bagietka - 3616 przepisów (strona:38/242)

Zupa z serków topionych 5410

pomieszałam smak goudy i emmentalera), małą cebula, 4 ząbki czosnku, 2 litry bulionu, 4-5 łyżek masła, 200 ml śmietany 30%, 1/2 łyżeczki kurkumy, sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej, bagietka. Wykonanie: Cebulą i czosnek kroimy w małą kostkę i podsmażamy na 2 łyżkach masła. Serki topione oraz zeszklone cebulę i 2 ząbki czosnku dodajemy do gorącego bulionu i gotujemy około(...)gotowaliśmy zupę do całkowitego rozpuszczenia się serków to ze względu na cebulę i czosnek zupę blenderujemy. Do miseczki przeciskamy przez praskę pozostały czosnek, dodajemy masło i dokładnie mieszamy. Bagietkę kroimy na małe kromki, smarujemy ją z obu stron masłem czosnkowym i nakładamy na suchą patelnię. Smażymy na małym ogniu, pod przykryciem do momentu uzyskania pożądanej chrupkości pieczywa. Zupkę podajemy

paapilotkaa
Szaszłyki z polędwiczek wieprzowych. 207

patyku, a nie jakaś tam przekąska ;) Kiedy zabrałem się za ich przyrządzanie, moje myśli ewidentnie powędrowały w stronę toskańskich smaków. Przypomniała mi się mianowicie rozmarynowa polędwiczka zapiekana w bagietce. Nie mogę sobie przypomnieć (starość?!) czy robiłem ją w czasach naszej przedblogowej zabawy, ale jeśli nawet, to nie w tygodniu toskańskim. Wiem, kto będzie wiedzieć! ;) Wracając do dzisiejszego przepisu: postanowiłem przenieść(...)jeśli jeszcze nazwiemy boczek pancettą, to już naprawdę udamy się w transalpejską podróż :) Szaszłyki smakują bardzo dobrze podane same, czy z ryżem, ale ja uważam, że domagają się towarzystwa bagietki! Świeża lub lekko podpieczona, posmarowana jogurtowym sosem stanowi świetną bazę dla polędwiczkowo-szaszłykowego sandwicza :) PS Przypomniałem sobie sam - to było w czasach przed przedblogowych ;) Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa 1 żółta

zadanie-gotowanie
Ruloniki z jajeczno rzodkiewkową pastą 172

kojarz nam się z pysznym śniadaniem. Dzisiaj chciałyśmy polecić Wam pastę z dodatkiem żółtego sera i rzodkiewki. Jak podać ? Ja zaserwowałam ją w plastrach polędwicy łososiowej na klasycznej bagietce.  Tak podana część śniadania z pewnością spodoba się Waszym najbliższym :) Ruloniki z jajeczno - rzodkiewkową pastą SKŁADNIKI : 3 jajka  około 70 g żółtego sera(...)łyżki) 3-4 rzodkiewki  1 łyżka posiekanego szczypiorku 1 łyżka majonezu sól i pieprz do smaku polędwica surowa - łososiowa  mała bagietka PRZYGOTOWANIE : jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy z łupek i siekamy.  Żółty ser wraz z rzodkiewkami ścieramy na tarce. Do miseczki przekładamy wszystkie składniki. Dodajemy majonez, posiekany szczypiorek i doprawiamy solą i pieprzem.   Mieszamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Zapiekanki z pieczonym kurczakiem 182

przekąska. Moje wspomnienie ze szkolnych lat. Do zapiekanki wykorzystałam resztkę pieczonego kurczaka. Jeśli Wam zostanie pieczone mięso to właśnie podsuwam Wam pomysł na małe co nieco. Polecam Wam również bagietki smażone w jajku Składniki 1 pieczona pierś z kurczaka 2 krótkie bagietki 8 pieczarek 1 cebula starty żółty ser ketchup masło sól pieprz Bagietki przekroić wzdłuż na połowę. Usunąć część

