jabłka - 25490 przepisów (strona:58/1700)

Kandyzowane jabłka na patyku 208

nadmiar karmelu zanim ułoży się je na papierze, bo mnie wyszła jednak za gruba warstwa karmelu pod jabłkiem. Ja użyłam zamiast zwykłych patyków pałeczek do jedzenia, ale równie dobrze można samemu przygotować cienkie patyki lub użyć patyczków do szaszłyków. Składniki: 4 jabłka 4 patyczki 250 g cukru 1 łyżka miodu 50 ml wody 4 zgniecione lub zmielone goździki ½ łyżeczki(...)cynamonu czerwony barwnik spożywczy Wykonanie: Jabłka umyć, osuszyć i wbić w nie patyki. Na blaszce lub talerzu położyć papier do pieczenia. Cukier przełożyć do garnka o grubym dnie, na średnim ogniu rozpuścić i zarumienić cukier. Trzeba uważać, żeby przy podgrzewaniu nie spalić cukru. Do cukru dodać miód, przyprawy i wodę. Cukier się zetnie więc trzeba gotować aż całość znów

Mama Gotuje
Szarlotka z delikatnym ciastem biszkoptowym 211

następnie rozetrzeć w palcach. Dodać żółtka i śmietanę, zarobić ciasto. Ciasto podzielić na dwie części, owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez co najmniej 1 godzinę. Jabłka: 1,5 kg jabłek; cukier do smaku; 2-3 łyżki bułki tartej; 1 łyżka masła; cynamon do smaku; Jabłka obrać, drobno pokroić. Do garnka dać masło, jabłka(...)kakao i wymieszać. Formę do pieczenia wyłożyć papierem pergaminowym, na spód formy wyłożyć połowę ciasta kruchego. Na ciasto kruche rozsmarować warstwę wystudzonych jabłek, jabłka posypać cynamonem. Na jabłka wyłożyć białe ciasto biszkoptowe, delikatnie je rozsmarować. Na białe ciasto kupkami wyłożyć ciasto kakaowe. Na wierzch wyłożyć rozwałkowane ciasto kruche. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym na 180 st.C przez

In my kitchen
Kruchy jabłecznik z rodzynkami i cynamonem 190

kwaśnych jabłek, co dla mnie jest poezją. Ciasto: 50dag mąki 20dag cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 20dag margaryny 3 jajka 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie: 1kg jabłek (świeżych* lub musu jabłkowego domowej roboty ze słoika**) 2 cukry waniliowe 3 łyżeczki cynamonu ¾ szklanki rodzynek Dodatkowo: 1 – 2 łyżki cukru pudru do posypania Miękką margarynę ucieramy, a następnie dodajemy(...)ciasta na spód, nakłuwamy widelcem. Resztę ciasta wkładamy do lodówki. *Obrane jabłka trzemy na grubych oczkach tarki i podgotowujemy lekko w garnku, co pewien czas mieszając. Jeśli jabłka są suche można dodać kilka łyżek wody. Gdy jabłka się zagotują zdejmujemy z ognia i pozostawiamy aż przestygną. **Gotowy mus jabłkowy wyjmujemy ze słoja. W tym miejscu do jabłek

Smakowy Raj
Szarlotka z różową pianką 380

godzinę. W międzyczasie przygotować masę jabłkową. Jabłka umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach (na tzw. grube wiórki). Na rozgrzaną, suchą (tj. bez dodatku tłuszczu) wrzucić starte jabłka i podsmażać przez około 10 minut. Pod koniec podsmażania dodać cukier, cukier wanilinowy i cynamon, wymieszać i bardzo krótką chwilę razem podsmażać. Zestawić z ognia. Odcedzić i wystudzić. Białka(...)przygotowanej blachy wyłożyć 2/3 ciasta. Pozostałą część ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach (tzw. grube wiórki) lub pokruszyć w palcach. Na cieście rozsmarować masę jabłeczną. Na jabłka wyłożyć warstwę ubitej, różowej piany. A na piankę pozostałe, starte ciasto. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i piec przez około 50 minut

