jabłka - 24990 przepisów (strona:19/1666)

Odwrócona drożdżowa szarlotka 197

cieście prosta szarlotka z płatkami owsianymi szarlotka na półkruchym cieście Pyszna szarlotka z jabłkami ma wielu zwolenników, przyznam że nie znam osoby, która by szarlotki nie lubiła. Pieczone jabłka mają w sobie coś magicznego, tę słodycz, orzeźwienie, dla mnie to kulinarna magia. Ciasto drożdżowe z jabłkami to taki babciny wypiek, bardzo często dodawana przez babcie jest jeszcze(...)słodka chrupiąca kruszonka. Ja postanowiłam nieco poszaleć i zrobiłam taką zakręconą drożdżówkę, w dodatku to odwrócona drożdżowa szarlotka!  Ja pamiętam, że moja babcia robiła ciasto drożdżowe z jabłkami pokrojonymi w ósemki. Te jabłka kładła na wierzchu ciasta i posypywała najlepszą kruszonką na świecie. Zawsze jak ciasto wyrastało już w foremce skubałam największe jej kawałki, była fenomenalna! :) Składniki

MamaOskarka
Jabłecznik - 500 lat jabłek w Polsce 116

pszennej, 120 g cukru pudru, 2 jajka, skórka otarta z cytryny, 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia, masło do wysmarowania formy, przesiana bułka tarta do wysypania formy Jabłko owoc z bogatą przeszłością.  Do jabłka umieszczonego na głowie syna, strzelać z łuku musiał Egil (z mitologii nordyckiej), oraz Wilhelm Tell. Spożywanie złotych jabłek z sadów Iduny (mitologia skandynawska) zapewniało(...)jedwabnym dotarło do Europy - Persji, Grecji, Egiptu, Rzymu. I To z Włoch jabłko trafiło do Polski za sprawą Bony, żony Zygmunta Starego, królowej Polski. Bona Sforza przybyła właśnie z Włoch i „przywiozła” do Polski warzywa i owoce: włoszczyznę, sałatę, szpinak, fasolę szparagową, brokuły, kalarepę, kalafiory, kapustę ... i jabłka. Skoro Bona przyjechała do Polski w 1518 roku (ślub z Zygmuntem

królestwo garów
Chipsy z jabłek 131

Ojczyzną jabłek jest Azja Środkowa. Stamtąd trafiły do starożytnej Grecji i Rzymu. Stamtąd jabłka szybko rozprzestrzeniły się po całej Europie. Obecnie na świecie istnieje około 8 tys. odmian jabłek. Chipsy z jabłek to doskonała przekąska. Świetnie sprawdzi się w jesienne i zimowe wieczory. Oto prosty i szybki przepis na chipsy z jabłek. Składniki 3 jabłka 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią Jabłka myjemy i osuszamy. Kroimy na połówki i usuwamy gniazda nasienne. Każdą połówkę kroimy w cienkie plastry. Plastry jabłek układamy na blasze wyłoszonej papierem do pieczenia. Rzędy jabłek posypujemy cynamonem, cukrem trzcinowym i cukrem z prawdziwą wanilią. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego

My Chcemy Jeść
Ciasto na niedzielę szybkie i łatwe #16 Brownie z jabłkami i karmelizowanymi migdałami 283

Brownie z jabłkami i karmelizowanymi migdałami Strasznie długi tytuł wyszedł: brownie z jabłkami i karmelizowanymi migdałami. To wszystko przez te migdały Ale równie istotna jak druga część tytułu jest jego pierwsza połowa, czyli ciasto szybkie i łatwe. Niby składa się z trzech warstw czyli ciasto, jabłka i migdały ale jest na tyle proste, że poszczególne elementy szykujemy(...)piec ze 2-3 minuty krócej, wtedy byłoby bardziej mokre, jak to brownie, ale i tak wyszło dość wilgotne. Całość pyszna Bardzo mocno i intensywnie czekoladowa, do tego jabłka w cynamonie, no i te karmelizowane migdały. Zachwycona jestem tymi migdałami, nie wiedziałam, że tak łatwo można zrobić takie cudo. Takie migdały możecie zastosować do wszystkiego jako dodatek. Masło

Relaxtime
Rolada z jabłek – kuchnia podkarpacka 206

Rolada z jabłek - kuchnia podkarpacka Rolada z jabłek to jedna z tych nieznanych perełek podkarpackiej kuchni, które zachwycają swoim smakiem, prostotą i pomysłowością. To wyjątkowe ciasto to zaledwie kilka pokrojonych jabłek zalanych ciastem biszkoptowym i zwiniętych w roladę. W efekcie jednak dostajemy piękną, zwartą roladę, która ma delikatną wilgotną strukturę i bardzo przyjemny aromat jabłek(...)tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego”. Składniki na foremkę 30x41 cm: 5 jajek 5 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 kg jabłek bułka tarta (około 3 łyżki) cynamon (około 1-2 łyżki) cukier waniliowy opcjonalnie cukier puder do oprószenia rolady Rolada z jabłek - kuchnia podkarpacka Jabłka obieramy, kroimy

