bagietka - 3616 przepisów (strona:56/242)

Krewetki z dipem 148

łyżki keczupu pikantnego 1 łyżka majonezu 1 łyżka jogurtu typu greckiego 1 łyżeczka sosu sojowego 2 łyżki brandy D odatkowo 2 garście pokrojonej  salaty lodowej. do podania kromki bagietki lub grubsze paluszki Na patelni roztopić masło, dodać pokrojony na plasterki czosnek następnie włożyć krewetki jeżeli używamy mrożonych to wcześniej rozmrozić. Smażymy ok. 4-5 minut cały czas mieszając(...)ręcznik papierowy aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Składniki na sos wymieszać. W naczyniu do podawania układamy sałatę, sos ilość według uznania na koniec usmażone krewetki. Opcjonalnie podajemy z bagietką którą można wcześniej opiec w piekarniku lub na suchej patelni albo z grubymi paluszkami. Smacznego

Andzia Pichci
Rillettes z gęsi czyli mięsne smarowidło do chleba 116

francusku rillettes, po naszemu mięsne smarowidło. Zapewne po francusku najlepiej smakuje z bagietką. Po naszemu, z domowym chlebem na zakwasie, z ogórkiem lub rzodkiewką. Rillettes z gęsi i nie ważne, jak się nazywa, czy smaczniej z chlebem, czy z bagietką, ważne, że jest to jedno z najsmaczniejszych smarowideł mięsnych jakie jadłam. Znam pewną wegetariankę, co dla owego smarowidła robi odstępstwa

Tajemnice Smaku
Grzanki z serem pleśniowym, szpinakiem, figami i miodem 84

Chrupiące grzanki z kremowym pleśniowym serem, szpinakiem, świeżymi figami i miodem. Jest to świetny pomysł na szybką i przepyszną kanapkę. Grzanki możemy przygotować z chleba, bułek, bagietek lub z ciabatty. Połączenie słodkich dojrzałych fig z intensywnym w smaku kremowym serem z niebieską pleśnią – dla fanów i fanatyków takiego sera – delicje. Przy okazji dodatku sera z niebieską pleśnią, taka(...)pasterz się nie rozchorował? Ponieważ ser był zainfekowany kulturą pleśni penicillium roqueforti naturalnie występującą w tej jaskini, pleśni, która nie jest niebezpieczna dla ludzi.   Składniki 12 kromek pieczywa (bagietka, ciabatta) 150 g sera pleśniowego z niebieska pleśnią (u mnie Castello Creamy Blue) 4 świeże figi garść liści szpinaku miód orzechy włoskie oliwa z oliwek Wykonanie Kromki pieczywa obsmażamy

Tajemnice Smaku
Serowe fondue z białym winem 91

Appenzeller 200 ml białego wytrawnego wina szczypta gałki muszkatołowej biały pieprz 20 ml Kirschu (Kirschwasser, mocny, biały alkohol z wiśni, można zastąpić innym lub pominąć) 1 ząbek czosnku DODATKI bagietka, ciabatta lub chleb winogrona białe wytrawne wino Wykonanie Sery kroimy w kostkę lub ścieramy na tarce o grubych oczkach. W rondelku podgrzewamy wino i stopniowo rozpuszczamy w nim sery. Doprawiamy(...)sery i stawiamy na stół.   Jeżeli posiadacie zestaw do fondue  z podgrzewaczem warto z niego skorzystać, gdyż ser szybko zastyga. Z czym podaje fondue? Z chlebem, bagietką, gotowanymi ziemniakami lub innymi warzywami, a także z owocami (winogrona, jabłka, gruszki). Bardzo istotnymi dodatkiem jest oczywiście białe wino, które dodajemy do potrawy, jak również serwujemy do gotowego dania

Tajemnice Smaku
Zupa cebulowa 108

cebuli oraz konfiturę znajdziecie w naszym zimowym numerze magazynu Aromat. Składniki: 6 cebul 1,2 litr bulionu 4 ząbki czosnku 3 łyżki masła 2 łyżki oliwy 6 kromek bagietki kawałek żółtego sera najlepiej twardego 200 ml wina białego lub cydru Przygotowanie: Obraną cebulę kroimy w grubą kostkę. Podsmażamy na dobrze rozgrzanym maśle i oliwie na złoty kolor, cebula musi(...)się dobrze skarmelizować. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz bulion. Dodajemy sól i pieprz, a następnie wino. Gotujemy do momentu, aż wino odparuje a cebula zmięknie.  Kromki bagietki podgrzewamy w piekarniku. Zupę nalewamy do żaroodpornych miseczek, na środku miseczki kładziemy grzankę, posypujemy serem i zapiekamy kilka minut aż ser się rozpuści. Możemy od razu zapiec grzanki z serem

Życie zaczyna się w kuchni
Albania - Fergese 357

łyżeczki suszonej bazylii łyżka masła łyżka mąki 3 łyżki jogurtu greckiego (lub bałkańskiego, itp.) kostka fety pieprz, sól szczypta chilli lub ostrej papryki kilka czarnych oliwek ostre papryczki pita, bagietka... Przygotowanie: 1) Pokroić cebulę i podsmażyć na oliwie aż będzie miękka 2) Dodać pomidory i bazylię. Przez około 10 minut gotować na małym ogniu aż wyparuje trochę wody. 3) Rozgrzać(...)Miksturę dodać do pomidorów. Przyprawić do smaku. 5) Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego. Posypać czarnymi oliwkami i papryczkami. 6) Zapiekać przez 10-15 minut. 7) Podawać z pitą, bagietką lub czymś innym, wedle życzenia

Roślinożerni urlopowicze
Francja - Sałatka nicejska (Salade niçoise) 79

oliwek - 2-3 pomidory lub 10-15 pomidorków koktajlowych - 100 g fasoli szparagowej - 4 jajka ugotowane na twardo - łyżeczka ziół prowansalskich - 3-4 łyżki oliwy z oliwek - bagietka (do podania) Przygotowanie: 1) Gotujemy jajka na twardo. Obieramy i kroimy w ćwiartki. 2) Obieramy i gotujemy fasolkę szparagową do miękkości. 3) Pomidory kroimy w ćwiartki (jeśli używamy pomidorków koktajlowych - w połówki(...)miseczce mieszamy oliwę z oliwek z ziołami prowansalskimi. 5) Wszystkie składniki łączymy i polewamy mieszanką oliwy i ziół. 6) Podajemy z bagietką. Voilà ,  bon appéti

Roślinożerni urlopowicze
Chorwacja - Brodet z boczniaka 115

białego wina - 5 liści laurowych - 3-4 gałązki rozmarynu  - 200-250 g boczniaków - sól, pieprz - średni pomidor  - 2 łyżki koncentratu  - kluseczki z polenty lub bagietka do podania Przygotowanie: 1) Na patelni rozgrzewamy oliwę, cebulę kroimy w piórka a czosnek w kosteczkę. Smażymy na rozgrzanym ogniu, aż się zeszklą. 2) Dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki, mieszamy. Po minucie(...)patelnię. 4) Wyciągamy liście laurowe i rozmaryn. Dodajemy koncentrat pomidorowy i w razie potrzeby odrobinkę wody. Dusimy wszystko razem przez 5-10 minut. Serwujemy z kluseczkami z polenty, bagietką lub czymś innym (wedle życzenia

Roślinożerni urlopowicze
Kanapka bawarska z kiełbaskami norymberskimi 128

bardzo dobrze przyprawione. Charakterystyczne dla nich również jest to, że pachną majerankiem i dzięki niemu mają niepowtarzalny smak.  Zatem zapraszam po przepis:  Składniki :  1 średnia bagietka  2 sztuki Kiełbasek norymberskich HoWe  1/2 czerwonej cebuli 1 łyżeczka musztardy  garść rukoli  plasterek żółtego sera  Wykonanie :  1. Bagietkę przecinamy na pół w dolnej

vaniliowoczekoladowa
Zupa cebulowa 133

pół  litra  dowolnego bulionu 1 plaska łyżeczka papryki czerwonej ( w proszku) pół łyżeczki tymianku pół łyżeczki cukru sól pieprz 1 łyżka mąki 1 bagietka ok 100 gramów ostrego żółtego sera 1 łyżka masła  Cebulę obrać i pokroić w grubsze piórka, przesmażamy na maśle aż się lekko przyrumieni. Przyprawiamy papryką i cukrem. Mieszamy dodajemy mąkę ponownie mieszamy(...)bulion dodać przygotowaną przesmażoną cebulę doprawić tymiankiem i ewentualnie solą . Gotujemy ok.15 minut na niedużym ogniu. Gotową zupę przelewamy do żaroodpornych bulionówek lub talerzy. Układamy po dwie grubsze kromki bagietki posypujemy startym żółtym serem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i zapiekamy ok 5 minut. Smacznego

Andzia Pichci
Sałatka Cezar z kurczakiem 96

Cezar. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka Cezar – Składniki Składniki sałatki 300 gram mięsa z piersi kurczaka 1/2 główki sałaty lodowej 6 łyżek startego sera parmezan bądź grana padano 1 bagietka do wykonania grzanek Składniki sosu 1 żółtko jajka 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka musztardy 2 ząbki czosnku szczypta soli szczypta pieprzu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka Cezar – Wykonanie(...)kurczaka. Sałatę lodową opłucz, porwij na niewielkie kawałki, następnie włóż ją na dno sporej płaskiej miski. Dopraw ją solą i pieprzem, wymieszaj z połową sosu i połową tartego sera. Bagietkę pokrój na 2 centymetrowe paski. Włóż do nagrzanego do 150 stopni C piekarnika i podpiecz, by na wierzchu była chrupiąca a w środku miękka. Ułóż kurczaka na sałacie, na wierzch

To Musisz Wiedzieć

Proponowane wyszukiwania