swojej kuchni. Tarta jabłkowa przygotowana według tego prostego przepisu to dowód na to, że można zrobić wrażenie na domownikach w bardzo prosty sposób. Potrzebujecie jednak nieco cierpliwości przy wykrajaniu jabłek, ale można to wszystko opanować. Kruche ciasto i lekki budyń w połączeniu z kwaskowymi jabłkami smakuje rewelacyjnie. Zdjęcia zrobione w pośpiechu być może nie do końca oddają(...)łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szkl cukru Masa budyniowa 3 szkl mleka 2 op budyniu śmietankowego (na 0,5 l mleka) 3 łyżki cukru Dodatkowo 3-4 jabłka Przygotowanie ciasta : w misce wymieszać obie mąki, proszek do pieczenia i cukier. Dodać pokrojone w kostkę masło i posiekać aż powstanie a’la kruszonka. Dodać żółtka i zagnieść ciasto. Schłodzić
Pieguskowa Kuchniaktóre posypałam lekko cynamonem, z dodatkiem budyniu o smaku krówek, tak pysznie zaczynam dzień. Ciasto wymaga czasu na przygotowanie i bardzo szybko znika ze stołu. Normalnie palce lizać! Jabłka 2kg jabłek 1 torebka cukru waniliowego 3 łyżki cukru posypane lekko cynamonem Budyń Budyń duży krówkowy 3/4 mleka 3 łyżeczki cukru Ciasto 3 szklanki mąki tortowej(...)brzegi o wysokości około 3 cm. Ciasto nakłuj kilkanaście razy widelcem. Na cieście połóż papier i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 10 minut. Przygotuj jabłka. Obierz jabłka, pokrój na małe cząstki, wrzuć do garnka, dodaj cukier i praż, mieszając od czasu do czasu. Odstaw do wystudzenia. Przygotuj budyń. Na cieście rozłóż warstwę
Kurnikowopszenna 6 szklanek, cukier 4 łyżki, drożdże suche 2 łyżeczki, pure z pieczonej dyni( przepis tutaj ) 1 szklanka, mleko 1 szklanka, jajko 1 szt, masło 150 g, nadzienie: jabłka 6 dużych szt, cukier brązowy 0,5 szklanki, cynamon 1 łyżeczka, dodatkowo: jajko do posmarowania strucli, cukier puder, mąka do podsypywania, Sposób przygotowania: Mleko podgrzewamy, masło rozpuszczamy. Pozostałe składniki(...)koniec dodajemy rozpuszczone i ostygnięte masło i zagniatamy aż ciasto pochłonie cały tłuszcz. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1h w ciepłe miejsce. W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Jabłka obieramy, wydrążamy pestki, dzielimy na cząstki i wsypujemy do garnka. Następnie jabłka zasypujemy cukrem i stawiamy na palnik. Jabłka smażymy przez 15 minut aż będą miękkie, dodajemy cynamon
kulinarne odsłony patiJesienią na naszych stołach coraz częściej goszczą jabłka. Dziś mam dla Was przepis na pyszne pieczone jabłka z orzechami laskowymi. Zapach jabłek podczas pieczenia unosi się po całej kuchni. Są szybkie i łatwe do przygotowania. Polecam!!! SKŁADNIKI: 3 duże jabłka, 100g orzechów laskowych, 3 łyżki miodu, 4 łyżki brązowego cukru. PRZYGOTOWANIE: 1. Miód razem z cukrem(...)rozpuszczam w garnuszku. Dodaję orzechy. Wszystko razem mieszam i smażę około 5 minut. Chwilę studzę. 2. Z jabłek odcinam wierzchołki. Wydrążam gniazda nasienne. Wgłębienia wypełniam farszem orzechowym. 3. Jabłka przykrywam odciętymi wierzchołkami i układam w naczyniu żaroodpornym. Piekę około 25 minut w temperaturze 180 stopni. 4. Jabłka podaję z bitą śmietaną lub lodami
Tradycyjna kuchnia KasiNajlepsze jabłka to te jesienne. Świetnie będą smakowały w szarlotce. Dzisiaj taka z dużą ilością jabłek. Dokładniej z połówkami jabłek. Taka szarlotka jest przepyszna. Wypróbujcie sami. Polecam. Robi się ją szybko, a jest wyśmienita Składniki: ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko 170 g masła 100 g serka(...)waniliowego homogenizowanego 4-5 jabłek cynamon lukier: 2 łyżki śmietany 18% 3/4 szklanki cukru pudru Wykonanie: *Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, wbijamy jajko, dodajemy serek, dodajemy posiekane mocno schłodzone masło, zagniatamy ciasto.Jeśli klei się do rąk dosypujemy mąki. *Zagniecione ciasto dzielimy na dwie części. Jedną część rozwałkowujemy , układamy na dnie formy. *Jabłka
