jabłka - 25490 przepisów (strona:84/1700)

Szarlotka kryzysowa 137

Szarlotka kryzysowa, to właściwie szarlotka z budyniem. Nazwałam ją tak ponieważ ta szarlotka jest niska, z cienką warstwą jabłek i cienką warstwą budyniu. Takie było moje zamierzenie, a nie wypadek przy pracy. Poza tym szarlotkę zrobiłam na cieście kruchym z dodatkiem smalcu. Do szarlotki użyłam zwykłych jabłek deserowych odmiany jonagold, dlatego dodałam do nich sporo galaretki, żeby(...)100g smalcu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Budyń: 1 budyń waniliowy/śmietankowy na 0,5l mleka 3 łyżki cukru 1,5szkl. mleka 1 łyżeczka mąki pszennej tortowej Masa jabłkowa: 4 duże jabłka odmiany jonagold 2 galaretki brzoskwiniowe Sposób przygotowania: Wszystkie składniki na ciasto kruche powinny być zimne, wyjęte prosto z lodówki. Mąkę wsypałam do dużej miski. Dosypałam sól, proszek do pieczenia

Waniliowe Improwizacje
Szarlotka 139

jeśli potrzebujecie przepis na kruche ciasto do szarlotki, to znajdziecie je w tym filmie: 027 - Kruche ciasto baza do ciast ciasteczek i różnych deserów Składniki: Ciasto kruche 1,5kg jabłek (najlepsze do szarlotki są renety, antonówki lub takie, które są lekko kwaskowe) lub duży słoik gotowych jabłek smażonych Cukier puder do posypania ciasta Przygotowanie: Dno brytfanki wylepić ciastem(...)większą częścią 2/3 wielkości). Następnie wyłożyć jabłka i zetrzeć na tarce zamrożone ciasto. Jeśli używamy jabłek świeżych, to najpierw należy je obrać, zetrzeć na tarce, włożyć do garnka i postawić na kuchni. Na niewielkim ogniu smażyć jabłka, co jakiś czas mieszając aby się nie przypaliły. Jeśli jabłka zrobią się miękkie to wtedy należy je troszkę posłodzić

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Jabłkowa chrupanka 73

przepisem, który wykorzystuję dość często ponieważ, jest to ulubione ciasto mojej rodziny. Mam też opracowane sztuczki, żeby przyspieszyć pieczenie takie jak zrobienie od razu większej ilości ciasta czy wekowanie jabłek. Dlatego też lubię tę chrupankę , gdyż wszystkie produkty można przygotować wcześniej a złożenie ich razem zajmuje max. 5 minut. Jak zwykle zapraszam do próbowania  i komentowania:) Składniki(...)mąki krupczatki - 250 masła/margaryny - 3 duże żółtka lub 4 małe - 100g cukru pudru - ok 1kg jabłek + cukier do jabłek + cynamon do smaku + 100ml wody Wykonanie: Przesianą mąkę łączę z cukrem pudrem. Siekam z masłem a na koniec dodaję żółtka. Wszystko razem zagniatam w jednolite ciasto.  Ciasto dzielę na 2 części i każdą oddzielnie wkładam do woreczka

Kuchnia Pełna Emocji
Pełnoziarniste ciasto drożdżowe z jabłkami, cynamonem i kruszonką 83

Przepis na pełnoziarniste ciasto drożdżowe z jabłkami, cynamonem i kruszonką. Domowe, nieprzesłodzone, pulchniutkie i bardzo przyjemne ciasto. Nigdy nie piekłam takiego normalnego, domowego ciasta drożdżowego. Zresztą ja to nigdy nie piekę normalnych ciast, stąd pewnie nie zdziwi Was mój pomysł na pełnoziarniste ciasto drożdżowe ze zmniejszoną ilością cukru . Zainspirowałam się moją babcią, która piekła wspaniałe drożdżowce z owocami(...)Zmieniłam go w nieco zdrowszą wersję. Zamieniłam rodzaj mąki z białej na pełnoziarnistą. Obcięłam połowę cukru i zrobiłam mniej kruszonki. Zamiast owoców z kompotu czy posypywania ich cukrem, użyłam jabłek i cynamonu, a całość doprawiłam połową porcji kruszonki (i tak jest wystarczająco). No i upiekłam fantastyczne, pełnoziarniste ciasto drożdżowe z jabłkami, cynamonem i kruszonką. Niezbyt słodkie. Niepozorne. Przepyszne

Dietolog
Szybkie ciasto z serem i z jabłkami 141

Ciasto z białym serem z jabłkami. Szybkie w przygotowaniu. Zamiast jabłek można użyć gruszek, brzoskwiń, śliwek czy moreli. 2 kostki twarogu po 250 gram opakowanie budyniu o smaku  waniliowym np. Amylon  ( polecam, ze względu na dużą zawartość prawdziwej wanilii) ksylitol  1/2 szklanki jabłka 2 szt. jaja L 3 szt. śmietana lub jogurt naturalny(...)cytryny do skropienia jabłek 1 łyżka Jabłka obrać, pokroić na ósemki, skropić sokiem z cytryny. Twaróg przełożyć do malaksera i zmiksować, dodać jogurt lub śmietankę, następnie dodawać po jednym jajku do skończenia. Dodać ksylitol lub inny słodzik. Na koniec dodać budyń i zmiksować na gładko. Przelać do formy wyłożonej papierem. Na wierzch ułożyć jabłka. Piec

