jabłka - 25490 przepisów (strona:83/1700)

Jabłecznik na kruchym cieście 61

blaszka 25x35) Ciasto: Mąka pszenna 4 szklanki Masło 200 g Smalec łyżka Jajka 3 Śmietana 18 % 2 łyżki Cukier szklanka Proszek do pieczenia 2 łyżeczki Sól szczypta Masa jabłkowa: Jabłka 2 kg Cukier 1/2 szklanki ( lub mniej jeśli jabłka są słodkie) Cynamon łyżeczka Przygotowanie: Jabłka obrać, zetrzeć na tarce, dodać cynamon, bułkę tartą oraz cukier ( jeśli jabłka(...)papierem do pieczenia. Równomiernie rozłożone nakłuć widelcem. Włożyć do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i podpiec przez 10 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika. Wyłożyć przygotowane wcześniej jabłka. ( Jeśli jabłka puszczą dużo roku lekko odcisnąć). Drugi kawałek ciasta wyjąć z lodówki podsypać mąką i rozwałkować na wielkość blaszki. Rozwałkowane ciasto nawinąć na wałek i przełożyć

Kulinarne przygody
Jabłkowe róże 49

róże z ciasta francuskiego. Bardzo proste w przygotowaniu. Idealne do popołudniowej kawy czy herbaty. Zachwycą domowników jak i gości. Błyskawicznie znikną z talerza :). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 2 duże jabłka z czerwoną skórką rulon ciasta francuskiego 1 małe jajko 3 czubate łyżki cukru 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki masła 3/4 łyżeczki kwasku cytrynowego cukier puder do posypania (adsbygoogle = window.adsbygoogle(...)push({}); Przygotowanie: umyte jabłka przekrawamy na pół, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w cienkie półplasterki, do garnka, wlewamy ok 600 ml wrzątku, wsypujemy kwasek cytrynowy. Mieszamy i przekładamy jabłka do garnka. Garnek przykrywamy i odstawiamy na ok 10 min aby jabłka zmiękły. W międzyczasie 2-3 krotnie mieszamy jabłka. Następnie jabłka odcedzamy i odstawiamy

Blog kulinarny S9.PL
Jabłka karmelizowane 62

Nietypowy pomysł na dodatek do mięsa do obiadu? Albo jako zdrowy deser? Jabłka karmelizowane będą świetnym, pysznym wyborem. {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":["https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/11\/jabka-karmelizowane-250x250.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/11\/jabka-karmelizowane-198x164.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/11\/jabka-karmelizowane-320x200.jpg"],"recipeIngredient":["jab\u0142ka (dowolna liczba),\r","orzechy w\u0142oskie,\r","mi\u00f3d,\r","odrobina(...)patelni. Posypa\u0107 orzechami.\r","Grza\u0107 na patelni a\u017c zmi\u0119kn\u0105 i przejd\u0105 smakiem miodu."],"keywords":"jab\u0142ka,mi\u00f3d,orzechy,owoce","totalTime":"PT0H15M"} Drukuj Jabłka karmelizowane Czas przygotowania: 10 minut/y Czas gotowania/pieczenia: 5 minut/y Czas całkowity: 15 minut/y Składniki: jabłka (dowolna liczba), orzechy włoskie, miód, odrobina masła. Przygotowanie: Jabłka obrać. Pozbyć się

Bardzo Gruby Smok
Racuszki z jabłkiem na kefirze 85

tego nie będzie ;) Nadmienię jednak, że dziś w Słonecznej Kuchni absolutna klasyka ciepłych słodkości, na myśl o których od razu robi się ciepło w środku. Złociste, pulchniutkie racuchy z jabłkami to z pewnością wspomnienie dzieciństwa wielu z nas i jedna z tych pyszności, którym ciężko się oprzeć, gdy ich złoty kopczyk piętrzy się na talerzu. Żeby wprowadzić więcej zimowego(...)klimatu, racuszki przygotowałam na kefirze, a jabłka pokroiłam w kostkę i od razu wymieszałam z ciastem. Pod kuchennym sufitem unosi się rozkoszny zapach przytulnego ciepła wysmażonych słodkości i sypie się cukier puder, pokrywając racuchy bielutką warstwą. Są przepyszne, łatwe w przygotowaniu i z pewnością zaspokoją zimową potrzebę na małe co nieco, gdy za oknem piętrzą się śniegowe zaspy ;) Krójcie

