rynek polski wchodzi McDonald's Hamburgery zastępują nam zapiekanki Przychodzi XXI wiek, McDonald's zaczyna nam się nudzić - przypominamy sobie o zapiekankach Składniki (4 porcje) - 2 bagietki - łyżka masła - 10 pieczarek - mały kawałek cebuli - 200g sera żółtego (np. gouda) - ketchup (im podlejszy, tym lepiej) - odrobinka szczypiorku (opcjonalnie) Przygotowanie: 1) Bagietki przekrajamy wzdłuż na pół. Lekko smarujemy każdą(...)drobną kosteczkę. 3) Ser ścieramy na najmniejszych oczkach tarki. 4) Pieczarki ścieramy na większych oczkach tarki. 5) Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. 6) Składniki dzielimy na cztery części. Bagietki sowicie posypujemy pieczarkami, cebulką i serem. 7) Zapiekamy w piekarniku przez około 7 minut. 8) Zapiekanki polewamy podłym ketchupem i posypujemy szczypiorkiem
Roślinożerni urlopowiczeprzekąski. Jest to bruschetta z kawałkami pomidorów w pysznym sosie. Przygotujecie ją w kilka chwil, a na pewno w mgnieniu oka zniknie z talerza! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 bagietka pszenna 2 nieduże pomidory 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki ulubionego sosu (np. tysiąca wysp, u mnie sos chipotle) 2 łyżki oliwy z oliwek kilka plasterków żółtego sera kilka listków świeżej(...)Czosnek obrać, drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę. Dodać do pomidorów. Listki bazylii posiekać, przełożyć do miseczki. Dodać sos chipotle, oliwę z oliwek. Wymieszać i doprawić solą oraz pieprzem. Bagietkę pokroić na kromki o grubości o około 1,5-2 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. na około 5-7 minut. Po wyjęciu z piekarnika, na każdej kromce
Danka Pichciszybki pomysł na przekąskę imprezową czyli grzanki czosnkowe a'la pizza z salami, mozzarellą, oliwkami i ziołami. Składniki : Masło czosnkowe (masło, przeciśnięty czosnek, sól, pieprz, pietruszka) 2 bagietki ok. 100 g salami 1 kulka mozzarelli Garść oliwek 4 łyżeczki sosu pomidorowego/ketchupu/koncentratu 2 łyżeczki ziół prowansalskich Przygotowanie : Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Bagietkę kroimy. Smarujemy masłem czosnkowym(...)następnie sosem pomidorowym. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na bagietkę nakładamy salami, pokrojoną w plastry mozzarellę i oliwki pokrojone na pół. Całość posypujemy ziołami. Pieczemy przez
Czarnawisienkacebule 1 ziemniak 30 dag mrożonych grzybów 4-5 suszonych grzybów 1 l bulionu warzywnego 2 łyżki masła 150 ml śmietany kremówki sól, pieprz, Grzanki: kilka kromek czerstwej bagietki 1 łyżka masła 1 ząbek czosnku 2 gałązki rozmarynu Zupa: Cebulę obrać i drobno posiekać. Ziemniaka obrać i pokroić w drobną kostkę. Rozmrożone grzyby pokroić na mniejsze kawałki. W garnku rozpuścić(...)około 10 minut. Wlać bulion, dodać suszone grzyby i całość gotować na średnim ogniu przez 30 minut. Następnie zupę zblendować, wlać śmietanę kremówkę i przyprawić solą i pieprzem. Grzanki: Bagietkę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozpuścić masło, dodać rozgnieciony czosnek, rozmaryn i bagietkę. Całość smażyć aż grzanki staną się chrupiące. Podawać do zupy bezpośrednio przed jej podaniem
My simple kitchenwiem jak u Was, ale u mnie często się zdarza, że po weekendzie zostaje niezjedzone pieczywo. Wówczas próbuję jakoś je zagospodarować. Ostatnio zrobiłam na śniadanie jajecznicę zapiekaną w podłużnych bagietkach. Do zrobienia takich zapiekanek możemy dowolną wędlinę, jaką mamy w lodówce. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 2 bagietki o długości 20 cm około 80 g szynki 100 g żółtego sera(...)kostkę. 3. Do miseczki wbić jajka, dodać śmietankę, dokładnie roztrzepać. Doprawić solą i pieprzem. Dodać pokrojoną szynkę, cebulę, podsmażone pieczarki i starty żółty ser. Całość razem wymieszać. 4. Z bagietek ściąć wierzch, wydrążyć środek tak, aby powstały łódeczki. Następnie napełnić je przygotowanym wcześniej farszem. Zapiekanki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. na około 15-20 minut. Posypać posiekanym szczypiorkiem