Gospodyni Miejska
Magiczne jabłka 172

jabłka można wykorzystywać i postanowiłam Wam opisać moją dotychczasową wiedzę. Każdy chyba lubi smak jabłuszek… chipsy jabłkowe są niezwykle smaczne i zdrowe, a moja córka je uwielbia. Jabłka można wykorzystywać do ciast, deserów, ale również jest idealnym dodatkiem do mięs, ale również pełnić element dekoracyjny. Ja uwielbiam jabłka na surowo, pamiętajmy, żeby nie obierać skórki(...)trądzikiem Duże kwaśne jabłko umyj i zetrzyj na tarce, dodaj dwie łyżki stołowe miodu pszczelego i dokładnie wymieszaj, dodaj drobnych płatków owsianych (łyżkę lub dwie jako zagęstnik ułatwiający utrzymanie maseczki na twarzy) i wymieszaj. Nałóż maseczkę na twarz i pozostaw na 10 – 15 minut. Zmyj twarz chłodną wodą. O wartościach jakie mają jabłka pewnie wiecie i nie będę

dom-agi.pl
Szarlotka z połówkami jabłek 419

szklanki mąki krupczatki - 375g dobrze schłodzonego masła - 300g serka homogenizowanego (u mnie Philadelphia oryginalny) - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 1,5 łyżki cukru z wanilią - 10 jabłek (u mnie Golden Delicious) - 1 opakowanie galaretki o smaku kiwi Składniki na lukier: - ¾ szklanki cukru pudru - 1,5 – 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany (u mnie Creme Fraiche 30%)   Mąkę(...)wykładając dno i boki. Układamy połówki jabłek obok siebie, wypukłą częścią do góry. Ja zużyłam 20 połówek. Jabłka posypujemy suchą galaretką. Wałkujemy drugą część ciasta i pokrywamy jabłka, łącząc ze sobą brzegi ciasta (zrobiłam to widelcem). Wierzch ciasta delikatnie nakłuwamy widelcem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180° C i pieczemy ok. 45 minut. Po upieczeniu lekko przestudzoną

mojewypiekiinietylko
Wigilijne śledzie last minute ze śmietaną, majonezem i jabłkiem 274

powodu kalorycznego majonezu przepis odszedł do lamusa.Najwyższy czas go okurzyć i przypomnieć,bo nie zawsze warto liczyć kalorie.Zapraszam zatem na pysznego śledzika! Składniki: 6 podwójnych matjasów 1 jabłko 1 cebula 3 łyżki śmietany (bądź jogutrtu greckiego) 3 majonezu sól sok z 1/2 cytryny szczypta cukru pudru Wykonanie: cebulę obrać,pokroić w drobną kostkę,posolić jabłko obrać,pokroic w drobną(...)kostke,skropic sokiem z cytryny,by nie ściemniało jogurt wymieszać z majonezem,połączyć z cebulą i jabłkiem,dodać cukier i wyłożyć na śledzie.Posypać zieleniną i podawać z ziemniakami w mundurkach lub bagietką druga możliwość - osuszone filety śledziowe pokroić w 3 cm kawałki i wymieszać z sosem jogurtowo majonezowym.Posypać zieleniną

