Małe chrupiące kanapeczki rodem z Włoch, idealne na przekąskę. Przygotowuje się je z białego pieczywa, grillowanego lub opiekanego na rozgrzanej patelni. Dodatki możemy zmieniać w zależności od upodobań. Składniki: bagietka duży bakłażan czerwona papryka kilka suszonych pomidorów mała czerwona cebula ząbek czosnku ocet winny oliwa świeża bazylia sól, pieprz Bakłażana i paprykę umyć i pokroić w kostkę. Suszone pomidory(...)pokrojoną cebulę dodając pod koniec czosnek. Dodać pokrojone warzywa i całość przesmażyć przez kilkanaście minut, mieszając od czasu do czasu. Doprawić solą, świeżo mielonym pieprzem i łyżką octu. Bagietkę pokroić pod skosem na kromki o grubości 1 cm. Ułożyć na rozgrzanej patelni grillowej lub zwykłej i zrumienić na złoty kolor z obu stron. Rozłożyć na nich przygotowane wcześniej warzywa
wyzwania kuchennedodatki do zupy pomidorowej: zupa pomidorowa z makaronem lub ryżem zupa pomidorowa z lanymi kluseczkami zupa pomidorowa z groszkiem ptysiowym zupa pomidorowa z kozim serem i grzankami z bagietki zupa pomidorowa z podpieczonymi kromkami z bagietki i mozzarellą zupa pomidorowa z makaronem naleśnikowym zupa pomidorowa z kluseczkami z omletu. zupa pomidorowa na rosole. Zupa pomidorowa na rosole
Moja Książka Kucharskajajek. Drugą połówkę szalotki, pokrój w pióra do podania grzanek. 3. Do pasty wrzuć posiekany drobny szczypiorek. Posól i popieprz do smaku. Dodaj majonez i całość dokładnie wymieszaj. 4. Bagietkę pokrój na kromki i grilluj na suchej rozgrzanej patelni do zarumienia z obu stron. 5. Rzodkiewki pokrój w plasterki i na ćwiartki. 6. Nakładaj na grzanki po porcji pasty jajecznej(...)dodaj do jajek. Drugą połówkę szalotki, pokrój w pióra do podania grzanek. Do pasty wrzuć posiekany drobny szczypiorek. Posól i popieprz do smaku. Dodaj majonez i całość dokładnie wymieszaj. Bagietkę pokrój na kromki i grilluj na suchej rozgrzanej patelni do zarumienia z obu stron. Rzodkiewki pokrój w plasterki i na ćwiartki. Nakładaj na grzanki po porcji pasty jajecznej. Dołóż rukolę
globuskulinarnyktóre z przyjemnością można sięgnąć w każdej chwili. Polecam więc nadziewane muszle makaronowe, mini tosty z łososiem, krakersy z cheddarem, panierowane pieczarki, tostowe ruloniki czy mini kanapki z bagietki. Mam nadzieję, że coś wpadnie Wam w oko Sałatki: Warstwowa sałatka tuńczykowa Sałatka z tortellini i kurczakiem Sałatka z tortellini i ananasem Sałatka z pieczarkami, kurczakiem, serem, jajkiem i kukurydzą Sałatka(...)Drobiowa pieczeń z papryką i pieczarkami Pieczeń z mielonego boczku Rolada serowa Serowa rolada z polędwiczką wieprzową Rolada serowa z jajkami i szynką Bułeczki czosnkowo-serowe Mini kanapeczki z bagietki Mini sucharki imprezowe – pyszne Przekąska śledziowa Śliwka owinięta boczkiem Twisterki z ciasta francuskiego z serem i pietruszką Roladki z chleba tostowego Przekąski na ciepło Zapiekane rożki z tortilli Pizzowe
Smaki Na TalerzuSkładniki: 1 kg cebuli 3 liście laurowe 1 łyżka tymianku 1 łyżka masła 1 łyżka oleju rzepakowego 1 szklanka białego wytrawnego wina 1 litr bulionu wołowego 1 ząbek czosnku bagietka garść sera gruyere sól pieprz (przepis na 4 porcje) Cebulę obieramy i kroimy w cienkie piórka. Smażymy powoli na maśle i oleju, około godziny, często mieszając żeby się nie spaliła(...)się skarmelizować. Pod koniec smażenia dorzucamy rozdrobniony czosnek i tymianek, po chwili dodajemy mąkę, smażymy jakąś minutę. Wlewamy wino. Cebulę zalewamy bulionem, dorzucamy liście laurowe, sól, świeżo mielony pieprz. Bagietkę kroimy na kromki grubości 2 cm, opiekamy je w piekarniku lub na patelni. Zupę nalewamy do miseczek, kładziemy na niej upieczoną kromkę, posypujemy serem. Pieczemy około 10 min w temperaturze
