zwolennicy jabłek faszerowanych samymi bakaliami i miodem lub konfiturą, inni lubią jabłka nadziewane twarogiem ( swoją drogą, bardzo dobre, polecam PRZEPIS ), jeszcze inni lubią bardziej dietetycznie, czyli jabłka pieczone "solo", bez dodatków. Moja dzisiejsza propozycja jest jeszcze inna. Proponuję Wam zdrowe nadzienie jaglane . Jabłka faszerować możecie kaszą jaglaną lub płatkami jaglanymi ( uprzednio ugotowanymi ) oraz orzechami(...)żurawiną. Jest to danie niezwykle smaczne, a zarazem zdrowe i dietetyczne. Pieczone jabłka to również świetny deser, także dla maluchów ( orzechy możecie pominąć ). Przygotowanie jabłek do pieczenia nie zajmuje dużo czasu. Kaszę lub płatki ugotować można znacznie wcześniej, ot na przykład sypnąć ciut więcej, przygotowując jaglankę na śniadanie. W zimowe wieczory fajnie jest zjeść coś ciepłego i aromatycznego
kolorowotorcikowotylko na zdjęciach wygląda na zbyt ciemną Ciacho piekłam na dwa razy. Najpierw pierwszy blat ciasta kruchego z połową jabłek, a potem drugi blat z resztą jabłek i bezą. Na końcu wystarczy tylko położyć jedną część na drugiej. Moje warstwy jabłkowe są dość wysokie, ponieważ jabłka uwielbiamy, ale można te warstwy zrobić niższe. W oryginale jabłka(...)kruche: – 110 g zimnego masła – 200 g mąki pszennej – 5 łyżek cukru – 2 żółtka – 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: – około 7 średnich jabłek – cynamon do smaku – około 2 łyżek bułki tartej – 1 białko (dałam dwa, które zostały mi z jajek użytych do ciasta kruchego) – odrobina soli
Relaxtimemojprzepisna.pl | Prażone jabłka do słoików na zimę Domowe jabłka prażone to jest to! Będę ich używać nie tylko do szarlotki, ale również do ryżu i kaszek dla dzieci, z tego powodu tylko część z nich posłodziłam. Jabłuszka prażone robi się szybko, dużo szybciej niż zwykłe dżemy. Ja swoje jabłka prażone robiłam z odmiany Szara Reneta, polecam(...)odmianę, bo jabłka są lekko słodkie i mało soczyste. Mogą być też Antonówki, Złota Reneta, Boskop lub Koksa. Składniki: 9 jednolitrowych słoików (wyszorowanych, wyparzonych i suchych wraz z wyszorowanymi i wyparzonymi zakrętkami (najlepiej brać nowe zakrętki, mam pewność że guma nie została uszkodzona i że będą szczelne)) 10 kg jabłek cukier do smaku (ja na 10 kg dałam
moj przepis naCiast i ciasteczek z jabłkami na blogu jest całe mnóstwo, gdyż to jest wdzięczny składnik do obróbki. Przykładowe przepisy z jabłkami: Kruche babeczki z jabłkami ciasto orkiszowe z jabłkami kakaowy jabłecznik z budyniem pączki z jabłkami jabłka w cieście francuskim ciasto łaciate ekspresowe całuski Ważne w tych przepisach jest też to, że jak przyjdzie(...)ochota na coś słodkiego to przygotujemy je błyskawicznie. To dzisiejsze ciasto jest proste i ekspresowe, gdyż przygotowanie i pieczenie zabiera jedynie 45 minut. Można powiedzieć, że to jabłka pod kruszonką. Proste ciasto z jabłkami : Składniki: 1 szklanka mąki pszennej ½ szklanki mąki krupczatki 100 g masła lub 1/3 szklanki oleju ¼ szklanki cukru pudru szczypta soli 1 jajko farsz
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięocet jabłkowy jest w mojej rodzinie od pokoleń, jednak dopiero niedawno ja go odkryłam. D ziała, więc z chęcią się podzielę z wami. Składniki : 1 kilogram skórek z jabłek (mogą być jabłka bez gniazd) odmian kwaśnych, 1 litr wody filtrowanej, 5 łyżek ekologicznego miodu (babcia czasem sypała cukier). Jabłka powinny być z własnego (bądź obcego, ale pewnego(...)źródła), nie pryskanego chemią ogródka. S łyszałam również o stosowaniu całych jabłek zamiast tylko skórek , ocet też wyjdzie. (Ale pamietaj, całe bogactwo to skórka!) J akie odmiany jabłek ? P olecam: antonówki, papierówki (moje dzieciństwo!!), kronselki , lub zimowy bojken . P rzygotuj duży słój lub dwa mniejsze. Wodę zagotuj, przestudź (uwaga! wrzatek niszczy lecznicze właściwości miodu! ) i dodaj miód
