żółtka 220-250 g cukru 3 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia ok. 1500 g jabłek obranych, bez gniazd nasiennych opcjonalnie: 1 łyżeczka cynamonu cukier do jabłek – do smaku 2 łyżki bułki tartej wykonanie: Połowę jabłek kroimy w grubszą kostkę a pozostałą część ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jabłka mieszamy i smażymy(...)wyłożonej papierem do pieczenia). Ja podpiekam ok. 10 min. Podpieczony spód posypujemy bułką tartą (w przepisie s. Anastazja nie podsypuje, ja natomiast podsypuje aby bułka wchłonęła nadmiar soku z jabłek i nie zrobił się zakalec). Na podpieczony spód wykładamy równomiernie jabłka, które przykrywamy rozwałkowanym na wymiar foremki ciastem. Ciasto nakłuwamy widelcem. Pieczemy w 180 st. C aż będzie
Domowy Smak JedzeniaBułeczki drożdżowe z jabłkiem, mięciutkie, pełne jabłek i kruszonki. Nie ma szans żeby kupić takie w sklepie. Składniki 16 bułeczek: 600g mąki pszennej 6 łyżek cukru drobnego do wypieków 2 opakowania suchych drożdży 100g roztopionego masła szklanka ciepłego mleka szczypta soli 2 jajka dodatkowo: jajko do wysmarowania bułeczek Składniki na nadzienie : około 8 średnich jabłek 3 łyżki(...)cukru (opcjonalnie jak nie mamy czasu na prażenie jabłek można zamiast cukru dodać galaretkę cytrynową) Składniki na kruszonkę: szklanka mąki pszennej (około 150g) 100g masła pół szklanki cukru Przepis: W dużej misce łączymy wszystkie składniki na ciasto drożdżowe: mąkę, drożdże, cukier, masło, jajka, sól oraz mleko, Wyrabiamy ciasto. Ciasto odstawiamy na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia, powinno
tyfranboxmaki pszennej 60 g cukru odrobina soli 140 g zimnego masła (pokrojonego w kostkę) 1 żółtko (rozmiar M) 3-4 łyżki zimnej wody SKŁADNIKI NA BUDYŃ JABŁKOWY: 800 g jabłek skorka i sok z 1 limonki 1 łyżki masła 1 opakowanie budyniu śmietankowego (na 500 ml płynu) 500 ml soku jabłkowego SKŁADNIKI NA POLEWĘ KARMELOWĄ: 200 g cukru(...)popcorn 1 łyżeczka oleju WYKONANIE: CIASTO: Z podanych składników zagnieć ręcznie lub mikserem gładkie ciasto. Zawiń je w folię spożywczą i wsadź do lodówki na 30 minut. BUDYŃ: Jabłka obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne i pokrój w większą kostkę. Dodaj do nich sok i skórkę otarta z limonki oraz 1 łyżkę roztopionego masła. Budyń śmietankowy
Słodko-Słony Świat Ilonyznam takiej osoby Dziś zamiast tradycyjnego musu z jabłek przygotowałam szarlotkę z gruszką azjatycką, zwaną również jabłko-gruszką. Wyszło równie pysznie, jak nie lepiej Polecam Wam to pyszne i proste połączenie, które stosowały już nasze babcie. Jabłka i proste ciasto, to po prostu musi smakować Prawda? Składniki: Na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej – u mnie(...)godzinę do schłodzenia. W tym czasie przygotowujemy mus jabłkowy. Jabłka lub jabłko-gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kosteczkę lub ścieramy na tarce na dużych oczkach i przekładamy na patelnie. Dodajemy cukier lub płynny miód i całość posypujemy cynamonem (ilość zależna od upodobań smakowych). Jabłka smażymy co jakiś czas mieszając, aż do powstania musu. Pod koniec
Słodkie okruszkiJabłka pod cynamonową kruszonką z orzechami włoskimi to przepyszny deser, lub jak to woli - ciasto. Aromat cynamonu i orzechy sprawiają, że tak przyrządzonym jabłkom nie sposób się oprzeć. Jabłkowe crumble idealnie smakuje na ciepło, szczególnie z kulką lodów waniliowych, bitą śmietaną czy po prostu bez dodatków. Po ostygnięciu też szybko znika. To doskonałe rozwiązanie(...)następnie wyrobić do momentu otrzymania grubego, mokrego piasku. Ciasto uformować w kulę i schłodzić w lodówce przez 20 minut. (Można też włożyć do zamrażarki na czas przygotowania jabłek.) Obrane jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach i ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego. (Można użyć kilku mniejszych naczynek.) Wierzch jabłek równomiernie posypać kruszonką (*) oraz kawałkami orzechów. Całość
