łyżeczka masła po szczypcie cynamonu i kardamonu 1 duże jabłko 2 łyżki klonowego syropu, miodu lub muscovado cukru kruszone ziarna kakao Do małego garnuszka wlej wodę i wsyp jaglane płatki. Dodaj utartą marchewkę, szczyptę soli, cynamonu i kardamonu. Gotuj kaszkę przez około 10 minut. W międzyczasie pokrój jabłka w kostkę, nie obieraj ze skórki. Podsmaż jabłka na maśle(...)długo, aż zaczną puszczać sok. Dodaj odrobinę cynamonu, syropu klonowego i skarmelizuj jabłka. Upraż laskowe orzechy na suchej patelni, posiekaj grubo. Podaj kaszkę z orzechami, skarmelizowanymi jabłkami i sosem z jabłek
codojedzeniaAmeryka. Założyły ją siostry Emily i Mellisa Elsen i pieką w niej tarty i placki. Ich Salted Caramel Apple Pie (przepis) jest zdecydowanie warty grzechu! Tym razem jabłka w solonym karmelu wylądowały na puszystych placuszkach przygotowanych według przepisu Elizy Mórawskiej z książki O jabłkach. Mariaż jabłek, solonego karmelu i rozmarynu na puszystych placuszkach doskonale rozprawi(...)się z jesienną chandrą, jeśli taka Was dopadnie. Składniki: Ciasto: 2 jajka 150 g maślanki około 1/2 szklanki soku z jabłek 100 g mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżka cukru pudru masło klarowane do smażenia Karmel: 4 łyżki białego cukru 2 łyżki śmietany 30% 1/2 łyżeczki soli morskiej 1/2 łyżki masła Dodatkowo: 1 duże
Smakowity Blog KulinarnyKolejna odsłona szarlotki :) Tym razem do delikatnego, kruchego ciasta i całej masy jabłkowego nadzienia dołączyła puszysta bezowa pianka. Kwaśne jabłka i słodka beza - połączenie idealne! Polecam! Składniki: Ciasto: 250 g mąki pszennej 150 g zimnego masła 50 g cukru pudru 2 żółtka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Mąkę wsypać do miski, dodać cukier puder, wymieszać. Masło pokroić na małe(...) (Antonówka, Szara Reneta) 1 łyżeczka cynamonu Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w plasterki. Wrzucić do garnka z grubszym dnem, bądź teflonowego i poddusić. Jeśli zajdzie potrzeba, jabłka można podlać niewielką ilością wody. w trakcie duszenia, gdy jabłka zaczną się rozklejać, dodać cynamon i wymieszać. W masie jabłkowej powinny pozostać wyraźne kawałki jabłek. Bezowa pianka
maniapieczeniapodzielić. Moja córka z resztą jest wielką fanką jabłek, o każdej porze dnia, zapytana co by zjadła, odpowiada "jabłko" (ewentualnie "dzynka" czyli rodzynki) i ostatni miesiąc bardzo cierpiała nie mogąc wynegocjować swojego ulubionego smakołyku. Przez czerwiec i lipiec jabłka nawet w naszym jabłkowym kraju są brzydkie i niesmaczne, babcia wychodziła ze skóry, żeby co jakiś czas wygrzebać(...)czasie, kiedy ciasto będzie się chłodzić (razem z ciastem do lodówki włóżcie miskę z białkami, będą się dzięki temu znacznie lepiej ubijać a pianka z nich będzie mięciutka), jabłka obrać i wydrążyć gniazda nasienne. Pokroić w półplasterki i wrzucić do garnka z odrobiną wody i gotować na małym ogniu aż się rozpadną. Na koniec dodać słodzidło do smaku
Przepysznik - BLW i nie tylkojabłko kroimy w bardzo małą kosteczkę. Jogurt mieszamy z majonezem i łączymy z pozostałymi składnikami. Doprawiamy do smaku i gotowe Przepis Pani Marty Moją propozycją na sałatkę śledziową jest taka prosta a bardzo smaczna sałatka podana w jabłuszkach. Bardzo efektownie prezentuje się na każdym spotkaniu ze znajomymi i ...bardzo lubi pływać ta rybka SAŁATKA ŚLEDZIOWA W JABŁKACH: 1 duży(...)słoik 0,7 l mieszanki konserwowej: groszek, kukurydza, marchewka 3 jabłka 4 ziemniaki ugotowane 1 duży burak ugotowany 30 dag filetu śledziowego solonego 4 łyżki majonezu sól,pieprz do smaku jabłka do wydrążenia do nafaszerowania Sledzie moczymy aż do uzyskania pożądanej słoności. Kroimy w niewielką kosteczką. Do tak przygotowanych sledzi wkrajamy w małą kostkę ziemniaki i jabłka