IzaGotujedefinitywnym odstawieniu auta na parking lub do garażu, możemy racuchy podać z lekkim, półsłodkim winem o nutach takich owoców jak truskawki czy maliny, do czego bardzo zachęcam. Racuchy z jabłkami 2014-12-11 13:01:35 Racuchy z jabłkami to łatwe do przygotowania, smaczne danie na słodko z banalnych i na bieżąco dostępnych składników. Zapisz przepis Drukuj Składniki(...)porcje) duża szklanka (300ml) mąki pszennej pół szklanki (150ml) zimnej wody 1 duże (L) jajko 2 lub 3 średniej wielkości, średnio twarde i raczej słodkie jabłka 6-8 łyżek oleju rzepakowego kilka łyżeczek cukru (opcjonalnie, możemy pominąć jeśli ktoś bardzo liczy kalorie) Instrukcje Mąkę, wodę i całe jajko dokładnie mieszamy trzepaczką do jajek na jednolitą masę w dużej misce
Kulinarna PokusaUwielbiam do tych śledzi sos. Czasem przygotowuję go sam, bez rybki :) Słodycz jabłek świetnie przełamuje słoność śledzi i ostrość cebuli :) Moja gotowa sałatka czeka na święta, szczelnie zamknięta w słoiku :) trudno się oprzeć pokusę, więc się nie opieram tylko podjadam :-p Na Sylwestra robię repetę :) Składniki: pół kilograma matyjasów (śledzie(...)oraz drobno posiekaną natką pietruszki. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Śledzie: matyjesay wcześniej moczymy z nadmiaru soli następnie kroimy w paseczki o szer. ok. 2 cm. Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę. Cebulę również drobno siekamy. Wszystko razem łączymy czyli: śledzie z jabłkami, cebulą oraz sosem jogurtowym. Śledzie najlepsze
Bon Appetit Małgorzatyjabłkami z piernikową nutką. Polecam. Przepis znalazłam w gazetce Moja kuchnia. Jabłeczniki (nr 9/2008). Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 1 szklanka oleju 4 jabłka 3 jajka 1 łyżka kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczka przyprawy do piernika cynamon (ilość wedle uznania) Sposób wykonania: 1. Żółtka ucieramy z cukrem, kolejno dodajemy olej, mąkę, przyprawę(...)piernikową, cynamon, sodę i kakao, cały czas ucierając. 2. Obrane jabłka kroimy w kostkę. 3. Z białek ubijamy pianę, dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy. 4. Na koniec dodajemy pokrojone jabłka i mieszamy. 5. Ciasto przekładamy do natłuszczonej blaszki (u mnie 24x28cm). Pieczemy w 180 st. C przez ok 40 minut (do suchego patyczka). 6. Po upieczeniu i przestudzeniu
Kuchnia domowa Aniteraz coś pysznego z jabłek od Cioci czyli jabłka prażone. Nie wiem jaką nazwę nosi odmiana tych jabłek ale są super, w ogóle nie ciemnieją. Można pokroić i zostawić na cały dzień i nic się nie dzieje. Od razu zaznaczam, że to nie są te ze zdjęcia ( dekoracji ). Jest to stara odmiana ale Ciocia niestety nie pamięta(...)nazwy. Ważne jest to, że jabłka są smaczne i super nadają się na przetwory. Zimą będą jak znalazł takie jabłuszka. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnimleko wraz z cukrami zagotować. Do gotującego się mleka wlać rozprowadzony budyń i zagotować. Gotować kilka minut, do zgęstnienia.Ja dodatkowo traktuję budyń podczas gotowania mikserem. Dodatkowo: 7 dużych jabłek (szara reneta lub antonówka) i uwaga, to muszą być te właśnie jabłka, bo tylko one pasują do takiej kompozycji i ciasta 125g masła 200g orzechów włoskich pokruszonych drobno(...)ubijania dodawać partiami cukier, cały czas miksując. Nastęnienie przerywając miksowania dodać po jednym żółtku. Gdy masa orzechowo-ziarenkowa przestygnie dodać ją do masy jajecznej i delikatnie wymieszać łopatką. Jabłka obrać podzielić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne. Poukładać ściśle na przygotowanym, i schłodzonym spodzie. Zalać budyniem i wyrównać. Na wierzch wylać masę z orzechami włoskimi i ziarenkami. Wytworzy