O kuchni z uczuciem
Mule w sosie maślano-cytrynowym 204

Idealna przystawka: mule w maślano-cytrynowym sosie z dodatkiem białego wina, podane z chrupiącą bagietką. Pycha <3 Zapraszam do przygotowań!   Składniki na 4 porcje: 270 g obranych mrożonych muli 100 g masła 1 średnia cebula, drobno posiekana 2 ząbki czosnku, pokrojone w cienkie plasterki 1/3 szklanki białego wytrawnego wina sok z 1/2 cytryny 4-5 łyżek mleka kokosowego(...)posiekana papryczka chilli (opcjonalnie) 1 pęczek natki pietruszki świeża bagietka do podania sól, świeżo mielony pieprz CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY Przygotowanie: Mule rozmrażamy. W głębokiej patelni na średnim ogniu rozpuszczamy masło. Wrzucamy cebulę i czosnek i dusimy przez 10 minut, aż cebulka zmięknie. Zwiększamy ogień, wlewamy wino i gotujemy  3 minuty. Dodajemy sok z cytryny, mleko

My Culinary Art
Bagietka 165

chrupiąca bagietka na śniadanie. Z podanych w przepisie proporcji wychodzą 3 sztuki, o wadze ok. 220 g każda. Zaczyn:  150 g mąki pszennej, typ  550 150 g letniej wody 2,2 g drożdży instant lub 7 g drożdży świeżych Składniki zaczynu dokładnie wymieszać w misce. Miskę zawinąć szczelnie w reklamówkę/folię i zostawić w ciepłym miejscu(...)przełożyć na oprószony mąką blat/stolnicę. Ciasto złożyć do kilka razy środka i uformować w kulę. Podzielić ją na 3 części i zawinąć w wałki. Z każdego wałka uformować bagietkę i przenieść na papier do pieczenia. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Po tym czasie, bagietki razem z papierem ostrożnie zsunąć na rozgrzaną blachę do pieczenia

Przepisy na domowy ser i chleb
Francuska zupa cebulowa 123

bulionu 1 liść laurowy 1 łyżka posiekanego, świeżego tymianku 2 ziela angielskie 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka masła szczypta soli i pieprzu dodatkowo: bagietka i starty ser (tradycyjnie używa się gruyère) W dużym garnku z grubym dnem podgrzewam oliwę z oliwek i masło. Cebulę kroję w piórka, czosnek w drobną kostkę. Posiekane warzywa wrzucam(...)będzie mocno skarmelizowana dodaję białe wino. Gotuję do momentu aż wino zredukuje się o połowę, dodaję bulion i gotuję jeszcze 10 minut. Na koniec doprawiam zupę solą i pieprzem. Bagietkę kroję w kromki, ser ścieram na tarce. Porcję zupy wlewam do miseczki żaroodpornej i przykrywam kromką bagietki oraz startym serem. Zapiekam w nagrzanym piekarniku do momentu rozpuszczenia sera. Podaję

Mango Papaja
ZUPA Z PORA I IMBIRU 176

Czas gotowania: 30 min.   Składniki: • 3 pory • 4 duże ziemniaki • 1 l bulionu drobiowego z kostki (bio) • 40 g masła • Mały kawałek świeżego korzenia imbiru • ¼ czerstwej bagietki (lub kawałek innego chleba)   • ½ pęczka drobnego szczypiorku • 20 cl gęstej śmietany do zup i sosów* • Sól, pieprz   Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w drobną kostkę. Z porów usuń wierzchnie liście, umyj(...)talarki lub w drobną kostkę, przecinając je wzdłuż na pół i jeszcze raz wzdłuż na pół). Imbir obierz i drobno posiekaj lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach.  Bagietkę pokrój w drobną kostkę, podsmaż na rozgrzanej oliwie na patelni. Odłóż na bok, odsączając na ręczniku papierowym. Szczypiorek umyj, osusz i drobno posiekaj. Ugotuj pokrojone ziemniaki w bulionie drobiowym przez

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Tradycyjna zapiekanka z pieczarkami 154

dzieciństwa z budki z hamburgerami, ale niekoniecznie każdy robił to danie samodzielnie. Przedstawiam bardzo prosty i niezwykle smaczny przepis na tradycyjne zapiekanki z pieczarkami .  Składniki :  1 bagietka lub 2 paluchy pszenne 750g pieczarek 2 cebule 2-3 ząbki czosnku słodka i ostra papryka sól, pieprz żółty ser ketchup tłuszcz do smażenia Przygotowanie :  Na głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz(...)przyrumieni dodać pokrojone w kostkę pieczarki i smażyć, niezbyt często mieszając, do czasu aż będą miękkie i przyrumienione. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. Bagietkę rozkroić wzdłuż na pół, nakładać farsz pieczarkowy, posypać żółtym serem startym na tarce o dużych oczkach i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 150-160 stopni przez około 10 minut

