czosnek, pieprz, rozmaryn czy liście laurowe, suszonej w wiatrach północnej Bury. Szynka dojrzewa od 12 do 18 miesięcy, fantastycznie komponuje się z miejscowymi serami, oliwkami i świeżą bagietką, a to wszystko oczywiście popite kilkoma lampkami wina. Na zakończenie mojej krótkiej wypowiedzi, zapraszam na deskę pyszności i życzę Ci smacznego. 👥 – ❌ ⏰ – 15 minut 🇭🇷 – Chorwacja Oczywiście potrzebujemy szynkę(...)Szynka istryjska Cecina wołowa Istarski ser Oliwki Bagietka Lampka różowego wina, oczywiście kto by poprzestał na lampce. Jeśli wino otwarte i mamy składniki, Szynka i ser czeka, by ją pożreć Myślę, że przepis zbędny, ale dla świętego spokoju podam. Po pierwsze zrób łyk wina, włącz ulubioną muzykę. Po drugie sprawdź czy lampka jest wciąż pełna. W międzyczasie, kiedy sprawdzasz lampkę
RafalCookfolię spożywczą aby nie wyschły, wstawić do lodówki i czekać na gości, aby mogli się nimi od razu poczęstować. Przepis na kanapki imprezowe, czyli mini kanapki klubowe. przykładowe składniki: Bagietka długa, w zależności od ilości gości 1-2 sztuki Masło u nas solone, może być majonez lub dowolny serek kanapkowy ogórki rzodkiewki do dekoracji: kapary, oliwki, kolorowe pomidorki koktajlowe wędzony(...)łosoś plasterki szynki szwarcwaldzkiej śledź marynowany lub śledzie w oleju Sposób przygotowania kanapek imprezowych w 3 smakach: Bagietki kroimy w kromki, każdą smarujemy masłem i kroimy na pół. Ogórki kroimy w plasterki, a potem na pół, tak samo kroimy rzodkiewki. Koktajlowe pomidorki kroimy na ćwiartki. Plastry szynki szwarcwaldzkiej są duże, więc kroimy je na pół i skręcamy ozdobnie. Plastry wędzonego
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięZapiekanki meksykańskie Chrupiące i pikantne zapieksy, które można także po upieczeniu podzielić na mniejsze porcje i podać na przyjęciu jako pyszną przekąskę. Składniki: Bagietki lub podłużne bułki Farsz: 350g mielonego mięsa wołowego 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 czerwona papryka (lub po około 1/3 papryki czerwonej, żółtej i zielonej) 1-2 papryczki chilli 1/2 szklanki kukurydzy konserwowej(...)smaku, mieszamy i gotujemy około 5 minuty. Danie odkładamy do wystudzenia *** *** Ser żółty ścieramy na tarce o małych oczkach *** *** Starty ser dodajemy do przestudzonego farszu i całość dokładnie mieszamy *** *** Bagietki lub bułki przecinamy wzdłuż na pół *** *** Na bagietki nakładamy farsz *** *** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200’C i pieczemy przez 5-10 minut, aż ser się roztopi
Blog z Apetytemprzystawka, mają jednak jedną wadę, znikają bardzo szybko Dzięki uprzejmości marki Helio Stovit oraz Ole! często goszczą u mnie takie pyszności. Składniki 5 plasterki sera z niebieską pleśnią 1 bagietka zbożową 5 plastry szynki parmeńskiej 5 łyżeczki pasty z suszonych pomidorów z camamberem OLe! masło 3 łyżki orzechów włoskich Helio 3 łyżki miodu Stovit 1 gruszka dwie garści rukoli pieprz(...)Sposób przygotowania: Bagietkę kroimy w skos, smarujemy masłem, podpiekamy w piekarniku lub podsmażamy na złoto. Smarujemy pastą z suszonych pomidorów. Orzechy zarumieniamy na suchej patelni i mieszamy z miodem. Szynkę parmeńska kroimy w paseczki. Gruszkę kroimy w 1 cm plastry, wycinamy gniazda nasienne i podsmażamy na patelni lub pieczemy w piekarniku. Na posmarowanych pastą bagietkach układamy szynkę parmeńską, rukolę, plasterki
Podróż w kulinariaDrożdżowe paluchy chlebowe pieczone z makiem i sezamem, do złocistego rumianego koloru. Chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku podłużne bagietki. Przekąska zamiast chipsów, dodatek do kremowej zupy lub świeżej sałatki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Drożdżowe paluchy chlebowe z makiem i sezamem 5 od 12 osób Autor: Paweł Clad Danie: Pieczywo Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Ilość 14 sztuk Przygotowanie(...)Pieczenie 15 min. Kalorie 240 kcal Drożdżowe paluchy chlebowe oprószone szczodrze białym sezamem i czarnym makiem. Podłużne bułki drożdżowe, chrupiące bagietki chlebowe. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: PALUCHY DROŻDŻOWE 400 g mąki pszennej typ 00 250 ml ciepłej wody 1 łyżka oleju roślinnego 7 g suchych drożdży instant 1 łyżeczka soli morskiej 1 łyżeczka zwykłego cukru DO POSMAROWANIA PALUCHÓW 1 rozmącone