Di gotujechłoną tłuszczu podczas smażenia. Placuszki podałam z prażonym jabłkiem. Miło było patrzeć jak znikają jeden po drugim. Przygotujcie koniecznie takie placuszki. Polecam :) Potrzebujemy: Na ciasto: 2 jajka 250 ml kremówki 30 % 2 łyżki cukru 1 cukier waniliowy 1 szklanka mąki tortowej pół szklanki kaszy manny 1 łyżeczka proszku do pieczenia Na jabłka: 4 duże jabłka 1 cukier waniliowy(...)cukier do smaku niewielka ilość gorącej wody Dodatkowo: olej do smażenia Wykonanie pysznych placuszków z jabłkami: 1. Ciasto: Składniki na ciasto przekładamy do miski, następnie miksujemy kilka minut na gładkie ciasto. 2. Smażenie: Na patelni rozgrzewamy olej, kładziemy po łyżce ciasta formując okrągłe placuszki, ciasto jest dość gęste, ale takie ma być. Placuszki smażymy po kilka minut z każdej
Izabelawkuchnięglowodany 33 g ▸ MARAKUJA&KOKOS Daktyle 68%, Kokos 27%, Zagęszczony sok z Marakuji 5% ♡ ▸ KAKAO&ZIARNA KAKAOWCA Daktyle 73%, Ziarna kakaowe 18%, Kakao 9% ▸ JABŁKO&CYNAMON Daktyle 64%, jabłka 35%, cynamon 1% ▸ MORELE&NERKOWCE Daktyle 42%, orzeszki nerkowca 33%, morele 25% ♡ ▸ ORZECH&DAKTYLE Daktyle 54,9%, orzeszki ziemne(...)ANANAS &KOKOS wiórki kokosowe, mąka jaglana, rodzynki, ksylitol (substancja słodząca),siemię lniane, olej kokosowy, ananas liofilizowany, słonecznik, acerola, sól himalajska, woda. ▸ WIŚNIA&JABŁKO&MIĘTA mąka jaglana, siemię lniane, słonecznik, olej kokosowy, ksylitol (substancja słodząca), daktyle suszone, wiórki kokosowe, wiśnia liofilizowana, jabłko suszone, karob, mięta suszona, sól himalajska, woda. ▸ ZIARNO KAKAOWCA&POMARAŃCZA
zdrowo i aktywnieSzarlotka super krucha na ciepło z cukrem pudrem Sezon na jabłka trwa cały rok, ale późnym latem szarlotki i jabłeczniki królują na stołach miłośników słodkości. Upieczone z młodymi jabłkami mają wyjątkowy smak i zapach dojrzałego lata. Moja ulubiona szarlotka, to taka pieczona na bardzo kruchym, maślanym cieście. Jest przepyszna na ciepło i znika z blachy zanim zdąży do końca wystygnąć(...)białka oddzielnie) 5 dag cukru pudru kilka kropli esencji waniliowej Ciasto kruche na wierzch 10 dag miękkiego masła pół szklanki mąki pół szklanki cukru 1 łyżka płatków owsianych Jabłka 4 - 5 dużych letnich jabłek np. odmiany piros kora cynamonu lub szczypt cynamonu w proszku ewentualnie cukier do smaku do duszenia jabłek 2 łyżki cukru do piany szczypta soli Zaczynamy
Gotujemy i jemysmaków gwarantowana. Jeśli więc chcecie zaskoczyć swoich gości lub rodzinę, to jak najbardziej warto skorzystać z tego patentu. Takie jabłko w cieście najlepiej smakuje z lodami waniliowymi oraz bitą śmietaną. Ten smak jest warty grzechu. Składniki 2 średnie winne jabłka 2 szklanki mąki 1/4 szklanki cukru 100 g masła 2 żółtka szczypta proszku do pieczenia 2 łyżki kwaśnej śmietany(...)chłodzone ciasto dzielimy na dwie części i każdą wałkujemy (na grubość około pół centymetra. Na środek rozwałkowanego ciasta kładziemy jabłko i napełniamy je farszem, a następnie całość owijamy ciastem, tak aby było szczelnie zalepione. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Jabłka umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy pozostałym białkiem z jajek za pomocą pędzelka. Pieczemy przez około
