bagietka - 3616 przepisów (strona:41/242)

Grzanki z kozim serem i figą 86

Kolejna propozycja na pyszne śniadanie. Tym razem kozi ser z ciepłą bagietką i słodką figą. Do tego odrobina miodu. Coś pysznego! Składniki : * bagietka pszenna * łyżka masła * serek kozi np z miodem * 2 figi  * łyżka miodu Przygotowanie : Bułkę pokroić na kromki, rozpuścić masło na patelni grillowej, opiec bagietki. Każdą posmarować serkiem kozim, ułożyć plasterki świeżej figi i polać miodem

Magiczne Życie Marty
chrupiące maślane domowe bagietki 114

chrupiące bagietki Ten wypiek zawsze przywołuje uśmiech na moją twarz.  Przepis wzorowany jest na francuskim pierwowzorze, lecz w cieście jest więcej masła i mleka. Dzięki temu  upieczona bułka, jest delikatniejsza i ma jeszcze bardziej sprężysty, pachnący miąższ. Taka bagietka, podana ze świeżym mlekiem lub konfiturą, jest po prostu przepyszna. Składniki na trzy sztuki długości(...)układamy na blasze wyłożonej pergaminem, lub wysmarowanej oliwą i  zostawiamy jeszcze na dwadzieścia minut do wyrośnięcia. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni a następnie wkładamy bagietki do piekarnika, piekąc je, na złoty kolor, przez 20 minut . Wyjmujemy z piekarnika od razu po upieczeniu, studzimy i podajemy

Miód i pieprz
BRUSCHETTA-włoska przekąska 268

włoska przekąska jest idealna szczególnie latem kiedy mamy takie pyszne pomidory,świeżą bazylię w ogrodzie i młody czosnek-spróbujcie koniecznie-robi się ją błyskawicznie i smakuje obłędnie... SKŁADNIKI: 2 BAGIETKI(LUB JEDNA DŁUGA) 4-5 POMIDORÓW 3 ZĄBKI CZOSNKU KILKA GAŁĄZEK BAZYLI PŁASKĄ ŁYŻECZKĘ OREGANO SÓL I PIEPRZ OLIWA Z OLIWEK ŁYŻECZKA OCTU BALSAMICZNEGO(MOŻNA WIĘCEJ JAK KTOŚ LUBI) PRZYGOTOWANIE(...)czosnku przeciskamy przez praskę do pomidorków ,doprawiamy oliwą, oregano,solą,pieprzem,octem,wkrajamy bazylię,mieszamy. Ostatni ząbek rozcieramy z kilkoma łyżkami oliwy  i tym smarujemy pokrojone w kanapeczki bagietki,i do piekarnika na kilka minut w 200 stopniach, żeby się zrumieniły. Na podrumienione bagietki nakładamy nasze pomidorki i gotowe prosta i pyszna zakąska w kilka minut gotowa

Swojskie jedzonko
Bagietka faszerowana-przekąska w 5 min 412

pycha,zrobiłam ją błyskawicznie,i nie mogłam się nią najeść,oczywiście składniki można zmienić według uznania i upodobań,ja użyłam mojej ulubionej kombinacji składników,zapraszam do wypróbowania... SKŁADNIKI: bagietka,salami,ser żółty,masełko czosnkowe(ja kupiłam w lidlu), zioła prowansalskie nie piszę ilości,bo jest ona zależna od tego jaką długą bagietkę będziecie mieć i jak gęsto ją ponakrajacie PRZYGOTOWANIE(...)bagietkę ponakrajać w poprzek nie do końca,w powstałe nacięcia powkładać,plasterek masła czosnkowego,ser żółty i salami,posypać ziołami i zapiec w piekarniku od rozpuszczenia sera-ja piekłam w 200 stopniach ok 10 min smacznego!!! pychotka i na gorąco i na zimno

Swojskie jedzonko
Hot – dogi z kurczakiem marynowanym w białym pieprzu i chilli 236

Domowy fast food z domowymi bagietkami i  ostrym kurczakiem marynowanym w białym pieprzu i papryczkach chilli. Hot - dogi podałam na talerzyku  Scania Porcelana Bogucice 5 bagietek (przepis na domowe  tutaj )  400 g filetu z piersi kurczaka 0,5 łyżeczki białego pieprzu 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka 1 łyżeczka lubczyku 2 papryczki chilli 2 łyżki oliwy(...)lubczykiem. Mieszamy dokładnie, dolewamy oliwę i posiekane papryczki chilli. Odstawiamy do lodówki na 1 godzinę. Smażymy na rozgrzanej patelni. Pomidory oraz ogórka kroimy w kosteczkę, czerwoną cebulę w piórka. Bagietki przecinamy wzdłuż, ale nie docinamy do końca. W środku wykładamy gorącego kurczaka, starty ser oraz warzywa. Polewamy dressingiem

