bagietka - 3616 przepisów (strona:15/242)

Nadziewane bagietki 89

Bagietki bogato nadziane kurczakiem i zapieczone pod mozzarellą w piekarniku. Składniki: 2 polędwiczki z kurczaka 2 małe papryczki pół czerwonej cebuli ok. 50 gram tartej mozarelli lub innego sera bagietka czosnkowa Sposób przygotowania: Kurczaka przyprawiamy według gustu (ja zazwyczaj przyprawiam albo ziołami prowansalskimi i solą lub przyprawa złocista i papryka wędzona) Smażymy na patelni z odrobina tłuszczu i dodajemy pokrojona(...)cebulkę i papryczki. Wystudzonego kurczaka kroimy w plastry. Kroimy bagietkę pionowo i wsadzamy powyższe składniki oraz posypujemy serem. Do piekarnika wg przepisu na bagietce. Autor przepisu: Karolina Rzońca Artykuł Nadziewane bagietki pochodzi z serwisu Wasze Przepisy

Wasze Przepisy
Krewetki duszone na maśle czosnkowym i białym winie 127

czerwona papryczka chili 30 g masła 1/2 cytryny 50 ml białego wina wytrawnego lub półsłodkiego garść posiekanej natki pietruszki sól morska i mielony pieprz DODATKOWO kawałek chrupiącej, świeżej bagietki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Czosnek ekologiczny i papryczkę chili pokrój w najcieńsze z możliwych plasterki. Zeszklij na maśle, na lekko rozgrzanej patelni. Patelnia nie powinna być zbyt gorąca, a czosnek(...)wszystko podsmażać na niewielkiej mocy palnika. Całość duś teraz maksymalnie przez 5 minut. Patelnię zdejmij z palnika, wsyp posiekaną natkę pietruszki i wymieszaj wszystko. Serwuj z kawałkiem chrupiącej bagietki. {"@context":"https:\/\/schema.org","@type":"Recipe","name":"Krewetki duszone na ma\u015ble czosnkowym i bia\u0142ym winie","image":["https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/10\/krewetki-z-bialym-winem.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/10\/krewetki-z-bialym-winem-500x500.jpg

ProstePesto.pl
Bagietki pełnoziarniste z pokrzywą 169

Bagietki pełnoziarniste z pokrzywą 🌱 #pokrzywsie 💚 Są pyszne, sycące i jak większość moich przepisów - mega proste do zrobienia! Składniki na 4 bagietki: 250 g mąki pszennej + 4 łyżeczki 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej 200 g ciepłej wody 10 g świeżych drożdży 0,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżki posiekanej, wcześniej sparzonej wrzątkiem pokrzywy Przygotowanie: Drożdże kruszymy do miseczki. Dodajemy(...)odrywać się od rąk. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 45 min. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Po 45 min. ciasto dzielimy na 4 części, rozciągamy je na kształt bagietek. Układamy na blaszce. Odstawiamy się 20 min w ciepłe miejsce. Piekarnik nagrzewamy do 240 stopni. Bagietki pieczemy przez 9-10 min. Dobrze jest piekarnik i bagietki spryskać wodą lub wlać wodę

Czarnawisienka
Zapiekanki – smak PRL-u 119

oczekiwaniu na klientów, nadziane były na rozgrzane rdzenie, a w powstały w ten sposób otwór wsuwano parówkę. Królował tam także nasz rodzimy, nadwiślański produkt – zapiekanki. Na przekrojone w poprzek bagietki lub długie bułki kładziono farsz z pieczarek, czasem z dodatkiem cebuli, oraz tarty ser. Całość zapiekano w podgrzewaczu i polewano na wierzchu cienkim strumieniem ketchupu. Zapiekanka stała się jednym(...)czasie i przygotować kultowy fast food PRL-u, który przypomina mi dzieciństwo. Danie Obiad Kuchnia Polska Czas przygotowania 10 minutes Czas gotowania 10 minutes Autor Magdalena Pinkwart Składniki 1 bagietka 100 g masła 2 ząbki czosnku 300 g sera żółtego 300 g pieczarek sól, pieprz Sposób przygotowania Obierz pieczarki i zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Tak samo zetrzyj

smakowitehistorie.com
Domowe zapiekanki z farszem cebulowo-pieczarkowym (zapiekanki z bagietki) 163