Z Majeczką w kuchnikwaskowate jabłka, najlepsze te starej odmiany jak antonówka, czy szara reneta. Ale jeśli akurat nie masz jak ich kupić to podpowiem Ci mój patent, jak podpić smak jabłek w szarlotce. Wystarczy, że po starciu na tarce jabłek mocno odciśniesz z nich sok i dodasz 100 ml Prosecco Mionetto które podbije i uwydatni smak owoców. Pyszne! Przepis(...)proszku do pieczenia - 3 jajka - dodatkowo mąka do podspywania W/w składniki zagniatamy w elastyczne ciasto, przekładamy do torebeczki foliowej i umieszczamy w zamrażalniku na 15 minut. ponadto: - 6 dużych jabłek - 1 płaska łyżeczka cynamonu - 1/2 szklanki mrożonych malin - 1/2 szklanki mrożonych borówek amerykańskich - 100 ml Prosecco DOC Treviso Mionetto - 2 łyżki cukru Jabłka obierz ze skórki, zetrzyj
SMYKWKUCHNIłyżki kakao 3/4 szklanki cukru pudru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 całe jajka kostka margaryny 250 g 1 - 2 łyżki śmietany JABŁKA: litrowy słoik smażonych jabłek z cynamonem lub ok. 1,5 kg świeżych cynamon cukier BUDYŃ : 1 l mleka 2 budynie waniliowe (użyłam jednego oraz po 2 łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej(...)Następnie wbijamy jajka oraz dajemy łyżkę śmietany. Zarabiamy ciasto, jeśli trzeba dokładamy jeszcze drugą łyżkę śmietany. Ciasto dzielimy na pół. Jedną część chowamy do lodówki, drugą do zamrażarki. JABŁKA : Jeśli nie posiadamy jabłek w słoiku, owoce obieramy i ścieramy na tarce. Zalewamy niewielką ilością wody i dusimy pod przykryciem, aż jabłka się rozpadną. Pod koniec gotowania
Pani na deserbajeczny. Ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki oleju 3 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka 5 łyżek cukru Prażone jabłka: 6 średnich jabłek 1/3 szklanki wody łyżeczka cynamonu pół łyżeczki sproszkowanego imbiru 5 goździków 2 łyżki cukru Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Wrzucamy je do rondelka(...)szklanki wody. Dusimy pod przykryciem aż jabłka zaczną się rozpadać. Dodajemy cynamon, imbir, cukier i goździki i gotujemy aż większość płynu odparuje. Przygotowywanie ciasta zaczynamy od utarcia jajek z cukrem. Do miski wbijamy 3 jajka i miksujemy dodając stopniowo po łyżce cukru. Masa musi zrobić się jasna i puszysta. Do drugiej miski przesiewamy mąkę, skrobię i proszek do pieczenia
Dieta bez mlekap.Ewy. Bardzo nam posmakowało to danie więc zapraszam do przetestowania. SKŁADNIKI 2 szklanki ryżu ok.4 szklanek wody 2 jajka 200ml słodkiej śmietany 3 łyżki masła 1,5 kg jabłek łyżeczka cynamonu 3 łyżki cukru WYKONANIE Do garnka dajemy 1 łyżkę masła,wsypujemy ryż i podsmażamy chwilę.Nastepnie dodajemy wodę solimy i gotujemy na małym ogniu ok.15-20 minut(...)ryż pochłonie całą wodę. Czekamy aż ryż trochę przestygnie,wbijamy do niego roztrzepane jajka,mieszamy. Jabłka dokładnie myjemy,obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach.Do jabłek dodajemy cynamon oraz cukier,mieszamy. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem (1 łyżka) ,na dnie układamy warstwę ryżu na to połowę jabłek i przykrywamy jabłka kolejną warstwą ryżu,znowu warstwa ryżu
Mała w garnku mieszatakim śniadaniu marzyłam od kilku dni. Dostałam przepyszne jabłka, prosto ze wsi i już wiedziałam co z nich zrobię! Przygotowałam jabłka, które zapiekłam pod kruszonką z płatków owsianych, masła, cukru i cynamonu. Zapach cynamonu pięknie roznosił się po domu! W wersji fit zamiast masła można użyć np. olej kokosowy, a cukier zastąpić ksylitolem. Bardzo dobre śniadanie na początek(...)dnia, które świetnie smakuje na ciepło i na zimno! Czy może być coś lepszego z samego rana, podczas jesieni? Jabłka pod kruszonką owsiano-cynamonową / 3 małe porcje Składniki: 2 jabłka niepełna szklanka płatków owsianych górkiskich 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki masła plus do wysmarowania foremek Przygotowanie: Jabłka obieramy ze skórki. Usuwamy gniazda nasienne. Kroimy
