bagietka - 3616 przepisów (strona:22/242)

ZAPIEKANKI Z ZIELONYMI OLIWKAMI, PIECZARKAMI I SEREM MOZZARELLA 305

ZAPIEKANKI Z ZIELONYMI OLIWKAMI, PIECZARKAMI I SEREM MOZZARELLA Składniki Bagietki • mleko 3,2% 1 szklanka • masło 1 łyżka • cukier 1 łyżka • świeże drożdże 16 g • mąka pszenna 4 szklanki • sól 1 szczypta • letnia woda 2 szklanka • zielone oliwki 50 g Reszta składników • ser mozzarella Galbani 1 szt • ser mozzarella żółty tarty 100 g • szynka 50 g • pieczarki 500 g • cebula(...)lekko lepiące. Przekładamy do miski posmarowanej oliwą z oliwek i przykrywamy ściereczką. Czekamy około 1 godziny aż ciasto urośnie.  Przekładamy po tym czasie ciasto na stolnice i formujemy bagietki o długości 45-50 cm. Przekładamy na natłuszczoną blachę i czekamy około 25 minut aby ciasto podrosło. Rozgrzewamy piekarnik do 200ºC  (termoobieg) .  Wstawiamy naczynie z wrzącą wodą

chefintheforest
Domowe tapas z boczkiem i ogórkiem 193

Tapas do małe, wywodzące się z Hiszpanii przystawki. Są one podawane na zimno albo na ciepło. Może to być zarówno kawałek omletu, zapiekana bagietka, kawałek hiszpańskiej kiełbaski, oliwki itp. Dziś pokażę Wam jak przygotować tapas z boczkiem i ogórkiem… całości smaku doda słodka żurawina …. Nasze tapas będzie podane na ciepło… idealne na spotkanie ze znajomymi, szybką, lekką(...)kolację. Składniki bagietka plasterki boczku wędzonego ogórki kiszone konfitura z żurawiny Tapas z boczkiem i ogórkiem – przepis Bagietkę kroimy w średniej grubości kromki. Na każdej z ich układamy plasterek boczku i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na ok. 6-7 minut. Po wyjęciu z piekarnika na każdej kromce bagietki układamy plasterek ogórka i odrobinę żurawiny . Smacznego

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zapiekane bagietki z cukinią i salami 217

Pyszne, chrupiące bagietki z warzywną przeplatanką na wierzchu, w której znalazły się również plasterki salami. Idealnie sprawdzą się na ciepłą kolację lub jako poczęstunek dla gości. 1 bagietka 1 cukinia zielona 1 cukinia żółta parę plasterków salami 1 pomidor 1 kulka (125 g) mozzarelli sól oliwa z oliwek masło sos czosnkowy Winiary Cukinię pokroić na cienkie plasterki i zasypać(...)łyżką soli. Odstawić na minimum 30 min. Kiedy cukinia puści sok, dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pomidora i ser mozzarellę pokroić na plasterki. Bagietkę przekroić na pół i rozkroić przez środek. Cztery części posmarować miękkim masłem. Układać naprzemiennie plasterki salami, cukinii, pomidora i mozzarelli na całej powierzchni bagietki. Warzywa delikatnie posmarować oliwą i wstawić zapiekanki

https:KKuchniaMniam
Zapiekanki z salami i rukolą 160

tylko żeby były jakieś dodatki. Więc zapiekanki zrobiłam z pieczarkami, serem, salami i rukolą. Bardzo nam smakowały, polecam i miłej niedzieli Wam życzę :-) Składniki na 8 sztuk: 4 pół bagietki  350 g pieczarek 100 g startej mozzarelli 12 plasterków salami u nas z pomidorami świeża rukola 1 czerwona cebula 1 łyżka masła klarowanego sól ketchup, majonez lub ulubiony(...)rozgrzewamy masło. Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę i wrzucamy na rozgrzane masło. Podsmażamy. 2. Pieczarki myjemy, kroimy na drobno i wrzucamy do cebuli, solimy i smażymy.  3. Pół bagietki kroimy na pół. Plasterki salami kroimy również na pół. 4. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, układamy na nim przekrojone bagietki. Na każdą dajemy usmażone pieczarki, po pieczarkach posypujemy serem

