jabłka - 25490 przepisów (strona:84/1700)

Jabłecznik z kruszonką na cieście półkruchym 143

cieście półkruchym to kolejna pyszna odmiana ciasta z jabłkami . Warto wypróbować ten przepis ponieważ ciasto jest szybkie i proste do zrobienia. W tej wersji jabłecznika daję surowe jabłka, ale to kwestia smaku, czy wybieramy mus jabłkowy czy świeże owoce.  Składniki na jabłecznik z kruszonką na cieście półkruchym 3 szklanki mąki jedno żółtko plus dwa całe jajka(...)masła 3/4 szklanki cukru pudru dwie łyżki śmietany łyżeczka proszku do pieczenia kilogram jabłek na szarlotkę np. szara reneta dwie łyżki soku z cytryny Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy na stolnicę lub do miski. Dodajemy pozostałe składniki (czyli masło, żółtko i jajka, cukier i śmietanę) i zagniatamy ciasto. Połowę ciasta chłodzimy w lodówce natomiast drugą część rozwałkowujemy

Gotujemy i jemy
Jabłecznik z kruszonką na cieście półkruchym 184

cieście półkruchym to kolejna pyszna odmiana ciasta z jabłkami . Warto wypróbować ten przepis ponieważ ciasto jest szybkie i proste do zrobienia. W tej wersji jabłecznika daję surowe jabłka, ale to kwestia smaku, czy wybieramy mus jabłkowy czy świeże owoce.  Składniki na jabłecznik z kruszonką na cieście półkruchym 3 szklanki mąki jedno żółtko plus dwa całe jajka(...)masła 3/4 szklanki cukru pudru dwie łyżki śmietany łyżeczka proszku do pieczenia kilogram jabłek na szarlotkę np. szara reneta dwie łyżki soku z cytryny Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy na stolnicę lub do miski. Dodajemy pozostałe składniki (czyli masło, żółtko i jajka, cukier i śmietanę) i zagniatamy ciasto. Połowę ciasta chłodzimy w lodówce natomiast drugą część rozwałkowujemy

Korniszonki
Jabłka pod kruszonką 186

jabłuszka zapiekane pod kruszonką. Składniki: 2 kg jabłek 200g mąki 150g masła (temperatura pokojowa) 5 łyżek drobnego cukru do wypieków opcjonalnie rodzynki, suszona żurawina, orzechy cynamon Przepis: Jabłka umyć, obrać i pokroić na duże kawałki, Do jabłek dodać rodzynki i pozostałe bakalie, wymieszać Przygotować kruszonkę zagniatając masło, mąkę i cukier, Piekarnik nagrzać na 180 stopni, formę(...)wysmarować masłem, Na dno formy wyłożyć jabłka, oprószyć cynamonem, Jabłka posypać obficie kruszonką, Piec około 40 minut, Jabłka pod kruszonką najlepiej smakują oczywiście z lodami Artykuł Jabłka pod kruszonką pochodzi z serwisu tyfranbox

tyfranbox
JABŁECZNIK ZAPARZANY 156

owocami. Do jabłecznika możecie także dorzucić niewielką ilość suszonej żurawiny lub rodzynki, a ciasto finalnie polać lukrem, będzie pysznie! Jabłecznik zaparzany SKŁADNIKI: 1,5 kg twardych i kwaśnych jabłek 3/4 szklanki drobnego cukru 200 g masła 6 jajek 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia sok wyciśnięty z cytryny 2 łyżki cukru z wanilią 2 łyżki tartych(...)szczypta cynamonu Uwagi do przepisu: Składniki mam w temp. pokojowej. Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. Forma do pieczenia jest o górnych wymiarach: 23 x 30 cm. PRZYGOTOWANIE: Jabłka myję, obieram i siekam w większą kostkę, wkładam do miski i zalewam sokiem wyciśniętym z 1 cytryny, dokładnie mieszam i odstawiam na bok. Kostkę masła stapiam w rondelku, uważając

Zasmakuj Kuchni
Prażone jabłka 114

przepis na jabłka prażone na zime do słoików. Wykorzystać je możemy do ciast, naleśników i innych słodkich wypieków, świetne będą również do ryżu lub owsianki. Składniki: 3 kg jabłek 1/2 szkl. cukru sok z cytryny 2 łyżeczki cynamonu i/lub nasiona z laski wanilii 2 łyżki masła opcjonalnie 1/2 szklanki rodzynek - opcjonalnie Jabłka obrać i pokroić na ćwartki(...)Usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę.  Połowę jabłek włożyć do garnka, dodać sok z cytryny, cukier, cynamon i rodzynki. Smażyć przez około 15-20 min., od czasu do czasu mieszając, aż jabłka zmiękną i się rozpadną.  Następnie dodać resztę pokrojonych jabłek i ponownie pogotować kilka minut do ich zmięknięcia. Przełożyć jabłka do gorących, wyparzonych

