chmielem, przepis jak najbardziej na czasie :) Przepis wykonany w ramach konkursu Europejskiego Festiwalu Smaku * „zerwane”. 4 nogi kaczki, 400 ml bulionu(najlepiej z kaczki, drobiowy – oczywiście domowy), 4 jabłka (antonówki, około 1 kilograma), 8-10 szyszek chmielu, 2 goździki, 1 torebka kardamonu, 5 ziaren pieprzu, sól, 5 łyżek zimnego masła, 1 łyżka miodu (u mnie faceliowy) 3 jabłka(...)czwarte jabłko. Na patelni rozgrzać miód, ułożyć na nim cząstki jabłek. Gdy się zrumienią, odwrócić na druga stronę, dodać dwie łyżki masła. Zamieszać. Wyjąć kaczkę i ułożyć obok jabłek. W tym czasie sos przetrzeć przez sitko. Zagotować. Dodać 3 łyżki zimnego masła, zagotować mieszając. Zdjąć sos z ognia. Na talerz nałożyć trochę sosu, na nim położyć kaczkę, obok
królestwo garówpół słoiczka) Dużą miskę napełnić wodą, wlać sok z cytryny, wymieszać. Jabłka przekroić na pół, wyjąć gniazda nasienne. Pokroić w plasterki, wrzucić do przygotowanej wody z cytryną. Pokrojone jabłka wraz z wodą przelać do garnka, podgrzewać tylko do zagotowania. Jabłka mają tylko lekko zmięknąć. Zdjąć z ognia, odcedzić, wyjąć delikatnie plasterki, osuszyć na papierowym ręczniku. Formę(...)pieczenia. Połowę marcepanu rozwałkować na kształt prostokąta o wymiarach 20 x 15 cm. Podzielić prostokąt na 3 równe prostokątne części. Na każdy z pasków marcepanu położyć 8 plasterków jabłka, skórką do góry, tak by plasterki zachodziły na siebie. Następnie zawinąć dolny brzeg marcepanu do góry. Zwinąć jabłka z marcepanem w ciasny rulonik - powstanie róża. Gotowe róże odkładać
maniapieczeniarogaliki z jabłuszkiem Dziś przepis na pyszne, bezproblemowe rogaliki drożdżowe. U mnie wersja z jabłkiem, ale możecie włożyć kostkę czekolady, gruby plasterek banana, kawałek śliwki, moreli czy ulubiony dżem czy twarożek. Puszyste, mięciutkie, świeże również następnego dnia. Zapraszam! Składniki na 32 rogaliki wielkości małego jabłka: 500 g mąki pszennej typ 650 dodatkowo do podsypania oraz obtaczania jabłek(...)wyrabiania dodać roztopione masło. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (może to zająć od 30 min od nawet 2 godzin). W tym czasie przygotować jabłka. Jabłka umyć, obrać, przekroić na pół, wydrążyć gniazda, każdą połówkę podzielić na 4 półksiężyce. Lekko posypać mąką z dwóch stron. Wyrośnięte ciasto, mocno walnąć o oprószony mąka blat
moj przepis nacukru, w domu też obecnie jadam dietetycznie a najlepiej mi smakują warzywa i owoce na surowo. Polecam mój podstawowy surówkowy zestaw – marchew, jabłko i sok z cytryny. Aby przygotować surówkę nie ścieram jabłka i marchewki na drobnej tarce, tylko szatkuję je w szatkownicy, która świetnie je rozdrabniała, nie tworząc z nich miazgi, to kwestia wprawy nacisnąć przycisk pulsacyjnie(...)porcję: 1 średnie jabłko 1 średnia marchewka 1 łyżeczka oleju lnianego (opcjonalnie) czarny pieprz natka pietruszki Przygotowanie: Jabłko i marchewkę dokładnie myjemy, obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do szatkownicy i siekamy. Możemy też je zetrzeć na drobnej tarce. Mieszankę marchewki i jabłka dokładnie mieszamy, doprawiamy pieprzem i natką pietruszki. The post Dietetyczna surówka z marchwi i jabłka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięoczyszczoną, kakao i przyprawę do piernika. Wymieszać. Rodzynki zalać wrzątkiem, odstawić na 15-20 minut. Odcedzić i osuszyć papierowym ręcznikiem. Orzechy posiekać i wymieszać z rodzynkami. Odstawić na bok. Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Całe jajka ubić z cukrem i miodem na puszystą masę (miksować na najwyższych obrotach przez ok. 5 minut). Zmniejszyć obroty(...)strumieniem wlewać olej. Następnie na namniejszych obrotach stopniowo dodawać mieszankę z mąki, kakao itp. Miksować tylko do czasu połączenia się składników. Wrzucić orzechy i rodzynki, wymieszać drewnianą łyżką. Dodać jabłka i ponownie wymieszać. Tortownicę o średnicy 24cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać do niej ciasto, wyrównać. Piekarnik nagrzać do 180C. Piec ciasto ok. 1 godzinę (do tzw. „suchego