kruche babeczki
Grillowana bagietka z awokado, pomidorami, rzodkiewką i miętą 99

Cieszmy się soczystymi pomidorami, póki jest pełnia sezonu :) To chyba za tym warzywem najbardziej tęsknię zimą, więc codziennie staram się najeść na zapas ;) Tym razem na śniadanie przygotowałam grillowane bagietki pełnoziarniste z awokado Haas, pomidorami w różnych kolorach, pikantną rzodkiewką i orzeźwiającą miętą. 4 porcje: długa bagietka przekrojona na 4 części 2 awokado Haas 2 pomidory malinowe 2 żółte pomidory(...)rzodkiewki świeża mięta pieprz kolorowy w ziarenkach sól (użyłam czarnej kala namak) łyżeczka oliwy cząstki limonki Rozgrzaną patelnię grillową smarujemy oliwą. Grillujemy bagietki. Na ciepłych rozgniatamy awokado. Na wierzchu układamy plasterki pomidorów. Posypujemy pokrojonymi w kosteczkę rzodkiewkami, listkami mięty, pieprzem i solą. Podajemy z cząstkami limonki. Smacznego :)   Artykuł Grillowana bagietka z awokado, pomidorami, rzodkiewką i miętą pochodzi z serwisu

Mienta blog
DOMOWE ZAPIEKANKI Z PIECZARKAMI I SEREM 142

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 18 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 4-6 Składniki: 2 długie bagietki (u mnie wieloziarniste), masło do posmarowania bagietek + 2 łyżki do podsmażenia pieczarek, średniej wielkości cebula, 60 dag pieczarek, 30-35 dag sera żółtego, 2 garście posiekanego szczypiorku (najlepiej gruby), ketchup, sól, pieprz. Przygotowanie: Bagietki przekrawam wzdłuż na pół, następnie każdą(...)tarce o dużych oczkach. Razem podsmażam na maśle z dodatkiem soli i pieprzu do momentu wyparowania wody. Ser ścieram na tarce - według uznania na małych lub dużych oczkach. Na bagietkach układam pieczarki, posypuję serem. Piekę w 220 stopniach z funkcją grilla przez 4 minuty. Gotowe zapiekanki polewam ketchupem i posypuję szczypiorkiem

JejKuchnia
Bruschetta z kaki i mozzarella 159

sposoby: – Tradycyjna bruschetta – Bruschetta z truskawkami i balsamico – Bruschetta z oliwkami i pomidorami – Grzanki z twarogiem i pomidorami Składniki na bruschetta z kaki i mozzarellą: bagietka oliwa z oliwek kaki vel persymona mozzarella sól i pieprz kolorowy do smaku bazylia Jak przygotować bruschettę z kaki i mozzarella? Kaki myjemy i osuszamy. Bagietkę kroimy na kawałki. Skrapiamy(...)każdy kawałek bagietki oliwą. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok. 10 minut. Mozzarellę i kaki kroimy w drobną kostkę, wsypujemy do miski, skrapiamy oliwą z oliwek, oraz octem balsamicznym (opcjonalnie). Doprawiamy solą i kolorowym pieprzem. Kładziemy miks sera i kaki na wierzch podpieczonych grzanek. Tak przygotowane bruschetty podajemy z dodatkiem paskami świeżej bazylii. Można też kaki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Domowe hot-dogi 154

Domowe hot-dogi Nic prostszego! Wybierz tylko odpowiednie składniki i mnóstwo warzyw!  Składniki: - 1 bagietka orkiszowa - 2 parówki cielęce (ponad 93% mięsa) - 2 kiszone ogórki - 1 pomidor - 1 cebulka dymka - 2 łyżeczki musztardy - 2 łyżeczki domowego ketchupu Domowy ketchup: - 4 łyżki przecieru pomidorowego - 1 łyżeczka jogurtu naturalnego - 1 łyżeczka octu jabłkowego - sól i pieprz ziołowy do smaku - szczypta pieprzu(...)cayenne i oregano Składniki wymieszaj ze sobą i dopraw wedle uznania. Sposób przygotowania: - bagietkę podziel na pół, przekrój nie do końca i wydrąż środek; - parówki ugotuj; - do bagietki dodaj ketchup i musztardę, włóż ugotowaną parówkę; - do środka bagietki włóż pokrojone w plasterki pomidory, ogórka oraz cebulkę; - całe hot-dogi włóż do nagrzanego piekarnika na ok.2 minuty, aby po wyjęciu były

