ciepły, jak i zarówno zimny podwieczorek. Polskie, pyszne owoce, zdrowa kasza oraz jeszcze zdrowsze bakalie. Słodzone miodem i doprawione cynamonem. Czyż znajdzie się bardziej jesienny deser? Składniki: 3 jabłka 6 łyżeczek kaszy kuskus 2 łyżeczki rodzynek 1 łyżeczka słonecznika 1 łyżeczka orzechów 1 łyżeczka miodu 1/3 łyżeczki cynamonu odrobina soku z cytryny wiórki masła Kaszę kuskus zalewamy wrzątkiem niewiele(...)ponad powierzchnię. Wsypujemy rodzynki. Całość zostawiamy na kilkanaście minut aby kasza napęczniała. Wówczas dodajemy pozostałe bakalie, miód, cynamon oraz sok z cytryny i dokładnie ze sobą mieszamy. Jabłka myjemy i ostrożnie odkrawamy górną część jabłka. Za pomocą łyżeczki wydrążamy środek jabłek pozbawiając je gniazd nasiennych. Układamy je w naczyniu żaroodpornym a wkoło rozkładamy kilka wiórków masła. Napełniamy
My simple kitchenpłatków owsianych górskich lub mixu różnych płatków 50 g siemienia lnianego 3 jabłka 50 ml cydru lub wody 1 ½ łyżki cynamonu 3 łyżki miodu 2 białka Jabłka obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Wrzucamy do rondla i zalewamy cydrem lub wodą. Gotujemy, aż jabłka zaczną puszczać sok. Dodajemy cynamon. Dusimy jeszcze chwilę. Odlewamy na sicie, przekładamy(...)miski i odstawimy do wystygnięcia. Następnie dodajemy miód i dokładnie mieszamy. Płatki owsiane mieszamy z siemieniem lnianym. Połową wykładamy dno formy do tarty. Jabłka równo wykładamy na mix płatków i siemienia. Z białek ubijamy sztywną pianę i za pomocą łyżki nakładamy na jabłka. Całość posypujemy zmieszanymi płatkami owsianymi z siemieniem lnianym. Piekarnik nagrzewamy na 180 stopni i pieczemy
My Chcemy Jeśćsię je warstwami co wymaga więcej czasu, jednak dla takiego efektu warto go poświęcić - bo przecież to miło spędzony czas ;) Dla odmiany klasyki połączyłam sernik na zimno z warstwą jabłek, w środku ukryłam miłą niespodziankę którą podpatrzyłam w przepisie mojej koleżanki Wiktorii, autorki pysznego bloga . Całość skomponowała się idealnie i zniknęła w ekspresowym tempie(...)dnie układamy herbatniki. Warstwa jabłkowa: jabłka obieramy, ścieramy na tarce na dużych oczkach, przekładamy do rondla i prażymy (w razie potrzeby podlać 3-4 łyżkami wody), kiedy jabłka zmiękną dodajemy dwie galaretki zielone i energicznie mieszamy. Na warstwę herbatników wykładamy warstwę jabłek – wyrównujemy. Na jabłkach układamy zimne lody lub ptasie mleczko, wstawiamy do lodówki
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkilubią, 3-4 łyżki cukru pudru , 1 łyżeczka mielonego cynamonu . Do garnuszka wlać wodę, wsypać cukier i dodać goździki. Zagotować, zmniejszyć ogień na minimalny. Syrop powinien delikatnie wrzeć. Jabłka umyć, przekroić na pół. Wyciąć z nich delikatnie gniazda nasienne i pokroić w plasterki. Wkładać na wrzący syrop i lekko obgotowywać partiami. Jabłka powinny sparzyć się, żeby łatwo było(...)ciastem. Sparzone plastry jabłek wykładać na ręcznik papierowy, żeby dobrze odsączyły się z syropu. Dobrze wystudzić. Ciasto francuskie rozwinąć. Pokroić paski o szerokości około 3-4 cm. Plastry jabłek układać wzdłuż, do 3/4 długości ciasta. Zwijać, formując różę. Wkładać do papilotek od muffinek i piec w temperaturze 200 stopni przez około 25 minut. (Można przed pieczeniem posypać grubym
Codzienna kuchnia niecodziennanieco lżejszej formie z jabłkami. Składniki: 1 szklanka kaszy jaglanej 2 szklanki mleka 1 szklanka wody 1 łyżka cukru trzcinowego lub miodu 1 łyżka masła 2 jabłka 2 - 3 łyżki cukru trzcinowego dżem niskosłodzony z wiśni (opcjonalnie) dodatkowo: zimna i gorąca woda do płukania kaszy Przygotowanie: Kaszę przepłukać zimną, a następnie kilka razy gorącą wodą. Takie płukanie(...)wchłonąć mleko z wodą i wtedy należy podlewać stopniowo gorącą wodą. Podlewanie wodą jest zbędne, gdy kasza jest już ugotowana. Ugotowaną kaszę przykryć i odstawić na około 10 minut. Jabłka umyć, pokroić w średniej wielkości kostkę. Jabłka obsypać cukrem (ilość cukru zależy jak słodkie mamy jabłka),włożyć do naczynia z pokrywką przystosowanego do gotowania w mikrofali. Mikrofalę