Danka PichciBagietki bogato nadziane farszem i zapieczone pod mozzarellą w piekarniku. Na farsz składają się pieczarki, kiełbasa drobiowa, pomidorki koktajlowe oraz miąższ wydrążony z bułek i dodatek przecieru pomidorowego. Składniki farszu wcześniej podsmażamy na patelni, a następnie nadziewamy wydrążone bagietki, posypujemy tartą mozzarellą i do piekarnika. Tak przygotowane zapiekanki są wyjątkowe i smakują fantastycznie! Z pewnością nikt nimi nie pogardzi(...)pieczarki. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi i smażymy, aż pieczarki puszczą wodę. Dodajemy połówki pomidorków oraz połowę posiekanego szczypiorku i po około 3 min. smażenia dodajemy miąższ z bagietek oraz przecier pomidorowy. Wszystko dokładnie mieszamy. Gotowym farszem napełniamy wydrążone półbagietki, a wierzch posypujemy tartą mozzarellą. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 minut. Przed podaniem posypujemy
Kuchnia MagdaLenyBagietki bogato nadziane farszem i zapieczone pod mozzarellą w piekarniku. Na farsz składają się pieczarki, kiełbasa drobiowa, pomidorki koktajlowe oraz miąższ wydrążony z bułek i dodatek przecieru pomidorowego. Składniki farszu wcześniej podsmażamy na patelni, a następnie nadziewamy wydrążone bagietki, posypujemy tartą mozzarellą i do piekarnika. Tak przygotowane zapiekanki są wyjątkowe i smakują fantastycznie! Z pewnością nikt nimi nie pogardzi(...)pieczarki. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi i smażymy, aż pieczarki puszczą wodę. Dodajemy połówki pomidorków oraz połowę posiekanego szczypiorku i po około 3 min. smażenia dodajemy miąższ z bagietek oraz przecier pomidorowy. Wszystko dokładnie mieszamy. Gotowym farszem napełniamy wydrążone półbagietki, a wierzch posypujemy tartą mozzarellą. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 minut. Przed podaniem posypujemy
Kuchnia MagdaLenyadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Bruschetta to bardzo popularna włoska kanapka. Składa się z pieczonej bagietki, oliwy, sosu pomidorowego oraz dodatków takich jak włoska szynka, ser mozarella, parmezan bądź inny ulubiony ser. Bruschetta z szynką parmeńską i parmezanem to wariacja na temat klasycznej kanapki. Klasyczna bruschetta składa się z wyłącznie z chleba, oliwy i sosu pomidorowego, jednak ja zrobiłam dziś wersję bogatszą(...)albo daniem na imprezie dziecięcej. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Bruschetta z szynką parmeńską i parmezanem – Składniki Z podanych składników sporządzimy około 15 małych kanapeczek 2 półbagietki bądź jedna duża bagietka 4 plastry szynki parmeńskie bądź innej włoskie wolno dojrzewającej szynki tarty parmezan do posypania kanapek oliwa z oliwek przetarte pomidory w butelce bądź koncentrat pomidorowy 2 ząbki czosnku sól, pieprz
To Musisz WiedziećKolejne podejście do bagietek. Tym razem na zakwasie pszennym i drożdżach z zimną całonocną fermentacją ciasta w lodówce. Na 4-5 bagietek: Wodę do ciasta schłodzić w zamrażalniku do kilku stopni C. Do misy miksera dajemy po kolei: - 330 g maka pszenna T650, 220 g bardzo zimna woda, wyrabiamy ciasto do połączenia, zostawiamy na 20 minut autolizy; - potem dodajemy(...)coś tam ciasta zostanie, to można bułkę zrobić ;) Wstępnie formujemy ciasto w wałki. Odpoczynek 25 minut i potem formowanie takie aby nadać spiralne napięcie ciasta. Jedną bagietkę posmarowałem wodą pędzelkiem i obtoczyłem w nasionach. Układamy na szmatce obsypanej mąką aby się nie przyklejały, szwem do góry, przedzielamy fałdami tkaniny, nakrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia na 25 min w cieple
