bagietka - 3616 przepisów (strona:17/242)

Zapiekane bagietki z serowo-mięsnym nadzieniem 215

Uwielbiam szybkie, syte dania. Dziś zapraszam Was na jedno z nich – zapiekane bagietki z serowo-mięsnym nadzieniem . Pysznie, szybko, idealnie. Zwłaszcza, gdy wrócicie zmęczeni ze wspaniałej wycieczki O wycieczce opowiem Wam już wkrótce A dziś zapraszam Was na pyszną zapiekankę. Spróbujcie Składniki: 1 bagietka 2 duże jajka 3-4 plastry ulubionej wędliny – u mnie schab wędzony parzony** szczypta(...)wzbogacić nasze nadzienie o dodatek innych ulubionych przypraw. Jeśli szukacie niedrogich przypraw dobrej jakości polecam Wam te (klik) . Warto **opcjonalnie można zastąpić np. drobno pokrojonym wędzonym kurczakiem itd. Przygotowanie: Bagietkę nacinamy i wydrążamy lekko środek (uważamy, aby nie przeciąć spodu). W miseczce roztrzepujemy widelcem jajka z solą i pieprzem (przyprawy w szczególności pieprz powinno być czuć). Następnie dodajemy pokrojony

Słodkie okruszki
Grillowane bagietki z pastą oliwkową z kaparami i camembert 144

Pastę z zielonych 🍀🌿 oliwek, kaparów, zielonej pietruszki, oleju rzepakowego i sera camembert przygotowujemy, do której prażony słonecznik dodajemy. Bagietkę 🍞 z jednej strony olejem skrapiamy, na drugiej zaś pastę nakładamy. Pod przykrywą grillujemy 🍴, a na wierzch świeżą rukolę dodajemy. Smaczne, chrupiące jako przekąska podane lub do mięsa 🍡🍗🍢, kiełbasek, jako dodatek dodane. Można też je w piekarniku przygotować i smakiem się rozkoszować(...)zielonych oliwek bez pestek, 2 łyżeczki kaparów, pieprz czarny mielony do smaku, 1 łyżka posiekanej naci pietruszki, 3 łyżki słonecznika, 2 łyżki oleju rzepakowego Rapso, 100 g sera camembert, bagietka, ponadto: olej do posmarowania bagietki, świeża rukola. Przygotowanie: Pasta oliwkowa: Za pomocą blendera miksujemy, oliwki z kaparami, nacią pietruszki, dolewamy oleju i ponownie miksujemy. Na koniec dodajemy pokrojony na mniejsze

Moniki Smakołyki
Bruschetta z pomidorami 173

SKŁADNIKI:                  ok  246 kcal 70 g pomidora 15 g papryki czerwonej 50 g bagietki  1 ząbek czosnku łyzka oliwy z oliwek bazylia sól i pieprz WYKONANIE: 1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 ºC w funkcji góra-dół. 2. Czosnek drobno pokroić, połączyć z oliwa z oliwek, doprawić sola(...)pieprzem. 3. Bagietkę pokroić w plastry. 4. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy bagietkę. Każda kromkę smarujemy oliwa z przyprawami. Pieczemy ok 5 min do zrumienienia bułki. 5. Pomidor i paprykę kroimy w drobna kostkę. Łączymy z posiekaną bazylią. 6. Na zrumienione bagietki układamy przygotowany farsz pomidorowo-paprykowy. INSTRUKCJA WYKONANIA- KROK PO KROKU:  KalkulatorKalorii.net Kalorie Masa Białka Tłuszcze

