szarlotka - 4728 przepisów (strona:50/316)

Tradycyjna szarlotka mojej Mamy 144

Macie takie dania czy wypieki, które kojarzą Wam się z dzieciństwem? Ja mam kilka takich "smaków". Między innymi właśnie tą szarlotkę. Sposób przekładania "na trzy" moja Mama podpatrzyła u naszej sąsiadki, a masa jabłkowa jest maminego pomysłu. Jak dla mnie - ideał! Zwykle była polewana śmietanowo - cytrynowym lukrem. I mimo, iż jest milion przepisów na szarlotkę, to ja zawsze sięgam(...)niego 1/2 masy jabłkowej, kolejną warstwę ciasta, znów jabłka i ciasto. Na środku górnego ciasta zrobić niewielkie nacięcie. Piec w piekarniku nagrzanym do 180'C 1 godzinę. Gotową szarlotkę polać na ciepło dowolnym lukrem lub posypać na zimno cukrem pudrem. * sok i skórkę można dać wcześniej, wtedy jabłka nie będą ciemne, ja jednak lubię jak lekko ściemnieją. ** blaszkę można wysmarować

Cakes By Kejt
Domowa szarlotka na cieście półkruchym 227

postanowiliśmy upiec coś klasycznego! Paweł ostatnio eksperymentuje z wypiekami na bazie różnych rodzajów mąk bezglutenowych, a mnie się zamarzyło najprostsze mamine ciasto. Odszukaliśmy zeszyt z przepisami i natrafiliśmy na szarlotkę na półkruchym spodzie :) Ciasto półkruche podobnie jak kruche wyrabia się z czerech podstawowych składników: mąki, masła, cukru i żółtka. Zasadniczą różnicą jest jednak dodatek proszku do pieczenia, białek(...)czym mniejszą część ciasta rozwałkowujemy i przykrywamy nim jabłka. Nakłuwamy widelcem, aby wilgoć z jabłek miała jak odparować. 8. Wkładamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy szarlotkę przez około 40 - 45 minut. Jabłka: 1. Jabłka obieramy ze skórki, dzielimy na ćwiartki, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie plasterki. 2. Do suchego, dużego garnka wsypujemy cukier, stawiamy

W kuchni Katie
Szarlotka 135

Przepis na prawdziwą pyszną szarlotkę i wszelkie jej tajemnice aby wyszła ona jak najsmaczniejsza i czego nie należy robić w trakcie przepisu :) Składniki: Ciasto 60 dag mąki pszennej 1 czubata łyżka proszku do pieczenia 1 kostka masła 4-5 żółtek 2/3 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 3-4 łyżki gęstej śmietany 18 % tłuszcz do wysmarowania formy Nadzienie: 2 kg dość(...)kwaśnych jabłek 5 łyżek cukru 1/2 łyżki cynamonu 10-15 dag rodzynek 1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny 4 białka 1 łyżka cukru pudru Wykonanie: Aby nasza szarlotka była pyszna wszystko robimy po kolei: Tak więc oddzielamy dokładnie składniki. Pamiętajmy aby jednak było prawdziwe masło, ponieważ margaryna może zepsuć smak ciasta i ciasto już nie będzie to samo. Przesiewamy mąkę

W Moim Magicznym Domu
Domowa szarlotka jak u Babci 229

Uwielbiam szarlotki, jabłeczniki i wszystkie jabłkowe przepisy. Teraz jest świetny sezon na takie smaczne desery :-) Zapraszam na domową szarlotkę jak u Babci :) Czytaj więcej