Pomysł na wykorzystanie lekko czerstwego pieczywa (bagietek, bułek czy chleba) - domowe zapiekanki nadziane farszem cebulowo-pieczarkowym i posypane startym serem mozzarella ♥ Pomysł na proste, szybkie i tanie danie na ciepło.  Składniki na porcję dla 2 osób: 1 bagietka (może być z dnia poprzedniego) 0,4 kg pieczarek 1 duża cebula 200 g startego sera mozzarella sól, pieprz 1 łyżka(...)wyparowania soku. Pieczarki przełożyć na talerz. Ponownie rozgrzać patelnię i przesmażyć cebulę. W trakcie smażenia posolić ją. Do zeszklonej cebulki dodać pieczarki. Całość delikatnie posolić i jeszcze chwilę smażyć. Bagietkę przeciąć wzdłuż na pół. Następnie przekroić na 2 części. Ze środka wyjąć odrobinę miąższu ( spójrz na zdjęcia poniżej ; miąższ należy wyjąć, aby powstało miejsce na farsz cebulowo-pieczarkowy) . Lekko czerstwą

Ugotować
Kanapka idealna #1 – bagietka z pastą z sardynek, rzodkiewką i sezamem 146

wszystkim smaczna. Dlatego właśnie zachęcam do eksperymentowania z kanapami, przygotowujcie rożnego rodzaju pasty, smarowidła, łączcie smaki i składniki a wyjdzie coś na pewno smacznego! Dziś przedstawiam przepis na pyszną bagietkę z pastą z sardynek, rzodkiewką i kolorowym sezamem. Do jej przygotowania wystarczy puszka sardynek w oleju, bagietka, trochę przypraw i warzyw. No i dosłownie 10 minut czasu na jej przygotowanie(...)złożenie Składniki: 1 bagietka puszka sardynek w oleju łyżka posiekanego koperku pół małej czerwonej cebulki, drobno posiekanej kilka rzodkiewek kolorowy sezam do posypania sól, pieprz cytrynowy, majeranek Przygotowanie: Bagietkę przekrawamy na pół i smarujemy masłem. Rzodkiewki myjemy suszymy i kroimy w plastry. Sardynki odsączamy z oleju zostawiając w puszce około jego 1 łyżki. Rybki przekładamy do miski, dodajemy koperek, cebulkę

Życie ze smakiem
Francja - Sałatka z kozim serem (Salade de chèvre chaud) 158

lepszego w gorący, sierpniowy dzień gdy spacerując promenadą w Nicei czy Antibes szukamy miejsca na lunch. Składniki (4 porcje): - 150 g mieszanki sałat  - 3 pomidory - bagietka - garść orzechów włoskich - 150 g koziego sera (na przykład takiego ) - zioła prowansalskie - 4 łyżki oliwy z oliwek - łyżka miodu Przygotowanie: 1) Bagietkę i kozi ser kroimy w cienkie plastry (3-4 na porcję(...)Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Plastry koziego sera kładziemy na kromkach z bagietki, posypujemy lekko ziołami prowansalskimi i skrapiamy oliwą z oliwek.  2) Bagietki zapiekamy przez kilka minut (5-10) aż ser się trochę rozpuści i zapiecze.  3) W międzyczasie pomidory kroimy na 8-12 części (zależy od wielkości), liście sałaty myjemy i układamy na talerzach. Dodajemy pomidory