Trzeci talerz
Pieczone jabłka nadziewane masą makową 167

wypełnione masą makową z bakaliami, podane z gorącym custardem (przepis) będą doskonałym deserem na świątecznym stole. Do tej potrawy należy użyć jabłek, które po upieczeniu zachowują kaszlał, np. jabłek Granny Smith. Po wstępnym skarmelizowaniu jabłek w piekarniku, aromatyzujemy je ziarnami pieprzu i wanilią, te dwa składniki naprawdę podkręcają słodki smak owoców.     Składniki(...)Mieszamy mak z pozostałymi składnikami 3. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni 4. Z jabłek odcinamy górną część, wydrążamy środek, ostrożnie żeby nie przebić jabłka na wylot 5. Jabłka smarujemy z wierzchu masłem, następnie obtaczamy w cukrze brązowym, do środka jabłka nakładamy masę makową, przykrywamy wierzchem jabłka i stawiamy jabłka do naczynie żaroodpornego, wstawiamy całość

Słodki Kompromis
Hete bliksem 147

nazwa tej mieszanki ziemniaków z jabłkami nosi nazwę hete bliksem [ ˈheɪtə ˈ blɪksəm ] , czyli dosł. „gorąca błyskawica”. Pochodzi ona podobno stąd, że z racji dużej zawartości wody w jabłkach i gruszkach danie długo utrzymuje wysoką temperaturę. Podpowiemy, że naprawdę „coś w tym jest”. Wśród innych znanych nazw (i możliwych wariacji) są hemel en aarde (po niderlandzku „niebo(...)ziemia”), ew. Himmel und Erde (to samo po niemiecku). Ta z kolei ma się wywodzić stąd, że jabłka i gruszki rosną wysoko („niebo”), a ziemniaki pochodzą z ziemi. Przepis poniżej jest chyba najbliższy tej opcji z racji charakterystycznego dodatku wędzonego boczku. Poniżej znajdziecie więc naszą propozycję wykonania tej potrawy, w tym wypadku w wersji z białą kiełbasą. Pierwsze istotne

Kulinarna Pokusa
Deser jaglany z jabłkami 136

deser. Składniki na tortownicę o średnicy 23 cm: 150 g nieugotowanej kaszy jaglanej 300 ml wody lub mleka 5 dużych jajek (u mnie rozmiar L) 1 słoik prażonych jabłek (900 g), u mnie z zapasów z tego przepisu lub 1 kg obranych, pozbawionych gniazd nasiennych jabłek, uprażonych na suchej patelni i odparowanych z wody 1 łyżka ekstraktu waniliowego(...)dół. Do kaszy dodać jajka, wanilię i miód, zblendować na gładką masę, bez żadnych grudek. Przełożyć do formy wysmarowanej olejem, wyrównać. Piec 20 min. W międzyczasie przygotować jabłka. Jabłka ze słoika lub jabłka uprażone przez nas, zblendować na gładką masę, mają być na tyle gęste, że łyżka stoi, jeżeli będą wodniste należy je odparować. Wyłożyć na podpieczony

moj przepis na
Tarta Tatin z jabłkami i solonym karmelem 150

słony smak w deserach, a wynalazcę solonego karmelu uważam za geniusza. Lody waniliowe z karmelem i solonymi orzeszkami - poezja! Nie byłabym więc sobą, gdybym do francuskiej Tarty Tatin z jabłkami nie dodała szczypty ( a tak naprawdę łyżeczki) płatków soli morskiej, która dodała temu znanemu klasykowi tej ekstra smakowitości i nowego wymiaru!  Tarta Tatin do odwrócone ciasto z jabłkami(...)Najbardziej ekscytujący jest moment przekładania ciasta na paterę. Ponieważ piecze się do góry nogami, do ostatniej chwili nie wiemy, czy się udało. Gdy naszym oczom ukażą się apetyczne, złociste jabłka, satysfakcja jest ogromna :) Ale moment ten jest nie tylko ekscytujący, jest też niebezpieczny. Patelnia jest gorąca, a kryjący się pod warstwą francuskiego ciasta sos karmelowy jeszcze bardziej. Polecam