AZgotuj!
Racuchy budyniowe z jabłkami 124

Racuchy budyniowe z jabłkami Prosty przepis na puszyste, mięciutkie i rumiane racuszki z dodatkiem budyniu śmietankowego i jabłek. Palce lizać! Zamiast świeżych drożdży można użyć 7g drożdży suchych – wówczas nie robimy już zaczynu, tylko mieszamy wszystko razem w misce.     Składniki: Ciasto: 250g mąki pszennej 15g świeżych drożdży 250ml letniego mleka 1 opakowanie budyniu śmietankowego(...)jajka 2 łyżki cukru szczypta soli Dodatkowo: 2 jabłka olej do smażenia cukier puder do posypania       *** Drożdże wkruszamy do 1/4 szklanki ciepłego mleka, dodajemy łyżeczkę cukru, łyżeczkę mąki i mieszamy. Całość odkładamy na około 10 minut, aż drożdże zaczną rosnąć *** *** Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy budyń (sam proszek), sól oraz cukier i mieszamy. Dodajemy rozczyn

Blog z Apetytem
Szarlotka z budyniem i kajmakową polewą 106

Szarlotka to chyba najpopularniejsze polskie ciasto.. Półkruche ciasto i soczyste, kwaskowe jabłka z cynamonem to nieodłączny element szarlotki-. Moją postanowiłam urozmaicić o budyń, polewę kajmakową i posypkę z prażonych płatków migdałowych. Lekko słodki delikatny budyń idealnie kontrastuje z kwaskowymi, mocno cynamonowymi jabłkami. Wszystkiego dopełnia mocno słodka polewa z kajmaku i chrupiące płatki migdałów. Efekt przeszedł moje najśmielsze(...)mąki krupczatki (250ml) 1/2 szklanki cukru 1 całe jajko 1 żółtko 3 łyżki kwaśnej śmietany 125 g masła 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Na warstwę jabłkową: 1 kg kwaśnych jabłek 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 2 łyżki cukru cynamon według uznania (ja daję sporo) Na masę budyniową 2 budynie waniliowe lub śmietankowe z cukrem 0,5 l mleka Ponad

Krylowa Kuchnia
Koktajl o smaku szarlotki 88

szczypta cynamonu 0,5 łyżeczki cukru waniliowego 1-2 ciastka kruche lub słomka ptysiowa 0,5szkl. jogurtu naturalnego 1/3szkl. mleka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Jabłko obrałam i usunęłam gniazda nasienne. Tak przygotowane jabłka pokroiłam w kosteczkę i przełożyłam do rondelka. Dolałam odrobinkę wody. Dodałam cukier waniliowy i szczyptę cynamonu. Jabłka prażyłam na małym ogniu aż zrobiły się(...)mięciutkie. Uprażone jabłka odstawiłam do wystygnięcia, a następnie dodatkowo schłodziłam w lodówce przez noc. Do koktajlu można też użyć gotowych jabłek ze słoika, najlepiej schłodzonych. Do blendera przełożyłam prażone jabłka. Wkruszyłam do nich ciastka. Dodałam jogurt naturalny i mleko. Blender zamknęłam i zmiksowałam wszystko na jednolity koktajl. Gotowy koktajl przelałam do szklanki i podałam ze słomką. (adsbygoogle

Waniliowe Improwizacje
Deser o smaku szarlotki 117

Przygotowanie deseru zaczęłam od uprażenia jabłka. Można też użyć gotowych kupnych jabłek prażonych, jeśli ktoś woli. Jabłko obrałam, usunęłam gniazdo nasienne a resztę pokroiłam w kosteczkę i przełożyłam do rondelka. Dolałam odrobinę wody, dodałam szczyptę cynamonu i cukier waniliowy. Jabłka prażyłam kilkanaście minut na małym ogniu, po czym odstawiłam do wystygnięcia. Do szklanki wsypałam żelatynę i rozpuściłam(...)podwoiło objętość i się napuszyło. Do ubitego mleka dodałam wystudzoną żelatynę i zmiksowałam do połączenia. W wysokiej szklance do napojów na dno wkruszyłam ciasteczko. Wyłożyłam połowę mlecznej pianki, potem jabłka, znów pianka i jabłka. Na wierzch skruszyłam ciasteczko. Deser schłodziłam w lodówce. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam do odwiedzenia innych moich przepisów na desery w szklankach/pucharkach, np.: deser

