bagietka - 3616 przepisów (strona:31/242)

Szakszuka jajka sadzone w pikantnych pomidorach 67

czerwona cebula","1 z\u0105bek czosnku BIO","1 \u0142y\u017cka natki pietruszki","1 \u0142y\u017cka listk\u00f3w \u015bwie\u017cej kolendry","s\u00f3l, pieprz czarny, kumin, pieprz cayenne","\u015bwie\u017ca bagietka","mas\u0142o z zio\u0142ami i czosnkiem"],"recipeInstructions":[{"@type":"HowToStep","name":"Pomidory najpierw obra\u0107 ze sk\u00f3rki. Obieranie u\u0142atwi\u0107 sobie poprzez sparzenie pomidor\u00f3w wrz\u0105tkiem(...)chilli lub jalapeno 1 czerwona cebula 1 ząbek czosnku BIO 1 łyżka natki pietruszki 1 łyżka listków świeżej kolendry sól, pieprz czarny, kumin, pieprz cayenne DODATKOWO DO PODANIA świeża bagietka masło z ziołami i czosnkiem Sposób przygotowania: Pomidory najpierw obrać ze skórki. Obieranie ułatwić sobie poprzez sparzenie pomidorów wrzątkiem – gorąca woda sprawi że skórka zacznie sama odchodzić. Następnie pomidory

ProstePesto.pl
Grzanki z oscypkiem i boczkiem 88

grzaneczki to świetny pomysł dla takich niecierpliwców jak ja 😀 Tych niejedzących mięsa odsyłam po grzanki roszada con tomate . Równie pyszne! Grzanki z oscypkiem i boczkiem Składniki: 1 długa bagietka lub 2 pół-bagietki 100 g surowego, wędzonego boczku w cienkich plasterkach 1 duży oscypek wędzony lub niewędzony (około 200g) masło konfitura z żurawiny Rozpoczynamy od podpieczenia boczku. Plastry przecinamy(...)pół i smażymy je, każdy osobno, na suchej patelni, aż będą chrupiące. Następnie bagietki kroimy pod skosem na małe kromeczki. Każdą z nich smarujemy masłem i układamy na niej boczek i plaster oscypka. Następnie układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Pieczemy w 200°C, aż ładnie się zarumienią około 8-10 minut. Podajemy z konfiturą żurawinową. Smacznego Artykuł

PatiGotuje
Grzanki czosnkowe z serkiem, łososiem i jajkiem 112

smaczna propozycja. Takie danie możemy przygotować nie tylko na śniadanie, świetnie będzie się prezentowało na stole podczas np.domówki ze znajomymi. Jajko, czosnek i łosoś - idealna kompozycja. Składniki: 1 bagietka 100 gram masła 4 ząbki czosnku sól, pieprz, 1/3 łyżeczki słodkiej papryki 200 gram łososia wędzonego na zimno 150 gram serka kremowego Por Szczypiorek 3 jajka Przygotowanie: Czosnek obieramy, drobno(...)siekamy lub przepuszczamy przez praskę. Dodajemy szczyptę soli, pieprzu, słodkiej papryki i łączymy z masłem. Bagietkę pociętą na kromki smarujemy przygotowanym masłem czosnkowym, następnie zapiekamy 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Zapieczone bagietki smarujemy serkiem. Układamy na wierzchu drobno pokrojonego pora, łososia, plaster jajka, posypujemy szczypiorkiem. Doprawiamy solą i pieprzem

Życie zaczyna się w kuchni
Bagietki pszenne 104

Bagietki pszenne domowej roboty są o niebo lepsze niż te ze sklepu! Bez zbędnych spulchniaczy i innych niepotrzebnych dodatków. Chrupiące z zewnątrz i mięciutkie wewnątrz, to przepis na bagietki, które koniecznie musisz wypróbować! Gorąco polecam :) The post Bagietki pszenne appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Polska - Zapiekanki z pieczarkami i serem 78

rynek polski wchodzi McDonald's  Hamburgery zastępują nam zapiekanki Przychodzi XXI wiek, McDonald's zaczyna nam się nudzić - przypominamy sobie o zapiekankach Składniki (4 porcje) -  2 bagietki - łyżka masła - 10 pieczarek - mały kawałek cebuli - 200g sera żółtego (np. gouda) - ketchup (im podlejszy, tym lepiej) - odrobinka szczypiorku (opcjonalnie) Przygotowanie: 1) Bagietki przekrajamy wzdłuż na pół. Lekko smarujemy każdą(...)drobną kosteczkę. 3) Ser ścieramy na najmniejszych oczkach tarki. 4) Pieczarki ścieramy na większych oczkach tarki.  5) Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. 6) Składniki dzielimy na cztery części. Bagietki sowicie posypujemy pieczarkami, cebulką i serem.  7) Zapiekamy w piekarniku przez około 7 minut. 8) Zapiekanki polewamy podłym ketchupem i posypujemy szczypiorkiem

