ryżu, ale lepiej ugotować ryż specjalnie pod to danie. W sumie, to danie, które za każdym razem może smakować inaczej. Dodamy lub nie cukier, użyjemy bardziej lub mniej słodkich jabłek, ryż ugotujemy w mleku, dodamy laskę wanilii… Jak byłam dzieckiem, to ryż z jabłkiem był jadany w każdym domu. Pewnie w każdym smakował nieco inaczej. A jeśli chodzi(...)leżałam w szpitalu, rozmawialiśmy też o jedzeniu szpitalnym i padło zdanie, że ryż z jabłkiem ciężko popsuć, na co od razu padła odpowiedź, że i owszem, nie dodając cynamonu Fakt, cynamon podkręca smak dania, ale myślę, że i bez niego, ryż z jabłkami będzie świetny. Polecam pobawić się daniem, używając różnych rodzajów ryżu. Ja uwielbiam jaśminowy i basmati. Podaję
Mieszam w Garnkuindeks glikemiczny), a zawartość błonnika reguluje poziom cukru we krwi. Jabłka dostarczają niewiele kalorii, dlatego są przydatne w kuracjach odchudzających (jedno średnie jabłko to jedynie 70 kcal), a zawarte pektyny oczyszczają organizm z toksyn. Jabłka zawierają wiele witamin (najwięcej witaminy C) i minerałów (głównie potas, fosfor, wapń, sód, magnez i żelazo). Sernik na zimno z karmelizowanymi jabłkami(...)łyżeczki karadomonu 6 łyżeczek żelatyny 1/2 szklanki soku jabłkowego Wierzch: 1 krystaliczna galaretka 1 duże czerwone jabłko Wykonanie: Na suchą patelnię wsypujemy cukier, dodajemy sok z cytryny i na małym ogniu rozpuszczamy cukier, aż do utworzenia się złocistego karmelu. W międzyczasie jabłka obieramy, usuwamy gniazdka nasienne i kroimy w grube plasterki. Gdy karmel jest gotowy wrzucamy do niego
Kulinarne przygody GatityMuszę się przyznać, że nie lubię piec ciast, ale jakoś trzeba sobie osłodzić to gorzkie życie :) Dlatego pomyślałam żeby zrobić deser bez biszkoptu i wykorzystać leżące na trawie jabłka. Deser wzbogaciłam o dżem z fig, który przywiozłam z Bułgarii oraz o same boskie figi, które zagościły na sklepowych ladach. Składniki owocowe: 5 dużych kwaśnych jabłek dżem(...)Następnie surowe ciasto kruszymy w palcach i układamy na wierzch owoców. Zapiekamy w piekarniku w 200 stopniach C około 20-30 minut. Po upieczeniu odstawiamy deser do wystygnięcia. jabłka i figi pod kruszonką http://zmiksowani.pl/image/miks/66acf7262e6c2c81b29796295f2f3f9f_full_150.jpg
Bon Appetit Małgorzatyobiad z czasów mojego dzieciństwa. Wiem, że niektórzy robią to danie zupełnie inaczej (np. zapiekając całość w piekarniku). U nas się gotuje ryż, a osobno smaży się jabłka, a potem łączymy oba składniki w całość. Taka wersja smakuje mi najbardziej. Składniki: 2 szklanki ryżu 2 szklanki mleka 2 szklanki wody sól cukier do smaku 1 kg jabłek(...)smaku. 2. Obrane jabłka kroimy w kostkę, podlewamy niewielką ilością wody i dusimy, mieszając od czasu do czasu. Słodzimy do smaku i dodajemy cynamon - całość mieszamy. Zamiast smażyć jabłka, możemy użyć gotowych prażonych jabłek, np. takich . 3. Do ugotowanego ryżu dodajemy uprażone jabłka i całość mieszamy. Podajemy na ciepło (ale i na zimno też dobrze smakuje
Kuchnia domowa Animięsem delikatnym i rozpływającym się w ustach i chrupiącą skórką…:) A że specjalista od kaczek ze mnie… żaden, to postanowiłam ją przygotować w tradycyjnej odsłonie, czyli z jabłkami i w majeranku. Trochę się bałam, bo mój piekarnik często(...)chce ze mną współpracować, ale postanowiłam, że go troszkę przechytrzę i kaczkę piekłam w zamkniętym naczyniu i tylko ostatnie pół godziny piekłam ją na kratce… Kaczka z jabłkami wyszła pyszna… Kaczka z jabłkami – składniki: 1 kaczka ok. 2 kg 2-3 jabłka (kwaśne) po ok. 2 łyżeczki soli i pieprzu 4-5 łyżek majeranku