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Koktajl z kiwi, szpinaku i jabłek 44

smaku, dobrze byłoby pić takiego zbója dużo częściej. Jakiś czas temu zaopatrzyliśmy się w sokowirówkę, która baaardzo ułatwia życie. Koktajl zrobiłam częściowo z soku z sokowirówki (tutaj kłaniają się jabłka), a częściowo z całych owoców (kiwi). Moim zdaniem, można jednak jabłka zmiksować razem z kiwi, na pewno koktajl nie będzie dużo gęstszy. Szpinak jest słabo wyczuwalny, mimo(...)oszczędzałam na ilości. Normalnie pycha! Składniki: 4 kiwi 2 garści świeżego szpinaku 1 szklanka świeżo wyciśniętego soku z jabłek (lub 3 jabłka) (przepis na 2 porcje) Kiwi obieramy i kroimy w mniejsze kawałki, szpinak myjemy, jabłka oczyszczamy z gniazd nasiennych (opcjonalnie zastępujemy je sokiem z jabłek). Wszystko wrzucamy do blendera i miksujemy. Dla większego orzeźwienia, można

Kardamonovy
Jabłka w słoiczkach dla dzieci bez cukru 94

Zdobyć dobre, nie pryskane jabłka w dzisiejszych czasach jest nie lada wyczynem... Dzięki życzliwym sąsiadom takie jabłka mam.  Kiedy już są warto zadbać o to by świeże przechować jak najdłużej, a nadmiar zagospodarować na później. Stąd te słoiczki.. Oczywiście będą smakować i dorosłym...i dzieciom :) Szczególnie małym dzieciom :) Składniki : jabłka Przygotowanie: Jabłka umyć(...)drobne plasterki Ułożyć ciasno w czystych słoiczkach, zalać 2-3 łyżkami wody Słoiczki zakręcić czystymi, suchymi dekielkami Wstawić do garnka z zimną wodą Od momentu zawrzenia wody w garnku, jabłka w słoikach gotowałam ok.15 min. Część jabłek zmiksowałam ( bez dodatku cukru!), przesmażyłam krótko w rondelku i przełożyłam do słoiczków. Gotowałam ok. 10 min. Moje jabłka były bardzo

Proste Potrawy
Wiewiórka – ciasto z jabłkami 73

Wiewiórka to pyszne ciasto z jabłkami i orzechami. Z mnóstwem orzechów, rodzynek i żurawiny. Proste, smaczne i szybkie do zrobienia. Dzięki dodatkowi cynamonu zyskuje piękny kolor, smak i zapach. Ciasto jest wilgotne i długo zachowuje świeżość. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Wiewiórka – ciasto z jabłkami Składniki Składniki na ciasto : 2 szklanki mąki pszennej szklanka 250 ml 3 łyżki(...)cukru lub ksylitolu 4 jajka 3/4 szklanki oleju 1 łyżeczka cynamonu czubata 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody Dodatkowo : 3 jabłka (obrane i pokrojone w kostkę) ½ szklanki orzechów włoskich lub laskowych ½ szklanki żurawiny i rodzynek łącznie ½ szklanki Instrukcje Jajka razem z cukrem ubijamy na puszystą masę, następnie cienką stróżką wlewamy olej (cały czas miksując) Dodajemy mąkę

