jabłka (ze skórką) pokrojone w ósemki. Smażymy razem 2-3 minuty. Dodajemy majeranek i miód - mieszamy. Kurczaka doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Układamy w naczyniu żaroodpornym, przykrywamy jabłkami i cebulą. Pieczemy pod przykryciem w temperaturze 180 stopni (termoobieg) przez około godzinę. Wytopiony tłuszcz (lub jeśli jest go dużo - część), cebulę i połowę jabłek miksujemy(...)Podajemy kurczaka z musem i kawałkami jabłek. Smacznego
Moje Kuchenne Rewelacjepiekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Masa jabłkowa: 5. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i miąższ pokroić na kawałeczki. 6. Zagotować 1/4 szklanki soku jabłkowego. Dodać do niego jabłka, cynamon i dusić owoce przez około 5 minut, aż zmiękną. Następnie jabłka odcedzić i do gorącego soku dodać około 350ml soku i zagotować. 7. W pozostałym soku rozmieszać(...)budynie razem z cukrem i cukrem wanilinowym. Gdy sok się zagotuje, dodać rozmieszany budyń i ciągle mieszając, masę doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia, dodać jabłka i wymieszać. Odstawić do ostygnięcia na około 20-30 minut (budyń powinien być ciepły, ale nie gorący). 8. Ciepłą masę jabłkową rozprowadzić równomiernie na bezie w tortownicy i odstawić do całkowitego ostygnięcia
Mała CukierenkaŁatwy i szybki biszkopt z jabłkami i budyniem Biszkopt z jabłkami i budyniem SKŁADNIKI: BISZKOPT jajka -9 szt kakao -2 łyżki proszek do pieczenia -1 łyżka cukier -3/4 szkl mąka -6 łyżek sól tłuszcz MASA BUDYNIOWA budyń waniliowy -2 opak mleko -3 szkl cukier -4 łyżki margaryna palma-1 kost MASA JABŁKOWA galaretki pomarańczowe -2 opak(...)jabłka -1 kg masło -1 łyżka cukier puder do posypania ciasta PRZYGOTOWANIE: CIASTO Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Do ubitej piany stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijając. Następnie dodawać po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do piany, lekko wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej
Kuchnia DanusiJabłka są idealnym połączeniem do ciast i deserów, a moje ulubione to szare renety!może nie takie piękne, ale z jakim wnętrzem! Szybkie, sprawdzone ciasto - sami wypróbujcie Ciasto: 50 dag mąki / 2 jajka 10 dag margaryny / 4 łyżki miodu 2 łyżeczki sody / 30 dag cukru pudru 10 łyżek kwaśnej śmietany Wszystkie składniki wymieszać i zarobić ciasto, podzielić(...)mleka 10 dag cukru Po 1 łyżce mąki pszennej i ziemniaczanej 15 dag masła cukier waniliowy Z mleka, cukru, wanilii i mąki ugotować budyń. Dodać masło, zmiksować i przestudzić. Jabłka: 1 kg jabłek 1 galaretka owocowa Usmażyć 1 kg jabłek, utartych na grubej tarce jabłek. Dodać rozpuszczoną w 1/2 szklanki wrzącej wody ,galaretkę. Przełożenie placka: Ciasto
Apetyczna babeczkamiarę,, :) ,a jak smakowało.... Składniki na ciasto: 1/2 kg mąki pszennej 3/4 szklanki mleka 1 jajko 5 dag drożdży 8 dag masła 10 dag cukru Składniki nadzienia: 4 jabłka - ja daje szarą renetę szczypta kwasku cytrynowego orzechy włoskie marakuja (oczyścić z pestek) kantalupa migdały Wszystkie bakalie jakie macie i lubicie po garści, należy je drobno pokroić(...)łyżki płynnego miodu 1 łyżeczka cynamonu Podstawą są jabłka i orzechy włoskie. Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do nich szczyptę kwasku cytrynowego. Wszystkie bakalie pokroić, wymieszać z jabłkami, miodem i cynamonem. Mąkę przesiać do miski. Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, dodać dwie łyżki mleka i 2 łyżki maki, zrobić rozczyn i odstawić do wyrośnięcia