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Wątróbka wieprzowa z cebulką i jabłkiem 264

wątróbki wieprzowej mleko 2 duże cebule 1 kwaśne jabłko 2 łyżki masła mąka olej do smażenia sól pieprz Wątróbka to jest jedyny rodzaj podrobów jaki akceptuje :) I muszę przyznać, że aromat smażonej wątróbki z cebulką naprawdę urzeka. Wątróbkę wymyć i pociąć w mniejsze kawałki. Przełożyć do miski i zalać mlekiem, tak żeby całe mięso było dobrze zanurzone. Odstawić w chłodne(...)miejsce na 2-3 godziny. Dzięki takiej kąpieli wątróbka bardziej delikatna i mniej gorzka. W międzyczasie obrać cebule i jabłka. Cebule pokroić w pół-krążki a jabłka starkować na tarce o grubych otworach. Przygotować wysoką patelnie lub rondel. Wyłożyć masło. Rozgrzać je, a następnie wrzucić cebulę i jabłka. Smażyć na średnim ogniu do całkowitej miękkości, często mieszając. Wątróbkę wyjąć

Świat Domowej Kuchni
Wspólne pieczenie - szarlotka i jej podobne twory 208

samo chrupkie jest na spodzie, jak i na wierzchu. Najlepsze jeszcze ciepłe, z kulką lodów waniliowych. Nie mogę się doczekać, żeby zobaczyć, co też dziewczyny przygotowały... Tarta z jabłkami i orzechami Składniki: (na formę do tarty o średnicy 20 cm) ciasto: 130 g mąki pszennej 40 g mąki ziemniaczanej 25 g cukru 85 g zimnego masła 1 jajko nadzienie(...)schłodzonego ciasta rozwałkować na kształt koła nieco większego od formy. Formę posmarować masłem, wyłożyć ciastem, formując brzegi.  Na ciasto wyłożyć równomiernie masę orzechową, a na niej jabłka razem z sokiem, którym puściły przy gotowaniu. Resztę ciasta rozwałkować, przykryć jabłka, dokładnie zlepiając brzegi ciasta. Piec w 175 st. C. przez 50-60 minut. Wierzch oprószyć cukrem

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Happy birthday to You! 186

pszennej 30 g mąki ziemniaczanej krem kajmakowy: 200 ml śmietany kremówki (38%) 150 g sera ricotta 160 g masy kajmakowej z puszki 3 listki żelatyny masa jabłkowa: 700 g jabłek sok z 1/2 cytryny 65 g cukru 3 listki żelatyny poncz: sok z 1/2 cytryny 50 ml wódki karmelowej krem maślano-kajmakowy na bezie szwajcarskiej: 260 g miękkiego masła(...)gładką masę. 3 listki żelatyny rozpuścić, wymieszać z masą kajmakową. Wstawić do lodówki na 10-15 minut do lekkiego stężenia. Kremówkę ubić na sztywno, delikatnie wymieszać z masą kajmakową. Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę.  W garnku skarmelizować cukier z sokiem z cytryny, dodać jabłka. Gotować pod przykryciem 15-20 minut, aż większość jabłek

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ravioli z semoliny z kaszanką oraz karmelizowanym jabłkiem 262

ciasta, dociskam pozbywając się powietrza i wycinam radełkiem kwadraty.  Gotowe ravioli wrzucam do gotującej osolonej wody i gotuje ok 5-7 minut    - w tym czasie przygotowuję jabłko, obieram i tnę je na większe kwadraty  - na patelni rozgrzewam 3 łyżki masła dodaję pocięte jabłko i zmażę je po ok 2 minutach posypuję cukrem brązowym oraz świeżym tymiankiem(...)wszystko razem karmelizuję ok 2 minut. Gotowe ravioli odsączam z wody układam na talerzu posypuję karmelizowanym jabłkiem dość obficie oraz posypuję świeżym tymiankiem. Połączenie smaków i konsystencji ...pycha!! Tradycyjna kaszanka w nowym wydaniu :) Smacznego