Z Kuchni Do Kuchnidrzewa. Mówimy nich, że to jabłka śmierdzące z uwagi na, jak się łatwo można domyślić, ich mało przyjemny zapach przed obraniem ze skóry. Żałowałam zawsze, że akurat te jabłka przeznaczone są wyłącznie na marmoladę - rosło ich zwykle niewiele, więc tykać ich nie można było, a kusiły rozmiarami i ładną, zieloną skórką - w smaku były za to kwaśne okrutnie(...)dziecko i tak najpierw patrzy. MARMOLADA Z JABŁEK Składniki: - 5 kg jabłek (kwaśne) - 2 ½ kg cukru - ½ szklanki octu Przygotowanie: Jabłka obieramy, kroimy na kawałki. Kawałki nie muszą być równe, jabłko można niedbale skroić do naczynia. Następnie dodajemy cukier i ocet. Mieszamy, przykrywamy i kisimy przez 3 dni, codziennie mieszając. Po tym czasie podsmażamy i wkładamy do słoików
Życie zamknięte w smakuKruche kakaowe ciasto z jabłkami i kokosem Uwielbiam jabłka w każdej postaci, kokos również więc kiedy zobaczyłam ten przepis na moim ulubionym blogu musiałam go wypróbować. Moja rodzina pokochała to ciasto więc na pewno będę do niego jeszcze nie raz wracać. Ciasto kruche : 500 gram mąki 1/2 szklanki cukru 250 gram masła lub margaryny 5 żółtek(...)odrobina soku z cytryny 5 łyżek wody Jabłka obieramy ze skóry, kroimy w kosteczkę i wkładamy do garnka. Dodajemy wodę i gotujemy na małym ogniu do czasu aż jabłka zmiękną, następnie dodajemy cukier i sok z cytryny. Jeszcze ciepłe jabłka wykładamy na ciasto, następnie kładziemy masę kokosową, a na wierzchu ścieramy na grubych oczkach pozostałe ciasto
Słodka Kraina Wypiekówkabaczek (ok. 1,5 kg) – ok. 700 ml bulionu warzywnego lub drobiowego – 1 cebula – 1-2 ząbki czosnku – 3 łyżki startego chrzanu – 1-2 jabłka – 2 łyżki masła – 1/2 kostki sera typu feta – 120 ml mleka – 1 łyżka cukru – sól, pieprz Wykonanie: Cebulę i czosnek poszatkować. Kabaczek obrać(...)rozdrobnić fetę, dodać mleko – zmiksować. Dodać kilka łyżek gorącego kremu z kabaczka, wymieszać i dodać do garnka z kremem. Doprawić chrzanem, solą i pieprzem. Gotować kilka minut mieszając. Jabłka pokroić według upodobania. Na patelni rozgrzać łyżkę masła, wsypać cukier, zamieszać. Gdy zacznie lekko brązowieć – dorzucić jabłka i smażyć kilka minut mieszając. Część jabłek wrzucić
Pociąg Do Kuchnismaczne naleśniki z jabłkami. Polecam Wam, bo pracy przy nich mało. Składniki: Ciasto 2 szklanki mąki 2 jajka 2 łyżki oliwy 2 szklanki mleka szczypta soli 2 duże jabłka 2 łyżki brązowego cukru sok z 1/2 cytryny olej do smażenia cukier puder do posypania Wykonanie: Wszystkie składniki ciasta dajemy do miski i ucieramy na gładko. Ciasto powinno mieć(...)jest zbyt gęste dodajemy mleko, zbyt rzadkie dodajemy mąkę. Odstawiamy ciasto do lodówki na około pół godziny. Jabłka obrać i wydrążyć środki. Pokroić każde jabłko w bardzo cieniutkie plasterki. Skropić jabłka cytryną, a następnie posypać dokładnie brązowym cukrem i odstawić na pół godziny. Na patelnię wlać niewielką ilość ciasta , formować machając patelnią naleśnik. Na każdy naleśnik nałożyć trzy
O kuchni z uczuciempysznymi jabłkami z dodatkiem cynamonu jest idealne do zaspokojenia wzmożonego zapotrzebowania na słodycze, zamiast kupować batona wystarczy szybko zagnieść ciasto, wykroić z niego kółka po czym położyć kawałek jabłka i zrobić uśmiechającą się w naszą stronę smaczną buźkę :) Smacznego! Składniki: 1,5 szkl. mąki 1/4 szkl. cukru 150 g masła 1 jajko 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia(...)jabłka cynamon dodatkowo: cukier puder Wykonanie: Mąkę mieszamy z cukrem i proszkiem do pieczenia. Następnie siekamy ją razem z zimnym masłem. Dodajemy jajko, po czym zagniatamy ciasto. Jabłka obieramy, usuwamy pestki, kroimy każde na 8 części - lub mniej jeśli chcemy mieć grubsze jabłka w środku i oprószamy cynamonem (ciastek powinno wyjść ok. 20 sztuk). Ciasto wałkujemy