To co lubię - gotuję i polecam
Tarta jabłkowa – szarlotka 61

cynamonu, za to z żurawiną i skórką cytrynową. Ciasto : 300 g mąki pszennej, 200 g zimnego masła, 140 g cukru pudru, 1 jajko, skórka otarta z 1 cytryny, jabłka : 1 kg jabłek (u mnie reneta), sok z 1 cytryny, 50 g cukru, 100 g żurawiny suszonej, polewa : 2 jajka, 3 łyżki śmietany kremówki, 1 łyżka cukru, 1 łyżka(...)zlepić w kulę; albo ręcznie – posiekać masło z mąką, dodać cukier i skórkę cytrynową i szybko zagnieść ciasto. Ciasto zawinąć w ściereczkę i włożyć do lodówki na 2 godziny. Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o grubych otworach lub pokroić w cienkie plasterki. Skropić sokiem cytrynowym. Dodać cukier, żurawinę i wymieszać. Formę do pieczenia, u mnie tortownica

królestwo garów
Jabłecznik na zimno 66

ostudzenia. Biszkopty maczać w przestudzonej galaretce i układać na dnie formy. Galaretkę odstawić, aż zacznie lekko tężeć. Tężejącą galaretkę rozprowadzić na biszkoptach i odstawić do zastygnięcia. 2 warstwa : jabłka włożyć do garnka i zagotować. W czasie gotowania jabłka mieszać, aby się nie przypaliły. Galaretkę wsypać do miseczki, wlać 100 ml wrzącej wody, wymieszać. Miseczkę wstawić do garnka(...)gorąca wodą i podgrzewać. Gdy galaretka się rozpuści, wlać ją do gorących jabłek i wymieszać. Odstawić do ostudzenia. Chłodne jabłka wyłożyć na galaretkę z biszkoptami. Wyrównać. Odstawić do zastygnięcia. 3 warstwa : 200 ml śmietany ubić, pod koniec ubijania dodać cukier, cukier waniliowy lub ekstrakt wanilii i serek mascarpone. 100 ml śmietany zagotować, lekko przestudzić. Żelatynę wsypać do miseczki

królestwo garów
PYSZNA KRUCHA SZARLOTKA NA SMALCU. NAJLEPSZA 103

krupczatce, którą upielbiam przy tego typu wypiekach.  Na jej kruchość i delikatność ma także wpływ dodany smalec, a prawdziwe masło podkręca dodatkowo smak ciasta. No i te uprażone jabłka ... 😍  w środku!  Nie będę się więcej rozpisywać ... Musicie koniecznie ją upiec 😋 Składniki na kruche ciasto : (na blachę 31 x 40 cm) 3 szklanki mąki krupczatki(...)smalcu 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia  2/3 szklanki cukru  cukier wanilinowy (16 g) 3 żółtka 1 jajko 3 łyżki zimnego mleka Masa jabłkowa: 1.5 kg jabłek 2 łyżki masła 2 czubate łyżki cukru 1 kisiel cytrynowy 1 łyzka soku z cytryny Jabłka obieramy, kroimy na kawałki. Masło rozgrzewamy w garnku, wrzucamy jabłka, dodajemy cukier

Walijskie Pichcenie
Klasyczna szarlotka 65

moich ulubionych zaraz obok sernika i murzynka XD ). Ten przepis jest bardzo prosty i klasyczny. Piekę ją odkąd pamiętam zawsze smakuje wybornie! Kluczem do pysznej szarlotki są oczywiście jabłka – najlepiej wybrać te lekko kwaśne lub kwaśne, które nie puszczają dużo soku. Niestety nie podzielę się z Wami nazwą moich ulubionych jabłek, których zazwyczaj używam ponieważ(...)owoce z sadu moich rodziców, a jabłoń ma już swoje lata i nikt nie pamięta jej gatunku W tej szarlotce znajdziecie idealnie kruche ciasto i wyczuwalne kawałki jabłek (nie trzeba ich ścierać, ani gotować na marmoladą ) Klasyczna szarlotka Składniki: 320 g mąki pszennej 70 g cukru pudru 16 g cukru wanilinowego (jedno opakowanie) 2 żółtka 0,5 łyżeczki proszku

