jabłka - 25490 przepisów (strona:84/1700)

Deser o smaku szarlotki 130

Przygotowanie deseru zaczęłam od uprażenia jabłka. Można też użyć gotowych kupnych jabłek prażonych, jeśli ktoś woli. Jabłko obrałam, usunęłam gniazdo nasienne a resztę pokroiłam w kosteczkę i przełożyłam do rondelka. Dolałam odrobinę wody, dodałam szczyptę cynamonu i cukier waniliowy. Jabłka prażyłam kilkanaście minut na małym ogniu, po czym odstawiłam do wystygnięcia. Do szklanki wsypałam żelatynę i rozpuściłam(...)podwoiło objętość i się napuszyło. Do ubitego mleka dodałam wystudzoną żelatynę i zmiksowałam do połączenia. W wysokiej szklance do napojów na dno wkruszyłam ciasteczko. Wyłożyłam połowę mlecznej pianki, potem jabłka, znów pianka i jabłka. Na wierzch skruszyłam ciasteczko. Deser schłodziłam w lodówce. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam do odwiedzenia innych moich przepisów na desery w szklankach/pucharkach, np.: deser

Waniliowe Improwizacje
Pączki z jabłkami 168

kolejna propozycja na domowe wypieki karnawałowe. To propozycja dla osób, które potrzebują jakiejś odmiany i chcą spróbować czegoś innego niż tradycyjne pączki z konfiturą z dzikiej róży . Pączki z jabłkami mnie osobiście kojarzą się z jesienią (choć teraz w sumie mamy ją za oknem). Choć nie byłam do nich przekonana, muszę przyznać, że są naprawdę bardzo dobre(...)smażyć pączki, aby były idealne? Napisałam o tym w ostatnim poście, zapraszam – Sekrety udanych pączków . Pączki z jabłkami Składniki na 16 pączków 600 g mąki pszennej 60 g świeżych drożdży 100 g masła 50 g cukru 3 jajka 250 ml mleka łyżka spirytusu 3 obrane i pokrojone w drobną kostkę jabłka pół łyżeczki cynamonu olej do smażenia

365 dni dookoła kuchni
Ciastka francuskie z budyniem i jabłkami 89

Jeśli lubicie połączenie cynamonu i jabłek, to pokochacie ten przepis . Aromatyczne i chrupiące ciastka francuskie wypełnione karmelizowanymi jabłkami oraz budyniem. Całość posypana cukrem pudrem, którym możecie dostosować słodkość do swoich preferencji. Ciastka są idealne na przekąskę do kawy czy kubka ciepłej herbaty. Smakują wyśmienicie zarówno w wersji na ciepło, jak i na zimno. Moi goście uwielbiają te słodkości(...)Ciastka francuskie z budyniem i jabłkami 300 g ciasta francuskiego ((1 opakowanie)) 350 ml mleka ((1,5 szklanki)) 1 budyń waniliowy bez cukru 2 jabłka 50 g brązowego cukru ((4 łyżki)) 1 łyżka cynamonu 30 g cukru pudru do posypania ((3 łyżki)) Ugotuj budyń z 350 ml mleka. Gotowy budyń odstaw do ostygnięcia. Jabłka obierz, a następnie

Przepisy na widelcu
Drożdżowe bułeczki na kefirze z serem i jabłkami 83

świeżych drożdży 1 jajko 60 g miodu 200 ml kefiru 50 g masła szczypta soli NADZIENIE SEROWE 30 g masła 40 g cukru 250 g twarogu 1 żółtko DUSZONE JABŁKA 4 jabłka 3 łyżki soku z cytryny 20 g cukru Wykonanie CIASTO Drożdże rozprowadzamy z miodem, dodajemy jajko, kefir, mąkę, stopione masło, szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy(...)miejsce na około 40 minut do ponownego wyrośnięcia i podwojenia objętości. Kiedy bułeczki wyrosną, w każdej robimy wgłębienie, najlepiej szklanką i wypełniamy nadzieniem serowym. Na wierzch układamy kawałki duszonych jabłek. Pieczemy w temperaturze 190°C około 25 minut. Przestudzone możemy oprószyć cukrem pudrem. NADZIENIE SEROWE Wszystkie składniki na nadzienie rozgniatamy widelcem lub ucieramy. DUSZONE JABŁKA Jabłka myjemy

Tajemnice Smaku
Rustykalne małe tartaletki (galletes) z jabłkami i z rumowym solonym karmelem 79