MintTaste
Gorący dip serowy z chorizo i czosnkowymi grzankamI 183

kwaśnej, gęstej śmietany 18 %; 100 g kiełbasy chorizo; 5 listków świeżej bazylii; 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego; 1/2 łyżeczki cebuli granulowanej; 1/2 łyżeczki suszonego oregano; Sól; Pieprz. CZOSNKOWE GRZANKI: 1 bagietka; Masło klarowane; 1 łyżeczka czosnku granulowanego. DODATKOWO: Okrągłe naczynie do zapiekania (żaroodporne) o średnicy 24 cm; Duża patelnia (do podsmażenia grzanek). 1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka(...)licząc od dołu - w górnej części piekarnika, blisko górnej grzałki) i zapiekać przez 30 minut. Dip podawać gorący, bezpośrednio po przygotowaniu, z grzankami czosnkowymi, nachosami czy krakersami. GRZANKI CZOSNKOWE: Bagietkę pokroić na dość cienkie plastry (około 1 cm). Na patelni rozgrzać masło klarowane (2 łyżki) i wrzucić kilka plastrów bagietki, podsmażyć na złoty kolor, z obu stron, pod koniec smażenia

Gospodyni Miejska
Śledzik na każdą okazję! Pyszne przepisy i KONKURS 160

danie ze śledziem - danie obiadowe ze śledziem - danie tradycyjne ze śledziem No to do dzieła! W końcu przydałyby się jakieś wakacje, nieprawdaż? ;-) Śledzie z migdałowo- oliwkowym pesto i podpiekaną bagietką z suszonymi pomidorami! SKŁADNIKI: - 1 x Beczka śledzi filety z suszonymi pomidorami SEKO - 2 garście zielonych oliwek  - 2 garście prażonych migdałów - 1/3 szklanki oliwy z oliwek - sól, pieprz - bagietka(...)pszenna na zakwasie - suszone pomidory w oliwie - świeży koperek i bazylia WYKONANIE: - filety  śledzi kroimy na porcje - bagietkę kroimy na kromki - siekamy suszone pomidory wraz z oliwą - bagietki podpiekamy w piekarniku, układamy na nie posiekane pomidory i dodajemy listki bazylii - migdały prażymy na suchej patelni, przekładamy do moździerza i rozgniatamy, dodajemy oliwki i oliwę, przyprawy, robimy pesto - pesto nakładamy

SMYKWKUCHNI
BAGIETKA ZE SZPINAKIEM, SEREM PLEŚNIOWYM I MIGDAŁAMI 144

magazynie, bodajże Kuchnia, choć nie jestem pewna, co prawda nieco go zmieniłam, ale Wy również możecie coś w nim zmienić, i podawać kanapki z chlebem, który najbardziej Wam odpowiada: bagietką, chlebem na zakwasie, pełnoziarnistym lub innym. Dla 4 osób Czas przygotowania : 10 min ● 2 nieduże bagietki (lub 8 dużych kromek chleba) ●   2 Garście młodego szpinaku ● kawałek sera roquefort(...)błękitną pleśnią (np. Lazur lub Saint Agur) ● pieprz świeżo mielony ● oliwa z oliwek Przygotowanie: Umyj i osusz liście szpinaku. Upraż migdały na suchej patelni. Ser pokrój na plastry. Bagietki pokrój na 4 równe kawałki, każdy z nich rozetnij i przełóż plastrami sera, połóż na nim po kilka liści szpinaku, posyp gorącymi migdałami i pieprzem, skrop oliwą i przykryj wierzchami bagietki