Kuchcik gotujeCzęsto jak smażyłam wątróbkę dodawałam jedynie cebulę ale od dawna do wątróbki dodaje również jabłka i majeranek. Najlepiej do tego dania nadają się twarde i kwaśne jabłka. Ważne jest również żeby do smażenia użyć smalcu bo wtedy wątróbka smakuje naprawdę rewelacyjnie. Składniki: 500 g wątróbki 3 cebule 3 jabłka 1 łyżka smalcu mąka do obtoczenia wątróbki majeranek(...)pieprz sól Wykonanie: Cebulę pokroić w pióra,jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w ósemki. Wątróbkę oczyścić, umyć i osuszyć. Cebulę usmażyć na smalcu,dodać jabłka, majeranek i pieprz, smażyć aż jabłka będą miękkie. Jabłka i cebulę zdjąć z patelni. Wątróbkę obtoczyć w mące i usmażyć na tłuszczu spod cebuli. W razie potrzeby można dodać
Mama GotujeDzisiaj pyszna szarlotka z dużą ilością jabłek. Według mnie szarlotka najlepiej smakuje na ciepło. Najwięcej czasu przy przygotowaniu tego ciasta zajmuje obieranie i krojenie jabłek. Ja do krojenia jabłek wykorzystałam blender z odpowiednią przystawką. Podane składniki wystarczą na dużą blachę. Składniki: ciasto: 250 g mąki krupczatki 250 g mąki pszennej ½ szklanki cukru pudru 2 łyżeczki proszku(...)pieczenia 2 łyżki śmietany 18% 2 żółtka oraz: 2 - 2,5 kg jabłek ½ szklanki cukru ½ łyżeczki kardamonu 3 łyżeczki cynamonu ok 4 łyżki bułki tartej Wykonanie: Przygotować ciasto: Wszystkie składniki włożyć do miski, szybko zagnieść ciasto. ⅔ ciasta zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na co najmniej 30 minut, resztę ciasta również zawinąć w folię i włożyć
Mama Gotujedzieciństwie zdeecydowanie wolałam kuchnię mamy (bo babci na starość zdarzały się małe wpadki;), ale placki z jabłami w mojej pamięci to właśnie babcia... Składniki na placki z jabłkami zawsze mam w domu i w zasadzie mogę je robić przez cały rok. Jednak te małe pyszności nigdy nie smakują równie dobrze, jak we wrześniu, kiedy rozpoczynają się zbiory jabłek(...)polskiego zagłębia sadowniczego (okolice Grójca) z których pochodzę. Kiedy wysiadam z samochodu po niespełna godzinnej podróży, czuję charakterystyczny zapach - zapach wrześniowego sadu. I nie jest to po prostu zapach jabłek. To coś więcej - pachną drzewa, liście, wilgotna trawa, drewniane skrzynie na owoce... W ostatni weekend odwiedziłam rodzinne strony i wróciłam oczywiście z torbą świeżutkich jabłek. To przesądziło sprawę
Kulinarne Inspiracjejakim ja dysponuję. Po pierwsze- ciasto bez proszku do pieczenia, po drugie-ósemki jabłek wrzucone bezpośrednio na ciasto i po trzecie- tak duża ilość, że podczas krojenia, kawałki jabłek wypadały z ciasta i postanowiłam zrobić podobnie przy najbliższej okazji. Może nie było to tak szybko jak mogłoby być, ale jednak okazja się nadarzyła, gdy Mąż poprosił mnie(...)się w ustach, zapach - cudowny . Polecam wielbicielom jabłek i nie tylko Składniki: 300 g mąki 200 g masła 100 g cukru pudru 2 żółtka bułka tarta 10-12 jabłek 1 łyżeczka cynamonu 3 łyżeczki cukru pudru Wykonanie: Mąkę mieszam z cukrem pudrem i siekam z masłem. Wbijam żółtka, zagniatam ciasto, zawijam w folię i wstawiam na 30 minut
Ciasteczkowy PotwórCzekają na nas dzisiaj dopiero co wyjęte z pieca, jeszcze gorące-Crumble, czyli kruszonka z jabłkami, bądź bardziej dosłownie owoce pod kruszonkową kołderką. Owoce: ponieważ jabłka można zastąpić dowolnymi owocami na przykład: gruszkami, czy śliwkami. Crumble to idealne rozwiązanie na deser dla osób uwielbiających owoce a przede wszystkim jabłka, a co za tym idzie szarlotki. A także(...)pudrem i listkami mięty :) Zapraszamy na szybciutki przepis : Składniki: ( na 2 porcje) crumble-kruszonka: 100 mąki 50 g cukru 50 g masła 82% pół łyżeczki cukru waniliowego nadzienie: 4 jabłka pół łyżeczki cynamonu dekoracja: cukier puder listki mięty Przygotowanie: Zagnieść wszystkie składniki ciasta do momentu otrzymania grudek kruszonki. Jabłka umyć, obrać,usunąć gniazda nasienne i pokroić w drobną
