składniki: 2 małe bagietki 300 g pieczarek 20 g czosnku 50 g cebuli ok. 50 g masła 100 g sera żółtego sól, pieprz, zioła prowansalskie lub oregano ketchup cybuchy lub szczypiorek wykonanie: Bagietki przekrawamy wzdłuż. Pieczarki myjemy i ścieramy na grubych oczkach. 1 łyżkę masła roztapiamy na patelni, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażamy na złoty kolor. Dodajemy pieczarki(...)Doprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami i smażymy, aż woda odparuje. Masło mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i smarujemy nim każdą bagietkę a następnie wykładamy pieczarki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C (góra dół). Podpiekamy przez 5 min. Następnie posypujemy startym serem i pieczemy przez kolejne
Domowy Smak Jedzeniagorszego niż długie oczekiwanie na potrawy z grilla... Aby umilić czas i gości, a nam zaoszczędzić stresu polecam Wam szybką przekąskę, która jest idealna na grillowy wieczór. Składniki: 1 bagietka 200 gram sera pleśniowego 4 morele mięta Bagietkę kroimy w kromki. Grillujemy z każdej strony po 1 minucie. Morele kroimy w ćwiartki i również grillujemy po 2-3 minuty(...)każdej strony. Na każdej kromce bagietki układamy plaster sera oraz grillowaną cząstkę moreli. Dekorujemy miętą
Mango Papajatrudno je zepsuć! Musimy tylko trzymać się czasu gotowania – przegotowane będą suche i twarde. Kilogram tych skorupiaków będzie stanowił obiad dla dwóch osób - jeśli ma być bardziej syty bagietkę można zastąpić makaronem typu wstążki. Składniki: 1 kg świeżych małży (ja użyłam muli, czyli omułków) 1 szklanka białego pół-wytrawnego wina dobrej jakości (jeśli nie lubicie jego smaku zastąpcie(...)domowego bulionu warzywnego 3-4 cebule szalotki 2-3 łyżki masła 1-2 ząbki czosnku 1 liść laurowy kilka gałązek świeżego tymianku (użyłam cytrynowego) pół pęczka natki pietruszki świeża bagietka lub grzanki do maczania listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Jak przygotować mule? Po otwarciu opakowania ze świeżymi małżami patrzymy czy wszystkie są zamknięte. Gdy któraś jest
Poezja smakuwersji wytrawnej w towarzystwie świeżych ziół, charakternej fety oraz pikantnego chorrizo. Do tego trochę zielonej sałaty i dla przełamania truskawkowej słodyczy odrobina kremu balsamicznego. Wszystko razem na chrupiącej bagietce smakuje po prostu RE-WE-LA-CYJ-NIE :) SKŁADNIKI ( 2 zapiekanki) 1 mała bagietka pełnoziarnista ( może być również zwykła) kilka truskawek kilka pomidorków koktajlowych dwa plasterki fety 4 plasterki(...)pomidorków. 2. Fetę pokruszyć i dodać do reszty składników. (Jeśli decydujemy się na dodanie sezamu, orzeszków, mozarelli oraz papryczki chilli to robimy to w tym momencie.) Całość wymieszać. 3. Bagietkę przekroić wzdłuż i skropić oliwą. Ułożyć przygotowaną masę, a na niej plasterki chorizo. 4. Zapiekać około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180-200 stopni. 5. Na ciepłych zapiekankach ułożyć
DefinicjaSmakuBruschetta Pizzaiola to połączenie pizzy i bruschetty. Wspaniałe w smaku i łatwe w przyrządzeniu danie na antipasto wytwornej kolacji lub imprezową przekąskę. bagietka oliwa mozzarella pomidory koktajlowe bazylia oregano sól, pieprz Bagietkę kroimy na ok. 2 cm plastry. Smarujemy je z obu stron oliwą lub masłem. Podsmażamy na dużym ogniu, na płytkiej patelni. W rondlu mieszamy oliwę, mozzarellę, oregano(...)pokrojone w kostkę pomidory koktajlowe. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszankę podgrzewamy, a następnie nakładamy na podsmażone plastry bagietki i zdobimy liśćmi bazylii. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy bruschettki. Pieczemy 10 minut. Smacznego