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Tapenada (pasta z oliwek) wg Aleex 131

taki, który najbardziej mi odpowiadał. Zrobiłam. Zajęło mi to kilka minut. Otrzymałam przepyszną pastę oliwkową, którą podałam z chrupiącymi grzankami. Aby jeszcze bardziej uwypuklić smak oliwek, grzanki przygotowałam z bagietki pieczonej z czarnymi oliwkami. A ponieważ dziś do domu wpadają promienie słońca, tapenada w mojej kuchni zapowiada nadejście cieplejszych dni. Oby przyszły jak najszybciej. Składniki: Pasta: • 150 g czarnych oliwek(...)pestek • 40 ml oliwy z oliwek extra virgin • 1 mały ząbek czosnku • ½ ostrej papryczki lub chili w płatkach • 1 łyżeczka natki pietruszki • ½ - 1 łyżeczki octu balsamicznego • sól himalajska Grzanki: • bagietka z czarnymi oliwkami • masło • starty parmezan Sposób przygotowania: 1. Oliwki odsączyć z zalewy, przełożyć do miseczki. Jeśli są z pestkami, pestki trzeba usunąć. 2. Dodać ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę

W mojej kuchni
Pijany łosoś 169

Proste i szybkie w przygotowaniu danie na bazie soczystego, niezwykle aromatycznego łososia w towarzystwie pachnącej cytrusami pasty koperkowej z migdałową nutą podanej na chrupiącej bagietce. Smakuje rewelacyjnie i wygląda niezwykle elegancko. Idealne danie na romantyczną kolacje we dwoje. Składniki: 400g fileta z łososia 4 łyżeczki musztardy najlepiej miodowej 2 łyżeczki musztardy francuskiej 1 łyżeczka soli 4 łyżki ginu 2 pęczki(...)kopru 1 cytryna Pasta koperkowa: sok z 1 cytryny 4 pęczki koperku 150g migdałów 2 łyżki oliwy sól i pieprz do smaku bułka bagietka Wykonanie: 1.  Marynata Musztardy, sól i gin mieszamy ze sobą. Marynujemy łososia ułożonego na folii aluminiowej i posypujemy posiekanym koprem. Na wierzchu układamy plasterki cytryny, zawijamy całość w folię aluminiową i wstawiamy na 2 godziny

Szalona Kuchnia Eweliny
Zapiekanki z domowych bagietek 180

Wczoraj pisałam wam , że piekę bagietki,a dziś z nich powstały pyszne zapiekanki z farszem z pieczarek. Bardzo smaczne i pożywne. Składniki: bagietka pieczarki 400 g keczup łagodny do posmarowania przed pieczeniem i po upieczeniu sól prowansalska oregano bazylia czosnek 2 ząbki olej rydzowy ser żółty 200 g Wykonanie:   Bagietki  przekroiłam w poprzek i posmarowałam je keczupem,Posypałam(...)oregano i bazylią oraz sola prowansalską. Pieczarki starłam na tarce na średnich oczkach i usmażyłam razem z drobno posiekanym czosnkiem na oleju rydzowym, posoliłam solą prowansalską. Farsz przełożyłam na bagietki i posypałam startym serem dosyć sporo tego sera dałam. Piekłam w 170 stopniach na dolnym poziomie piekarnika do rozpuszczenia sera

Różowa kuchnia
ZAPIEKANKI Z PIECZARKAMI I SZCZYPIORKIEM 225

podwieczorek dla całej rodziny. Nie trzeba się dużo nagimnastykować, by uzyskać w domu efekt krakowskich, wspanialych zapiekanek :)  SKŁADNIKI: ·        2 duże podłużne bagietki (użyłam pełnoziarnistych) ·        1 średnia cebula ·        ok. 400 g pieczarek ·        pęczek szczypiorku(...)podsmażyć na złoty kolor. Dodać pokrojone pieczarki i smażyć aż woda odparuje a pieczarki będą miękkie. Całość przestudzić lekko. Szczypiorek pokrój drobno, a ser zetrzyj na drobnych oczkach. Bagietki przekrój na pół i nałóż na każdą połówkę farsz z pieczarek. Posyp serem i wstaw do piekarnika na ok. 10 min. do momentu aż ser się stopi, a bagietki będą chrupiące

Calzonella.com

Proponowane wyszukiwania