KreatywnePinyzdecydowany faworyt z krainy dobrego smaku Reypol , Jabłka prażone -produkt idealny dla zabieganych kucharek, z którego można wyczarować rozmaite kuchenne cacka. skład : jabłka (82%), cukier, substancja zagęszczająca-skrobia modyfikowana, regulator kwasowości-kwas cytrynowy, przeciwutleniacz - kwas askorbinowy. zawartość netto: 900g Produkt posiada wygodny słoiczek umożliwiający sprawne otwieranie i wyjmowanie jabłek . Jabłka prażone pozwalają na szybkie(...)łatwe w przygotowaniu dania obiadowe lub pyszne desery, fantastycznie smakują z ryżem, lodami lub ciastem. Wspaniale komponują się z mięsem drobiowym. Jabłka prażone firmy Reypol zachwycają swoim smakiem, można je nawet jeść prosto ze słoiczka, są wyraziste, słodkie i smaczne. W mojej kuchni w przyszłości sprawdzą się jako dodatek do dań obiadowych i innych ciast . składniki
Smakowite Daniaoraz bułkę tartą, wszystko dokładnie mieszamy, krótką chwilę podsmażamy, zdejmujemy z ognia i studzimy. Obrane ze skórki jabłka kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do garnka. Garnek z jabłkami stawiamy na małym ogniu i wlewamy do niego ok 1/2 szklanki wody, jabłka smażymy do miękkości od czasu do czasu mieszając ( należy uważać żeby się nie przypaliły(...)jabłka będą już miękkie wsypujemy cynamon i jeszcze raz wszystko mieszamy. Do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia wsypujemy bułkę tartą z masłem i cukrem pudrem, całość dokładnie rozprowadzamy po całej tortownicy lekko dociskając łyżką. Na spodzie z bułki tartej układamy wystudzone jabłka dokładnie je rozprowadzając. Śmietanę śnieżkę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu, przed końcem ubijania wsypujemy śmietan
Smakowite Daniaroku w Lamotte-Beuvron. Za jej twórczynię uważa się Stéphanie Tatin, która wraz z siostrą Caroline prowadziła hotel i restaurację, istniejącą do dziś. Pewnego razu, przygotowując zwykłą tartę z jabłkami, najpierw wyłożyła formę jabłkami, a dopiero potem przykryła je ciastem. Efekt okazał się zaskakujący, zwłaszcza że Stéphanie tartę podała na gorąco. Tarta szybko stała się popisowym daniem Hotelu(...)średnich jabłek, obranych, z usuniętymi gniazdami nasiennymi i przekrojonych na połówki sok z 1/2 cytryny 120 g masła, lekko rozmiękczonego 160 g drobnego cukru Przygotowanie: Skrop obrane połówki jabłek sokiem z cytryny. W metalowej formie lub głębokiej patelni dostosowanej do zapiekania w piekarniku o średnicy 22-24 cm, rozprowadź równomierną warstwą masło. Wysyp równomiernie cukier i ułóż
karmelowyplastry o grubości ok. 1 cm. Porcjami dodajemy do gotowego ciasta, dokładnie w nim obtaczamy i kładziemy na patelnię z rozgrzanym olejem. Smażymy na rumiano z obu stron. Gotowe jabłka w cieście oprószamy cukrem pudrem lub podajemy z jogurtem. Jabłka w cieście można podać na śniadanie, obiad, czy kolację. Danie jest bardzo proste, szybkie w przygotowaniu i niezwykle(...)smaczne. Nie pogardzą nim ani dorośli, ani dzieci. Jabłka lubią chyba wszyscy, więc jabłkami w cieście raczej nikt nie pogardzi. Smacznego. Wydrukuj przepis The post Jabłka w cieście appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkojednej sztuce. Bułeczki przygotowałam z klasycznego ciasta drożdżowego, wzbogaconego o dodatek miodu, za to bez użycia jajek. Z podanych proporcji można upiec 20 niezbyt dużych bułeczek. Bułeczki z jabłkami Składniki: ciasto drożdżowe 400g mąki pszennej 200ml mleka lub wody 15g drożdży 2 łyżki (40g) miodu 3 łyżki (30g) roztopionego masła 1 łyżeczka cukru szczypta soli nadzienie jabłkowe(...)średnie jabłka 1 łyżka miodu 20g masła 3 łyżki domowego cukru z wanilią 1 łyżeczka ekstraktu z wanili 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 jajko do posmarowania bułeczek Wykonanie: - składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej - drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać około 50ml letniego płynu oraz 2 łyżki mąki (odjęte z całości potrzebnej do ciasta), wymieszać i pozostawić
Smakołyki Bereniki