Bon Ton ItaliaBRUSKETTA!" No więc właśnie, pierwsza kwestia wyjaśniona: nie "bruszczeta" tylko "brusketta". Rzecz druga, zdarzająca się niestety znacznie częściej niż pierwsza: bruschetty nie robi się ani na ciabattcie, ani na bagietce. I każdy, kto w tym momencie ma ochotę powiedzieć: "ale to przecież można robić na tym, na czym się chce" niech lepiej zamilknie. Nie, nie można. Nie można na ciabattcie(...)można na bagietce. Bruschettę robi się na włoskim chlebie. Najlepiej nawet niezbyt świeżym. Na każdym innym pieczywie jest to po prostu grillowana kanapka z pomidorami, a nie bruschetta. Żeby każdy mógł nieco lepiej zrozumieć wagę problemu posłużę się prostym przykładem. Idziecie na zapiekankę i dostajecie ją na kromce zwykłego chleba, zamiast na długiej bułce typu bagietka. No niby zapiekanka, niby
Marder&Marder Manufactureobiad. Polecam :) Składniki: garść sałat ( roszponka, rukola, lodowa) 5 pomidorków koktajlowych ok 50g szynki wędzonej 100g sera feta ćwierć czerwonej papryki pół cebuli czerwonej ziarno słonecznika (według uznania) bagietka kostka masła z dużą zawartością tłuszczu 3-4 łyżki ziół prowansalskich Sos: 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki miodu naturalnego łyżka oliwy sól pieprz świeżo zmielone suszone chilli Przygotowanie(...)pół, cebulę kroimy w piórka. Do głębokiego talerza wykładamy sałaty, cebulę, pomidory oraz paprykę. Dodajemy do warzyw pokrojony w kostkę ser feta oraz szynkę (cienkie plasterki). Posypujemy ziarnem słonecznika. Bagietkę kroimy pod kontem w kromki. Wcześniej odstawione masło łączymy z ziołami i smarujemy nim bagietkę. Wstawiamy do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika na góra 5-7 minut. W tym czasie
ChilliJemyfetą, orzechową rukolą, pestkami słonecznika dla chrupkości oraz cudownie słodkim sosem balsamicznym. Mega apetyczna i kolorowa, lekka, soczysta i przepyszna przekąska w kilka minut! :) Przepis na 10 grzanek Bruschetta: * bagietka- 1 szt. * truskawki- 10 szt. * pomidorki koktajlowe- 5 szt. * feta Arla Apetina Classic- po 3-4 'kostki' na grzankę * słonecznik- garść * rukola- kilkanaście listków * oliwa- do skropienia bagietki Sos balsamiczny(...)ocet balsamiczny- 6 łyżek * cukier trzcinowy- 2 łyżki Bruschetta: Bagietkę pokroić, skropić oliwą i zgrillować na patelni grillowej (lub w piekarniku). W międzyczasie pokroić truskawki i pomidorki w plastry oraz przygotować sos balsamiczny. Sos balsamiczny: Do rondelka wlać ocet balsamiczny oraz wsypać cukier trzcinowy. Od momentu zawrzenia, gotować przez 2-3 minuty na małym ogniu, sos się zredukuje i nabierze
Kraina Miodem PłynącaPamiętacie ostatnie Francuskie Bagietki z Sezamem ? To powiem Wam, że ten chleb jest z tego samego ciasta co te bagietki :) Chleb wyszedł przepyszny! Lekko chrupiąca skórka, mięciutki środek. Na drugi dzień nadal miękki, na trzeci dzień? Już do nie było! Pieczywo nadaje się świetnie też do zapiekania w piekarniku w formie zapiekanek. Ja z tym pieczywem zostaję na dłużej, nawet(...)chleb :) Źródło: Moje Wypieki . Na zdjęciach widzicie czarną formę, z tymi dziurkami, prawda? To moja druga zabawka, nawet nie zabawka, ale niezbędny przedmiot. Ostatnio opisywałam Wam formę do bagietek Crusty Bake firmy Kitchen Craft, dziś to kolejna forma z tej serii tej samej firmy. Jest to forma do chleba Crusty Bake firmy Kitchen Craft . Również ma perforowane dno i boki
Blondynka Gotujeczosnkiem i opalałam paprykę. Zapach unosił się w całym domu. Wystarczyło kilka dodatków by otrzymać wspaniałą, aromatyczna zupę, gęstą i sycącą. Ja podałam ją z grzankami z bagietki i mozzarelli. W wersji wegan mogą być bez sera :) Przepis podpatrzony w książce "What Katie Ate. Prosta kuchnia w dobrym stylu", lekko zmodyfikowany. Zupa krem z pieczonych pomidorow i papryki (Zupa(...)duży ząbek czosnku oliwa sól, pieprz garść świeżej bazylii 2 czerwone papryki puszka krojonych pomidorów szczypta chili w płatkach 1/2 łyżeczki wędzonej papryki do przybrania listki tymianku grzanki: kromki bagietki mozzarella Piekarnik nagrzewamy do 120 st.c. Pomidory przekrawamy wzdłuż, układamy je na blasze, a na nich plasterki czosnku. Solimy, pieprzymy i skrapiamy oliwa. Pieczemy z termoobiegiem ok 2 godzin