Atlas Smaków
Bagietki na zaczynie poolish wg Frédérica Laclosa 107

Korzystałem z przepisu na bagietki opublikowanego przez Siergieja z bloga  ХЛЕБ & ХЛЕБ , na podstawie książki   Frédérica Laclosa    "Le pain l'envers du decor" . Poolish jest jednym z pierwszych zaczynów stworzonych z użyciem drożdży piekarskich. Nazwa pochodzi najprawdopodobniej od polskich piekarzy, którym przypisuje się wynalezienie tego zaczynu pod koniec XIX wieku. Następnie proces został spopularyzowany(...)bardziej popularne. Stosowane poolish można określić jako sposób prowadzenia ciasta będący czymś pośrednim pomiędzy pieczeniem przy użyciu zakwasu, a prostym procesem pieczenia z użyciem drożdży.  Składniki (na 4 bagietki, każda z ok. 240 g ciasta): Zaczyn poolish (12 godzin, temp. 25oС) 176 g – mąka pszenna typ 550  176 g – woda 0,175 g – świeże drożdże  Aby dokładnie

Przepisy na domowy ser i chleb
Sałatka z winnym kurczakiem i domową bagietką 129

Pyszny pomysł na kolację we dwoje. Kruchy kurczak z winnym posmakiem, słony ser feta i orzeszki, bukiet warzyw. Do tego delikatna domowa bagietka z czosnkiem, przesmażona na oliwie z oliwek. Bagietki: 390 g mąki pszennej typ 500 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 7 g drożdży instant 200 ml gorącej wody 2 ząbki czosnku Masło Oliwa z oliwek Sałatka(...)misce pod przykryciem na 2 godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na długi prostokąt i dzielimy na dwie części. Każdą składamy wzdłuż szerszego boku na trzy części. Formujemy bagietkę. Zlepieniem układamy do dołu. Bagietki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ponownie ściereczką i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie pieczemy w nagrzanym do 220*C piekarniku przez

VioletoweKucharzenie
Bagietki zapiekanki z jajem 155

Zapiekanki domowe z bagietek które są proste do zrobienia i bardzo tanie. Dodatki to już kwestia tego co mamy w lodówce. Polecam zrobić je z jakiem którego żółtko jest płynne po upieczeniu. ciasto: 40 dkg mąki pszennej typ 500 1/2 łyżeczki soli szczypta cukru 2 dkg drożdży 200 ml letniej wody Dodatki: 1 burak pieczony 4 parówki małe 4 jajka(...)ciasto wyrabiam mikserem albo łyżką drewnianą. Odstawiam do wyrośnięcia na około 40 minut w ciepłe miejsce. Dzielę je na 2 części, wykładam na deskę podsypaną mąką i formuję bagietki, moje miały 30 cm zależało mi żeby były szerokie . Układam je na blaszce na papierze odstawiam do wyrośnięcia na 30 minut. Piekarnik rozgrzewam do temp 220 stopni góra dół.  Spryskuję

wesoła kuchnia
Bruschetta po polsku z grzybkami na francuskiej bagietce 126

Przepyszna propozycja na dzisiejszy wieczór dla kibiców. Szybka i smaczna bruschetta z pomidorami po polsku, bo z dodatkiem polskich marynowanych w oleju grzybków na francuskiej bagietce. Lekka, szybka w przygotowaniu i idealna do piwka lub innego trunku. Palce lizać. SKŁADNIKI: 1 duża bagietka 2 duże pomidory mięsne (lub 4-6 mniejszych z gatunku jak najmniej wodnistych) 2 łyżki marynowanych małych(...)sito i pozwolić ocieknąć z nadmiaru wody. Babietkę pokroić w dośc grube kromki krojone pod skosem Nabierając nieco oliwy lub oleju np. z grzybków na łyżkę, posmarować nią kromki bagietki z obu stron. Tak przygotowane wrzucać po 4 sztuki do tostera lub na grill. Przeciąć ząbek czosnku wzdłuż na pół Gdy kromki bagietki są kruche i nabrały koloru, przecierać