Chilli Czosnek i Oliwa
Sypana szarlotka z kardamonem i cynamonem, z dodatkiem kaszy kukurydzianej 142

sąsiadki dostałam sporą torbę jabłek. Niewielkich, lekko rumianych, ale jakże pięknych i smacznych, bo z własnych drzewek. Niczym nie pryskanych, prawdziwych jabłek. Takie jabłka może i urodą nie dorównają tym sklepowym, które są idealnie okrągłe, z piękna skórką i bez śladów robaczka. Ja jednak wolę te swojskie, bo zdrowsze(...)zapach takiego jabłka jest nieporównywalny z niczym :) W sobotni wieczór postanowiłam upiec szarlotkę, czy też jabłecznik, jak wolą inni. Najprostszy sposób, szybko i bez zbędnych ceregieli: sypana. Przepis na wcześniejszą wersję znajdziecie tam klik Dzisiaj kaszkę mannę zastąpiłam kaszką kukurydzianą. Ciasto wyszło bardziej zwarte i lekko chrupiące. Co najważniejsze, na drugi dzień ta delikatna

Codzienna kuchnia niecodzienna
Sałatka z selera i jabłka z orzechami 160

(granny smith albo podobne) – garść natki pietruszki (posiekanej) – sok z 1/2 limonki – 2 łyżki majonezu (można zastąpić gęstym jogurtem) – 10 orzechów włoskich Selera obieramy, jabłka oczyszczamy z gniazd nasiennych. Całość kroimy w równe paski (coś w stylu julienne), płuczemy i osuszamy na sitku (czasami trzeba dodatkowo ręcznikiem papierowym). Przenosimy do miski, skrapiamy sokiem

Szybko Tanio Smacznie
Zapiekanka z kaszanką i jabłkami 174

śmietany tymianek, rozmaryn, sól, pieprz, majeranek natka pietruszki szczypiorek Ziemniaki gotujemy w łupinach, następnie obieramy ze skórki i kroimy w plastry. Kaszankę obieramy z jelita i kroimy w plastry. Jabłko obieramy i także podobnie kroimy. Cebulę obieramy i.........kroimy w plastry :-P W garnuszku mieszamy jajka ze śmietaną i tartym serem. Dodajemy do sosu zioła i przyprawy. Natłuszczamy naczynie. Następnie(...)naczyniu układamy kolejno jedno obok drugiego: kaszankę, jabłko, ziemniak, cebulę aż do zapełnienia naczynia. Wszystko zalewamy sosem z jajek i śmietany oraz sera. Posypujemy szczypiorkiem i natką pietruszki. Pieczemy w 190 stopniach C około pół godziny. gotowa zapiekanka z kaszanki zapiekanka przed pieczeniem http://zmiksowani.pl/image/miks/66acf7262e6c2c81b29796295f2f3f9f_full_150.jpg

Bon Appetit Małgorzaty
Kotlety z kurczaka z rodzynkami, jabłkami i migdałami 147

piersi z kurczaka 2 nieduże jabłka 2 łyżki płatków migdałowych 2 łyżki rodzynek majeranek 2 jajka bułka tarta mąka olej do smażenia sól, pieprz Sposób wykonania: 1. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce, dodać rodzynki, płatki migdałowe, majeranek, wymieszać. 2. Piersi z kurczaka poporcjować, rozbić na kotlety, posypać solą i pieprzem. Na każdego kotleta nałożyć farsz, zwinąć, opanierować

Kuchnia domowa Ani
Pieczona gęś z jabłkami i pomarańczami 157

Składniki: 1 kg piersi z gęsi, 3 jabłka, 2 plasterki pomarańczy, 4 ziemniaki, przyprawy: sól, pieprz, majeranek, słodka papryka. solanka:  1 czubata łyżka soli, 2 litry wody. Przygotowanie:    Rozpuszczamy sól w gorącej wodzie. Odstawiamy solankę do ostudzenia. Do zimnej solanki wkładamy umytą pierś z gęsi i wkładamy do lodówki na 12 h. Nacinamy skórę gęsi ostrym(...)odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Na patelni na małym ogniu podsmażamy pierś, skórą do patelni. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Do naczynia żaroodpornego wkładamy gęś, ziemniaki, ćwiartki jabłek. Układamy plasterki pomarańczy bez skórki na gęsi. Pieczemy ok. godziny w 180 stopniach

Aga w kuchni
Makaron z jabłkami i cynamonem 128

kremówki 30% 1 jabłko 1 płaska łyżeczka cynamonu 1 płaska łyżeczka cukru waniliowego Przygotowanie: Makaron ugotować. Po ugotowaniu ostudzić. Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne, pokroić w kostkę. Delikatnie podsmażać na małym ogniu przez około 8 min, pilnować aby jabłka nam się nie rozpadły. Dodać cukier wanilinowy, cynamon, całość wymieszać. Dodać makaron, śmietankę, podgrzewać razem, aż do podgrzania

cooklife

Proponowane wyszukiwania