łyżeczki soli CIASTO 350 g mąki 20 g cukru 200 g zimnego masła, pokrojonego na kawałki 80 ml zimnej wody, plus więcej w razie potrzeby 1/2 łyżeczki soli JABŁKA 4 – 6 jabłek starta skórka z 1 cytryny soku z 1 cytryny 30 g cukru 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu   Wykonanie KARMEL W rondlu podgrzewamy na średnim ogniu(...)masło, rum i sól, dokładnie mieszamy, studzimy. CIASTO Składniki na ciasto zagniatamy przy pomocy malaksera lub ręcznie, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. JABŁKA Jabłka myjemy, przekrawamy na pół, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie plasterki. W misce mieszamy plasterki jabłek, skórkę z cytryny, sok z cytryny, cukier i cynamon

Tajemnice Smaku
Ślimaczki cynamonowe z jabłkami 96

Ślimaczki cynamonowe z jabłkami Te szybkie i smaczne ślimaczki przygotowałam dla niespodziewanych gości. Dobrze, że miałam w lodówce świeże ciasto francuskie i jabłka w domu, raz-dwa trzy i mamy pachnące cynamonowe ciastka. Składniki : ciasto francuskie świeże - 1 opak  ( 375 g ) masło - 30 g cynamon - 2 łyżeczki jabłka - 4 szt średnie cukier - 3,5 łyżki cukier(...)puder do obsypania ślimaczków mąka - szczypta Przygotowanie: Ciasto francuskie wyjąć z lodówki na pół godziny przed pieczeniem rozwinąć z papieru. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych otworach. Cukier wymieszać z cynamonem, masło rozpuścić. Ciasto lekko oprószyć mąką. Następnie wysypać trochę cukru z cynamonem lekko docisnąć cukier do ciasta. Dodać do startych jabłek rozpuszczone masło

Kuchnia Danusi
Sypana szarlotka (bez glutenu, cukru białego, laktozy, wegańska) 147

kaszy jaglanej -250g mąki kukurydzianej -80-100g ksylitolu -80g oleju rzepakowego -cynamon -1 kg obranych jabłek -surowy krem MyRawJoy jabłko-cynamon 1. Obrane jabłka pokroić na mniejsze kawałki. W garnku gotować je przez kilkanaście minut aż będą nieco miękkie jednak kawałki nie rozpadną się. Jeśli są to słodko kwaśne jabłka jak szare renety(...)oraz paskami papieru boki). 5. Ciasto a właściwie kruszonkę podzielić na 3 części. 6. Jedną część wysypać na spód tortownicy i ugnieść tworząc spód. 7. Na spód wyłożyć połowę jabłek i wyrównać górę. 8. Drugą część ciasta/kruszonki wyłożyć na jabłka i delikatnie wyrównać górę nieco ją dociskając. 9. Następnie wyłożyć resztę jabłek i znów ostatnią część ciasta/kruszonki

Candy Pandas
Świąteczny obiad: Jak dobrze upiec kaczkę – nasz sprawdzony przepis 130

Pójdzie gładko – zobaczycie! Nasz sprawdzony przepis na kurczaka nadziewanego wątróbką – hit na blogu – znajdziesz tutaj! JAK DOBRZE UPIEC KACZKĘ – WSKAZÓWKI OD NIEDZIELNEGO KUCHARZA Nadziewamy kaczkę jabłkami, żeby podczas pieczenia soki, wilgoć z owoców i cały ich aromat nasycały mięso Przyprawioną i nafaszerowaną kaczkę odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę Na 40 minut przed włożeniem(...)wadze 2 kg wynosi około 2,5 godzin W trakcie pieczenia obracamy kaczkę i odlewamy tłuszcz Składniki: Kaczka o wadze do 2 kg, najlepiej gatunku Barbarie 4 średniej wielkości jabłka (najlepsze są złote renety, szare renety lub antonówki), plus 2 dodatkowe, pieczone osobno, do podania obok kaczki 3 łyżki soli 3 łyżki majeranku 2 łyżki pieprzu Przygotowanie: Krok

Niedzielny kucharz
Puszysty jabłecznik 226

mąki ziemniaczanej niepełna szklanka drobnego cukru do wypieków (200 g) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 jajek skórka z 1/2 cytryny nadzienie jabłkowe 1 kg kwaśnych jabłek  1/4 kostki masła (50 g) sok z cytryny 4 łyżki drobnego cukru cynamon do dekoracji cukier puder Na samym początku przygotować nadzienie. Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i owoce pokroić(...)większą kostkę. Do garnka przełożyć kawałki jabłek, dodać masło, cukier i cynamon. Smażyć na średnim ogniu, aż lekkiej miękkości jabłek. Na sam koniec wlać sok z cytryny. Całość przemieszać i ostudzić. W międzyczasie przygotować ciasto. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Miękkie masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Następnie do utartej masy dodawać

