Nadziewana bagietka czyli mini kanapeczki na imprezkę lub śniadanie - to szybka w przygotowaniu i oryginalna przekąska dla Twoich gości. Tak przygotowana przystawka na pewno szybko zniknie z talerza :) Składniki: 1 długa bagietka 2 śmietankowe serki topione (200g) 8 szt. pieczarek 1/2 papryki czerwonej 1/2 pęczka szczypiorku 2 kabanosy sól, pieprz, słodka papryka, bazylia masło do smażenia Przygotowanie: Bagietkę nacinamy(...)obydwu końcach (odcinamy "piętki"). Następnie przekrawamy bagietkę na 2 części - będzie łatwiej wydrążać środek (ja robię to nożem) a następnie faszerować. Pieczarki, kabanosy i paprykę kroimy w drobną kostkę - pieczarki lekko przesmażamy na maśle. Szczypiorek drobno siekamy. W misce przygotowujemy nadzienie - wrzucamy serki topione a następnie dodajemy pieczarki, kabanosy, paprykę i szczypiorek - mieszamy (najlepiej widelcem). Doprawiamy przyprawami i faszerujemy bagietkę
Alutka-GotujeSmaczne i kolorowe. Te kuszące wyglądem bagietki znalazłam na blogu Smacznej Pyzy. Idealne na wszelkie imprezy. Farsz, który zostanie nam po wypełnieniu bagietek, możemy wykorzystać jako smarowidło na kanapki. S kładniki: 2 tzw. półbagietki albo 1 długa cienka bagietka 50 ml mleka 2 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku 2 serki typu almette do smarowania (ja użyłam o smaku naturalnym(...)czubate łyżki pokrojonej w kosteczkę szynki 2 czubate łyżki pokrojonej w kosteczkę czerwonej papryki marynowanej 1 łyżka posiekanej natki pietruszki Sposób przygotowania: Bułki powinny być już nie chrupiące. Długą bagietkę trzeba pokroić na krótsze 2-3 kawałki. Cienkim nożem do filetowania wydłubać ze środka większość miąższu pozostawiając prawie samą skórkę dookoła. Żelatynę namoczyć w zimnym mleku a kiedy napęcznieje zacząć
Cukiernia Pychotkipołączenie całkowicie podbiło moje serce. Kiedyś taką grzankę dostałam na przystawkę w małej restauracji i postanowiłam odtworzyć ją w swoim domu. Składniki: 1 bagietka 1 ser camembert (180g) konfitura z czerwonej cebuli ( użyłam konfitury od Proeco ) masło Bagietkę kroję wzdłuż, a następnie na mniejsze kawałki. Smaruje je masłem i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ser kroję na cienkie(...)plasterki, układam na bagietce. Całość wkładam do nagrzanego do 200*C piekarnika i piekę przez kilka minut w opcji grill - aż do zarumienienia bagietki i płynnego sera. Na cieple grzanki nakładam konfiturę z cebuli - najlepiej smakują na ciepło. Wersji na zimno nie sprawdziłam, bagietka zniknęła szybciej niż myślałam
Gotowanie i blogowaniezapiekanki zajmuje krótką chwilę i jest bardzo proste, można ją wzbogacić o swoje ulubione składniki. Taka zapiekanka najlepiej smakuje podana z ketchupem. składniki na 4 porcje 1 duża bagietka 50 dag pieczarek 2 cebule 30 dag żółtego sera 2 łyżki masła do smażenia + masło do posmarowania bagietki szczypta soli czarny pieprz przepis Obraną cebulę drobno siekamy a pieczarki kroimy(...)woda powstała z pieczarek odparuje, pod koniec smażenia całość doprawiamy solą oraz czarnym pieprzem, mieszamy i zdejmujemy z ognia. Do miski ścieramy na tarce o dużych oczkach żółty ser. Bagietkę przekrawamy w poprzek a następnie wzdłuż aż powstaną cztery połówki, po czym każdą część smarujemy masłem. Na bagietkach układamy podsmażone pieczarki z cebulką a na wierzchu kładziemy starty żółty
Smakowite Daniaorkiszowe bagietki Dodatek orkiszowej mąki do wypieku sprawia, że nasze bagietki stają się nie tylko skarbnicą cennych mikroelementów, ale również zmienia się wprost nie do poznania, smak chrupiącego pieczywa. Połączenie oryginalnego maślanego smaku, z surową, pierwotną prostotą orkiszu, daje efekt wprost niesamowity. Zresztą sami możecie się o tym przekonać, wystarczy tylko w chwili wolnego czasu, upiec we własnej kuchni, orkiszowe(...)bagietki. składniki na trzy sztuki długości około 40 cm 300 g mąki orkiszowej Skworcu 350 g mąki pszennej 1 szklanka mleka 0,5 szklanki wody 1 łyżka cukru 25 g drożdży 2 łyżki masła 2 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki soli sposób wykonania Do miski wsypujemy pokruszone drożdże, łyżkę cukru, szklankę mąki, zalewamy letnim mlekiem, mieszamy i odstawiamy w ciepłe