Dzieje kuchennej WiewiórySobotni poranek, leniwie przeciągasz się w łóżku. Powoli dociera do Ciebie zapach kawy i... świeżo upieczonych bagietek. Od razu chce się wstać a dzień rozpoczyna się idealnie. Bagietki te wbrew pozorom nie są trudne do przygotowania, trzeba tylko pamiętać, żeby poprzedniego dnia wieczorem przygotować ciasto. Bazą jest tutaj mąka pełnoziarnista dlatego bagietki są nie tylko przepyszne ale również zdrowe
Milion Smakówtaki mój ulubiony fast food! Dla mnie świeża chrupiąca bagietka, krewetki i majonez to połączenie idealne :) Po zjedzeniu takiej kanapki nie potrzeba mi nic więcej! Składniki: 200 g ugotowanych krewetek, bagietka, pomidorki koktajlowe, ogórek, ser, czosnek, natka pietruszki, majonez, sól, pieprz, sok z cytryny Krewetki oczyszczamy, jeżeli jest taka potrzeba. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy(...)będą podsmażone wrzucamy czosnek, najlepiej drobno posiekany, bądź przeciśnięty przez praskę. Następnie skrapiam całość sokiem z cytryny. Po chwili wrzucam drobno posiekaną natkę pietruszki, całość przesmażam jeszcze chwileczkę. Bagietkę, najlepiej chwilkę podgrzaną w piekarniku, żeby była chrupiąca i lekko ciepła, smaruje majonezem z dwóch stron. Układam na niej pomidorki koktajlowe, pokrojonego ogórka, plasterki sera, krewetki i rukolę. Uwielbiam
Plate of Joyszczaw, botwinka, rzodkiewki, duże pęczki natki pietruszki, koperku i szczypiorku! Tak pysznie! Dzisiejszy wpis sponsoruje moje uwielbienie do kanapek, świeżości warzyw i ich pięknych kolorów :) Składniki: mała bagietka, kilka zielonych szparagów, mała cukinia, ząbek czosnku, pomidorki koktajlowe, świeża bazylia, ricotta, oliwa cytrynowa, sól i pieprz, parmezan Bagietkę należy wcześniej opiec / zgrillować / podgrzać na patelni - żeby była chrupiąca(...)cienkie, długie wstążki. Na małej patelni rozgrzewam oliwę cytrynową ze zmiażdżonym czosnkiem, wrzucam cukinię i smażę dosłownie z minutkę - doprawić do smaku solą i pieprzem. Wcześniej podgrzaną bagietkę smaruję ricottą, następnie układam wstążki cukinii, szparagi, świeżą bazylię i pomidorki koktajlowe. Tak przygotowaną kanapką cieszymy wzrok i szybciutko spożywamy mrucząc przy tym rozkosznie ;) Mmmmm jakie to dobre! Smacznego
Plate of Joyoraz blendera z końcówką do majonezów i sosów - najlepsze pomysły zostaną nagrodzone przez nas i markę Tefal! Liczymy na Was mocno! :) Dokładny regulamin dostępny tutaj : [ link ] Składniki: 1 bagietka, 2 mniejsze łodygi jarmużu, 1/3 brokuła, 1 marchewka, 1/3 cukinii, pomidorki koktajlowe, 2 duże jajka, 5 łyżek jogurtu naturalnego, garść natki pietruszki, garść listków bazylii, garstka koperku, ew. mały ząbek(...)minut - jeśli zależy nam na bardziej chrupiących warzywach możemy skrócić czas gotowania. Jajka układamy na drugiej tacce parowaru i gotujemy łącznie z warzywami przez 7-8 minut. Bagietkę przekroić na pół i przesmażyć na patelni lub podgrzać w opiekaczu. Następnie pieczywo smarujemy ziołowo jogurtowym sosem, wykładamy ugotowane na parze warzywa oraz pokrojone pomidorki koktajlowe, układamy przekrojone jajko, a całość polewamy
Plate of Joykości cielęce pocięte wzdłuż- 800g* sól, pieprz, oliwa, natka pietruszki – 60g, kapary – 20g, sos vinaigrette – 50ml**, szalotka – 50g, bagietka, oliwa-50ml Kości ułożyć przecięciem do góry. Posypać solą, pieprzem i skropić oliwą. Nagrzać piekarnik do 200stopni Piec do momentu w którym szpik zacznie mięknąć ale nie będzie rozpuszczony, około 10 minut. Natkę pokroić na dość duże kawałki. Szalotkę przekroić wzdłuż(...)pół a następnie pokroić w plasterki wzdłuż (w piórka). Wymieszać pietruszkę z kaparami i szalotką. Bagietkę pokroić w kromki, podsmażyć na oliwie. Następnie skropić sosem vinaigrette. Szpik ułożyć na talerzu, obok podać sałatkę i grzanki z bagietki. Takie oto wspaniałe danie przygotowaliśmy podczas warsztatów w Sofitel Warsaw Victoria . Z tak zwaną piątą ćwiartką oswajał nas Maciej Majewski szef kuchni
królestwo garów