Moja smaczna kuchniasię opornie wyrabiało) B) masa jabłkowa 3 kg jabłek typu szara reneta (minimum) 1-2 łyżeczki cynamon przyprawa do piernika bez cukru 1łyżeczka 4 łyżki cukru (w przypadku jabłek typu reneta , przy jabłkach słodszych-wcale) 2-3 łyżki bułki tartej bądź kaszy manny odrobina masła Ciasto 1.Wszystkie składniki muszą być zimne. Posiekaj je. Zagnieć ciasto. Im szybciej(...)lubi ciepła. W razie problemów dodaj łyżkę bądź dwie śmietany 2.Uformuj kulę i wstaw na godzinkę do lodówki. w tym czasie zajmij się masą Masa jabłkowa 1. Obierz jabłka, wydrąż gniazda nasienne i zetrzyj je na tarce/bardzo drobno pokrój na plasterki. Odcedź/wyciśnij sok i przelej do szklaneczki. 2.W garnku z grubym dnem rozgrzać masło i dodać
U Fiolkisię z tym okresem : jabłek, gruszek i śliwek węgierek. Na pierwszy rzut robię szarlotkę sypaną. Jest pyszna, a przy tym mało wymagająca. Wystarczy mąka,cukier,kasza, jabłka i odrobina tłuszczu. Ciasto w 10 minut (nie licząc pieczenia) - coś idealnego dla kulinarnych leniuszków. SZARLOTKA SYPANA S kładniki : (forma 24 cm) 1szkl mąki 1 szkl cukru 1 szkl kaszy(...)manny 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szczypta soli 150 g masła 1 cukier waniliowy cynamon 5-6 dużych jabłek Przygotowanie: Jabłka obieramy i kroimy w cienkie plastry, a następnie zasypujemy je cukrem waniliowym oraz cynamonem. Mieszamy, aby wszystkie plasterki pokryły się cynamonem. Mąkę,cukier i kaszę mieszamy z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Mieszankę dzielimy
Bon appetit mon amieGorączka zapraw rozpoczęta, dostaje jabłka od znajomych. Nawet tu w Anglii prawie w każdym ogrodzie rośnie jakaś jabłonka. Wykonanie w thermomix na dole Jabłka obrać ze skórki i wyciąć gniazda nasienne. Pokroić jabłka w cienkie plasterki. Do garnka wrzucić jabłka i gotować aż się rozgotują. Dużo mieszać. Dodać cukier i potarty na tarce imbir. Oczywiście wcześniej(...)zakręcić i przykryć słoiki grubym ręcznikiem i zostawić tak aż ostygnie. Thermomix do naczynia miksującego wrzucić obrany imbir, zmiksować 5s/ obroty 8 do naczynia miksującego wrzucić obrane i pokrojone jabłka, zmiksować 6s/obroty 6 gotować 15 minut, temp 100 C, obroty 2 dodać cukier, gotować 5 minut, temp 100 C, obroty 2 całość zmiksować 15 s / obroty 7 wylać
Kuchnia Pokoleńtrakcie pałaszowania powtarzają „mamusiu ale smaczny obiadek znowu zrobiłaś, dołożę sobie jeszcze jedną porcję”. To chyba najlepsze podziękowanie, jakie mogę sobie wymarzyć. Szczerze polecam bo jabłka i zioła nadają mięsu wspaniały aromat i smak. Doskonały jest zarówno na ciepło jak i na zimno. To danie jest moją pierwszą propozycją w akcji Gotujemy po polsku! pod patronatem serwisu(...)zPierwszegoTłoczenia.pl . Schab z jabłkami 1,2 kg schabu 4 jabłka przyprawy: zioła prowansalskie, sól, pieprz, papryka i inne które lubimy 2 łyżki oleju Schab umyć, osuszyć, ponacinać na plasterki, natrzeć przyprawami wymieszanymi z olejem i odstawić najlepiej na całą noc do lodówki. Z jabłek wykroić gniazda nasienne, miąższ pokroić na plasterki, wkładać pomiędzy kawałki schabu
Pieguskowa Kuchniajakiejś uroczystości. Ponieważ obchodzę z mężem 10 rocznicę zawarcia związku małżeńskiego stwierdziłam, że to świetna okazja do rozmrożenia kaczki, którą dostałam od moich rodziców jakiś czas temu. Kaczka z jabłkami wyszła bardzo aromatyczna, krucha taka jaką lubię, przypomniała mi rodzinne spotkania przy stole z czasów mojego dzieciństwa. Polecam szczególnie upieczone jabłka Kaczka z jabłkami sprawiona kaczka(...)mnie mrożona ) majeranek sól 4 ząbki czosnku 3-4 winne jabłka odrobina masła szkl. rosołu Kaczkę rozmrozić najlepiej w lodówce na dolnej półce, gdyż rozmrożona za szybko będzie twarda i łykowata. Natrzeć całą solą, czosnkiem, majerankiem i odstawić na co najmniej 3-4 godziny, aby przeszła aromatem przypraw i nieco skruszała. Ja swoją ostawiłam na całą noc do lodówki
Pieguskowa Kuchnia