Basia w kuchni
Piernik z jabłkiem, anyżem i goździkami 163

Piernik z jabłkiem i aromatycznymi przyprawami jest specyficzny, bo dość mokry po upieczeniu, smakuje wybornie, więc warto wypróbować. Składniki: kostka margaryny lub masła  szklanka cukru  2 łyżki płynnego miodu  po 1 płaskiej łyżeczce sody i proszku do pieczenia 4 średnie rozgotowane jabłka (bez skórek i gniazd nasiennych ) 4 jaja przyprawa do pierników  po pół łyżeczki(...)cynamonu i utłuczonych goździków i anyżu gwieździstego W przyprawy warto zaopatrzyć się u skworcu.com.pl Margarynę rozpuścić, ostudzić i mieszając, kolejno dodawać wszystkie składniki. Jabłka obrane i wyczyszczone z gniazd gotować z łyżeczką cukru do zupełnego rozgotowania, odcedzić na sicie i odcisnąć nadmiar płynu, dodawać przestudzone. Ciasto przełożyć do natłuszczonej formy. Piec w tem. 180C przez godzinę. Udekorować polewą, skórką

Apetyczna babeczka
Racuchy drożdżowe na jogurcie – pyszne racuszki z jabłkami 85

Racuchy drożdżowe na jogurcie i suchych drożdżach z dodatkiem jabłek to pyszne placuszki, które można podać na śniadanie, kolację czy deser. Wychodzą mięciutkie, delikatne i puszyste. Robi się je bardzo łatwo, wystarczy wymieszać w misce wszystkie składniki, a następnie usmażyć na oleju. Racuszki z jabłkami same w sobie nie są zbyt słodkie, ale można podać je obsypane cukrem(...)mąki pszennej typ 450 lub 500 (3 szklanki) opakowanie drożdży suchych (8 g) 3 łyżki cukru (36 g) 3 jajka szczypta soli pół łyżeczki mielonego cynamonu 3 średniej wielkości jabłka olej rzepakowy do smażenia   Jak przygotować racuchy drożdżowe na jogurcie? Opis krok po kroku Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, więc jajka i jogurt wyjmij z lodówki

e-PrzepisyKulinarne
Surówka z kalarepy 124

bądź zupy. Na blogu znajdziecie kilka przepisów na dania z kalarepy, zarówno gotowanej jak i surowej. Tym razem chcę Was zachęcić do zrobienia zdrowej surówki z kalarepy z dodatkiem jabłka . Surówkę z kalarepy i jabłka zrobicie bardzo szybko, gdyż oba składniki należy jedynie pokroić, doprawić i można od razu podawać. Tę surówkę do smaku doprawiłam jogurtem greckim(...)kurczaka, pieczonej karkówki, pieczonej szynki i wielu innych dań mięsnych. Znajdziesz mnie na Instagram:  mecooksblog  oraz Facebook:  MeCooks Surówka Składniki na surówkę z kalarepy. 30 dkg jabłka (2 duże) 25 dkg kalarepy (obrana 1 duża sztuka) 1 duża cebula zielona 1 łyżeczka tartego chrzanu ze słoiczka 5 dużych łyżek jogurtu greckiego 1/2 łyżeczka soli 1 łyżeczka

MeCooks
Rożki z ciasta francuskiego z jabłkami 122

przepis nie został jeszcze oceniony) Rożki z ciasta francuskiego z jabłkami to ekspresowy i bardzo smaczny deser. Takie rożki znikają w mig! Ze standardowej porcji ciasta francuskiego – około 270 gram, wyjdzie Wam sześć sporych rożków. Jak wiecie, bardzo doceniam gotowe ciasto francuskie, ponieważ można przygotować z niego na szybko, mnóstwo smacznych przekąsek na słodko i słono. Jestem pewna(...)dżemem Ślimaczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem Mini pizze z ciasta francuskiego z szynką Ślimaczki z ciasta francuskiego z kiełbasą i serem Przepis na rożki z ciasta francuskiego z jabłkami Drukuj przepis Porcji: 6 Czas gotowania: 30 minut Składniki opakowanie ciasta francuskiego - około 270 g 2 jabłka - około 200 g łyżka masła 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki

Kuchnia Bazylii

Proponowane wyszukiwania