Kardamonovymusiałam się zaopatrzyć to białe pieczywo, które bardzo rzadko gości u nas w domu. Efekt końcowy – super. Składniki: 4 jajka 3 suszone pomidory z zalewy 1 mała bagietka pół mozzarelli oliwa extra virgin 1 łyżeczka masła szczypiorek sól pieprz (przepis na 2 porcje) Bagietkę kroimy na cienkie kromki i smażymy krótko na oliwie. Na drugą rozgrzaną patelnię wrzucamy masło
Kardamonovyrobić, to się z nich śmiać i pilnować żeby się nie pozabijali. Co gotują? Oczywiście mięso. Mięso, mięso, mięso. Wszystko jedno w sumie, byleby się nie pozabijali. Składniki: pół bagietki pół camemberta 150 g boczniaków 1 łyżka natki pietruszki 1 łyżka szczypiorku sól pieprz kolorowy olej rzepakowy (przepis na 2-3 porcje) Boczniaki przepłukujemy, osuszamy, skrapiamy odrobiną oleju, doprawiamy solą(...)pieprzem. Pieczemy w piekarniku około 15 minut w 180 stopniach – do zrumienienia. Bagietkę kroimy na kromki i obsmażamy z obu stron, można je także opiec w tosterze. Na kromki układamy plasterki camemberta, boczniaki, całość posypujemy ziołami i świeżo zmielonym pieprzem. Tak jak pisałam we wstępie, polecam do tostów podać jeszcze ulubiony dżem. Artykuł Tosty z boczniakami i camembertem pochodzi
Kardamonovyśrednich cebul 2 ząbki czosnku 200 ml białego wytrawnego wina 1 mała gałązka rozmarynu 2 liście laurowe sól pieprz 1 łyżka masła 1 łyżka oleju rzepakowego parę kromek bagietki duża garść startego twardego sera długodojrzewającego (przepis na 4-5 porcji) Cebule obieramy i kroimy w cienkie piórka. Smażymy na małym ogniu na maśle i oleju około 30 minut(...)winem i bulionem, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, gotujemy około 10 minut. W międzyczasie opiekamy kromki (ja użyłam tostera). Ciepłą zupę przelewamy do misek żaroodpornych, kładziemy na wierzch bagietki i posypujemy serem, pieczemy 5 minut w piekarniku w 180 stopniach. Artykuł Zupa cebulowa pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovymożemy wykorzystać parówki czy inną dobrą kiełbaskę. Zależy wszystko od tego co uda nam się kupić, i co lubimy. Serwowania takiego dania to kolejna dowolność 😎 My jedliśmy z bagietką, ale jeśli lubicie makaron, ryż czy ziemniaki - też będzie pasować 😉 Składniki: 300 g kiełbasek z szynki 200 g pieczarek 2 cebule 2 ząbki czosnku ziele angielskie liść laurowy olej passata pomidorowa(...)małym ogniu od 15 minut, aby smaki wzajemnie przeszły. Na koniec możemy dodać 2-3 łyżki śmietany, jeśli lubimy ładodniejsze smaki. Przed podaniem posypujemy posiekanym koperkiem. Podanemy z chrupiącą bagietką, lub jak lubimy z makaronem czy ziemniakami
Walijskie Pichceniepomidorów i jajek. Idealne na śniadanie lub kolację. Składniki: 4 pomidory 4 jajka paczka boczku wędzonego mozzarella mini czosnek pokrojony w plasterki chili papryka słodka pieprz sól świeża bazylia bagietka czosnkowa Sposób przygotowania: Podsmażam boczek wraz z czosnkiem. Pomidory zoparzam, obieram i kroję na małe kawałki, następnie dorzucam na patelnię. Dodaję sól, pieprz, chili, paprykę słodką i gotuję chwilę(...)odparowania nadmiaru wody. Wbijam jajka, solę, układam wokół mozzarellę i duszę chwilę pod przykryciem do ścięcia białek. Posypuję świeżą bazylią i podaję z podpieczoną bagietką. Autor przepisu: Monika Winiecka Artykuł Szakszuka pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze PrzepisyMini zapiekanki to fajny pomysł na ciepłą kolację lub przekąskę podczas domówki. Moja córka jest szczególną miłośniczką takich zapiekanek. Składniki: bagietka lub zwykle bułki pieczarki cebula olej do smażenia sól, pieprz mozzarella keczup masło Sposób wykonania: 1. Pieczarki zetrzeć na tarce jarzynowej. Cebulę drobno posiekać. 