Roślinożerni urlopowicze
Bruschetta z farszem pomidorowym 97

przekąski. Jest to bruschetta z kawałkami pomidorów w pysznym sosie. Przygotujecie ją w kilka chwil, a na pewno w mgnieniu oka zniknie z talerza! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 bagietka pszenna 2 nieduże pomidory 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki ulubionego sosu (np. tysiąca wysp, u mnie sos chipotle) 2 łyżki oliwy z oliwek kilka plasterków żółtego sera kilka listków świeżej(...)Czosnek obrać, drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę. Dodać do pomidorów. Listki bazylii posiekać, przełożyć do miseczki. Dodać sos chipotle, oliwę z oliwek. Wymieszać i doprawić solą oraz pieprzem. Bagietkę pokroić na kromki o grubości o około 1,5-2 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. na około 5-7 minut. Po wyjęciu z piekarnika, na każdej kromce

Danka Pichci
Grzanki czosnkowe a'la pizza 99

szybki pomysł na przekąskę imprezową czyli grzanki czosnkowe a'la pizza z salami, mozzarellą, oliwkami i ziołami.  Składniki :  Masło czosnkowe (masło, przeciśnięty czosnek, sól, pieprz, pietruszka) 2 bagietki ok. 100 g salami 1 kulka mozzarelli Garść oliwek  4 łyżeczki sosu pomidorowego/ketchupu/koncentratu  2 łyżeczki ziół prowansalskich Przygotowanie : Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Bagietkę kroimy. Smarujemy masłem czosnkowym(...)następnie sosem pomidorowym. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na bagietkę nakładamy salami, pokrojoną w plastry mozzarellę i oliwki pokrojone na pół. Całość posypujemy ziołami. Pieczemy przez

Czarnawisienka
Kremowa zupa grzybowa z grzankami 90

cebule 1 ziemniak 30 dag mrożonych grzybów 4-5 suszonych grzybów 1 l bulionu warzywnego 2 łyżki masła 150 ml śmietany kremówki sól, pieprz, Grzanki: kilka kromek czerstwej bagietki 1 łyżka masła 1 ząbek czosnku 2 gałązki rozmarynu Zupa: Cebulę obrać i drobno posiekać. Ziemniaka obrać i pokroić w drobną kostkę. Rozmrożone grzyby pokroić na mniejsze kawałki. W garnku rozpuścić(...)około 10 minut. Wlać bulion, dodać suszone grzyby i całość gotować na średnim ogniu przez 30 minut. Następnie zupę zblendować, wlać śmietanę kremówkę i przyprawić solą i pieprzem. Grzanki: Bagietkę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozpuścić masło, dodać rozgnieciony czosnek, rozmaryn i bagietkę. Całość smażyć aż grzanki staną się chrupiące. Podawać do zupy bezpośrednio przed jej podaniem

My simple kitchen
Bagietki zapiekane z jajecznicą 77

wiem jak u Was, ale u mnie często się zdarza, że po weekendzie zostaje niezjedzone pieczywo. Wówczas próbuję jakoś je zagospodarować. Ostatnio zrobiłam na śniadanie jajecznicę zapiekaną w podłużnych bagietkach. Do zrobienia takich zapiekanek możemy dowolną wędlinę, jaką mamy w lodówce.  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 2 bagietki o długości 20 cm około 80 g szynki 100 g żółtego sera(...)kostkę. 3. Do miseczki wbić jajka, dodać śmietankę, dokładnie roztrzepać. Doprawić solą i pieprzem. Dodać pokrojoną szynkę, cebulę, podsmażone pieczarki i starty żółty ser. Całość razem wymieszać. 4. Z bagietek ściąć wierzch, wydrążyć środek tak, aby powstały łódeczki. Następnie napełnić je przygotowanym wcześniej farszem. Zapiekanki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. na około 15-20 minut. Posypać posiekanym szczypiorkiem