Apetyczna babeczkaJabłka umyć, obrać, pokroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę naciąć wzdłuż ostrym nożem na głębokość 3-5 mm, ale nie do samego końca. Tak przygotowane jabłka skropić sokiem z cytryny aby nie ściemniały. 2. Temperaturę w piekarniku ustawić na 175 C. Tortownicę wysmarować tłuszczem. 3. Białka oddzielić od żółtek. Ubić trzepaczką na sztywna pianę. Masło(...)pierwszej kolejności przelać ją na tortownicę, wyrównując powierzchnię. Teraz nakładać jasne ciasto. Można spiralnym ruchem przeciągnąć przez ciasto widelcem, aby powstał marmurek. 5. Masło rozpuścić ( 2 łyżki ). Jabłka ułożyć dekoracyjnie, lekko zatapiając je w cieście, polać stopionym masłem. Formę z ciastem wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 50-55 minut na jasnozłoty kolor. 6. Gorący piaskowiec z makiem
Apetyczna babeczkaPotem podzielić ciasto na 3/4 i 1/3. Większą częścią ciasta wykładamy dno tortownicy. Piec ok.15-20 minut w tem. 180 C na złoty kolor. Następnie włożyć na ciasto podsmażone jabłka. 3. Na wierzch układać kratkę z pozostałego ciasta i piec na złoty kolor. Upieczoną szarlotkę posypujemy cukrem pudrem. Masa jabłkowa: 2 kg jabłek 2 łyżeczki cynamonu kilka goździków 8 łyżek wody cukier do smaku 1. Jabłka obieramy, dzielimy na ćwiartki. Dusimy w rondlu z cynamonem podlewając wodą. Pod koniec smażenia jabłek dodajemy cukier jeśli jest taka potrzeba. Jabłka mało kiedy wymagają dosładzania, kwaskowate smakują wybornie. 2. Możemy
Apetyczna babeczkarozpoczęcia kalendarzowej jesieni zostały jeszcze niespełna 2 tygodnie, ale już małymi kroczkami przygotowuję na bloga jesienne przepisy. Z jakimi smakami kojarzy się jesień? Na pierwszą myśl przychodzą mi jabłka, gruszki otulone cynamonowym aromatem. Jesień pachnie cynamonem i szarlotką. Przygotowałam przepis na bardzo prostą tartę na bazie sera twarogowego, samo bazowe ciasto składa się z zaledwie 4 składników. Rustykalna tarta(...)nadziewana farszem owocowym z jabłek i gruszek pokrojonych w drobną kostkę, oczywiście z dodatkiem cynamonowego cukru. Do takiego słodkiego wypieku idealnie sprawdzi się kawka z syropem dyniowym typu Pumpkin Spice Latte , którą możesz przygotować również w domu. Tarta z gruszką i jabłkiem fantastycznie smakuje podana na gorąco z gałką lodów waniliowych, podobnie jak szarlotka z lodami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
ProstePesto.plsmakuje zupełnie inaczej, niż standardowa sałatka ze składnikami pokrojonymi w kostkę. Marchewka dodaje sałatce pięknego koloru, ogórki natomiast dodają orzeźwiającego smaku. Sera żółty nadaje sałatce wyrazisty smak, a jabłka dodają świeżości i chrupkości. Ta sałatka doskonale sprawdzi się na wszystkich imprezach, grillach, a także podczas świąt, rodzinnych spotkań lub po prostu jako kolacja. Sałatka składa się z następujących warstw(...)marchew gotowana świeże ogórki ser żółty ogórki konserwowe białka jajek jabłka majonez (lub sos majonezowy) żółtka Dokładny przepis na sałatkę znajdziesz poniżej. Do sałatki możesz dodać także np. posiekane zioła lub natkę pietruszki, czy świeży koperek, aby wzbogacić smak i aromat całości. Również odrobina chrupiących orzechów lub nasion dyni może być interesującym dodatkiem. Sprawdź również przepisy na sałatki
Via GustoSzukając fajnego deseru dla dzieci, natknęłam się w zakamarkach spiżarki na banany i jabłka. Postanowiłam trochę poeksperymentować. I udało się! Wieża słodkości to połączenie bananów, jabłek, czekolady, dżemu oraz innych dodatków. Każdy placuszek jest puszysty i bardzo smaczny. Można porównać go do chmurki słodkości. Idealny deser dla smakoszy nowych smaków. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Naleśniki jabłkowo(...)Smażenie 20 min. Kalorie 240 kcal Naleśnikowa wieża z dżemem truskawkowym i mleczną czekoladą. Naleśniczki jabłkowo bananowe z czekoladą i dżemem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 3 dojrzałe banany 2 jabłka 150 ml mleka 2 jajka 100 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia dżem truskawkowy 1 tabliczka mlecznej czekolady 2 łyżki miodu świeże owoce do dekoracji (truskawki, maliny