2. Rozgrzać olej, dodać cebulę, a potem starte pieczarki. Dusić, aż woda wyparuje(...)pieczarek. Na koniec doprawić solą i pieprzem. 3. Bagietkę lub bułki pokroić na kromki, cienko posmarować masłem. Na każdą kromkę nałożyć farsz pieczarkowy i posypać tartą mozzarellą. Zapiekanki zapiec w piekarniku do rozpuszczenia sera. 4. Gotowe zapiekanki lekko posmarować keczupem. Podawać na ciepło. Smacznego
Kuchnia domowa AniCzego Ci życzę, jak i smacznego. 🥖 – ile zjesz ⏰ – 10-15 minut 🇧🇪 – Belgia Jakich składników potrzebujesz do Kanapki Smos Nie podaję ilość, ponieważ ma być dużo wszystkiego. Bagietki Szynka Ser żółty Miks sałat Ugotowane na twardo jajka Pomidor Ogórek zielony Marchewka Musztarda Dijon I dużo nawet bardzo dużo majonezu Kanapka Smos jak zrobić Po ugotowaniu jajek i rozkrojeniu(...)bagietki, pokrojoniu warzyw, wystarczy ja złożyć w całość. Nałóż dużo majonezu, i teraz ułóż warstwy swoich składników. Po kilku dniach spędzonych we Francji przenosimy się do Belgii, gdzie spędzimy również kilka dni i skosztujemy niewątpliwie pysznych Belgijskich dań. Z pewnością, mnóstwo wspaniałych dań, znajdziesz również na grupie kulinarnej na Facebook „Facet w kuchni – gotowanie pod wpływem” , którą założyłem specjalnie
RafalCookdłuższego czasu w sieciowych sklepach spożywczych na dziale wypieków królują one – pszenne bagietki z masłem ziołowym lub czosnkowym. Chrupiące bułki z poprzecznymi nacięciami wypełnionymi aromatycznym masłem. Niestety bagietki o których mowa są trochę oszukane, pieczywo zostaje wstępnie podpieczone i zamrożone. Sklepowe piekarnie jedynie odgrzewają i podpiekają pieczywo, gdyż zapach roznoszącej się wokół woni chleba ma za zadanie przywoływanie konsumentom
ProstePesto.plŚwieży tymianek ✅ Świeża pietruszka ✅ Starta skórka z pomarańczy ✅ Szczypta szafranu ✅ Sól ✅ Pieprz świeżo zmielony Rouille ✅ 1 ząbek czosnku ✅ 1 papryka chili ✅ 5-7 łyżek bułki tartej ✅ Oliwa z oliwek ✅ Bagietka 🛠️ Przygotowanie 🛠️ Zdejmij skórę z każdego fileta. 🛠️ Rozgrzej wysoki rondel, wlej oliwę i wrzuć koper włoski, cebulę i czosnek, chwilę podsmaż. 🛠️ Po chwili wlej ok. 1.5-2 litrów wody. 🛠️ Dodaj skóry(...)blendera ręcznego ubij je na pastę. 🛠️ Dodaj bułkę. 🛠️ Dobrze ugnieć, aż z całości powstanie gładka pasta. 🛠️ Teraz wlewając bardzo powoli oliwę z oliwek, miksuj, aż powstanie gładki majonez. 🛠️ Bagietki podpiecz w tosterze lub piekarniku i posmaruj je Rouille. Zajadaj się kolejnym danie z Francji. Życzę Ci smacznego. Jeśli dzisiejsze danie Ci się spodobało. Zapraszam Cię jutro, na kolejną kulinarną podróż
RafalCookząbek do natarcia grzanek – Bulion warzywny – 500 ml / kiedy nie mam swojego używam gotowy Winiary ze słoiczka / – Olej kokosowy lub oliwa – Liście świeżej mięty – Dymka – Pieprz czarny świeżo mielony – Bagietka, ciabata – 8 kromek PRZEPIS: 1. Cebule wraz z czosnkiem posiekaj w kostkę. Nie ma tu znaczenia czy drobną, czy mniej drobną, całość i tak będzie zmiksowana. 2. Przełóż na patelnię(...)ząbek do natarcia grzanek– Bulion warzywny – 500 ml / kiedy nie mam swojego używam gotowy Winiary ze słoiczka / Olej kokosowy lub oliwa Liście świeżej mięty Dymka Pieprz czarny świeżo mielony Bagietka, Ciabatta – 8 kromek Instructions Cebule wraz z czosnkiem posiekaj w kostkę. Nie ma tu znaczenia czy drobną, czy mniej drobną, całość i tak będzie zmiksowana. Przełóż na patelnię
globuskulinarny