Ugotować
Szarlotka pełnoziarnista z kruszonką i kisielem – Blogmas 2019 #10 154

nadał lekko różowego koloru jabłkom. W smaku jest lekko wyczuwalny. Starte na grubej tarce jabłka lekko chrupią (oczywiście wszystko zależy od tego, jakich jabłek użyjecie). Warto dodać odrobinę cynamonu, bo szarlotka bez tej przyprawy to nie to samo Oczywiście ciasto jest pełnoziarniste i nie zawiera białego cukru(...)ksylitolu lub erytrytolu 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie (58 g) kisielu bez cukru (u mnie malinowy) 1 niewoskowana cytryna bio 1 kg obranych jabłek 1/4 łyżeczki cynamonu Mąkę, jajka, masło, proszek do pieczenia, ksylitol i skórkę z cytryny umieścić w misce i zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Podzielić

Fitkot
Jabłecznik z kruszonką na cieście półkruchym 125

cieście półkruchym to kolejna pyszna odmiana ciasta z jabłkami . Warto wypróbować ten przepis ponieważ ciasto jest szybkie i proste do zrobienia. W tej wersji jabłecznika daję surowe jabłka, ale to kwestia smaku, czy wybieramy mus jabłkowy czy świeże owoce.  Składniki na jabłecznik z kruszonką na cieście półkruchym 3 szklanki mąki jedno żółtko plus dwa całe jajka(...)masła 3/4 szklanki cukru pudru dwie łyżki śmietany łyżeczka proszku do pieczenia kilogram jabłek na szarlotkę np. szara reneta dwie łyżki soku z cytryny Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy na stolnicę lub do miski. Dodajemy pozostałe składniki (czyli masło, żółtko i jajka, cukier i śmietanę) i zagniatamy ciasto. Połowę ciasta chłodzimy w lodówce natomiast drugą część rozwałkowujemy

Gotujemy i jemy
Jabłecznik z kruszonką na cieście półkruchym 164

cieście półkruchym to kolejna pyszna odmiana ciasta z jabłkami . Warto wypróbować ten przepis ponieważ ciasto jest szybkie i proste do zrobienia. W tej wersji jabłecznika daję surowe jabłka, ale to kwestia smaku, czy wybieramy mus jabłkowy czy świeże owoce.  Składniki na jabłecznik z kruszonką na cieście półkruchym 3 szklanki mąki jedno żółtko plus dwa całe jajka(...)masła 3/4 szklanki cukru pudru dwie łyżki śmietany łyżeczka proszku do pieczenia kilogram jabłek na szarlotkę np. szara reneta dwie łyżki soku z cytryny Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy na stolnicę lub do miski. Dodajemy pozostałe składniki (czyli masło, żółtko i jajka, cukier i śmietanę) i zagniatamy ciasto. Połowę ciasta chłodzimy w lodówce natomiast drugą część rozwałkowujemy

Korniszonki
Jabłka pod kruszonką 139

jabłuszka zapiekane pod kruszonką. Składniki: 2 kg jabłek 200g mąki 150g masła (temperatura pokojowa) 5 łyżek drobnego cukru do wypieków opcjonalnie rodzynki, suszona żurawina, orzechy cynamon Przepis: Jabłka umyć, obrać i pokroić na duże kawałki, Do jabłek dodać rodzynki i pozostałe bakalie, wymieszać Przygotować kruszonkę zagniatając masło, mąkę i cukier, Piekarnik nagrzać na 180 stopni, formę(...)wysmarować masłem, Na dno formy wyłożyć jabłka, oprószyć cynamonem, Jabłka posypać obficie kruszonką, Piec około 40 minut, Jabłka pod kruszonką najlepiej smakują oczywiście z lodami Artykuł Jabłka pod kruszonką pochodzi z serwisu tyfranbox

tyfranbox
JABŁECZNIK ZAPARZANY 134

owocami. Do jabłecznika możecie także dorzucić niewielką ilość suszonej żurawiny lub rodzynki, a ciasto finalnie polać lukrem, będzie pysznie! Jabłecznik zaparzany SKŁADNIKI: 1,5 kg twardych i kwaśnych jabłek 3/4 szklanki drobnego cukru 200 g masła 6 jajek 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia sok wyciśnięty z cytryny 2 łyżki cukru z wanilią 2 łyżki tartych(...)szczypta cynamonu Uwagi do przepisu: Składniki mam w temp. pokojowej. Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. Forma do pieczenia jest o górnych wymiarach: 23 x 30 cm. PRZYGOTOWANIE: Jabłka myję, obieram i siekam w większą kostkę, wkładam do miski i zalewam sokiem wyciśniętym z 1 cytryny, dokładnie mieszam i odstawiam na bok. Kostkę masła stapiam w rondelku, uważając

Zasmakuj Kuchni

Proponowane wyszukiwania