Przepisy na domowy ser i chlebnigdy nie starczyło ci odwagi, żeby spróbować zrobić go domu? Oto najprostszy przepis na kebaba. By podaliśmy go w focacci domowego wypieku, jednak sprawdzi się tutaj każde pieczywo: bagietka, ciabatka, pita. Czas: 30 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji: 2 duże Z podanych składników w tym przepisie wyjdzie Wam spora porcja pieczonej shawarmy, czyli kebaba. Część możecie zjeść z bułką(...)idealnego kebaba domowej roboty . Przepis na shawarmę pochodzi z bloga toriavey.com . Składniki: 500 g polędwiczek z indyka lub udek z kurczaka bez kości Fociaccia ( według tego przepisu ) lub duża bagietka Sałata plus dowolne warzywa (ogórek, pomidor, rzodkiewka) Sól i pieprz Marynata 3 łyżki oleju 1 łyżeczka kminu 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
Niedzielny kucharzjego pyszną, podstawową wersję, idealną jako pasta do kanapek lub jako dodatek do świeżo krojonych lub pieczonych warzyw albo wafli ryżowych lub po prostu jako idealne uzupełnienie chrupiącej bagietki prosto z pieca... 😋 Dla mnie humus będzie się już zawsze kojarzył z Pragą... Mam z tym miejscem i własnie z humusem piękne wspomnienia.. W Pradze byłam już wcześniej, z moimi(...)idealnym uzupełnieniem tej wybornej kolacji... Dziś nie wyobrażam sobie żadnej domówki bez porządnej porcji humusu, krojonych w słupki marchewek i selera naciowego, no i obowiązkowo wafli ryżowych i świeżej bagietki! Polecam Wam mój przepis, hummus jest naprawdę pyszny i jestem pewna, że wrócicie nie raz do tego przepisu! 💗 SKŁADNIKI: 1 puszka ciecierzycy lub 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy (plus kilka łyżek
Słodko-Słony Świat IlonyPełnoziarniste bagietki posmarowane Śniadaniową Vege z kolorowymi pomidorami, awokado i cebulką. Proste, kolorowe śniadanie z samymi warzywami. 2 bagietki pełnoziarniste 2 pomidory czerwone 2 pomidory żółte 2 czerwone cebule 1 awokado margaryna Śniadaniowa WEGE szczypiorek sól pieprz czarny oliwa z oliwek Bagietki przekroić wzdłuż na pół i posmarować margaryną. Pomidory i cebulę pokroić w plasterki. Awokado przekroić na pół, usunąć
https:KKuchniaMniamBruschetta to nic innego jak grzanki z różnymi dodatkami.To idealny sposób na wykorzystanie chleba, bagietki czy bułek które nam zostały i straciły już swoją świeżość.W tym poście polecam ciekawą opcję z serkiem śmietankowym łososiem,awokado z dodatkiem warzyw,jajka.Taka grzanka będzie fajnym śniadaniem czy kolacją ale też zachwyci waszych gości na różnego rodzaju przyjęciach. Ok.15 szt pół awokado(...)mała czerwona cebula 2 ogórki kiszone średnie 2 jajka L ugotowane na twardo ok. 50 g serek śmietankowy typu almette 1 łyżka soku z cytryny oliwa Bagietka Opcjonalnie czarnuszka do dekoracji Bagietkę kroimy po skosie na mniejsze kromki, smarujemy delikatnie oliwą lub olejem z każdej strony i opiekamy na mocno rozgrzanej patelni. Do miski przekładamy awokado pokrojone
Andzia Pichcipomarańczy 2 łyżeczka miodu sól pieprz Pasta koperkowa: 50g świeżego koperku 100g migdałów 8 łyżek oliwy z oliwek 2 łyżki soku z cytryny 40g parmezanu sól pieprz Dodatkowo: 2 bagietki 1 pęczek szparagów oliwa sól pieprz Wykonanie: 1. Marynata: Gin, sok z pomarańczy i z cytryny wymieszać ze sobą, dodać miód, doprawić do smaku solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać(...)postaci pasty. Po tym czasie doprawić do smaku solą i pieprzem. 4. Szparagi umyć, odłamać twarde końce, skropić oliwą, oprószyć solą, pieprzem i zgrillować na patelni grillowej. 5. Bagietkę pokroić na kromki grubości 1 cm i również zgrillować na patelni grillowej aż się zrumienią. 6. Gotowe steki łososia podawać z szparagami i bagietką posmarowaną pastą koperkową. To proste: w świecie
Szalona Kuchnia Eweliny