wyzwania kuchenne
CIASTO JABŁKOWO- MIGDAŁOWE 166

Właśnie zaczął się sezon na jeden z najbardziej znanych i cenionych jesiennych owoców- jabłka. Możemy je przygotować zarówno na słodko jak i na wytrawnie, jabłka pasują do wszystkiego! Korzystajmy z sezonu na te pyszne i pełne witamin owoce i przygotowujmy sezonowe dania i desery z ich udziałem. Ja proponuję Wam przepis na ciasto jabłkowo-migdałowe w ramach akcji(...)Owoce jesieni” ogłoszonej na Durszlak.pl Przygotowanie: 25 min. Pieczenie: 45 min. Porcja dla 6 osób Składniki: ● 4 duże jabłka (odmiana według uznania) ● 150 g mąki + 10g ● 150 g cukru ● 165 g miękkiego masła +10 g ● 1 jogurt naturalny kremowy ● 3 jajka (duże) ● 10 g proszku do pieczenia ● 60 g mielonych migdałów ● 1 opakowanie cukru waniliowego ● ½ cytryny Przygotowanie: W rondlu

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Ciasto ” Niebo ” z jabłkami i kremem orzechowym 146

Ciasto ” Niebo ” z jabłkami i kremem orzechowym to idealne połączenie lekko kwaśnych jabłek, ze słodkością polewy czekoladowej i masy orzechowej. Kompozycja idealna. Ciasto jest idealne na święta, chyba ta masa orzechowa z polewą czekoladową wprawia w taki świąteczny nastrój Ciasto wydaje się dość skomplikowane i ma obszerny przepis, ale jest bardzo łatwe w przygotowaniu. Wymaga tylko(...)cukierenki ( malacukierenka.pl ), która jest mistrzem słodkości Składniki: Ciasto kruche: 300g mąki pszennej 170g miękkiego masła 70g cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 żółtka Masa jabłkowa: 1,5kg jabłek ( waga przed obraniem ) 1 galaretka cytrynowa 1 cytryna Krem orzechowy: 250g obranych orzechów włoskich 250ml gorącego mleka 250g masła w temperaturze pokojowej 100g cukru pudru Polewa czekoladowa: 80g masła

NiePieprz.pl
Sezon na grzyby – od zbioru do marynaty 172

pozostałości pestek. Po przetarciu owoców jeszcze raz je zagotowujemy, usuwając z dżemu nadmiar wody. Dodajemy sok z cytryny i pasteryzujemy słoiczki z przetworem. Jesień to dobry czas na przetwarzanie jabłek. Jak zrobić pyszny i zdrowy dżem z jabłek ? Do jego przygotowania nie potrzebujemy nic więcej oprócz owoców, wody, soku z cytryny i odrobiny kwasku cytrynowego. Dżem z jabłek bez cukru możemy zrobić w wersji z wyczuwalnymi kawałkami owoców lub całkiem gładki. Wystarczy, że pokrojone wcześniej jabłka zetrzemy na tarce lub zmiksujemy blenderem. Jeśli owoce okażą się kwaśne, a dżem wydaje nam się przez to mało smaczny, możemy dodać do jabłek odrobinę soku owocowego. Sekret udanych przetworów z jabłek to gotowanie owoców przez dłuższy czas

Codzienna kuchnia niecodzienna
Piątek: Pieczona pomidorowa z pieczonymi jabłkami 120

Pyszna pomidorowa z pieczonych warzyw i pieczonych jabłek. Idealne połączenie słodyczy, które dają jabłka i marchew i kwaskowości, pochodzącej z pomidorów. Czas: 50 minut Poziom trudności: Łatwe Liczba porcji : 2-3 Składniki: 1 kg dojrzałych pomidorów 2 marchewki 1 czerwona papryka 1 cebula 2 jabłka (najlepiej szare renty) 1 łyżka mieszkanki włoskich przypraw (skład znajdziesz tutaj ), albo(...)tymianku, rozmarynu, bazylii i oregano ½ litra rosołu lub wody 4 łyżki dobrego oleju Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Krok 1 Nastaw piekarnika na 200 stopni. Umyj warzywa i jabłka. Pomidory przekrój na połowy, marchewki obierz i pokrój w paski jak na frytki, cebulę obierz i pokrój w ćwiartki, paprykę też pokrój w ćwiartki (wyrzuć gniazdo nasienne), jabłka