Waniliowe Improwizacje
Pączki z jabłkami 156

kolejna propozycja na domowe wypieki karnawałowe. To propozycja dla osób, które potrzebują jakiejś odmiany i chcą spróbować czegoś innego niż tradycyjne pączki z konfiturą z dzikiej róży . Pączki z jabłkami mnie osobiście kojarzą się z jesienią (choć teraz w sumie mamy ją za oknem). Choć nie byłam do nich przekonana, muszę przyznać, że są naprawdę bardzo dobre(...)smażyć pączki, aby były idealne? Napisałam o tym w ostatnim poście, zapraszam – Sekrety udanych pączków . Pączki z jabłkami Składniki na 16 pączków 600 g mąki pszennej 60 g świeżych drożdży 100 g masła 50 g cukru 3 jajka 250 ml mleka łyżka spirytusu 3 obrane i pokrojone w drobną kostkę jabłka pół łyżeczki cynamonu olej do smażenia

365 dni dookoła kuchni
Ciastka francuskie z budyniem i jabłkami 77

Jeśli lubicie połączenie cynamonu i jabłek, to pokochacie ten przepis . Aromatyczne i chrupiące ciastka francuskie wypełnione karmelizowanymi jabłkami oraz budyniem. Całość posypana cukrem pudrem, którym możecie dostosować słodkość do swoich preferencji. Ciastka są idealne na przekąskę do kawy czy kubka ciepłej herbaty. Smakują wyśmienicie zarówno w wersji na ciepło, jak i na zimno. Moi goście uwielbiają te słodkości(...)Ciastka francuskie z budyniem i jabłkami 300 g ciasta francuskiego ((1 opakowanie)) 350 ml mleka ((1,5 szklanki)) 1 budyń waniliowy bez cukru 2 jabłka 50 g brązowego cukru ((4 łyżki)) 1 łyżka cynamonu 30 g cukru pudru do posypania ((3 łyżki)) Ugotuj budyń z 350 ml mleka. Gotowy budyń odstaw do ostygnięcia. Jabłka obierz, a następnie

Przepisy na widelcu
Drożdżowe bułeczki na kefirze z serem i jabłkami 70

świeżych drożdży 1 jajko 60 g miodu 200 ml kefiru 50 g masła szczypta soli NADZIENIE SEROWE 30 g masła 40 g cukru 250 g twarogu 1 żółtko DUSZONE JABŁKA 4 jabłka 3 łyżki soku z cytryny 20 g cukru Wykonanie CIASTO Drożdże rozprowadzamy z miodem, dodajemy jajko, kefir, mąkę, stopione masło, szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy(...)miejsce na około 40 minut do ponownego wyrośnięcia i podwojenia objętości. Kiedy bułeczki wyrosną, w każdej robimy wgłębienie, najlepiej szklanką i wypełniamy nadzieniem serowym. Na wierzch układamy kawałki duszonych jabłek. Pieczemy w temperaturze 190°C około 25 minut. Przestudzone możemy oprószyć cukrem pudrem. NADZIENIE SEROWE Wszystkie składniki na nadzienie rozgniatamy widelcem lub ucieramy. DUSZONE JABŁKA Jabłka myjemy

Tajemnice Smaku
Rustykalne małe tartaletki (galletes) z jabłkami i z rumowym solonym karmelem 66

łyżeczki soli CIASTO 350 g mąki 20 g cukru 200 g zimnego masła, pokrojonego na kawałki 80 ml zimnej wody, plus więcej w razie potrzeby 1/2 łyżeczki soli JABŁKA 4 – 6 jabłek starta skórka z 1 cytryny soku z 1 cytryny 30 g cukru 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu   Wykonanie KARMEL W rondlu podgrzewamy na średnim ogniu(...)masło, rum i sól, dokładnie mieszamy, studzimy. CIASTO Składniki na ciasto zagniatamy przy pomocy malaksera lub ręcznie, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. JABŁKA Jabłka myjemy, przekrawamy na pół, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie plasterki. W misce mieszamy plasterki jabłek, skórkę z cytryny, sok z cytryny, cukier i cynamon

Tajemnice Smaku
Ślimaczki cynamonowe z jabłkami 88

Ślimaczki cynamonowe z jabłkami Te szybkie i smaczne ślimaczki przygotowałam dla niespodziewanych gości. Dobrze, że miałam w lodówce świeże ciasto francuskie i jabłka w domu, raz-dwa trzy i mamy pachnące cynamonowe ciastka. Składniki : ciasto francuskie świeże - 1 opak  ( 375 g ) masło - 30 g cynamon - 2 łyżeczki jabłka - 4 szt średnie cukier - 3,5 łyżki cukier(...)puder do obsypania ślimaczków mąka - szczypta Przygotowanie: Ciasto francuskie wyjąć z lodówki na pół godziny przed pieczeniem rozwinąć z papieru. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych otworach. Cukier wymieszać z cynamonem, masło rozpuścić. Ciasto lekko oprószyć mąką. Następnie wysypać trochę cukru z cynamonem lekko docisnąć cukier do ciasta. Dodać do startych jabłek rozpuszczone masło

Kuchnia Danusi

Proponowane wyszukiwania