składniki: 4000 g jabłek (ja użyłam jabłek o nazwie oliwki) ok. 200 – 400 g cukru (mniej lub więcej, w zależności od słodkości jabłek) 250 mi wody wykonanie: Jabłka cieniutko obieramy, usuwamy gniazda na nasienne, kroimy w kosteczkę i przekładamy do dużej patelni. Wlewamy wodę. Wsypujemy cukier i smażymy, aż jabłka się rozpadną, często mieszamy. Na końcu smażenia możemy opcjonalnie zmiksować blenderem. Następnie gorący mus przekładamy do wyprażonych słoiczków i pasteryzujemy przez ok. 15-30 min. w zależnoś... czytaj dalej...
Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.
Czytaj dalej...Niezdrowe jedzenie pozostawia w naszym organizmie szkodliwe substancje. Wtedy warto sięgnąć po jabłka!
Czytaj dalej...