Kulinarne Przebojekrainę dzieciństwa. składniki dla trzech osób 3 duże jabłka, u mnie odmiany szarej renety 60 g owoców żurawiny ( świeże lub mrożone) 3 łyżeczki brązowego cukru cynamon sposób przygotowania Jabłka myjemy, nożem wycinamy z nich gniazda nasienne zostawiając dolną część ( tą od kwiatostanu, zabezpieczy ona owoce żurawiny przed wypadnięciem), którą po wydrążeniu wnętrza jabłka, wciskamy(...)powrotem na miejsce. Skórę jabłka, nakłuwamy w kilku miejscach cienkim nożem ( zabezpieczy to jabłko przed pęknięciem w trakcie pieczenia) i ustawiamy na blasze, lub w foremce. Do wydrążonego wnętrza jabłek, wkładamy owoce żurawiny zmieszane z cukrem i całość wstawiamy na 35-40 minut do piekarnika, nagrzanego do 200 stopni. Po upieczeniu jabłka wyjmujemy, posypujemy szczyptą cynamonu
Miód i pieprzkonfitura z płatków róż to już musiałam je zrobić. Konfitura smakuje, pachnie obłędnie i świetnie skomponowała się z jabłkiem i ciastem francuskim. Szkoda tylko, że kupiłam jedno ciasto, bo różyczek było zdecydowanie za mało. Składniki: 1 ciasto francuskie 2 jabłka 1 szkl wody 2 łyżki soku z cytryny konfitura z płatków róż Ogródek Dziadunia cukier puder Przygotowanie: Jabłka umyć i nie obierać z skórki. Przekroić na pół, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w cieniutkie plasterki. Wodę zagotować z sokiem z cytryny, zdjąć z ognia włożyć pokrojone jabłka i pozostawić pod przykryciem w zależności od twardości na 3-5 minut żeby jabłka zmiękły. Przelać na sitko i pozostawić do odsączenia i ostudzenia. Ciasto francuskie rozwinąć
Ala piecze i gotujeUCIERANE CIASTO Z JABŁKAMI I CYTRYNOWĄ NUTĄ Proste i niezwykle leciutkie, naprawdę znakomite ciasto ucierane z jabłkami. Szybko się je robi i jeszcze szybciej znika ono ze stołu :) Upieczecie je ze składników, które praktycznie zawsze są pod ręką w kuchni. Ciasto jest mięciutkie, puszyste, z delikatnym cytrynowym aromatem, który fajnie dopełnia smak słodkich jabłek. Idealne do herbatki(...)łyżeczki sody oczyszczonej sok i skórka otarta z 1-ej cytryny 3/4 łyżeczki aromatu śmietankowego lub ziarenka z 1 laski wanilii 1/3 szklanki ciepłego mleka 4-5 średnich, słodkich jabłek DODATKOWO: cukier puder do oprószenia WYKONANIE: Wszystkie składniki musza być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C. Dno tortownicy o średnicy 25-26 cm wyłóż papierem
Słodko-Słony Świat Ilonyłyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu jabłkowego (lub zwykłego) PRZYGOTOWANIE: Całą pracę rozpoczynamy od dokładnego umycia, obrania i pozbycia gniazd nasiennych z całej ilości papierówek. Część jabłek do biszkoptu kroimy na ćwiartki i mieszamy dokładnie z sokiem z cytryny (by nie pociemniały). Jabłka przeznaczone na mus kroimy dość drobną kostkę i również skraplamy sokiem z cytryny(...)żółtkami i delikatnie mieszamy łyżką. Finalnie dodajemy przesianą mąkę również bardzo delikatnie mieszając do momentu aż mąka rozpuści się w masie. Uzyskaną masę biszkoptową wylewamy do formy wyścielonej ćwiartkami jabłek. Biszkopt pieczemy na środkowej półce piekarnika od 30 do 35 minut (tzw. "suchego patyczka"). W trakcie pieczenia sporządzamy mus z jabłek: pokrojone w kostkę papierówki przekładamy
Symfonia SmakówJabłka w cieście często goszczą w mojej kuchni. Różne ciasto, inne jabłka, inny sposób przygotowania sprawiają, że potrawa nigdy się nie nudzi i zawsze czymś nowym zaskakuje. Tym razem na stronie Doroty znalazłam przepis, który podała Junisa , na przepyszne jabłka w cieście. Składniki na ciasto: - 250g mąki tortowej - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 250 ml mleka(...)powyższych proporcji otrzymamy 32 placki. Są tak fantastyczne, że więcej zachęty nie potrzebują. Po prostu trzeba spróbować, a gwarantuję, że warto. Gorąco polecam. Smacznego. Wydrukuj przepis The post Przepyszne jabłka w cieście appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkopierogi na przykład z mięsem specjalnie przygotowuję więcej ciasta, bo mam ogromną chęć na takie z jabłkami :) Pierogi z jabłkiem i cynamonem Składniki: CIASTO: 2 szklanki mąki + do podsypania szczypta soli około 2/3 szklanki letniej wody FARSZ: 2 jabłka cynamon cukier – jeśli jabłka nie są wystarczająco słodkie DODATKOWO: do gotowania pierogów: sól i łyżka oleju do podania(...)albo bita śmietana opcjonalnie wiórki kokosowe do posypania Pierogi z jabłkiem i cynamonem Wykonanie: CIASTO: mąkę przesiałam do miski, dodałam szczyptę soli i wodę, wymieszałam łyżką, a następnie na stolnicy wyrobiłam dłońmi gładkie ciasto. Przykryłam je odwróconą do góry dnem miską i pozostawiłam na 20 minut, żeby odpoczęło. FARSZ: jabłka umyłam, obrałam, usunęłam gniazda nasienne i starłam na tarce
Kuchenne zapiski Edytyjabłkami świata nie widzi. Ma swoje nawyki i zawsze po śniadaniu idzie z kawą do dużego pokoju i zjada jabłko. Z drugą babcią było podobnie - owszem zjadła inne owoce u kogoś, ale sama nie kupowała nic poza jabłkami. No jeszcze zjadałyśmy to co na działce urosło - pamiętam jak zbierałam porzeczki czy agrest zasypywałyśmy wszystko sporą ilością cukru(...)wyjadałyśmy łyżeczkami. A racuchy z jabłkami, cóż ich nigdy nie mogłam się w domu doprosić. A dla mnie drożdżowe to kwintesencja tego rodzinnego ciepła. To taka potrawa, która przypomina dzieciństwo i to bez względu czy masz 20, 30 czy 60 lat! O drożdżowe trzeba się zatroszczyć, stworzyć mu odpowiednie miejsce do rośnięcia, dzięki temu pięknie wyrośnie
Plate of Joynadmiar karmelu zanim ułoży się je na papierze, bo mnie wyszła jednak za gruba warstwa karmelu pod jabłkiem. Ja użyłam zamiast zwykłych patyków pałeczek do jedzenia, ale równie dobrze można samemu przygotować cienkie patyki lub użyć patyczków do szaszłyków. Składniki: 4 jabłka 4 patyczki 250 g cukru 1 łyżka miodu 50 ml wody 4 zgniecione lub zmielone goździki ½ łyżeczki(...)cynamonu czerwony barwnik spożywczy Wykonanie: Jabłka umyć, osuszyć i wbić w nie patyki. Na blaszce lub talerzu położyć papier do pieczenia. Cukier przełożyć do garnka o grubym dnie, na średnim ogniu rozpuścić i zarumienić cukier. Trzeba uważać, żeby przy podgrzewaniu nie spalić cukru. Do cukru dodać miód, przyprawy i wodę. Cukier się zetnie więc trzeba gotować aż całość znów
Mama Gotujenastępnie rozetrzeć w palcach. Dodać żółtka i śmietanę, zarobić ciasto. Ciasto podzielić na dwie części, owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez co najmniej 1 godzinę. Jabłka: 1,5 kg jabłek; cukier do smaku; 2-3 łyżki bułki tartej; 1 łyżka masła; cynamon do smaku; Jabłka obrać, drobno pokroić. Do garnka dać masło, jabłka(...)kakao i wymieszać. Formę do pieczenia wyłożyć papierem pergaminowym, na spód formy wyłożyć połowę ciasta kruchego. Na ciasto kruche rozsmarować warstwę wystudzonych jabłek, jabłka posypać cynamonem. Na jabłka wyłożyć białe ciasto biszkoptowe, delikatnie je rozsmarować. Na białe ciasto kupkami wyłożyć ciasto kakaowe. Na wierzch wyłożyć rozwałkowane ciasto kruche. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym na 180 st.C przez
In my kitchenkwaśnych jabłek, co dla mnie jest poezją. Ciasto: 50dag mąki 20dag cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 20dag margaryny 3 jajka 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie: 1kg jabłek (świeżych* lub musu jabłkowego domowej roboty ze słoika**) 2 cukry waniliowe 3 łyżeczki cynamonu ¾ szklanki rodzynek Dodatkowo: 1 – 2 łyżki cukru pudru do posypania Miękką margarynę ucieramy, a następnie dodajemy(...)ciasta na spód, nakłuwamy widelcem. Resztę ciasta wkładamy do lodówki. *Obrane jabłka trzemy na grubych oczkach tarki i podgotowujemy lekko w garnku, co pewien czas mieszając. Jeśli jabłka są suche można dodać kilka łyżek wody. Gdy jabłka się zagotują zdejmujemy z ognia i pozostawiamy aż przestygną. **Gotowy mus jabłkowy wyjmujemy ze słoja. W tym miejscu do jabłek
Smakowy Raj