UgotujmyTo.plJesienią w naszej kuchni nie może zabraknąć jabłek z polskich sadów. Słodko-winnych, soczystych i kruchych. To z nich powstają najwspanialsze wypieki. Jabłka obowiązkowo(...)muszą się pojawić w towarzystwie cynamonu, dzięki któremu nabierają wspaniałego aromatu, który roznosi się po całym domu. Obok tradycyjnej szarlotki króluje u mnie zawsze klasyczna tarta z jabłkami, na maślanym kruchym cieście z razowej mąki orkiszowej. Jej przygotowanie zajmuje niewiele czasu, a radość po wyjęciu z piekarnika jest ogromna. Wystarczy jeszcze tylko kubek ulubionej
Food Squareszklanek mąki -5 dkg drożdży -300 ml ciepłego mleka -4 łyżki cukru -3 żółtka, 1 jajko oraz jajko do smarowania -10 dkg masła lub margaryny -aromat -szczypta soli -3 jabłka -dżem -brązowy cukier -olej Składniki na syrop: -2 szklanki wody -szklanka cukru -łyżeczka kwasku cytrynowego Jabłka obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w plastry(...)wyrabiamy. Odstawiamy do wyrośnięcia. Stolnicę posypujemy mąką, wykładamy wyrośnięte ciasto i rozwałkowujemy. Tniemy na prostokąty. Smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy brązowym cukrem, kładziemy plasterek jabłka i odrobinę dżemu. Tak przygotowaną porcję ciasta składamy. Porcje moczymy z jednej strony w oleju i układamy w formie rozcięciem do góry. Kiedy
Maminek kulinarnyRacuchy drożdżowe z jabłkami... Słodkie, puszyste, pyszne! Z dodatkiem soczystych jabłek. Oprószone cukrem pudrem! Smaczne wspomnienie z dzieciństwa. Pycha! Składniki: 500 g mąki pszennej; 30 g świeżych drożdży; 375 ml ciepłego mleka; 2 jaja; 2 łyżki białego cukru; Szczypta soli; Olej do smażenia; Cukier puder do oprószenia po wierzchu; 2 średnie jabłka. Sposób wykonania: Do miski(...)pozostawiając tylko kilka "zwisów" ciasta. Ciasto przykryć suchą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1 godzinę. W międzyczasie umyć, osuszyć, obrać ze skóry i pokroić jabłka w cienkie plasterki. Racuchy smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju - na rozgrzany olej nakładać czubatą łyżkę ciasta i nakładać na nie plaster jabłka, a po usmażeniu przewrócić
Gospodyni MiejskaJakiś czas temu dodałam wpis na roladę biszkoptową z jabłkami klik . Dzisiaj zapraszam Was na inną wersję tego smakołyku. Jest trochę więcej pracy bo trzeba zrobić bitą śmietanę, ale musicie mi uwierzyć, że ciasto smakuje wybornie. Składniki: 4-5 szt jabłek przyprawa do dań słodkich Kamis 4 łyżki cukru waniliowego Biszkopt 6 jajek 6 łyżek cukru szczypta soli(...)pozostawić do wystudzenia. Bita śmietana: Zimną kremówkę ubić mikserem na sztywno. Dodać cukier puder, wsypać śmietan fixy i chwilkę miksować do połączenia się składników. Bitą śmietanę wyłożyć na jabłkach. Schłodzić. Przed podaniem oprószyć przyprawą do dań słodkich