Danka Pichci
NADZIEWANE BAGIETKI - ZAPIEKANKI 114

Bagietki bogato nadziane farszem i zapieczone pod mozzarellą w piekarniku. Na farsz składają się  pieczarki, kiełbasa drobiowa, pomidorki koktajlowe oraz miąższ wydrążony z bułek i dodatek przecieru pomidorowego. Składniki farszu wcześniej podsmażamy na patelni, a następnie nadziewamy wydrążone bagietki, posypujemy tartą mozzarellą i do piekarnika. Tak przygotowane zapiekanki są wyjątkowe i smakują fantastycznie! Z pewnością nikt nimi nie pogardzi(...)pieczarki. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi i smażymy, aż pieczarki puszczą wodę. Dodajemy połówki pomidorków oraz połowę posiekanego szczypiorku i po około 3 min. smażenia dodajemy miąższ z bagietek oraz przecier pomidorowy. Wszystko dokładnie mieszamy. Gotowym farszem napełniamy wydrążone półbagietki, a wierzch posypujemy tartą mozzarellą. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 minut. Przed podaniem posypujemy

Kuchnia MagdaLeny
NADZIEWANE BAGIETKI - ZAPIEKANKI 114

Bagietki bogato nadziane farszem i zapieczone pod mozzarellą w piekarniku. Na farsz składają się  pieczarki, kiełbasa drobiowa, pomidorki koktajlowe oraz miąższ wydrążony z bułek i dodatek przecieru pomidorowego. Składniki farszu wcześniej podsmażamy na patelni, a następnie nadziewamy wydrążone bagietki, posypujemy tartą mozzarellą i do piekarnika. Tak przygotowane zapiekanki są wyjątkowe i smakują fantastycznie! Z pewnością nikt nimi nie pogardzi(...)pieczarki. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi i smażymy, aż pieczarki puszczą wodę. Dodajemy połówki pomidorków oraz połowę posiekanego szczypiorku i po około 3 min. smażenia dodajemy miąższ z bagietek oraz przecier pomidorowy. Wszystko dokładnie mieszamy. Gotowym farszem napełniamy wydrążone półbagietki, a wierzch posypujemy tartą mozzarellą. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 minut. Przed podaniem posypujemy

Kuchnia MagdaLeny
Bruschetta z szynką parmeńską i parmezanem 133

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Bruschetta to bardzo popularna włoska kanapka. Składa się z pieczonej bagietki, oliwy, sosu pomidorowego oraz dodatków takich jak włoska szynka, ser mozarella, parmezan bądź inny ulubiony ser. Bruschetta z szynką parmeńską i parmezanem to wariacja na temat klasycznej kanapki. Klasyczna bruschetta składa się z wyłącznie z chleba, oliwy i sosu pomidorowego, jednak ja zrobiłam dziś wersję bogatszą(...)albo daniem na imprezie dziecięcej. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Bruschetta z szynką parmeńską i parmezanem – Składniki Z podanych składników sporządzimy około 15 małych kanapeczek 2 półbagietki bądź jedna duża bagietka 4 plastry szynki parmeńskie bądź innej włoskie wolno dojrzewającej szynki tarty parmezan do posypania kanapek oliwa z oliwek przetarte pomidory w butelce bądź koncentrat pomidorowy 2 ząbki czosnku sól, pieprz

To Musisz Wiedzieć
Bagietki z zimną fermentacją 216

Kolejne podejście do bagietek. Tym razem na zakwasie pszennym i drożdżach z zimną całonocną fermentacją ciasta w lodówce. Na 4-5 bagietek: Wodę do ciasta schłodzić w zamrażalniku do kilku stopni C. Do misy miksera dajemy po kolei: - 330 g maka pszenna T650, 220 g bardzo zimna woda, wyrabiamy ciasto do połączenia, zostawiamy na 20 minut autolizy; - potem dodajemy(...)coś tam ciasta zostanie, to można bułkę zrobić  ;) Wstępnie formujemy ciasto w wałki. Odpoczynek 25 minut i potem formowanie takie aby nadać spiralne napięcie ciasta. Jedną bagietkę posmarowałem wodą pędzelkiem i obtoczyłem w nasionach. Układamy na szmatce obsypanej mąką aby się nie przyklejały, szwem do góry, przedzielamy fałdami tkaniny, nakrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia na 25 min w cieple

Przepisy na domowy ser i chleb