Codzienne Gotowanie
Szybka zapiekanka z warzywami i prażoną cebulką 189

calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs. Does this look wrong? Składniki (na 2 duże zapiekanki) 1 duża bagietka 4 garście miksu sałat 4 średnie ogórki kiszone 3/4 czerwonej papryki 4 plastry żółtego sera, np. Gouda 3 łyżki prażonej cebulki Rafex łagodny keczup Przygotowanie Bagietkę przekrawamy wzdłuż. Każdą część polewamy keczupem (zygzak(...)Można również zetrzeć ser na tarce na grubych oczkach i posypać nim zapiekanki. Tak przygotowane zapiekanki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, tylko na czas stopnienia sera. Jeśli bagietki nie są dość chrupkie można włożyć je go piekarnika wcześniej (zanim nałożymy wszystkie składniki) na parę minut w celu podpieczenia i pozyskania ulubionej chrupkości. Przed podaniem polewamy zapiekanki keczupem. Smacznego

Słodkie okruszki
PIECZONE BAGIETKI Z JAJECZNYM FARSZEM 164

Pieczone bagietki z farszem to pomysł zarówno na śniadanie jak i pokrojone na kilku centymetrowe kawałki przekąski. Farsz tutaj można zrobić dowolny, kto co lubi ;) Składniki: 2 bagietki (użyłam gotowe bagietki do zapiekania w piekarniku), 4 jajka, starty na tarce o dużych oczkach ser, 1 łyżka majonezu, pokrojona w drobną kostkę kiełbasa zwyczajna, sól. Wykonanie: Z bułek wyciąć środki. Rozbite

Zrób to smacznie
Bagietka z wędzonym łososiem. 289

każda z moich propozycji była dla Was inspiracją, nie trzeba traktować ich wprost. Dzisiaj proponuję połączenie, które dla mnie tworzy harmonijną całość. Wędzony łosoś, serek śmietankowy i świeża bagietka, nasz niedzielny starter. Polecam. Składniki: kilka plastrów wędzonego łososia serek śmietankowy (np. Almette) bagietka świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Bagietkę pokroić na kromki. Posmarować serkiem śmietankowym, na to wyłożyć kawałek łososia. Posypać

zadanie-gotowanie
Bagietka podwójnie czosnkowa 215

Przekąska na mecz :) Składniki 1 bagietka 1/2 główki czosnku 3 łyżki kaparów 1 puszka tuńczyka czosnek w zalewie olej   Sposób przygotowania Bagietkę kroimy w plastry, wcieramy w nie … Czytaj dalej Bagietka podwójnie czosnkowa

czarrna od kuchni
Bagietka serowa 255

Bagietka do odrywania, w sam raz na mecz :) Składniki: 1 bagietka 10 dkg sera żółtego 1 łyżka majonezu świeże zioła: tymianek, pietruszka, koperek suszone pomidory w płatkach sól, pieprz … Czytaj dalej Bagietka serowa

czarrna od kuchni
Kanapki z sardynkami 117

kaparów, 100 ml wina, 1 pełna łyżka majonezu, 3-4 filety z cząstek cytryny**, 4 duże kapary, 1- 2 pomidorki koktajlowe, natka pietruszki lub kolendry, opiekane płatki jaglane Bagietkę pokroić w plasterki Wyjąć sardynki z puszki, rozdzielić na połówki. Kapary zalać winem, gotować aż płyn odparuje. Kapary wyłożyć na sitko i lekko odcisnąć. Ostudzić. Lekko zmiksować z majonezem. Wymieszać(...)łyżkami oliwy z sardynek. Bagietkę pokroić w ukośne kromki (tyle ile jest połówek sardynek). Kromki bagietki smarować masą z kaparów. Na niej układać połówki sardynek. Na każdej kromce ułożyć połówkę dużego kapara, kawałek fileta cytryny, cząstkę pomidorka koktajlowego. Przybrać listkiem pietruszki lub kolendry i posypać płatkami jaglanymi. *użyłam portugalskie sardynki z puszki, które już niedługo będzie można kupić w Warszawie

królestwo garów