Miód i pieprzZapiekanki takie ba bagietce kojarzą mi się z czasami szkolnymi. Pamiętam jak w szkole średniej, po lekcjach z koleżankami chodziłyśmy na zapiekanki. Były tam jeszcze najlepsze bułki nadziewane pieczarkami i wspaniałe tosty z pieczarkami i ciągnącym się serem. To były fajne czasy. Wiecie, że chętnie bym wróciła jeszcze do szkoły. No to się rozmarzyłam . Powrót do rzeczywistości. Składniki(...)bagietki 3 plasterki salami 3 plasterki szynki kilka pieczarek 100 g żóltego sera masło pieprz ketchup Bagietki rozkroić na pół i posmarować masłem. Na dwóch bagietkach ułożyłam salami , a na dwóch szynkę. Pieczarki pokroić w plasterki . Ser zetrzeć na tarce. Ułożyć wszystko na zapiekankach i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C do momentu aż ser się rozpuści
O kuchni z uczuciemNigdy jeszcze nie robiłem bagietek. No to chyba najwyższa pora spróbować, prawda? Trochę się obawiałem, ale to taki strach jaki zawsze ogarnia człowieka jak coś nowego robi. Taki strach połączony z podnieceniem. Sam nie wiem jak to nazwać. Tak czy siak ochoczo zabrałem się za bagietki, a z pomocą, tzn. z inspiracją kolejny raz przyszedł mi blog Liski(...)składamy dłuższe boki, sklejamy i w dłoniach rolujemy na długie wałki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie przykrywamy ściereczką na godzinę. Po wyrośnięciu robimy na bagietkach kilka ukośnych nacięć - ostrym nożem lub żyletką. Nagrzewamy piekarnik do 230 stopni. Wstawiamy bagietki do piekarnika i na dno wysypujemy szklankę kostek lodu lub spryskujemy wnętrze wodą ze spryskiwacza
Marder&Marder ManufactureMoja kuchnia pachnie dziś pomidorami i domowym pieczywem. Pomidory limo , które suszyłam latem i zalewałam oliwą z przyprawami, teraz wspaniale komponują się z razowymi bagietkami, a zapach iście letnio - wakacyjny.... Składniki na trzy bagietki: 25 dag mąki razowej 50 dag mąki pszennej 5 dag świeżych drożdży 1 i 1/2 szklanki letniej wody 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli(...)godzinę, żeby ciasto podwoiło swoją objętość. 2. Blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto dzielimy na trzy części, blat kuchenny posypujemy obficie mąką razową i formujemy trzy podłużne bagietki. Układamy je na przygotowanej formie do pieczenia, pozostawiamy bagietki do ponownego wyrośnięcia na ok.30 minut. 3. Piekarnik rozgrzewamy do 200 C, wkładamy wyrośnięte bagietki, czas pieczenia ok. 30 minut. Gotowe
Apetyczna babeczkasery camembert 2 jabłka sok z cytryny sól i pieprz Świeżo mielony pieprz ostra papryka musztarda ocet winny lub jabłkowy olej arachidowy około 20 pokruszonych orzechów włoskich 1/2 bagietki francuskiej pokrojonej w grube słupki oliwa z oliwek gałązka świeżego rozmarynu rukola alkohol wysokoprocentowy Przygotowanie: Jabłka pokroić w ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne i włożyć do miski. Skropić sokiem z cytryny, doprawić(...)zawinąć w folię aluminiową tworząc saszetki. Sery włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C na 10 minut. Na patelnię wlać 3 łyżki oliwy. Na zimny tłuszcz położyć kawałki bagietki skórką do góry. Bagietkę polać z góry odrobiną oliwy. Do smaku doprawić szczyptą soli i pieprzu. Do bagietki dodać listki rozmarynu. Całość przemieszać, starając się nie połamać pieczywa. Smażyć
Piąty grzech głównyDomowe pieczywo jest pyszne, każdy o tym wie i jeśli tylko chce, to może ciasto samemu przygotować i z niego np. bagietki uformować. Upiec i zjadać pieczywo wyjątkowe, które jest zdrowe oraz świeże, pachnące i chrupiące. Składniki: 25 g świeżych drożdży, ½ łyżeczki cukru, 1 łyżeczka soli, 250 ml ciepłej wody, 400 g maki pszennej do drożdżowych wypieków, siemię(...)część ciasta jeszcze raz zagniatamy jw. Wystarczy raz wykonać tą czynność. Ciastu nadajemy kształt podłużny o dł. ok. 20 – 25 cm i obtaczamy w siemieniu lnianym. Takie bagietki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Papier między ciastem składamy jak harmonijkę, bagietki będą rosły w górę i nie skleją nam się podczas pieczenia. Za pomocą ostrego noża