psgotujemygdyż fasola jest doskonałym źródłem białka. Dodatkowo dostarcza takie składniki mineralne jak wapń, fosfor, żelazo, magnez oraz cynk. Jej przygotowanie to tylko czas jaki zajmie nam podsmażenie cebulki z jabłkami. W tym czasie miksujemy fasolę z przyprawami, potem łączymy z cebulą, doprawiamy i gotowe :) najlepiej smakuje po schłodzeniu Składniki: z przepisu z bloga Jadłonomia 1 puszka białej fasoli(...)szklanki wody, sosem sojowym, lubczykiem, majerankiem, solą i pieprzem. Z podsmażonej cebulki i jabłka wyjąć zioła. Cebulkę z jabłkiem dodać do zmiksowanej fasoli i zmiksować wszystko niezbyt dokładnie. Tak aby wyczuwalne były kawałki cebulki i jabłka. w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Odstawić do lodówki do schłodzenia. Smacznego
Moja Galeria Smakułyżki cukru (opcjonalnie) Dodatkowo do posypania łyżeczka cukru pudru. Z tej ilości ciasta wychodzi 8-10 naleśników. Najpierw zabieramy się za jabłka – obieramy i kroimy w grubszą kostkę. Jabłka wrzucamy do rondelka i dusimy. Jak jabłka nam lekko zmiękną to możemy dodać trochę cukru jeżeli widzimy taką potrzebę. Teraz pora na zrobienie naleśników. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy(...)sobą na jednolitą masę. Naleśniki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni z małą ilością oleju. Naleśniki powinny być cienkie i usmażone z obu stron. Po usmażeniu naleśników na każdy nakładamy jabłka i składamy na pół i jeszcze raz na pół. Na koniec po wierzchu posypujemy naleśniki cukrem pudrem i już możemy się zajadać Smacznego
Kuchenne WariacjePieczone jabłka nieodzownie kojarzą się z jesiennym ogniskiem. Miękkie, słodkie i pachnące...Ostatnio odtworzyłam ten deser w domu, w wersji nieco "ulepszonej", w końcu takiego jabłka na ognisku na pewno nie jedliście :) Słodko rozgrzeje Was w jesienne popołudnie, polecam! Uwielbiam połączenie jabłka i masła orzechowego, a Wy? Dżem idealnie przełamuje słodycz i nadaje ciekawego(...)charakteru. PIECZONE JABŁKO Z MASŁEM ORZECHOWYM I DŻEMEM przepis autorski // 1 porcja ~średnie jabłko, ok. 200g ~2 łyżki masła orzechowego z kokosem Primavika ~łyżka jogurtu sojowego ~1-2 łyżki dżemu malinowo-brzoskwiniowego (lub innego ulubionego, dobrze żeby był lekko kwaskowaty) Odcinamy wierzch jabłka i wydrążamy je w środku pozostawiając odstęp ok. 1 cm od ścianek. Masło
chili & sugarwyszły przypadkiem ;) po prostu zostały mi plasterki jabłek po poprzednim placku z jabłkami, więc nic prostszego, wrzuciłam je do jeszcze ciepłego piekarnika i gotowe;) Składniki: jabłka ile chcemy ;) cynamon Sposób przygotowania: jabłka myjemy, obieramy wydrążamy gniazdka i kroimy na dość cienkie plasterki wykładamy na blachę pokrytą papierem do pieczenia posypujemy cynamonem pieczemy w temperaturze(...)termoobieg i kontrolując żeby się nie spaliły, w ciągu pieczenia (po około 15 minutach) obracamy na drugą stronę po 30 minutach wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim jabłka, żeby dalej się suszyły SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćOstatnio obsesyjnie zajadam się jabłkami, poniżej kolejny sposób na wykorzystanie tegorocznych zbiorów jabłkowych ;) Składniki: 3-4 jabłka ( w zależności od wielkości) 2 łyżeczki cynamonu 4 (spore) łyżki otrębów 6 łyżek wrzątku 3-4 łyżeczki serka homogenizowanego naturalnego 3 tabletek STEWII/fruktoza 2 jajka ewentualnie miód do polania Sposób przygotowania: Otręby zalewamy 6 łyżkami wrzątku i odstawiamy(...)żeby spęczniały w tym czasie jabłka myjemy,obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach starte jabłka mieszamy z łyżeczką cynamonu do spęczniałych otrębów dodajemy serek homogenizowany, łyżeczkę cynamonu, 2 skruszone tabletki STEWII i mieszamy otrębową masę wykładamy na spód żaroodpornego naczynia (ja użyłam naczynia o wymiarach 16x20cm) wkładamy naczynie do piekarnika na około 10 minut (temperatura
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość