mówię, powtarzam, że w prostocie siła, to i tak niejednokrotnie zaskoczona jestem smakiem niektórych banalnych połączeń. Tak samo było w przypadku tej sałatki. Przygotowałam ją sobie na kolację, do bagietki, którą upiekłam tego samego dnia. Miałam właśnie twaróg pod terminem ważności i uznałam, że to będzie świetna okazja, aby go wykorzystać. Twaróg i ogórek… no spoko… z czosnkowym(...)sosem. Lubię czosnek. Będzie lekko, w sam raz do bagietki. Spróbuję! No i najeść się tą sałatką nie mogłam. Tak mi ta czosnkowa nuta z twarogiem pasowała, a do tego ten świeży ogórek…. Generalnie należę do osób, którym jakby dać do wyboru ogórek czy pomidor, zawsze wybiorą pomidora, ale tutaj, ten ogórek to niebo Zróbcie sobie taką
Smaki Na Talerzuwszystko przyprawione prostym sosem z oliwy i soku z pomarańczy. Do sałatki można dodać również prażone orzechy i nasiona słonecznika. Bardzo lubię do tego typu sałatki podać kawałek grillowanej bagietki polanej dobrą aromatyczną oliwą, spróbujcie może i Wam przypadnie do gustu 🙂 Print Sałatka z ciecierzycą .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Prosta i szybka sałatka przygotowana(...)papryki najlepiej czerwona pokrojona w cienkie słupki 2 łyzki kolendry posiekanej 2 łyżki nasion dyni 4 łyżki oliwy 5 łyżek soku z pomarańczy 1/2 łyżeczki soli pieprz 1 sztuka bagietka Instructions Wszystkie warzywa wcześniej pokrojone w cieniutkie słupki, umieścić w misce, dodać nasiona dyni i ciecierzycę, wymieszać W małym naczyniu wymieszać oliwę i sok z pomarańczy, sól oraz pieprz, przygotowanym
SprawdzonaKuchnia.plczerwona cebula","1 z\u0105bek czosnku BIO","1 \u0142y\u017cka natki pietruszki","1 \u0142y\u017cka listk\u00f3w \u015bwie\u017cej kolendry","s\u00f3l, pieprz czarny, kumin, pieprz cayenne","\u015bwie\u017ca bagietka","mas\u0142o z zio\u0142ami i czosnkiem"],"recipeInstructions":[{"@type":"HowToStep","name":"Pomidory najpierw obra\u0107 ze sk\u00f3rki. Obieranie u\u0142atwi\u0107 sobie poprzez sparzenie pomidor\u00f3w wrz\u0105tkiem(...)chilli lub jalapeno 1 czerwona cebula 1 ząbek czosnku BIO 1 łyżka natki pietruszki 1 łyżka listków świeżej kolendry sól, pieprz czarny, kumin, pieprz cayenne DODATKOWO DO PODANIA świeża bagietka masło z ziołami i czosnkiem Sposób przygotowania: Pomidory najpierw obrać ze skórki. Obieranie ułatwić sobie poprzez sparzenie pomidorów wrzątkiem – gorąca woda sprawi że skórka zacznie sama odchodzić. Następnie pomidory
ProstePesto.plgrzaneczki to świetny pomysł dla takich niecierpliwców jak ja 😀 Tych niejedzących mięsa odsyłam po grzanki roszada con tomate . Równie pyszne! Grzanki z oscypkiem i boczkiem Składniki: 1 długa bagietka lub 2 pół-bagietki 100 g surowego, wędzonego boczku w cienkich plasterkach 1 duży oscypek wędzony lub niewędzony (około 200g) masło konfitura z żurawiny Rozpoczynamy od podpieczenia boczku. Plastry przecinamy(...)pół i smażymy je, każdy osobno, na suchej patelni, aż będą chrupiące. Następnie bagietki kroimy pod skosem na małe kromeczki. Każdą z nich smarujemy masłem i układamy na niej boczek i plaster oscypka. Następnie układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Pieczemy w 200°C, aż ładnie się zarumienią około 8-10 minut. Podajemy z konfiturą żurawinową. Smacznego Artykuł
PatiGotujesmaczna propozycja. Takie danie możemy przygotować nie tylko na śniadanie, świetnie będzie się prezentowało na stole podczas np.domówki ze znajomymi. Jajko, czosnek i łosoś - idealna kompozycja. Składniki: 1 bagietka 100 gram masła 4 ząbki czosnku sól, pieprz, 1/3 łyżeczki słodkiej papryki 200 gram łososia wędzonego na zimno 150 gram serka kremowego Por Szczypiorek 3 jajka Przygotowanie: Czosnek obieramy, drobno(...)siekamy lub przepuszczamy przez praskę. Dodajemy szczyptę soli, pieprzu, słodkiej papryki i łączymy z masłem. Bagietkę pociętą na kromki smarujemy przygotowanym masłem czosnkowym, następnie zapiekamy 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Zapieczone bagietki smarujemy serkiem. Układamy na wierzchu drobno pokrojonego pora, łososia, plaster jajka, posypujemy szczypiorkiem. Doprawiamy solą i pieprzem
Życie zaczyna się w kuchniBagietki pszenne domowej roboty są o niebo lepsze niż te ze sklepu! Bez zbędnych spulchniaczy i innych niepotrzebnych dodatków. Chrupiące z zewnątrz i mięciutkie wewnątrz, to przepis na bagietki, które koniecznie musisz wypróbować! Gorąco polecam :) The post Bagietki pszenne appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojerynek polski wchodzi McDonald's Hamburgery zastępują nam zapiekanki Przychodzi XXI wiek, McDonald's zaczyna nam się nudzić - przypominamy sobie o zapiekankach Składniki (4 porcje) - 2 bagietki - łyżka masła - 10 pieczarek - mały kawałek cebuli - 200g sera żółtego (np. gouda) - ketchup (im podlejszy, tym lepiej) - odrobinka szczypiorku (opcjonalnie) Przygotowanie: 1) Bagietki przekrajamy wzdłuż na pół. Lekko smarujemy każdą(...)drobną kosteczkę. 3) Ser ścieramy na najmniejszych oczkach tarki. 4) Pieczarki ścieramy na większych oczkach tarki. 5) Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. 6) Składniki dzielimy na cztery części. Bagietki sowicie posypujemy pieczarkami, cebulką i serem. 7) Zapiekamy w piekarniku przez około 7 minut. 8) Zapiekanki polewamy podłym ketchupem i posypujemy szczypiorkiem
Roślinożerni urlopowiczeprzekąski. Jest to bruschetta z kawałkami pomidorów w pysznym sosie. Przygotujecie ją w kilka chwil, a na pewno w mgnieniu oka zniknie z talerza! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 bagietka pszenna 2 nieduże pomidory 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki ulubionego sosu (np. tysiąca wysp, u mnie sos chipotle) 2 łyżki oliwy z oliwek kilka plasterków żółtego sera kilka listków świeżej(...)Czosnek obrać, drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę. Dodać do pomidorów. Listki bazylii posiekać, przełożyć do miseczki. Dodać sos chipotle, oliwę z oliwek. Wymieszać i doprawić solą oraz pieprzem. Bagietkę pokroić na kromki o grubości o około 1,5-2 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. na około 5-7 minut. Po wyjęciu z piekarnika, na każdej kromce
Danka Pichciszybki pomysł na przekąskę imprezową czyli grzanki czosnkowe a'la pizza z salami, mozzarellą, oliwkami i ziołami. Składniki : Masło czosnkowe (masło, przeciśnięty czosnek, sól, pieprz, pietruszka) 2 bagietki ok. 100 g salami 1 kulka mozzarelli Garść oliwek 4 łyżeczki sosu pomidorowego/ketchupu/koncentratu 2 łyżeczki ziół prowansalskich Przygotowanie : Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Bagietkę kroimy. Smarujemy masłem czosnkowym(...)następnie sosem pomidorowym. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na bagietkę nakładamy salami, pokrojoną w plastry mozzarellę i oliwki pokrojone na pół. Całość posypujemy ziołami. Pieczemy przez