ProstePesto.plSprawdzony, niezawodny, prosty przepis na krewetki. Krewetki z dodatkiem czosnku i białego wina. Do tego świeża, chrupiąca bagietka i mamy duet idealny. Ten przepis na krewetki świetnie sprawdzi się na romantyczną kolację. To także świetny pomysł na poprawę humoru ;). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Krewetki z czosnkiem i białym winem Składniki 250 g krewetek świeże lub mrożone 2 ząbki czosnku(...)łyżka masła 3 łyżki oliwy z oliwek 100 ml białego wina wytrawne 50 ml śmietanki 30% 1 łyżka natki pietruszki sól do smaku bagietka Instrukcje Świeże krewetki obieramy z pancerzy, przecinamy delikatnie wzdłuż tułowia nożem i wyjmujemy jelito (wygląda jak czarna nitka). Płuczemy i osuszamy. Mrożone krewetki rozmrażamy, płuczemy i osuszamy. Na patelni rozgrzewamy masło oraz oliwę. Dodajemy czosnek pokrojony
To co lubię - gotuję i polecamNowoczesna sałatka. Składniki: 1/2 główki sałaty lodowej 3 ogórki konserwowe 1 słoik sałatki obiadowej w zalewie octowej 6 parówek drobiowych dobrej jakości 4 czubate łyżki prażonej cebulki kawałek chrupiącej bagietki SOS SAŁATKOWY 2 łyżki pikantnej musztardy 2 łyżki majonezu Kielecki 1 łyżka kwaśnej śmietany 18 % 1 łyżka syropu klonowego 1 łyżka oliwy sól morska i mielony pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push(...)Wyjmij z wody, przestudź i pokrój w plasterki. Wszystkie przygotowane składniki umieść w misie sałatkowej. Obsyp chrupiącą prażoną cebulką. Polej sosem przygotowanym z wymieszania składników sosu sałatkowego, podanych powyżej. Bagietkę podziel na mniejsze części i przyrumień na rozgrzanej patelni, tworząc coś w rodzaju chrupiących grzanek. Serwuj je wraz z sałatką. {"@context":"https:\/\/schema.org","@type":"Recipe","name":"Sa\u0142atka hot-dogowa
ProstePesto.plBagietki kłoski, domowe pieczywo. Kolejny mój bardzo szybki i prosty przepis na domowe bagietki. Wypiek wykonujemy na drożdżach. Przepis na bagietki kłoski znajdziesz w moim trzeci e-booku o domowym pieczywie pt. NA DOBRY POCZĄTEK, KROMKA CIEPŁEGO CHLEBA! E-book możesz nabyć w moim sklepie, w rewelacyjnej cenie 15zł! Tylko teraz skorzystaj z promocji! Polecam to ogrom wiedzy
SMYKWKUCHNIwarzywny” lub “Ragoût warzywne” 🙂 Ale już przyzwyczailiśmy się do nazwy “leczo”, więc jest LECZO. Zimą bardzo brakuje mi świeżych warzyw i tęsknię za miseczką ciepłego lecza z pyszną, chrupiącą bagietką. Dlatego w tym roku postanowiłam zrobić swoje pierwsze leczo w słoikach. Zrobiłam dwie wersje, z pieczarkami i bez oraz część słoików tylko zawekowałam a drugą część zapasteryzowałam w piekarniku. Czas(...)pokaże, która wersja się sprawdzi 🙂 Leczo w słoikach to świetny pomysł na szybki obiad lub kolację. Wystarczy podgrzać i podać z bagietką. Można też dodać podsmażaną kiełbaskę i otrzymać wówczas bardziej “męską” wersję 😉 Oczywiście leczo można także podawać z makaronami, ryżem, ziemniakami w towarzystwie mięs. Świetnie bowiem pełni rolę surówki lub sałatki w drugim daniu. Podaję tutaj moje dwie wersje
Moja Delicjadziś będzie przepis na zdrowy, niskokaloryczny, szybki i prosty krem z pieczarek. Krem z pieczarek będzie z pewnością smakował jeszcze lepiej w towarzystwie pysznych grzanek. Grzanki możesz przygotować z bagietki, ciabaty czy innego nawet czerstwego pieczywa. Krem z pieczarek z grzankami to zupa która jest smaczna, prosta i tania. INNE PYSZNE ZUPY TU NA BLOGU: ZUPA(...)Świeżo mielony pieprz czarny do smaku – Świeżo mielona sól himalajska do smaku – Masło – 1 łyżka + odrobina do posmarowania grzanek – Oliwa – 1 łyżka – Grzanki – 8 wykrojonych kanapeczek z ciabaty czy bagietki PRZEPIS: 1. Przygotuj sobie wszystkie składniki, pieczarki obierz i pokrój na ćwiartki, z kilku pieczarek wykrój kilka grubszych plasterków do garnirowania. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę, marchew w krążki. Cebulę