Ala piecze i gotujepokroiłam bez pomysłu co z nim zrobię ...) Ciasto: 3 jajka 3/4 szkl mąki 1/2 szkl cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego Dodatkowo: 4 - 5 jabłka łyżeczka cynamonu Wykonanie: Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić z cukrem na sztywna pianę, wlać żółtka i delikatnie zmiksować. Wsypać proszek do pieczenia, cukier waniliowy i mąkę ,delikatnie wymieszać łyżką(...)Jabłka obrać i pokroić w cienie półplasterki. Blaszkę ( 36 cm x 24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować margaryną, ułożyć na niej ściśle jabłka , posypać je cynamonem. Na wierzch jabłek wyłożyć ciasto biszkoptowe i równomiernie rozprowadzić je po wierzchu. Włożyć ciasto do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec ok 20 min. Po upieczeniu od razu
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaCoś innego niż klasyczna szarlotka. Fajne połączenie jabłek z orzechową polewą, na prawdę mile nie tylko mnie zaskoczyła :) W oryginalnym przepisie polewa nie była orzechowa tylko migdałowa, a przepis znalazłam na blogu dancia.blog Składniki : 4 jajka 150 g cukru pudru 120 g mąki cukier waniliowy cynamon 3-4 jabłka łyżeczka cukru do posypania jabłek orzechy włoskie(...)opcjonalnie rodzynki Polewa: 100 g masła 5 łyżek mleka 1 łyżka miodu 7 łyżek cukru 100 g orzechów włoskich Przygotowanie: Jabłka obieramy i kroimy na cieniutkie plasterki. Orzechy włoskie siekamy na drobno. Piekarnik nagrzewamy do 175st C. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier puder. Zmniejszamy trochę obroty i dodajemy
charlotte gotujeproporcji rozwałkowałam i upiekłam jak pierwszą. Jabłka obrałam, poszatkowałam na dużych oczkach i włożylam do granka z grubym dnem i zaczęłam smażyć od czsu do czasu mieszając. Kiedy jabłka puszczą sok, dodaj obydwie galaretki i smaż jeszcze chwilkę. Lekko wystudz jabłka by bardzo gorącyh nie nakladać na miodowe ciasto. Jeden miodowy blat włóż do blaszki, przykryj jabłkami. Rozsmaruj jabłka lekko dociskając. Przykryj drugiem blatem. Dociśnij. Wyrównaj brzegi. Schłódz i włóż do lodówki najlepiej na noc. Placek idealnie się kroi, nie łamie, jest wyjątkowy mimo, że ma tak banalne składniki. Idelany dla dzieciaków.-, gdyż nie zawiera ciężkich maślanych mas. Może poleżeć nawet 3 dni. Im dłużej leży tym jest smaczniejszy. Przed krojeniem posypcie cukrem pudrem. Smacznego
Z Kuchni Do Kuchnizaglądających tutaj, zostawiających po sobie ślad - to daje wiele motywacji.. Ale zaraz, zaraz to jeszcze nie 100, a więc powstrzymujemy się od wzruszeń! (; Dziś na blogu znowu królują jabłka (antonówki prosto z działki), część ukryta w cieście w wysokich papilotkach, część wyeksponowana na wierzchu w formie podpieczonej, a mianowicie zapraszamy Was na muffiny w wersji XL ! Prosto, szybko(...)zapraszamy: Składniki: (na 6 muffinek w papilotkach o 5,5x6cm) 1 i 1/2 szklanki mleka 1 i 1/4 mąki tortowej 1 jajo ok. 300g jabłek (preferujemy antonówkę) pół szklanki cukru pudru + do posypania upieczonych muffinek 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/4 szklanki roztopionego masła szczypta soli po 3 cm startej kory cynamonu oraz świeżego imbiru nasionka z połowy