Ana Mari's world
Szarlotka z pianką jogurtową 267

Klasyczna, krucha szarlotka pachnąca cynamonem to wypiek, który często gości na stołach wielu z nas. Moim również :) Lubię wariacje na jej temat, dlatego swoją szarlotkę tym razem wzbogaciłam pianką na bazie jogurtu naturalnego i tym samym wykorzystałam białka z kruchego ciasta :) 1 kg jabłek (waga po obraniu 25g masła parę goździków 1/2 łyżeczki cynamonu KRUCHE CIASTO: 2 szklanki mąki pszennej(...)jogurtową. Na wierzch zetrzeć drugą połowę ciast. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec przez około 40min. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Ciasta przekładańce , Ciasta z owocami , Szarlotki , Tarty i kruche ciasta Tagged: budyń , jabłka , jogurt naturalny

https:KKuchniaMniam
Szarlotka kajmakowa 261

Razem z Eweliną z kursu cukierniczego postanowiliśmy przetestować jeden z przepisów zamieszczony w książce „Moje Wypieki – Wielki Powrót” . Wybraliśmy kilka, ale ostatecznie padło na szarlotkę kajmakową Trzeba przyznać, że jest rewelacyjna więc jeżeli i Wy chcecie spróbować czegoś pysznego to nie macie innego wyjścia jak zrobić poniższy przepis Składniki na biszkopt: - 2 duże jajka - 1/3 szklanki drobnego(...)ostatnim biszkoptem. Na koniec robimy krem śmietankowy. Wszystkie składniki powinny być schłodzone. Ubijamy je na gęsty krem i wykładamy na wierzch biszkopta i wyrównujemy. Górę oprószamy posiekanymi, karmelizowanymi orzechami. Szarlotkę schładzamy aż krem śmietankowy będzie trwały. Jeżeli od razu nie zostanie zjedzona to przechowujemy ją w lodówce Smacznego

Kuchenne Wariacje
Szarlotka 128

Szarlotka Ani, bo tak nazywamy ten jabłecznik, to pierwsze ciasto jakie upiekłam w życiu. Nauczyła mnie tego Mama, gdy miałam 12 lat. Z perspektywy lat wiem, że miała w tym swój ukryty powód. Od tego czasu robiłam to już tylko ja. Szarlotka Ani to wyjątkowe ciasto, nie tylko ze względu na swoją historię, ale też na smak. Kruche ciasto, pyszne(...)jabłka, ubitą pianę i na grubych oczkach ścieramy pozostałą część ciasta. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni, pieczemy około 35 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy kwadrans. Szarlotkę można podać na ciepło z lodami śmietankowymi. Smacznego

Ania i Marcin gotują
Szarlotka różana 110

Początek jesieni nie może obyć się bez dobrej domowej szarlotki :) Klasyczną szarlotkę z kruchym ciastem i dużą ilością szarej renety postanowiłam urozmaicić moimi ulubionymi kwiatami jadalnymi czyli płatkami róży. Zastąpiłam nimi cynamon i była to bardzo dobra decyzja. Zapach to jedno ale smak przerósł moje oczekiwania. Gorąco polecam na chłodniejsze jesienne dni :) 300 g mąki pszennej 60 g cukru dark(...)ciasta. Posypujemy je płatkami róży i nakładamy jabłka. Przykrywamy drugą częścią ciasta. Możemy powycinać wzorki bądź z ciasta ułożyć paseczki. Całość pieczemy około godzinę w 180 stopniach. Smacznego :) Artykuł Szarlotka różana pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Sypana szarlotka z kardamonem i cynamonem, z dodatkiem kaszy kukurydzianej 142

piękna skórką i bez śladów robaczka. Ja jednak wolę te swojskie, bo zdrowsze. No i zapach takiego jabłka jest nieporównywalny z niczym :) W sobotni wieczór postanowiłam upiec szarlotkę, czy też jabłecznik, jak wolą inni. Najprostszy sposób, szybko i bez zbędnych ceregieli: sypana. Przepis na wcześniejszą wersję znajdziecie tam klik Dzisiaj kaszkę mannę zastąpiłam kaszką kukurydzianą. Ciasto(...)drugi dzień ta delikatna chrupkość zniknęła, ale ciasto nie stało się miękkie. Zastanawiam się nad wersją całkowicie kukurydzianą, pewnie się skuszę :) Tymczasem zapraszam na szarlotkę - pachnąca jabłkami, kardamonem i cynamonem. Moje smaki i zapachy jesieni :) Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka kaszki kukurydzianej 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki

Codzienna kuchnia niecodzienna
Domowa szarlotka jak u Babci 233

Uwielbiam szarlotki, jabłeczniki i wszystkie jabłkowe przepisy. Teraz jest świetny sezon na takie smaczne desery :-) Zapraszam na domową szarlotkę jak u Babci :) Czytaj więcej