Czarnawisienkacebule 1 ziemniak 30 dag mrożonych grzybów 4-5 suszonych grzybów 1 l bulionu warzywnego 2 łyżki masła 150 ml śmietany kremówki sól, pieprz, Grzanki: kilka kromek czerstwej bagietki 1 łyżka masła 1 ząbek czosnku 2 gałązki rozmarynu Zupa: Cebulę obrać i drobno posiekać. Ziemniaka obrać i pokroić w drobną kostkę. Rozmrożone grzyby pokroić na mniejsze kawałki. W garnku rozpuścić(...)około 10 minut. Wlać bulion, dodać suszone grzyby i całość gotować na średnim ogniu przez 30 minut. Następnie zupę zblendować, wlać śmietanę kremówkę i przyprawić solą i pieprzem. Grzanki: Bagietkę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozpuścić masło, dodać rozgnieciony czosnek, rozmaryn i bagietkę. Całość smażyć aż grzanki staną się chrupiące. Podawać do zupy bezpośrednio przed jej podaniem
My simple kitchenwiem jak u Was, ale u mnie często się zdarza, że po weekendzie zostaje niezjedzone pieczywo. Wówczas próbuję jakoś je zagospodarować. Ostatnio zrobiłam na śniadanie jajecznicę zapiekaną w podłużnych bagietkach. Do zrobienia takich zapiekanek możemy dowolną wędlinę, jaką mamy w lodówce. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 2 bagietki o długości 20 cm około 80 g szynki 100 g żółtego sera(...)kostkę. 3. Do miseczki wbić jajka, dodać śmietankę, dokładnie roztrzepać. Doprawić solą i pieprzem. Dodać pokrojoną szynkę, cebulę, podsmażone pieczarki i starty żółty ser. Całość razem wymieszać. 4. Z bagietek ściąć wierzch, wydrążyć środek tak, aby powstały łódeczki. Następnie napełnić je przygotowanym wcześniej farszem. Zapiekanki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. na około 15-20 minut. Posypać posiekanym szczypiorkiem
Danka PichciBagietki bogato nadziane farszem i zapieczone pod mozzarellą w piekarniku. Na farsz składają się pieczarki, kiełbasa drobiowa, pomidorki koktajlowe oraz miąższ wydrążony z bułek i dodatek przecieru pomidorowego. Składniki farszu wcześniej podsmażamy na patelni, a następnie nadziewamy wydrążone bagietki, posypujemy tartą mozzarellą i do piekarnika. Tak przygotowane zapiekanki są wyjątkowe i smakują fantastycznie! Z pewnością nikt nimi nie pogardzi(...)pieczarki. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi i smażymy, aż pieczarki puszczą wodę. Dodajemy połówki pomidorków oraz połowę posiekanego szczypiorku i po około 3 min. smażenia dodajemy miąższ z bagietek oraz przecier pomidorowy. Wszystko dokładnie mieszamy. Gotowym farszem napełniamy wydrążone półbagietki, a wierzch posypujemy tartą mozzarellą. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 minut. Przed podaniem posypujemy
Kuchnia MagdaLenyBagietki bogato nadziane farszem i zapieczone pod mozzarellą w piekarniku. Na farsz składają się pieczarki, kiełbasa drobiowa, pomidorki koktajlowe oraz miąższ wydrążony z bułek i dodatek przecieru pomidorowego. Składniki farszu wcześniej podsmażamy na patelni, a następnie nadziewamy wydrążone bagietki, posypujemy tartą mozzarellą i do piekarnika. Tak przygotowane zapiekanki są wyjątkowe i smakują fantastycznie! Z pewnością nikt nimi nie pogardzi(...)pieczarki. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi i smażymy, aż pieczarki puszczą wodę. Dodajemy połówki pomidorków oraz połowę posiekanego szczypiorku i po około 3 min. smażenia dodajemy miąższ z bagietek oraz przecier pomidorowy. Wszystko dokładnie mieszamy. Gotowym farszem napełniamy wydrążone półbagietki, a wierzch posypujemy tartą mozzarellą. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 minut. Przed podaniem posypujemy
Kuchnia MagdaLeny