VioletoweKucharzenie
Śniadaniowe bagietki z czarnuszką i sezamem 117

Rewelacyjne śniadaniowe bagietki. Są mięciutkie i delikatne w smaku. Sprawdzą się również do hot-dogów. Teraz już nigdy nie kupię gotowych bułek! 1 szklanka mleka 3 łyżeczki masła 1 łyżka cukru 20 g świeżych drożdży 1 łyżka soli 4 szklanki maki pszennej Mleko do posmarowania Czarnuszka Sezam W rondelku mieszamy mleko, masło i cukier. Doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy(...)będzie gotowe po ok. 7 minutach. Przykrywamy je suchą ściereczka i odstawiamy do wyrośnięcia (ok. 1,5 godziny). Po tym czasie masę dzielimy na 7 części. Formujemy podłużne krótkie bagietki. Układamy je na oprószonej mąką blaszce. Odstawiamy pod przykryciem na kolejne 30 minut. Po tym czasie każdą smarujemy mlekiem i obsypujemy czarnuszką i sezamem. Piekarnik nagrzewamy do 230 *C. Wstawiamy

VioletoweKucharzenie
Zapiekanka na bagietce. 136

Zapiekanka na bagietce przypomina mi dzieciństwo. Pamiętam jak bardzo lubiłam ją jeść. Dlatego czasem lubię przypomnieć sobie te lata i zabieram się do jej przygotowania. Jest prosta do zrobienia i bardzo szybko znika z talerza(...)Składniki: bagietki, 500g pieczarek, dwie średnie lub jedna duża cebula, ser żółty (ja kupuję już starty, ale można oczywiście samemu zetrzeć), kiełbasa ( w zależności jaką kto lubi ), sól, pieprz, olej, ketchup.                     Przygotowanie: Pokroić kiełbasę w kostkę i podsmażyć na patelni. Pokroić cebulkę i pieczarki w kostkę, również podsmażyć -w czasie

W kuchni u Moniki
Bagietka z pieczarkami (zapiekanka). 190

Wczoraj moja koleżanka wkleiła zdjęcie bagietki z pieczarkami. Wyglądała tak smacznie, że nie mogłam oderwać od niej oczu, a u nas niestety nigdzie takiej bym nie kupiła. Także dziś z rana poleciałam po składniki i sama upiekłam taką. Wyszła rewelacyjna i wyśmienita w smaku. Kto nie wierzy, niech sam spróbuje :) Składniki: Ciasto: 6g suszonych drożdży, 150ml ciepławej wody, 250g mąki(...)Farsz: Umyte i pokrojone pieczarki podsmażyć razem z pokrojoną w półksiężyce cebulą - na małej ilości tłuszczu.Podczas smażenia posolić i popieprzyć. Ostudzić i wymieszać z serem żółtym.   Bagietka: Gdy ciasto podwoiło swoją objętość, podzielić je na pół. Uformować dwa wąskie i długie prostokąty. Farsz podzielić na pół i położyć na ciasto. Ciasto skleić (boki lekko rozciągając). Końce zlepić. Sklejone

W kuchni u Moniki
Fondue – kolacja na wieczór we dwoje 172

szpadki i usmażone w gorącym oleju, podane z różnymi sosami, warzywami – które również możemy nadziać na szpikulec i upiec, albo też i zjeść na surowo, z kawałkami chrupiącej bagietki, może sałatą? Romantyczno – randkowa konwersacja się toczy, a my nadziewamy, smażymy, zjadamy, znowu nadziewamy… Nawet sierpniowy pierwszy chłód nam niestraszny, bo naczynie pełne gorącego oleju emituje całkiem sporo(...)może być również wieprzowa, lub inne mięso jakie lubimy – choć już nieco poza konwencją olej do smażenia warzywa – takie jak lubimy sosy – o tym za chwilę bagietka? sałata? czerwone wino i przyprawy do marynowania mięsa nieduży głód i dobry nastrój ;) Mięso kroimy w kostkę ok. 2 x 2 cm. Marynujemy w czerwonym winie i ulubionych ziołach

Patchwork
Krewetki pieczone w całości (w pancerzach) 140

dużych, nieugotowanych krewetek w całości (świeżych lub mrożonych) – mają szary kolor ok. 500 – 800 g soli morskiej niepełne pół kostki masła (90 g) 2 ząbki czosnku świeża bagietka cząstki cytryny listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Jeśli krewetki są mrożone, rozmrażamy je na sitku. Krewetki płuczemy pod bieżącą wodą, a następnie wycieramy do sucha ręcznikiem(...)nagrzewa, dużą blachę (od piekarnika) wykładamy folią aluminiową i wysypujemy solą (na grubość ok. 1 cm). Masło rozpuszczamy. Wyciskamy do niego dwa ząbki czosnku i dodajemy szczyptę soli. Mieszamy. Bagietkę kroimy na kromki. Smarujemy je rozpuszczonym masłem czosnkowym. Resztę masła wlewamy do krewetek. Mieszamy, aż dokładnie się oblepią. Krewetki układamy jedna obok drugiej na soli. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika

Poezja smaku
Crostini z cukinią, oliwkami i pomidorami. 162

przeczytałam o crostini. Poszperałam trochę w internecie i zrobiłam swoją wersję tych pysznych grzanek. Crostini to włoskie kanapeczki. Są bardzo smaczne i robi się je z pieczywa pszennego np, bagietki, ciabatty, delikatnie posmarowanego oliwą z oliwek lub olejem. Podobne są do bruschetty, ale ją przygotowuje się z chleba pieczonego na zakwasie. Są niewielkie i idealnie nadają się na przyjęcia jako(...)śniadanie. Można je podać z różnymi dodatkami - to już zależy od naszej fantazji kulinarnej. CROSTINI Z CUKINIĄ, OLIWKAMI I POMIDORAMI. Składniki na około 15 -18 sztuk: 1 mała pszenna bagietka 1 duży pomidor 1 mała cukinia 1 mała cebula czerwona 7 - 8 oliwek czarnych kilka łyżek oliwy z oliwek kilka liści bazylii + do dekoracji sól pieprz 1 ząbek czosnku Sposób

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Kolorowa i ekspresowa zapiekanka z warzywami i prażoną cebulką 168

ekspresową zapiekankę z warzywami i prażoną cebulką. Idealny posiłek na duży głód. Spróbujcie. ... pyszna, szybka zapiekanka, idealna nawet na letnie, upalne dni Składniki: (na 2 duże zapiekanki) 1 duża bagietka 4 garście miksu sałat 4 średnie ogórki kiszone 3/4 czerwonej papryki 4 plastry żółtego sera, np. Gouda 3 łyżki prażonej cebulki Rafex łagodny keczup Przygotowanie: Bagietkę przekrawamy wzdłuż. Każdą część(...)Można również zetrzeć ser na tarce na grubych oczkach i posypać nim zapiekanki. Tak przygotowane zapiekanki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, tylko na czas stopnienia sera. Jeśli bagietki nie są dość chrupkie można włożyć je go piekarnika wcześniej (zanim nałożymy wszystkie składniki) na parę minut w celu podpieczenia i pozyskania ulubionej chrupkości. Przed podaniem polewamy zapiekanki keczupem. ... taka

Słodkie okruszki
Tradycyjna zapiekanka z pieczarkami 230

chociaż w dobie wszędobylskich kebabów często zapominanego. Zapiekanka, bo o niej mowa jest daniem szybkim do przygotowania i nie wymaga prawie żadnych specjalnych umiejętności kuchennych, aby ją wykonać. Składniki Bagietka, bułka ciabatta itp. pieczarki żółty ser szczypiorek Sposób przygotowania Pieczarki kroimy na plastry i wrzucamy na patelnie z odrobiną tłuszczu. Smażymy na małym ogniu tak długo aż puszczą i odparują(...)większość wody. Bagietkę należy przekroić wzdłuż i delikatnie posmarować masłem. Na wierzch wrzucamy solidną porcję pieczarek rozkładając ją na całej długości bagietki. Całość posypujemy startym żółtym serem. Podgrzewamy w mikrofalówce (30-40 sek. na pełnej mocy) tak by ser się rozpuścił. Przyozdabiamy ketchupem oraz posypujemy szczypiorkiem. Uwagi Jeżeli wolicie chrupiące zapiekanki (nie przepadam za takimi ze względu na wrażliwe dziąsła

Mr. Taste
Sałatka brytyjska 218

mała puszka czerwonej fasoli mix sałat (u mnie rucola, szpinak baby i roszponka) sól, świeżo mielony pieprz do smaku oliwa z oliwek 3 duże jajka 3 duże kromki bagietki Składniki na dressing: 2 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżeczki octu winnego 3 łyżeczki musztardy Dijon CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Serdelki, pomidorki i pieczarki przepoławiamy. Fasolę odcedzamy(...)pieczarki doprawiamy do smaku solą i pieprzem i skrapiamy oliwą z oliwek. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 20-25 minut - na ostatnie 5 minut do piekarnika wkładamy kromki bagietki. 2. W między czasie przygotowujemy dressing: wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy; odstawiamy na bok. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i przygotowujemy jajka sadzone. Doprawiamy solą i pieprzem. 3. Na talerze

My Culinary Art
Bruschetta, czyli grzanka z pomidorową salsą 136

najprostszą jej wersję. Najprostszą, ale jakże smaczną i pachnącą. Jak pachnie? jak lato, jak świeże pomidory zerwane prosto z krzaka, jak świeżość i apetyt na więcej :)  Składniki: bagietka 3 spore pomidory 2 większe ząbki czosnku spora garść świeżej bazylii 1 dymka ze szczypiorem odrobina parmezanu sól, gruby świeżo mielony pieprz oliwa z oliwek Pomidory umyć, sparzyć i obrać(...)natarcia grzanki.) Dymkę opłukać i posiekać wraz z cebulką. Bazylię opłukać, osuszyć i posiekać niezbyt drobno. Wszystko razem wymieszać. (Nie solić, żeby pomidor za bardzo nie puścił wody.) Bagietkę pokroić na odpowiedniej dla siebie grubości. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i opiec lekko. Można również zrobić to na patelni. Żeby bagietka nie wyschła a przypiekła się, przed

Codzienna kuchnia niecodzienna