Ana Mari's world
Jabłecznik z jagodami goji 190

Jabłecznik, który powstał bardzo spontanicznie. Miała to być szarlotka sypana. Mój mąż, w czasie kiedy przygotowywałam składniki, relacjonował mi wydarzenia z całego swojego dnia. Nawet pytał się co to za ciasto będzie i czy się da zjeść :P Usypałam szarlotkę, wstawiłam do piekarnika, odwróciłam się i… zobaczyłam kaszę manną na blacie…Pierwszy raz w życiu zdarzyło mi się(...)wyłożyć do formy o wymiarach 21x30cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez ok50min. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Babki i ciasta ucierane , Ciasta z owocami , Szarlotki Tagged: jabłka , jagody goji , kasza manna

https:KKuchniaMniam
Szarlotka – najlepsza! 128

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl To najlepsza szarlotka jaką jadłam i robiłam. Najbardziej lubię gdy ciasta z jabłkami mają dużo jabłek a mało ciasta i ta właśnie taka jest. Z kruchym, delikatnym ciastem i dużą ilością jabłek. W smaku przepyszna, rozpływająca się wręcz w ustach. Teraz mamy sezon na jabłka(...)więc zachęcam was do upieczenia tej szarlotki. Będziecie zachwycenie jej smakiem Ciasto podałam na przepięknym talerzu z serii New Hollis Platin z Porcelana Bogucice . Post Szarlotka – najlepsza! pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Szarlotka tradycyjna 165

Szarlotka to zdecydowanie 'must have' wśród jesiennych wypieków. Rozpływające się w ustach kruche maślane ciasto i dużo przepysznego kwaskowego, jabłkowego nadzienia. Klasyka w najlepszym gatunku. Uwielbiam! Szarlotka to stanowczo moje ukochane ciasto :-) Polecam! Składniki: Ciasto: 500 g mąki pszennej 300 g zimnego masła 100 g cukru pudru 2 duże żółtka 1 łyżka ekstraktu z wanilii Nadzienie(...)tarce o grubych oczkach pozostałe schłodzone ciasto. Piec w temperaturze 180 ° C przez około 45 - 50 minut, aż ciasto ładnie się zarumieni. Wyjąć, wystudzić, posypać cukrem pudrem.    Szarlotka wspaniale smakuje podana zarówno na zimno jak i na ciepło z lodami waniliowymi. Smacznego

maniapieczenia
Szarlotka z budyniem 236

Szarlotka z budyniem... Kiedy w słońcu rumienią się jabłuszka na drzewie od razu przychodzi chęć na szarlotkę. Jest to szarlotka ze słodkiego ciasta, ze słodkim budyniem przełamana kwaskowym smakiem jabłek z cynamonem. Rozpływa się w ustach, a jaki zapach unosi się w kuchni podczas pieczenia... mmm mniam! Składniki:  0,5 kg mąki 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku

Pelusiowa Kuchnia
Szarlotka pod budyniową pierzynką 94

Festiwalem Dyni, w przyszłym tygodniu, chyba że uda mi się ją upiec jeszcze raz u rodziców, co jest bardziej niż możliwe, znając mojego tatę. Zatem dziś zapraszam na przepyszną szarlotkę pod budyniową pierzynką, wspaniała na jesienne dni, do herbatki i dobrej książki. Szarlotka pod budyniową pierzynką 1/2 szklanki cukru 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy(...)składników, dodać jajko z żółtkami oraz ocet, zagnieść szybko ciasto. Podzielić na dwie części w proporcji 1/4 do 3/4 i obie włożyć do lodówki. Pierwsza część pójdzie na wierzch szarlotki, druga na spód. 2,5 szkl. mleka zagotować, w 0,5 szkl. rozpuścić budynie. Kiedy mleko zacznie wrzeć, wlać mleko z budyniem i mieszać przez minutę. Odstawić do przestygnięcia. Jabłka

Przepysznik - BLW i nie tylko

Proponowane wyszukiwania