Roślinożerni urlopowicze
Najlepszy szwajcarski chleb 129

poległam i zamiast cieszyć się smakiem samodzielnie przygotowanego pieczywa, grzecznie kupuję je w piekarni. A zaczęło się tak niewinnie... Otóż od dłuższego czasu w Piekarniach Cukierniach Putka można kupić bagietkę Pajas. To polska nazwa Pain Paillasse, chleba, którego recepturę opracował stosunkowo niedawno, bo w 1977 roku francuski piekarz René Payet. Dwadzieścia lat później wyłączne prawo do Pain Paillasse uzyskał szwajcarski(...)piekarnia, która chce wypiekać Pain Paillasse musi uzyskać licencję, a piekarze odbyć szkolenie. Nawet mąka do wypieku jest dostarczana ze Szwajcarii. W Polsce prawo do pieczenia Pain Paillasse czyli bagietki Pajas mają tylko Piekarnie Cukiernie Putka. Smaku tego pieczywa nie da się porównać z żadnym innym, jest absolutnie genialny. Bagietka Pajas to tradycyjny, ręcznie skręcany chleb pszenny na zakwasie przygotowywany

Cztery Fajery
Kanapki imprezowe 161

zawinąć w folię spożywczą aby nie wyschły, wstawić do lodówki i czekać na gości, aby mogli się nimi od razu poczęstować. Jak przygotować Imprezowe mini kanapki klubowe? przykładowe składniki: Bagietka długa, w zależności od ilości gości 1-2 sztuki Masło, majonez lub serek kanapkowy ogórki małosolne kolorowe pomidorki koktajlowe plasterki kiełbasy salami plasterki szynki szwarcwaldzkiej dowolny ser żółty w plastrach(...)brie Mix sałat z roszponką Sposób przygotowania kanapek imprezowych: Bagietki kroimy w kromki, każdą smarujemy masłem, majonezem lub serkiem śmietankowym. Ogórka małosolnego kroimy w plasterki, okrągłe żółte pomidorki kroimy na pół, podłużne czerwone i pomarańczowe kroimy w ćwiartki. Kiełbasę salami zwijamy w ruloniki. Plastry szynki szwarcwaldzkiej są duże, więc kroimy je na pół i skręcamy ozdobnie. Plastry sera żółtego kroimy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Warsztaty w Akademii Smaku Sokołów- Zero Waste 137

minut do zamarynowania. Sałatę rzymską podzielić na liście. Warzywa odsączyć. Do środka każdego liścia nałożyć warzywa. Wierzch warzyw obficie posypać tartą suszoną wołowiną. Kanapki z odświeżanej bagietki ze stekiem z antrykotu i sosem zero-westowym Składniki: 2 steki z antrykotu Sokołów Uczta Qulinarna 1 czerstwa bagietka olej do smażenia 2 ząbki czosnku gałązka rozmarynu sól i pieprz Sos: 2 łyżki(...)majonezu 1 łyżka kwaśnej śmietany 1 pęczek zwiędłego szczypiorku 4-5 zwiędłych rzodkiewek sałata rzymska do podania Sposób przygotowania: Bagietkę zawinąć w zwilżony papier do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180ºC i podpiec przez 10 minut. Wyjąć, odwinąć z papieru i odstawić, by odparowała. Na patelni rozgrzać olej, steki przyprawić solą i usmażyć z każdej strony

Smaki Armine
Domowe zapiekanki 203

recyklingu chleba, który już swoje odleżał. Nadaje się do tego każdy rodzaj ulubionego przez was pieczywa. Poznajcie nasze ulubione zapiekanki. DOMOWE ZAPIEKANKI „CZYSZCZENIE LODÓWKI” Przepis na 4 zapiekanki z bagietki: 2 bagietki 300 g kiełbasy swojskiej lub dowolnej wędliny, którą akurat macie 100 g boczku wędzonego 500 g pieczarek 1 średnia cebula 5 suszonych pomidorów kilka oliwek łyżka kaparów szczypiorek(...)lutenica lub harissa 200 g ulubionego żółtego sera 30 g sera pleśniowego niebieski Lazur sól, pieprz, sok z połowy cytryny. Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, grzanie góra-dół. Bagietki przekrawamy na pół i smarujemy każdą połówkę lutenicą lub harissą. Jeśli nie macie (na końcu postu są linki jak je zrobić), posmarujcie musztardą, majonezem, jogurtem z czosnkiem lub cieniutką warstwą