Moniki Smakołykipyszne! Nie żartuję, w niecałą godzinę przygotowałem pyszne danie, którego głównym składnikiem jest aksamitny, miękki ciepły i ciągnący się ser camembert, a dodatkami prosta sałatka z pysznym sosem i bagietka z masłem ziołowo-czosnkowym. Do przygotowania dania użyłem: 2 krążków sera camembert (po 120 gram), 300 gram pomidorów koktajlowych, 1 sałaty rzymskiej, 100 gram zielonych oliwek, 1 bagietki, 50 gram(...)gałązek drobno posiekanego świeżego oregano dokładnie wymieszałem w celu uzyskania jednolitej konsystencji masła czosnkowo-ziołowego. Opcjonalnie do masła czosnowo-ziołowego można dodać również inne zioła, a także papryczkę chili. Bagietkę pokroiłem na kromki o grubości około 1,5 cm, które posmarowałem przygotowanym masłem czosnowo-ziołowym i odstawiłem na bok. Do naczynia dodałem przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, 3 łyżki
Wyprawy kulinarnebułeczkę i sobie przy okazji też. O tej godzinie nigdzie się nie ruszam, nie ma mowy by ktoś mnie z domu wyciągnął :) mury opuścimy rowerkiem o 10:00. Pani Bagietka To popularna nazwa długiego i cienkiego pieczywa, zwanego też bułką paryską albo francuską. Standardowa bagietka ma 5-6 cm szerokości, 3-4 cm grubości i ok. 1 m długości. Składniki(...)bagietka 1 pomidor 2 ząbki czosnku 1 płaska łyżeczka przypraw: oregano, bazylia i rozmaryn 1 łyżeczka masła Przygotowanie: Bagietkę przecinamy na 3 części. I każdą nacinamy. Każde nacięcie wypełniamy, smarujemy pastą (oliwa, 1/2 pomidora i przyprawy, mieszamy razem na pastę używając blendera). Bagietka z wierzchu smarujemy lekko masełkiem i siup do piekarnika. 200 stopni, góra i dół 15 minut
ClauditteMissCookingCałkiem sporo przepisów czeka na pojawienie się tutaj... Chleby, ciasta, ciasteczka, naleśniki... Jednak dopiero te bagietki skłoniły mnie do przełamania ogarniającej mnie ostatnio blogowej niemocy. Nie mogłam nie wspomnieć o ich pysznym, kremowym miąższu i o złotej, chrupiącej skórce. Maksimum prostoty, minimum składników i odrobina wolnego czasu, ale tylko odrobina:) Złociste bagietki (4 bagietki) Zaczyn 300g mąki pszennej(...)złożyłam. Odstawiłam do wyrastania. Po godzinie podzieliłam ciasto na 4 części z każdej formując kulę. Po upływie 30 minut z kul uformowałam krótkie walce. Po kolejnych 30 minut "wyturlałam" bagietki, ponacinałam i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 240 stopni. Po upływie 25 wyjęłam pięknie złociste, pękate bagietki
Zapiski Młodej Żonyskładników, nieskomplikowana i zaskakująca w smaku. Zupa cebulowa jest gęsta i bardzo sycąca, ma łagodny, ale zarazem wyrazisty smak. Tradycyjnie podaje się ją w malutkich miseczkach wraz z chrupiącą bagietką i zapieka z warstwą sera. Jeśli zrezygnujecie z dodatku wina, zupa wychodzi naprawdę tanio, a smakuje równie dobrze. Ale ja pokusiłam się o klasyczną wersję z procentami (które swoja droga(...)wyparowują podczas gotowania), użyłam białego wytrawnego wina, dzięki czemu zupka zyskała jeszcze bogatszy aromat. Chrupiąca bagietka z czosnkowym masełkiem i rozpływającym się serem genialnie komponują się z całością. No i zupełna niespodzianka to dodatek szynki parmeńskiej, lekko podsmażonej na chrupko. Przełamuje ona lekko monotonny smak i nadaje wyrazistości. Nie wiem czy każdemu ta zupa przypadnie do gustu, bo jest naprawdę
Słodko-Słony Świat Ilonysię coś pożywnego ;) Postawiłam na wersję klasyczną, natomiast drugą grzankę posypałam mięsem mielonym. W trakcie przygotowywania zmieniłam zdanie i nie użyłam szynki krakowskiej, natomiast dodałam pieczarki.Składniki:1/2 bagietki przekrojona na pół100g mięsa mielonego (nie patrzcie na zdjęcie, chciałam, aby ładnie wyglądało ;p)3 pieczarki1/2 pomidora4 plastry grillowanego bakłażana1/2 małej cebuli 3 czarne oliwki (opłukane) 2 łyżki oliwy8 plastrów(...)ostra (do mięsa mielonego), bazylia Przygotowanie:I wersja pomidorowa:Bakłażana kroimy w cienkie paski, posypujemy solą i odstawiamy na 10 minut. Następnie grillujemy go z obu stron. 1 połowę bagietki polewamy lekko oliwą, kładziemy kolejno: plastry mozarelli, bakłażan, pokrojone w kostkę pomidory, oliwki, posypujemy bazylią i przykrywamy mozarellą.II wersja "wiejska" (:p): Na oliwie szklimy cebulę, dodajemy mięso mielone
Kitchens Alphabet