ProstePesto.plpowtórka. Nie zwlekajcie zbyt długo! Przepis na 4 spore porcje, z czego jedna to ok. 438kcal, B: 10,5g, T: 13,3g, W: 74,5g. Składniki: – 300-350g jabłek – 300g mąki żytniej 720 – 280ml mleka – 2 jajka – 50g erytrolu – 35ml oleju – 30g drożdży – szczypta soli Dodatkowo: erytrol w pudrze Jabłka obieramy, pozbywamy gniazd nasiennych i kroimy(...)drobną kostkę, ścieramy na tarce lub rozdrabniamy w malakserze. W misce drożdże rozpuszczamy w mleku, a następnie łączymy z mąką, jajkami, erytrolem, olejem i solą. Na koniec łączymy z jabłkami, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut do wyrośnięcia. Ciasto nabieramy łyżką i smażymy bez tłuszczu na rozgrzanej patelni z obu stron. Posypujemy erytrolem w pudrze
Be Fit Be Strongokazji dzisiejszego święta, chciałabym podzielić się z Wami jednym z moich ulubionych deserów. Moja mama uwielbia jabłka pod każdą możliwą postacią, stąd nie mogłam zrobić nic innego jak zawijane babeczki drożdżowe z jabłkiem i kruszonką. Połączenie ciasta drożdżowego, skarmelizowanego jabłka i migdałowej kruszonki to zestaw, któremu nikt się nie oprze. Podczas ich pieczenia w powietrzu unosi się(...)drożdżowe ciasto: – 370g mąki pszennej – 150ml ciepłego mleka – 1 jajko, o temp. pokojowej – 50g miękkiego masła – 30g cukru trzcinowego – 15g świeżych drożdży – szczypta soli Składniki na nadzienie: – 3 jabłka – 30g masła – 20g cukru trzcinowego – szczypta cynamonu – szczypta kardamonu Składniki na kruszonkę: – 25g zimnego masła – 25g mąki pszennej – 25g erytrolu – 25g płatków migdałów CIASTO: W miseczce łączymy rozkruszone drożdże, ciepłe
Be Fit Be Strongdaje o sobie zapomnieć. Odkąd jej spróbowałam, ciągle do niej wracam. Piekłam ją już z różnymi dodatkami. Szczególnie dobrze smakuje nam w wersji z kiszoną kapustą, marchewką i jabłkiem. Dlatego tym przepisem chcę się z Wami podzielić. To już prawie drugi miesiąc, odkąd gotuję na bazie produktów sezonowych, w ramach mojej akcji sezonowej “Kalendarz Smaków”. Przyznam(...)następnie upiekłam razem z “surówką”. Na blachę wsypałam fasolki, dodałam odrobinę kiszonej kapusty, tartej marchewki oraz – tutaj element dodatkowy względem oryginalnego dania – pokrojone w kostkę jabłka. Efekt? Wyszło dużo lepiej, niż pamiętam z tej stołówki Co więcej, moje dzieci również polubiły fasolę w tym wydaniu. Jak widać, fasola, marchewka i kiszona kapusta bardzo do siebie
Wiszniówkaznacie? Przypominam, że na końcu wpisu specjalnie na Waszą prośbę dodaję także wartości odżywcze i kaloryczność jednej porcji Pieczone jabłuszka z pysznym nadzieniem – składniki (4 porcje): 2 średnie jabłka, masło orzechowe 100%, 4 łyżeczki, jagody (u mnie mrożone), 4 łyżeczki, amarantus ekspandowany, 1 łyżka. Sposób przygotowania Najpierw przekrawamy jabłka na pół i wydrążamy środek. Następnie do środka(...)wkładamy masło orzechowe, jagody i całość posypujemy amarantusem. Tak przygotowane połówki jabłek układamy w naczyniu do zapiekania i wlewamy do niego wodę na wysokość jabłek. Zapiekamy w rozgrzanym na 180 stopni piekarniku, funkcja góra-dół przez około 30 minut. Smacznego! WARTOŚCI ODŻYWCZE DLA 1 PORCJI (POŁÓWKI JABŁKA): 112kcal Białko: 2,8g Węglowodany: 15,4g Tłuszcz
Natka Pietruszkiszybka w wykonaniu. Ale najważniejsze, że smakuje rewelacyjnie. Pięknie pachnie cynamonem i masłem, a wierzch jest przyjemnie chrupiący. Składniki (na formę (32 x 20) cm): 2,5 kg jabłek 2 łyżki cukru 2 łyżeczki cynamonu 400 ml kaszy manny 400 ml mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 ml cukru 200 g masła Jabłka zetrzeć na tarce(...)stopni, pieczenie góra/dół. Wyłożyć formę papierem do pieczenia. W misce wymieszać kaszę, mąkę, proszek do pieczenia i 250 ml cukru. 1/3 suchych składników rozłożyć równomiernie w formie. Jabłka doprawić do smaku cynamonem i cukrem. Wyłożyć połowę jabłek do formy. Na jabłka wyłożyć połowę pozostałych suchych składników. Wyłożyć resztę jabłek i przykryć je resztą suchych
Weekendy w domu i ogrodzie