Ciasta z jabłkami mogłabym jeść codziennie i chyba nigdy mi się nie znudzą. Wciąż szukam nowych przepisów, żeby nie piec na okrągło jabłek pod kruszonk ą , szarlotki na kruchym cieście lub jogurtowego ciasta z jabłkami. Z pomocą przyszła moja przyjaciółka, która podzieliła się ze mną przepisem na migdałowe ciasto z jabłkami i marcepanem. M iękkie, aromatyczne, wilgotne ciasto o wspaniałym migda ł owo-marcepanowym posmaku. Nie tylko nieziemsko pachnie, ale te ż doskonale smakuje. Jeżeli chcielibyście... czytaj dalej...
Niezdrowe jedzenie pozostawia w naszym organizmie szkodliwe substancje. Wtedy warto sięgnąć po jabłka!
Czytaj dalej...Mam na imię Magda. Odkąd pamiętam, kuchnia zawsze była mi bliska. Jako mała dziewczynka uwielbiałam podglądać moją mamę i babcię w kuchni, których przepyszne dania znikały w mgnieniu oka. To one nauczyly mnie podstaw tradycyjnej, domowej kuchni.
Moja pasja kulinarna na dobre rozwinęła się po przeprowadzce do Włoch. To we Włoszech gotowanie pochłonęło mnie całkowicie.
W swojej kuchni stawiam na zdrowe, domowe posiłki oraz sezonowość produktów aby zawsze jeść to co najswieższe, najzdrowsze, pełne swoich własciwości. Uwielbiam kuchnię włoską, niezapominając o kuchni polskiej i tak często na naszym polsko-włoskim stole króluje jednocześnie polski bigos i talerz spaghetti.
Kiedyś gotowałam sama, teraz gotuję z moją kuchareczką, moją Córką. To Emma była moją inspiracją do stworzenia bloga, stąd jego nazwa "La grande e la piccola cuoca" w tłumaczeniu "Duża i mała kucharka".