Z Kuchni Do KuchniKruchy z jabłkami, czyli szarlotka...ja jem taką wersję odkąd pamiętam. Uwielbiałam patrzeć jak moja mama je ugniatała i zawsze podkradałam surowe jeszcze ciasto, ale po prostu nie mogłam się oprzeć tej pychotce. Dziś zagniatam ciasto z moją małą córeczką, która uwielbia zabawę, gdzie można ubrudzić sobie rączki. Niezależnie gdzie jestem w restauracji, czy u znajomych, rodziny...gdziekolwiek(...)pasków ciasta. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 40 minut, ale zależy to oczywiście od piekarnika. Ciekawostka: Jeśli nie mamy ochoty na ciasto z jabłkami, z samego ciasta można zrobić ciasteczka, są naprawdę pyszne i kruche, a najlepsze są takie dość grube
upichcicpuszyste, pachną cynamonem i nie brakuje im jabłek. Nie można im się oprzeć! Czy można wyobrazić sobie bardziej idealny obiad lub podwieczorek tą jesienną porą? :) Składniki: 4-6 jabłek 500 g mąki 1 szklanka ciepłego mleka 4 łyżki cukru 2 jajka 50 g świeżych drożdży 1 płaska łyżeczka cynamonu szczypta soli olej do smażenia cukier puder do posypania(...)obieramy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w sporą kostkę. Do miski wsypujemy mąkę, sól i cynamon, wbijamy jajka oraz wlewamy zaczyn z drożdży. Wszystko dokładnie mieszamy. Dodajemy pokrojone jabłka i dokładnie łączymy z ciastem. Następnie miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Na patelni rozgrzewamy sporą ilość oleju i kładziemy po łyżce wyrośniętego
Food Squaremałych jabłuszek). Na ciasto: -niepełne dwie szklanki mąki -szklanka cukru pudru -6 jajek -6 łyżek oleju -łyżeczka proszku do pieczenia -1 łyżka kakao -aromat śmietankowy Surowe jabłka wydrążamy lub wykorzystujemy jabłka z syropu. Ubijamy pianę z białek, dodajemy cukier puder, miksujemy. Dodajemy żółtka. Następnie wlewamy olej i aromat a na końcu wsypujemy mąkę(...)Mieszamy masę, 2/3 wlewamy na blaszkę z papierem do pieczenia a do reszty ciasta dodajemy łyżkę kakao. Wylewamy ciemne ciasto na jasne, tworząc nieregularną kompozycję. Układamy poziomo jabłka, lekko je dociskając do dna blaszki i wstawiamy do piekarnika na 40 minut w temp.160 st. C. Ciasto jet gotowe i zabawnie wygląda. Smacznego
Maminek kulinarnywieczory, można przechować bardziej wytrzymałe gatunki z piwniczce,ale niektóre warto też zamknąć w słoikach by potem móc cieszyć się przepysznym jabłecznikiem w środku zimy Składniki: 1 kg jabłek- u mnie papierówki 0,4 kg cukru 1/2 szklanki wody Wykonanie: Jabłka obieramy,kroimy na cząstki.Wrzucamy do garnka,dolewamy wodę.Gotujemy na małym ogniu,co jakiś czas(...)dodatkowo rozgniatam co jakiś czas tłuczkiem do ziemniaków,żeby się jabłuszka szybciej rozpadały. Co jakiś czas stopniowo dosypujemy cukier,mieszam ,rozgniatamy.Całkowity czas gotowania ok 45 minut,az sie jabłka dokładnie rozpadną.Gorący żem wkładamy do słoików,zakręcamy,odwracamy do góry dnem żeby się słoiki pozamykały
Z Majeczką w kuchnigarnuszka i dodajemy miód. Podgotowujemy do czasu rozpuszczenia się miodu (użyłam tego w formie stałej, najlepszy) i aż rabarbar puści soki. Zostawiamy, by dalej lekko się grzało. Obieramy jabłka. Wykrawamy gniazdka. Jedno z nich kroimy w kostkę i wrzucamy do garnuszka. Dodajemy trochę soku z cytryny i zostawiamy do grzania razem z rabarbarem. Opcjonalnie można dodać cynamon. UWAGA(...)Jeżeli do ciasta drożdżowego używasz aromatu - to upewnij się, że nie będzie on kolidował z zapachem cynamonu. Pozostałe dwa jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach i skrapiamy sokiem z cytryny. Pieczenie: Formę wykładamy papierem do pieczenia i rozkładamy przygotowane ciasto. Rozkładamy starte jabłka a następnie mieszankę rabarbarowo-jabłkową na wierzchu. Całość możemy posypać brązowym cukrem dla uzyskania
Eat Shrimps