PatiGotuje
Szarlotka z migdałami. 105

Macie ochotę na coś słodkiego? Polecam szarlotkę. Piekłam w zeszły weekend. Pycha.  Do jabłek dodałam płatki migdałów, dla urozmaicenia, ale jeśli nie lubicie,  to można je pominąć. Od razu Was uprzedzę, że ciasto po zagnieceniu  jest dość delikatne. Ciężko po rozwałkowaniu w całości, położyć je na blaszkę.  Dlatego odrywałam po kawałku ciasta i zlepiałam. Możecie(...)wolałam dolepiać.  Składniki: 4 szklanki mąki pszennej tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 1 kostka margaryny (250 g) 2 jajka Warstwa jabłkowa: 1,5 kg jabłek 1 łyżeczka cynamonu 4 łyżki płatków migdałów 1 łyżka cukru (może być więcej, zależy jak słodkie są jabłka) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki bułki tartej Wykonanie

Agusiowe smakołyki
Ciasto amerykańskie zwane salceson. 147

Dziś zapraszam Was na kakaowe ciasto z jabłkami. Znane pod nazwą salceson, lub placek amerykański. Ciasto bardzo smaczne, puszyste, lekko wilgotne i aromatyczne. Ciasto bardzo proste w wykonaniu. Salceson to jedno z pierwszych ciast jakie piekłam będąc jeszcze nastolatką. Ostatnio zapomniane. Odkryłam je niedawno przeglądając stare zapiski, w poszukiwaniu ciast z jabłkami. U mnie dziś podstawowy przepis(...)można jeszcze go wzbogacić o dodanie posiekanych orzechów, czy rodzynek. Często też to ciasto robiłam zamieniając jabłka na gruszki, lub dodając pół na pół jabłka i gruszki. Pamiętam tez wersję z winogronami. Składniki ( na blaszkę 36x25 cm ) - 5 jajek - 1 i 1/3 szklanki cukru - 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią - 1 łyżeczka cukru cynamonowego ( opcjonalnie

Kuchnia z widokiem na ogród
Jeżynotka - szarlotka z jeżynami 95

Nigdy nie pomyślałam, że jeżyny i jabłka mogą tak ze sobą współgrać. Ostatnio przez mały przypadek (za mała ilość jabłek) wpadłam na pomysł dodania do tradycyjnej szarlotki słodkich, dojrzałych jeżyn. Wyszło pysznie i na pewno będę to powtarzać.    JEŻYNOTKA  Składniki: ciasto: 300 g mąki (najlepiej 200g typ 500 i 100 krupczatki) 150 g masła(...)smalcu 5 łyżek cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy dodatkowo: 6-7 dużych jabłek 1 łyżeczka cynamonu 1/2 szkl cukru 150 g jeżyn 3-4 łyżki kaszy manny Przygotowanie: jabłka: Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych, przekładamy do garnka z odrobiną wody, aby się nie przypalały i gotujemy kilka minut mieszając

Bon appetit mon amie
Ocet z młodych jabłek 98

Lato to idealny czas na domowe przetwory. Bez większych problemów mozemy zrobic ocet. Z pozostalosci czyli obierek i ogryzkow po owocach. Najprościej w tym celu użyc jabłek.  Składniki: jabłka przegotowana woda miód Umyte jabłka obieram, miąższ owocu można zjeść lub pokroić w plastry, od ogryzka odcinam tylko ogonki. Do słoika wrzucam skórki (tylko te ładne(...)poobijane), ogryzki i ewntualnie miąższ w plasterkach. W garnku studzę wodę i rozpuszczam w niej miód. Na litr ostudzonej wody czubata łycha miodu.  Zalewam jabłka miodową wodą tak zeby nie wystawały. Zakrywam słoik gęstą gazą, ściereczką lub papierowym ręcznikiem.  Odstawiam w ciepłe miejsce a najlepiej na słoneczny parapet.  Mieszam prawie codziennie drewnianą łyżką bo jabłka

prawdziwe jedzenie