Symfonia SmakówSądecczyzna słynie z najlepszych odmian jabłka, zrzeszenie Sądeckich Sadowników „Jabłko Sądeckie” ma się czym pochwalić!. Jako mieszkanka tych terenów polecam pyszne drożdżówki nadziewać Polskimi jabłkami i śliwkami. Składniki na ciasto, na 12 dużych drożdżówek: 90 dag mąki pszennej 6 - 7 dag świeżych drożdży 1 szklanka ciepłego mleka, 250 ml 15 dag roztopionej margaryny lub masła(...)przygotowane blaszki i odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce. Piekarnik rozgrzewamy do 180 - 190 C i pieczemy ok. 25 minut. Studzimy na kratce kuchennej. Wierzch posypujemy cukrem pudrem. Jabłka: 4-5 jabłek 2 łyżki miodu 2 łyżeczki cynamonu 1. Jabłka obieramy, drobno kroimy, polewamy miodem i posypujemy cynamonem. Przyprawy znajdziecie na stronie www.Skworcu.com.pl . Śliwki: Można użyć
Apetyczna babeczkazrobić chipsy z jabłek? To nic trudnego! Robię sama chipsy z jabłek, gdyż czytając opis na opakowaniu w tych gotowych, chrupiących chipsach w małych paczuszkach okazało się, że są dodatkowo obficie słodzone cukrem, oraz konserwowane. Wybieram jednak te przygotowane domowym sposobem chipsy z suszonych owoców czy warzyw, jednak te przygotowane domowym sposobem są zdrowsze. Do przyrządzenia tych niskokalorycznych(...)pysznych domowych chipsów z jabłek potrzebne będą nam tylko jabłka, piekarnik nagrzany do 50 stopni C oraz kilka godzin cierpliwości. Umyte, osuszone jabłka pozbawiamy gniazdek nasiennych, kroimy w cienkie plasterki, układamy je pojedynczo na sicie wyłożonym papierem do pieczenia i suszymy w niskiej temperatury ok. 50 stopni przez ok. 4 godziny, jeśli macie suszarkę do grzybów
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięproszek do pieczenia -1,5 łyżeczki mąka ziemniaczana -0,5 szkl mąka pszenna -0,5 szkl cukier -1 szkl Masa budynie waniliowe -2 opak woda -650 ml jabłka -1,5 kg cukier -250 g PRZYGOTOWANIE: Biszkopt Białka oddzielić od żółtek. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodawać stopniowo do masy żółtkowej(...)pianę na sztywno, delikatnie wmieszać do masy żółtkowej. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem blachy(25x40). Piec w 175 stop.przez ok.30 minut. MASA Wlać wodę do garnka, dodać cukier, zagotować. Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, przecisnąć przez kratkę do sałatki, powstanie równa krateczka. Wrzucić jabłka na syrop, gotować kilka minut. Budynie śmietankowe rozmieszać w 0,5 szkl wody, wlać
Kuchnia Danusideser ryż na mleku kokosowym, który połączyłam z jakże polskimi prażonymi jabłkami. Danie to zachwyciło mnie odmiennością smaków. Moja mama jak byłam mała często robiła nam ryż z jabłkami, który podawała nam ze śmietanką i cynamonem. Doskonale pamiętam ten smak. To danie jest zupełnym przeciwieństwem tamtej potrawy. Ma bardzo wysublimowany smak począwszy od samego ryżu, ja użyłam ryżu(...)basmati, ale możecie też użyć ryżu jaśminowego, ryż w całości gotowałam w mleku kokosowym. Przyrządzony w ten sposób już smakował obłędnie ;-) Jabłka przygotowałam też troszeczkę w inny sposób niż zwykle, bo z dodatkiem odrobiny chili i anyżu, który zmienił smak jabłek na typowy dla kuchni chińskiej. SKŁADNIKI: - 1 szklanka suchego ryżu basmati - puszka mleka kokosowego - 1/5 łyżeczki soli
SMYKWKUCHNIRyż na mleku to jedno z lepszych śniadań lub podwieczorków podanych na ciepło. Najlepszy przepis na ryż waniliowy na mleku z dodatkiem karmelizowanych jabłek, z kilku podstawowych składników. Jabłka zastąpić możesz gruszkami, bezpestkowymi winogronami, melonem, w sezonie truskawkami, borówkami, malinami. Ryż na mleku smakuje także podany z konfiturą lub syropem owocowym, miodem. Poniżej przepis, a także kilka porad(...)dotyczących przygotowania oraz zamienników. Ryż na mleku z karmelizowanymi jabłkami SKŁADNIKI: 100 g białego ryżu, najlepiej arborio 200 ml mleka 200 ml śmietanki 30 % 1 łyżka cukru lub cukru z wanilią KARMELIZOWANE JABŁKA: 3 jabłka 1 łyżka miodu 2 łyżki masła 2 płaskie łyżki cukru PRZYGOTOWANIE: Do garnka wsypuję ryż, wlewam mleko i śmietankę oraz cukier. Mleko