Analiza SmakuWątróbka smażona z jabłkiem , suszoną cebulką ,podawaną ze świeżym szczypiorkiem (możemy też dodać koper). Polecam . Wszystkie przyprawy znajdziecie w sklepie https://www.skworcu.com.pl/ Zapraszam do polubienia mojej strony na FB https://www.facebook.com/gotowaniepatki/ oraz śledzenia na Instagramie https://www.instagram.com/ gotowaniepatki/ Będzie mi bardzo miło SKŁADKINI DLA 4 OSÓB: 0.5 kg wątróbki drobiowej 2 jabłka 1 pęczek(...)mleka Mąka np. orkiszowa do panierki Olej rzepakowy do smażenia PRZYGOTOWANIE: Wątróbkę myję i kroję na mniejsze części. Doprawiam i zalewam mlekiem na ok 30 min. Jabłka obieram i kroję w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej. Dodaję jabłka oraz majeranek. Smażę aż jabłka będą rumiane. Jabłka przekładam do miski. Na tej samej patelni
Gotowanie Patkigładkie i elastyczne ciasto - nie zagniataj ciasta zbyt długo, 1 - 2 minuty wystarczą. Możesz również zrobić to ręcznie. Ciasto wsadź do lodówki na czas przygotowywania nadzienia. NADZIENIE: Umyte jabłka obierz ze skórki, przekrój na pół i usuń gniazda nasienne. Każdą połówkę pokrój w średniej wielkości kostkę. Na głębokiej patelni rozgrzej masło, dodaj pokrojone jabłka, wsyp cukier(...)cynamon, zamieszaj i przesmaż jabłka przez 5 - 10 minut - jabłka muszą zmięknąć, ale nie mogą się rozpadać, mają pozostać kruche. Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C. Blachę o wymiarach 36 x 25 cm posmaruj cienko masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto podziel na 2 części: 60% i 40%. Większą część rozwałkuj lekko i przenieś
Słodko-Słony Świat Ilonyprzepisu to lekki miodownik z masą z prażonych jabłek i kremem na bazie śmietany 18 %. Nie jest za słodki, za to aromatyczny i przesiąknięty do cna jesiennymi smakami: jabłek, miodu… Wiecie, że lubię powariować z kawą przy ciastach- krem więc jest moją kombinacją i chęcią stworzenia czegoś kawowego do przełożenia ciasta, ale bez dodatku masła, miało być lżej(...)równe części. Każdą wykładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy po 25-30 minut w temp. 175 stopni. Studzimy na kratce. Składniki na masę jabłkowo- agrestową: 1 kg jabłek 2 galaretki agrestowe Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przekładamy do garnka i dusimy pod przykryciem ok. 8 minut. Wsypujemy sypkie galaretki agrestowe. Gotujemy
Domowe ciastaPogoda za oknem jakby trochę zgadza, więc jako uzupełnienie poniedziałkowego popołudnia lub wieczoru mam dla Was fantastyczny przepis na przepyszne pieczone jabłka z masą orzechową. Składniki: 6 niedużych jabłek 2-3 łyżki mąki 3 łyżki masła 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich 1 duża łyżka rodzynek 2-3 łyżki miodu 1 łyżeczka cynamonu ½ łyżeczka mielonych goździków 1-2 łyżki(...)soku z cytryny Lody waniliowe Przygotowanie: Jabłka dokładnie myjemy, odkrawamy górną część (tą z ogonkiem) na wysokości ok 1/3 jabłka. Następnie wydrążamy gniazdo nasienne i jabłka skrapiamy sokiem z cytryny. W rondelku topimy i rozgrzewamy masło uważając, aby się nie przypaliło. Dodajemy orzechy, rodzynki miód oraz przyprawy i krótko przesmażamy. Dodajemy dwie łyżki mąki i dokładnie mieszamy
Kate's KitchenProsta, szybka do przygotowania i co najważniejsze smaczna. Taka właśnie jest ta rolada z jabłkami. Jeśli lubicie takie proste ciasta z jabłkami, zachęcam do przygotowania. Ja nie do końca zastosowałam się do przepisu, następnym razem dam ciut większą warstwę jabłek;) 600 g jabłek 2 łyżki soku z cytryny około 2 łyżeczki cynamonu Biszkopt: 5 dużych jajek(...)drobnego cukru do wypieków 100 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki letniej wody Obrane, pozbawione gniazd nasiennych jabłka kroimy na cienkie plasterki. Skrapiamy je sokiem z cytryny i rozkładamy – jeden obok drugiego – na wyłożonej papierem do pieczenia dużej blaszce z wyposażenia piekarnika. Oprószamy cynamonem. Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli
Smaki Na Talerzu