas Smakówlitr wody 2 budynie śmietankowe z cukrem Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne, kroimy w mniejsze kawałki, zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu, aż jabłka zmiękną, czyli około 5 minut. Po tym czasie odcedzamy jabłka, zachowując jednocześnie i jabłka i wodę. Jabłka rozkładamy na biszkopcie (ja je zawsze rozgniatam widelcem), na wodzie(...)gotujemy budynie (instrukcja na opakowaniu, tyle tylko, że zamiast mleka używamy wodę, w której gotowały się jabłka) i gorący wylewamy na jabłka, studzimy. MASA KOKOSOWA: 250 g margaryny 6 łyżek mleka 1 szklanka cukru 200 g wiórków kokosowych Margarynę rozpuszczamy z mlekiem, dodajemy cukier i zagotowujemy często mieszając. Gotujemy 5 minut, po tym czasie dodajemy
Rozpustne gotowaniesię za przygotowanie nadzienia. 2. Umyte jabłka obieramy ze skórki, przecinamy na połówki, z każdej z nich usuwamy gniazda nasienne, a następnie połówki kroimy w kosteczkę. Pokrojone jabłka wrzucamy na suchą patelnię, dodajemy cukry, oraz cynamon. Cały czas mieszając smażymy do czasu aż jabłka się nieco rozpadną. Po spróbowaniu można dosypać jeszcze cukru. 3. Przygotowane(...)temp. 180 stopni, po wyjęciu z piekarnika zostawiamy do wystudzenia. 5. Przestudzone ciasto polewamy lukrem zrobionym z połączenia cukru pudru z gorącą wodą. Nadzienie: Jabłka umyć, obrać, przekroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne, każdą ćwiartkę pokroić na 3-4 kawałki. Pokrojone jabłka wrzucić do dużego rondla/garnka, dolać 1/4 szklanki wody i resztę składników (oprócz mąki ziemniaczanej). Poddusić
Kuchenne aromaty