Zasmakuj Kuchniskładniki na surówkę z pora do obiadu: na 2-3 porcje 2 pory bez zielonych, twardszych liści 1 jabłko sól i cukier 1 łyżka gęstej śmietany 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy Przepis na surówkę z pora i jabłek - przygotowanie krok po kroku: Krok 1. białe części porów, oczyścić, umyć i osuszyć. Następnie pokroić w poprzek w słomkę(...)większymi oczkami lub pokroić w słomkę. Następnie posypać cukrem w miseczce wymieszać majonez, śmietanę i musztrdę Krok 2. W salaterce wymieszać starte jabłko i pokrojone pory. Na krótko przed wydaniem polać surówkę z pora i jabłka majonezem ze śmietaną i musztardą, lekko przemieszać i podawać. Smacznego
Moja Książka KucharskaPrzepisy na jabłka i zaproszenie do KONKURSU Jabłek w tym roku wszędzie pod dostatkiem. Jest ich pełno w każdym sadzie, jak i na straganach. Przepisy na jabłka. Kilka fajnych i prostych przepisów, które wykonałam w ciągu wczorajszego dnia. Tak, tak wczorajszego bo tylko w sobotę, mam na tyle czasu, żeby się zająć jabłkami, które spadają(...)naszych drzew. Dzieci zebrały w ciągu kilku chwil cztery pudła jabłek, niektóre mocno poobijane, ale nie zepsute. Trzeba je zatem szybko przerobić. Na początek pomysł najprostszy, czyli mus. A wszystko w konwencji przepisów zero waste, czyli szybko przerobić, żeby się nic nie zmarnowało. Mus z jabłek można wykorzystać np. do jogurtu i płatków pakowanych do szkoły, do pracy
Kuchnia na wzgórzuSurówka z marchewki, jabłka i suszonej żurawiny... Wiórki chrupiącej marchewki i soczystego jabłka. Owoce suszonej żurawiny. A całość otulona olejem i sokiem z cytryny. Pyszny, słodko-kwaśny dodatek do obiadu. Smacznego! Składniki: 2 duże marchewki; 2 średnie jabłka; 50 g suszonej żurawiny; 5 łyżek oleju; Sok wyciśnięty z 1/2 cytryny. Sposób przygotowania: Marchewki obrać, umyć, osuszyć(...)zetrzeć na tarce o grubych oczkach i odstawić na 15 minut. Żurawinę zalać gorącą, przegotowaną wodą i odstawić na 15 minut. Odcedzić. Jabłka umyć, osuszyć, obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do marchewki. Wymieszać. Do marchewki i jabłka dodać odcedzoną, suszoną żurawinę. Wymieszać. Do surówki dodać olej i sok z cytryny. Wymieszać. SMACZNEGO! Uwagi
Gospodyni Miejskapasztet z morelami , pasztet z żurawiną . Przed obróbką wątróbkę moczę ją w mleku, co zdecydowanie poprawia jej smak i usuwa goryczkę. Tym razem proponuję przygotować pâté z galaretką z jabłek: 500 g wątróbek drobiowych 100 g masła 1 mała cebula biała 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka suszonego tymianku 50 ml brandy sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz(...)lodówki na kilka godzin do lodówki. Tym razem przygotowałam grzanki z chleba, które każdy z nas smarował sobie tym pasztecikiem. Smacznego. Pâté z galaretką ze świeżo wyciśniętego soku z jabłek było wyborne. The post pâté z galaretką z jabłek appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię