bagietka - 3616 przepisów (strona:65/242)

Krem marchwiowo-anyżowy 157

świeżej śmietany 18% – 2 białe cebule – 2- 3 gwiazdki anyżu – 3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine – sól – 1 mała bagietka Przygotowanie: Bagietkę kroimy na mniejsze kromki smarujemy oliwą i robimy z nich grzanki. Marchew obrać i umyc. Pokroić na drobne kawałki. Cebulę pokorić w cienkie plasterki i poddusić w rondlu na oliwie z oliwek

I LOVE LIFE
Grzanki z karmelizowaną cebulą, szpinakiem, suszonymi pomidorami i serem pleśniowym 190

przygotować na wiele sposobów i zawsze będą pyszne. Te doskonale wpiszą się w niejedną imprezę czy chrupiący podwieczorek, nie wymagają zbyt wiele pracy a są pyszne! Składniki: 2 pszenne bagietki 2 czerwone cebule 10 dag świeżego szpinaku 2 łyżki masła 100 ml octu balsamicznego 6 -7 sztuk suszonych pomidorów z zalewy 10 dag miękkiego pleśniowego sera Świeżo mielony pieprz(...)zmięknie, doprawić odrobiną czarnego pieprzu do smaku. Zestawić z ognia, przestudzić. Szpinak opłukać, osuszyć. Osaczone z zalewy suszone pomidory pokroić w cienkie paski. Pleśniowy ser pokroić na kawałki. Bagietkę pokroić na kromki, lekko skropić oliwą z suszonych pomidorów, ułożyć karmelizowaną cebulę, po kilka listków szpinaku i pomidorów, przykryć serem pleśniowym, zapiekać 10 minut w nagrzanym do 180*c piekarniku

Wanilia i Kardamon
"Tatar" z suszonych pomidorów i grillowanej cukinii-dla Wegan 140

suszonych pomidorów Szczypta suszonego tymianku lub innych ziół Mała szalotka Łyżeczka czerwonego octu winnego Łyżka octu balsamicznego Mała(średnio-ostra)  papryczka, pozbawiona pestek 2 łyżki posiekanego szczypiorku Bagietka PRZYGOTOWANIE: Cukinię kroimy w plasterki, grillujemy z obu stron (ok.6 minut/strona). Suszone pomidory wraz z szalotką i zgrillowaną cukinią wkładamy do blendera kielichowego lub melaksera i miksujemy pulsacyjnie,żeby nie otrzymać(...)gładkiej masy. Dodajemy posiekaną papryczkę, octy, szczypiorek-całość mieszamy. Propozycja podania to : grzanki z bagietki

Kopystką po garach
Chleb orkiszowy, na zakwasie i drożdżach 206

W listopadowej Piekarni Amber upiekliśmy chleb orkiszowy. To co w nim jest najfajniejsze, to mała liczba składników i prostota wykonania. W sumie mąka chlebowa, mąka razowa

Grahamka, weka i kajzerka
Pasta z awokado i jajek + film 181

awokado 1 łyżka soku z cytryny 2 jajka ugotowane na twardo 2 ząbki czosnku 1 łyżka majonezu pęczek szczypiorku 1 duży pomidor czarny pieprz sól opcjonalnie wafle ryżowe lub bagietka przepis Umyte awokado przekrawamy wzdłuż na pół, wyjmujemy pestkę i wydrążamy z niego miąższ. Wydrążony miąższ przekładamy do płaskiej miseczki, rozgniatamy widelcem i skrapiamy sokiem z cytryny żeby nie ściemniało(...)również majonez, całość doprawiamy do smaku solą oraz czarnym pieprzem i dokładnie ze sobą łączymy. Umytego pomidora kroimy w plastry. Tak przygotowaną pastę rozsmarowujemy na waflach ryżowych lub pokrojonej bagietce, na wierzu umieszczamy plaster pomidora i posypujemy pozostałym szczypiorkiem.   Artykuł Pasta z awokado i jajek + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania

Smakowite Dania
TOSTY Z KURCZAKIEM, PIECZARKAMI I SEREM + FILMIK 183

pieczone udka 20 dkg żółtego sera 20 dkg pieczarek por- biała część ( kawałek ) 2-3 łyżki majonezu 1 łyżka ostrego ketchupu sól, pieprz do smaku kilka małych bagietek lub chleb tostowy(...)rozdrobnimy.  Por przecinamy wzdłuż, kroimy w paseczki, pieczarki szatkujemy a ser ścieramy. Do rozdrobnionego mięsa dodajemy wszystkie pokrojone składniki, sól, pieprz, majonez i ketchup, dokładnie mieszamy masę.  Bagietki przecinamy wzdłuż, nakładamy obficie farsz i zapiekamy w piekarniku około 15 minut. Natomiast chleb tostowy z farszem można zapiec w opiekaczu do momentu aż ser się rozpuści.  Podajemy cieple

Kulinarne Fantazje Marioli
Zapiekanki z boczniakami 79

Mieliśmy i jeszcze mamy :P Składniki 1 cebula 1 łyżka masła 250 g boczniaków 2 łyżki kwaśnej śmietany 1/2 pęczku natki pietruszki 100 g sera st. jones 2 bagietki sól, pieprz     Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Cebulę siekamy, grzyby kroimy w paski, smażymy na rozgrzanym maśle. Dodajemy śmietanę i posiekaną natkę, dokładnie łączymy, doprawiamy solą(...)pieprzem. Bagietki kroimy wzdłuż na pół, układamy grzyby, posypujemy startym serem. Całość zapiekamy kwadrans w 180°C. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para

R'n'G Kitchen
Grzanki z kozim serem, pieczona cukinią, suszonymi pomidorami skropione miodem 104

Szybko i smacznie Składniki 1 mała cukinia odrobina oliwy 4 medaliony z koziego sera (rolada) 4 kromki bagietki 4 suszone pomidory 4 łyżeczki płynnego miodu     Przygotowanie   Cukinię pokroiłem wzdłuż na cienkie plastry. Obsmażyłem na oliwie na dobrze rozgrzanej patelni. Odsączyłem na papierowych ręcznikach, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Medaliony z koziego sera zrumieniłem z obu stron(...)każdą kromkę bagietki położyłem po plasterku cukinii, suszonego pomidora oraz porcję sera. Skropiłem miodem

R'n'G Kitchen
Krewetki toskańskie – w sosie czosnkowo-śmietanowo-serowym 252

kurczak z suszonymi pomidorami po toskańsku), jednak danie jest w prawdziwie amerykańskim stylu (ser, gluten, rock and roll!). Uwielbiam, gdy krewetki są w sosie – wybieranie go bagietką to prawdziwy rytuał, a w tym przepisie jest go dużo i do tego jest wyjątkowo sycący. Czasem warto zrobić sobie dobrze Krewetki toskańskie – w sosie czosnkowo-śmietano-serowym: 600 g surowych(...)szklanki starego parmezanu 2 łyżeczki ziół prowansalskich 100 g świeżego szpinaku “baby” sól morska, świeżo mielony pieprz do podania: świeża bagietka lub ugotowany makaron Krewetki oczyszczamy z pancerzy (ogonki można zostawić lub usunąć) nacinamy wzdłuż i wyjmujemy przewód pokarmowy. Oczyszczone krewetki płuczemy i osuszamy. Na dużej patelni rozgrzewamy dwie łyżki masła i dodajmy wyciśnięty czosnek. Wrzucamy krewetki

Poezja smaku
Kremowa zupa cebulowa na białym winie- obiad w 30 minut 115

fosfor, magnez i witaminę C, wspomaga więc naszą odporność i wzmacnia organizm. Podana w formie delikatnego kremu, z tartym serem, szczypiorkiem i kawałkami bagietki, zyskuje wiele – nawet w oczach tych, którzy za cebulą, oględnie mówiąc, nie przepadają.   Kremowa zupa cebulowa na białym winie – składniki 6 średnich cebul(...)kuchni. Gotujemy jeszcze 10 – 15 minut, po czym miksujemy zupę na gładki krem. Podajemy posypaną żółtym serem i posiekanym szczypiorkiem z dodatkiem bagietki lub grzanek. Voilà! Tutaj i  tutaj znajdziecie przepisy na inne jesienne zupy. drukuj przepis   Smacznego! Wasza, Cieszę się, że czytasz mój blog. Nie przegap żadnego wpisu – obserwuj

Patchwork
Ratatuj 156

oliwa z oliwek 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego ziele angielskie liście laurowe pieprz w kulkach  garść koperku garść natki pietruszki przyprawy: oregano zioła prowansalskie cząber sól  pieprz dodatkowo: bagietka szynka parmeńska Wykonanie: Wszystkie warzywa pokroić wg uznania. W garnku rozgrzać oliwę z oliwek, zeszklić cebulę, następnie dodać paprykę i czosnek, wymieszać i dorzucić cukinię, bakłażana, pomidory. Całość zalać pomidorami(...)czas mieszając. Po tym czasie dodać posiekany koperek i natkę pietruszki, koncentrat, sól i pieprz (jeśli jest potrzeba to dodatkowo zioła), zamieszać i dusić jeszcze ok 5-10 minut. Bagietkę pokroić, posmarować masłem, ozdobić szynką parmeńską. Ratatuja można podawać również z ryżem lub makaronem. Smacznego

Trufelkowo
Polędwiczka z indyka na sałacie 138

oliwek ulubione przyprawy (u mnie przyprawa pomidorowo-bazyliowa z czosnkiem niedźwiedzim) sałata lodowa 1 gruszka garść suszonych śliwek pokrojonych w kostkę pomidory koktajlowe czerwona cebula dodatkowo: oliwa czosnkowa bagietka ser camembert Wykonanie: Polędwiczki z indyka oczyścić, pokroić wg uznania, posmarować oliwą z oliwek i obtoczyć w przyprawach. Odstawić na 30 minut. Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć polędwiczki z każdej(...)obrane ćwiartki gruszki. Smażyć jeszcze 3-4 minuty. Sałatę porwać na mniejsze kawałki do miski, pomidorki przepołowić. Na wierzch ułożyć mięso z dodatkami. Skropić czosnkową oliwą. Podawać z podpieczoną bagietką z serem camembert. Smacznego

Trufelkowo
Rybka z mozarellą i migdałami 151

ryby, np. pstrąg łososiowy sól pieprz tymianek skórka otarta z cytryny 1/2 cukinii kulka mozarelli pomidor natka pietruszki garść płatków migdałowych odrobina masła dodatkowo: mix sałat bagietka masło ząbek czosnku Wykonanie: Pstrąga łososiowego obrać ze skóry, cukinię pokroić w cienkie plastry. Naczynie żaroodporne posmarować masłem, wyłożyć cukinię. Rybę z obu stron posypać solą i pieprzem oraz wetrzeć skórkę cytrynową. Wyłożyć(...)natkę pietruszki posiekać. Na pstrąga ułożyć ser, pomidory, całość posypać migdałami. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni ok 20 minut. Można podać na miksie sałat w towarzystwie zapieczonej bagietki z masełkiem czosnkowym i pomidorami. Chciałam Wam jeszcze kogoś przedstawić :) Nasz nowy członek rodziny - BUFET :) Jest z nami już ponad miesiąc, adoptowaliśmy Go, niedługo napiszę o nim więcej, bo już

Trufelkowo
Zapiekanka z pieczarkami, salami i jalapeno 212

będzie zachwycony! Przepis na pikantną pastę paprykową, która idealnie nadaje się do zapiekanki znajdziesz TUTAJ . Zapiekanka z pieczarkami, salami i jalapeno: Składniki Ilość składników uzależniona jest od ilości zapiekanek. Bagietka Ser mozzarella Pasta paprykowa Salami Pieczarki Czerwona cebula Marynowane lub świeże papryczki jalapeno Czosnek Oliwa z oliwek Sól i pieprz Przygotowanie Cebulę kroimy w piórka, pieczarki oczyszczamy i kroimy(...)się zeszkli. Dodajemy pieczarki, czosnek, solimy, pieprzymy i smażymy na dużym ogniu mieszając od czasu do czasu około 10 minut, aż cała woda odparuje, a pieczarki się zarumienią. Bagietki przecinamy wzdłuż na pół i smarujemy pastą paprykową. Następnie posypujemy serem mozzarella, układamy salami, dodajemy wcześniej przygotowane pieczarki, pokrojone papryczki jalapeno i jeszcze raz delikatnie posypujemy serem. Zapiekanki pieczemy na duże

ale Pysznie
Gulasz wieprzowy z ciecierzycą 136

mieszamy z odrobiną sosu z gulaszu i wlewamy do całości na 5 minut przed końcem pracy. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i podajemy na ciepło np. z chlebkami naan lub bagietką. Sposób przygotowania tradycyjny: W garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy posiekaną drobno cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy do zrumienienia. Dodajemy mięso pokrojone w mniejszą kostkę i obtoczone w mące(...)mieszamy z odrobiną sosu z gulaszu i wlewamy do całości na 5 minut przed końcem duszenia. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i podajemy na ciepło np. z chlebkami naan lub bagietką. * Chlebki naan przygotowałam z przepisu podanego w linku- z tym, że bez dodatku czosnku i pietruszki

Kuchnia w czekoladzie