Niedzielny kucharz
Jabłecznik zaparzany 157

jest bardzo delikatne i wilgotne, ale po schłodzeniu staje się bardziej zwarte. Jabłecznik dobrze się kroi nawet zaraz po wystudzeniu. Korzystajcie z darów jesieni, gdyż o tej porze roku jabłka są najsmaczniejsze i nie są jeszcze przechowywane w chłodni, która zabiera im nieco smaku i aromatu. Koniecznie wypróbujcie ten przepis i dajcie znać, jak Wam smakował jabłeczni zaparzany? Ilość(...)porcji: 15 Czas przygotowania: 30 minut + pieczenie Składniki na ciasto zaparzane z jabłkami: (foremka o wymiarach 33 cm x 23 cm x 7 cm) 1,5 kg jabłek (szara reneta lub antonówka) 250 g masła 200 g cukru 4 jajka (L) 2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 260 g mąki pszennej (2 szklanki*) 3 - 4 łyżki soku

Gotuj w domu
Pieczona kaczka z jabłkami 105

jabłkami: 2 - 2,5 kg kaczki duże jabłko duża cebula 4 ząbki czosnku mała cytryna 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki soli 3 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 4 łyżki majeranku łyżeczka słodkiej papryki łyżeczka imbiru łyżeczka pieprzu naturalnego łyżeczka kolendry 1 - 2 łyżki oleju Jak przygotować pieczoną kaczkę z jabłkami? W dużym garnku rozmieszać 2 litry wody(...)godzin do lodówki. Po tym czasie kaczkę wyjąć z zalewy osuszyć ręcznikiem papierowym i natrzeć pozostałymi przyprawami. Jabłko pokroić w ósemki i wymieszać z łyżeczką majeranku, a cebulę, czosnek i 3/4 cytryny pokroić w mniejsze cząstki i wypełnić nimi wnętrze kaczki. Jabłek zbyt dużo nie napychać, gdyż w czasie pieczenia skóra kaczki może pęknąć. Po wypełnieniu otwory w kaczce

Gotuj w domu
Racuchy drożdżowe z jabłkami 145

pyszne danie na śniadanie i nie tylko. Proste do zrobienia i przez wszystkich chętnie jedzone. Rewelacyjnie smakują od razu po zrobieniu, jak i później zimne. Racuchy drożdżowe z jabłkami to smak mego dzieciństwa. Uwielbiałam zapach smażonych racuchów unoszący się w kuchni o poranku i z przyjemnością jadłam aromatyczne posypane pudrem placuszki. Chętnie wracam do tego smaku i robię(...)swoim bliskim. Jabłka do racuchów kroję ze skórką, ale jeśli nie lubicie ze skórką, możecie je obrać. Składniki najlepiej, aby miały temperaturę pokojową, a mleko powinno być lekko podgrzane, ale nie gorące. Rozrobione ciasto przed smażeniem odstawić w ciepłe miejsce, aby podrosło. Ilość porcji: 30 Czas przygotowania: 30 minut Składniki na racuchy drożdżowe z jabłkami: 3 jajka

Gotuj w domu
RECENZJA SOKÓW - SADY DOLINA NOTECI 104

Kochani kilka dni temu otrzymałam paczkę od "Sady Dolina Noteci" a w niej : -sok jabłko,liczi, papaja 200ml sok tłoczony z jabłek z dodatkiem puree z liczi i papai 100% NFC większość jego składu to są jabłka bo aż 95%, jest to mój ulubiony smak szkoda że tak szybko się skończył. -sok burak z dodatkiem soli kuchennej 200ml(...)pewno będę po niego częściej sięgać. Sok posiada delikatny osad ale to wszystko przez jego naturalne składniki. -sok jabłko, marchew 200ml uwielbiam soki które mają w składzie marchewkę, więc był to smak który wypiłam jako pierwszy, pychotaaaaa 75% jabłek + 25% marchewki, sama natura zawarta w butelce. -sok  grejpfrut 200ml jest to sok który ma w sobie 100% grejpfruta

Dziś Ja gotuje
Biszkopt z jabłkami – bardzo puszysty! 202

kłopotu nawet dla laika w wypiekach. To ciasto z serii „zanim przyjdą goście, ciasto się upiecze”. Można je podać na stół już chwilę po wyjęciu z piekarnika. Biszkopt z jabłkami – bardzo puszysty! Składniki na formę 35 x 26cm: - 10 jaj (L) - 2 szklanki mąki tortowej* - 1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków* - szczypta soli - 4 jabłka (u mnie(...)być inne i raczej polecam twarde) * szklanka – u mnie miarka o pojemności 250 ml   Spód formy wykładamy papierem do pieczenia (tylko spód). Umyte, obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka cienko kroimy na plasterki. Najlepiej wykorzystać do tego szatkownicę. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajemy porcjami cukier. Cały czas ubijając dodajemy po 1 żółtku. Wsypujemy przesianą

mojewypiekiinietylko