ladykitchen
Kanapeczki z łososiem i koperkiem 227

również jako szybka w przygotowaniu przekąska na spotkanie ze znajomymi. Kanapki przygotujemy w kilka chwil – będą zdrowe i smacznego. Przepis oraz lista składników znajduje się poniżej… Składniki bagietka serek kanapkowy – śmietankowy koperek wędzony łosoś czarny pieprz Kanapeczki z łososiem i koperkiem – przepis Bagietkę kroimy w kromeczki – delikatnie po skoście. Każdą kromkę smarujemy serkiem kanapkowym

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Bagietka w 15 minut 173

Bagietki , bardzo szybkie do zrobienia.Przepis pochodzi z bloga  Baby w kuchni . (na 4 bagietki) 500 g mąki pszennej 40 g świeżych drożdży 300 g wody w temperaturze pokojowej 25 g oleju 1 łyżeczka soli szczypta cukru Wszystkie składniki wymieszać i wyrobić zwarte, elastyczne ciasto – ręcznie lub mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego. Ciasto podzielić na cztery równe części(...)każdej uformować podłużną bagietkę.Ułożyć bagietki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Każdą bagietkę naciąć ,przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. W tym czasie nagrzać piekarnik.Piec w 200 stopniach przez 20-25 minut

Moje domowe kucharzenie
Łatwe zapiekanki i szybki sos z bazylią 203

Łatwe zapiekanki i szybki sos z bazylią. Są takie dni, gdy mimo mojej dość bujnej kulinarnej fantazji, sięgamy po najprostsze rozwiązania. W chlebaku czekały dwie bagietki, w lodówce pieczarki i trochę sera i… tak oto powstały łatwe zapiekanki. Do tego tylko ketchup i pyszny szybki sos z suszoną bazylią. Wyszło naprawdę pysznie. Czasem na prawdę w prostocie tkwi siła(...)Wówczas obfitują w ser i najczęściej kroję je na mniejsze kawałki, aby starczyło dla każdego. To kto się skusi na łatwe zapiekanki i szybki sos z bazylią? Składniki: 2 bagietki (domowe lub kupne) około 2 łyżek masła 1 duży ząbek czosnku ser mozzarella wiórki (polecam Wam użyć większej ilości, ja dziś nie miałam) około 300 g pieczarek 1 cebula

Słodkie okruszki
Zupa krem pomidorowo paprykowa z grzankami czosnkowymi i mozzarellą 252

płaska łyżeczka mielonej słodkiej papryki, sól do smaku, chili świeżo mielona do smaku, ½ płaska łyżeczka mielonej słodkiej papryki wędzonej, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, pęczek koperku, ponadto: bagietka, masło, czosnek, sól, mozzarella w kulkach. Przygotowanie: Papryki pieczemy w piekarniku, w 220°C, tak długo, aż skórka będzie przypieczona, następnie zawijamy w folię aluminiową i pozostawiamy na kilka min. Obieramy(...)wody, żeby uzyskać odpowiednią gęstość, kto jak lubi. Dodajemy paprykę wędzoną, doprawiamy solą, pieprzem i chili do smaku. Grzanki: Rada: można sobie ułatwić ich przygotowanie, przez kupienie gotowych, czosnkowych bagietek, lub skropić oliwą i posypać delikatnie granulowanym czosnkiem i solą. Bagietkę kroimy na kromki, mozzarellę w plasterki, piekarnik nastawiamy na 185°C. Z miękkiego masła, przeciśniętego przez praskę czosnku

Moniki Smakołyki

Proponowane wyszukiwania