Sztuka gotowania w/g Samiry
3 proste przepisy na wiosenne bruschetty 120

moich pizz bez drożdży , bo właśnie przy okazji ich przygotowywania pokochałam połączenie serka i pesto. Twarożek z rzodkiewką to wiosenny klasyk, z dodatkiem pesto jest jeszcze lepszy! Przygotowanie: Bagietkę pokrój na kromki i opiecz na patelni grillowej lub w piekarniku. Kromki bagietki posmaruj ricottą (twarożkiem czy serkiem kozim), posyp odrobiną soli i płatkami chilli (jeżeli nie lubisz chilli - pomiń(...)smaż, aż zwiędną (trwa to krótko - 3-5 min.). Wlej sok z 1/2 cytryny, dopraw odrobiną soli i sporą szczyptą czarnego pieprzu. Na patelni grillowej opiecz 8 kromek bagietki, a także 8 pomidorków koktajlowych. Wyciśnij pomidorki na każdą kromkę chleba, następnie ułóż porcję smażonej zieleniny i posyp pokruszoną fetą. Bruschetta z grillowanymi szparagami Wśród wiosennych propozycji nie mogło zabraknąć kanapeczki

Chilli Czosnek i Oliwa
Przekąska z bagietki 201

Nadziewana bagietka czyli mini kanapeczki na imprezkę lub śniadanie - to szybka w przygotowaniu i oryginalna przekąska dla Twoich gości. Tak przygotowana przystawka na pewno szybko zniknie z talerza :) Składniki: 1 długa bagietka 2 śmietankowe serki topione (200g) 8 szt. pieczarek 1/2 papryki czerwonej 1/2 pęczka szczypiorku 2 kabanosy sól, pieprz, słodka papryka, bazylia masło do smażenia Przygotowanie: Bagietkę nacinamy(...)obydwu końcach (odcinamy "piętki"). Następnie przekrawamy bagietkę na 2 części - będzie łatwiej wydrążać środek (ja robię to nożem) a następnie faszerować. Pieczarki, kabanosy i paprykę kroimy w drobną kostkę - pieczarki lekko przesmażamy na maśle. Szczypiorek drobno siekamy. W misce przygotowujemy nadzienie - wrzucamy serki topione a następnie dodajemy pieczarki, kabanosy, paprykę i szczypiorek - mieszamy (najlepiej widelcem). Doprawiamy przyprawami i faszerujemy bagietkę

Alutka-Gotuje
Faszerowane bagietki 137

Smaczne i kolorowe. Te kuszące wyglądem bagietki znalazłam na blogu Smacznej Pyzy. Idealne na wszelkie imprezy. Farsz, który zostanie nam po wypełnieniu bagietek, możemy wykorzystać jako smarowidło na kanapki. S kładniki:  2 tzw. półbagietki albo 1 długa cienka bagietka 50 ml mleka 2 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku 2 serki typu almette do smarowania (ja użyłam o smaku naturalnym(...)czubate łyżki pokrojonej w kosteczkę szynki 2 czubate łyżki pokrojonej w kosteczkę czerwonej papryki marynowanej 1 łyżka posiekanej natki pietruszki Sposób przygotowania: Bułki powinny być już nie chrupiące. Długą bagietkę trzeba pokroić na krótsze 2-3 kawałki. Cienkim nożem do filetowania wydłubać ze środka większość miąższu pozostawiając prawie samą skórkę dookoła. Żelatynę namoczyć w zimnym mleku a kiedy napęcznieje zacząć

Cukiernia Pychotki
Grzanki z serem camembert i konfiturą z czerwonej cebuli 160

połączenie całkowicie podbiło moje serce. Kiedyś taką grzankę dostałam na przystawkę w małej restauracji i postanowiłam odtworzyć ją w swoim domu. Składniki: 1 bagietka 1 ser camembert (180g) konfitura z czerwonej cebuli ( użyłam konfitury od Proeco ) masło Bagietkę kroję wzdłuż, a następnie na mniejsze kawałki. Smaruje je masłem i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ser kroję na cienkie(...)plasterki, układam na bagietce. Całość wkładam do nagrzanego do 200*C piekarnika i piekę przez kilka minut w opcji grill - aż do zarumienienia bagietki i płynnego sera. Na cieple grzanki nakładam konfiturę z cebuli - najlepiej smakują na ciepło. Wersji na zimno nie sprawdziłam, bagietka zniknęła szybciej niż myślałam

Gotowanie i blogowanie
Zapiekanka z pieczarkami i żółtym serem+ film 631

zapiekanki zajmuje krótką chwilę i jest bardzo proste, można ją wzbogacić o swoje ulubione składniki. Taka zapiekanka najlepiej smakuje podana z ketchupem. składniki na 4 porcje 1 duża bagietka 50 dag pieczarek 2 cebule 30 dag żółtego sera 2 łyżki masła do smażenia + masło do posmarowania bagietki szczypta soli czarny pieprz przepis Obraną cebulę drobno siekamy a pieczarki kroimy(...)woda powstała z pieczarek odparuje, pod koniec smażenia całość doprawiamy solą oraz czarnym pieprzem, mieszamy i zdejmujemy z ognia. Do miski ścieramy na tarce o dużych oczkach żółty ser. Bagietkę przekrawamy w poprzek a następnie wzdłuż aż powstaną cztery połówki, po czym każdą część smarujemy masłem. Na bagietkach układamy podsmażone pieczarki z cebulką a na wierzchu kładziemy starty żółty

Smakowite Dania
orkiszowe chrupiące bagietki 117

orkiszowe bagietki Dodatek orkiszowej mąki do wypieku sprawia, że nasze bagietki stają się nie tylko skarbnicą cennych mikroelementów, ale również zmienia się wprost nie do poznania, smak chrupiącego pieczywa. Połączenie oryginalnego maślanego smaku, z surową, pierwotną prostotą orkiszu, daje efekt wprost niesamowity. Zresztą sami możecie się o tym przekonać, wystarczy tylko w chwili wolnego czasu, upiec we własnej kuchni, orkiszowe(...)bagietki. składniki   na trzy sztuki długości około 40 cm 300 g mąki orkiszowej Skworcu 350 g mąki pszennej 1 szklanka mleka 0,5 szklanki wody 1 łyżka cukru 25 g drożdży 2 łyżki masła 2 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki soli sposób wykonania Do miski wsypujemy pokruszone drożdże, łyżkę cukru, szklankę mąki, zalewamy letnim mlekiem, mieszamy i odstawiamy w ciepłe

Miód i pieprz
Bagietki czosnkowe 122

Zdecydowanie najlepsze czosnkowe bagietki jakie miałam okazję zrobić! Pięknie pachną podczas pieczenia i znikają BARDZO szybko :D Chrupiące z zewnątrz, puszyste w środku. Zdrowe to może one nie są, ale od czasu do czasu można sobie pozwolić :) Pomyśl o tym wylewającym się jeszcze z ciepłych bagietek czosnkowym masełku...poezja!  Składniki: (na 6 bagietek) Ciasto: 550 g mąki pszennej(...)Odstawić na około 1,5 godziny do podwojenia objętości (w ciepłe miejsce). 2. Po tym czasie ciasto krótko wyrobić i podzielić na 6 równe części. Z każdej uformować podłużną bagietkę. Umieścić je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odległościach od siebie. Odstawic na 20 minut do napuszenia. Następnie ostrym nożem naciąć bagietki, robiąc wgłębienia. 3. Nadzienie: Wszystkie składniki

Nastoletnie Wypiekanie
Zapiekanki na bagietce 194

Zapiekanki takie ba bagietce  kojarzą mi się z czasami szkolnymi. Pamiętam jak w szkole średniej, po lekcjach z koleżankami chodziłyśmy na zapiekanki. Były tam jeszcze najlepsze bułki nadziewane pieczarkami i wspaniałe tosty z pieczarkami i ciągnącym się serem. To były fajne czasy. Wiecie, że chętnie bym wróciła jeszcze do szkoły. No to się rozmarzyłam . Powrót do rzeczywistości. Składniki(...)bagietki 3 plasterki salami 3 plasterki szynki kilka pieczarek 100 g żóltego sera masło pieprz ketchup Bagietki rozkroić na pół i posmarować masłem. Na dwóch bagietkach ułożyłam salami , a na dwóch szynkę. Pieczarki pokroić w plasterki . Ser zetrzeć na tarce. Ułożyć wszystko na zapiekankach i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C do momentu aż ser się rozpuści

O kuchni z uczuciem

Proponowane wyszukiwania