globuskulinarnyNajprawdziwszy chlebowy “comfort food”. Idealna bagietka z chrupiącą skórką i sprężystym wnętrzem. Nie wymaga wstawania bardzo wcześnie rano, bo fermentuje w nocy w lodówce. Rano trzeba tylko ją uformować i odczekać aż nieco wyrośnie. Ja dodaję do bagietki nieco oliwy z oliwek, przez co ma taki delikatny południowy posmak lata. Można ją piec na rozgrzanym kamieniu albo blasze. Warto też(...)pierwszej fazie pieczenia w piekarniku panowała duża wilgoć. Ja zawsze wrzucam na dno piekarnika kostki lodu, ale można tam położyć naczynie z wodą albo po prostu spryskać bagietkę solidnie wodą
Chleby Rolfazerwać ją po mrozach, gdyż traci goryczkę. Do tego karmelizowana cebula i pikantny sos majonezy z płatkami chili i kawałkami suszonych pomidorów dla złamania smaku. Do tego chrupiąca, rustykalna bagietka i można śmiało powiedzieć, że to naprawdę wyczesana kanapka! Gdyby tylko Ellie wiedziała, co kryje się w skrzętnie zamkniętej paczusce, to tak łatwo nie oddałaby tego smakowitego prezentu! The Last(...)ząbek cebula biała – 1 szt. cukier – 1 łyżeczka natka pietruszki suszona – 1/2 łyżeczki olej rzepakowy – 1 łyżka masło – 1 łyżeczka pieprz świeżo mielony bagietka rustykalna – 1 szt. SOS majonez – 2 łyżki chili w płatkach – 1/2 łyżeczki suszone pomidory – 2 szt. PRZYGOTOWANIE 1. SOS (2 min) Do miseczki dodaj majonez, płatki chili
Nerds KitchenBomba smakowa! 4 rodzaje sera (w tym jeden dość słony) + plasterek soczystej, aromatycznej gruszki + chrupiący, zapieczony orzech 😋 I cała ta dobroć ułożona na bagietce ... Dla mnie strzał w 10-tkę! Użyłam: bagietkę na grzanki ser camembert ser mozzarella biała z zalewy ser żółty typu mozzarella (starkowany) ser pleśniowy lazur gruszkę orzechy włoskie odrobinę masła Wykonanie: Bagietkę kroimy
Walijskie PichcenieKanapki z mozzarellą i pomidorami. Przepis na szybkie i pyszne kanapeczki z chrupiącej bagietki z mozzarellą i pomidorami z dodatkiem sałaty. Kanapki przyprawione solą morską, oliwą i świeżo zmielonym pieprzem, udekorowane aromatyczną bazylią. Doskonałe proste kanapki na śniadanie , kolację lub na przyjęcie. Świetna przekąska, którą przygotujesz w kilka chwil i tylko z kilku składników. Sprawdź przepis(...)zdrowe i smaczne kanapeczki z mozzarellą. Kanapki z mozzarellą - składniki na 4 porcje (po 3 kanapeczki na osobę): 12 kromek bagietki pszennej lub pełnoziarnistej 12 plastrów mozzarelli 12 plastrów pomidora oliwa świeże listki bazylii sól morska i świeżo zmielony pieprz czosnek przeciśnięty przez praskę (ewentualnie) Przygotowanie kanapek z mozzarellą: Krok 1. Kromki bagietki natrzeć czosnkiem (ew.) i skropić oliwą
Moja Książka KucharskaProsty przepis na szybką przekąskę z kozim serem i pomidorami, którą przygotujesz w kilka chwil. Crostini, to małe i pyszne kanapeczki z białego pieczywa, najczęściej z chrupiącej bagietki lub ciabaty. Przed nałożeniem dodatków, skropione oliwą kromki podpiekamy w piekarniku. Można także natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Zobacz przepis na crostini z kozim serem ze szczypiorkiem, pomidorami(...)pieprzem. Zamiast pomidorów, na kanapeczki możesz położyć świeże brzoskwinie pokrojone w kliny lub szynkę parmeńską i świeży tymianek. Crostini z kozim serem i pomidorami - składniki: 12 kromek bagietki pszennej lub pełnoziarnistej 5 łyżek oliwy 200g koziego sera 2 łyżki posiekanego szczypiorku 12 plastrów pomidora lub świeża brzoskwinia pokrojona w kliny lub szynka parmeńska rukola do przybrania lub bazylia
Moja Książka Kucharska