bagietka - 3616 przepisów (strona:71/242)

Francuska zupa cebulowa 141

wody (jeśli chcemy by zupa była gęstsza , bulionu dajemy mniej)  4 ząbki czosnku  60 ml koniaku  250 ml białego wytrawnego wina sól , tymianek , pieprz dodatkowo : bagietka lub inne pieczywo , starty ser (typu comté lub gruyère) Cebulę obrać i pokroić w cienkie krążki , czosnek przecisnąć przez praskę. W dużym i szerokim garnku roztopić masło z oliwą. Wrzucić cebulę(...)razem ok 2-3 min. Następnie dodać gorący bulion. Zupę doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem , tymiankiem. Dodać brandy i jeszcze gotować ok 30 min. Kromki chleba lub bagietki opiekamy w tosterze lub piekarniku. Zupę rozlewamy do małych naczyń żaroodpornych. Na powierzchni zupy kładziemy upieczony kawałek chleba i posypujemy startym serem. Rozgrzewamy piekarnik, wybierając opcję grill i wkładamy

Aromatyczne Podróże
Chorizo z podsmażaną cebulą 150

Chorizo to kiełbasa hiszpańska o bardzo charakterystycznym smaku. Proponuję Wam podsmażyć ją na patelni, razem z cebulką i aromatycznymi przyprawami. Do tego bagietka i mamy pyszną przekąskę lub kolację. Składniki: 100 g kiełbasy chorizo klasycznego 3 łyżki oliwy 2 średnie cebule 1/2 płaskiej łyżeczki papryki słodkiej 1/3 płaskiej łyżeczki papryki ostrej 1 płaska łyżeczka majeranku (u mnie Skworcu ) sól(...)cebulę pokrojoną w piórka i podsmażamy ją do zeszklenia. W międzyczasie do cebuli dodajemy przyprawy. Do podsmażonej cebuli ponownie dodajemy chorizo i chwilę razem podgrzewamy. Jeszcze ciepłe podajemy na bagietce. Smacznego

Smak mojego domu
Chleb z semoliną, na zakwasie, wg Hamelmana 198

Kilka dni temu odkryłem zagubione na półce opakowanie semoliny, które kiedyś kupiłem, oczywiście aby z niej zrobić chleb. Niestety zapomniałem o semolinie. I tak sobie cichutko

Grahamka, weka i kajzerka
Kanapeczki z figami i serem camembert 152

wyszła mi smaczna przystawka. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Składniki Wykonanie Wskazówki Składniki: 3 figi 1 bagietka 3 łyżki marmolady z czerwonej cebuli rukola do serwowania opakowanie serka camembert Bagietkę kroimy na kromki. Na każdej układamy kilka plasterków sera camembert, pokrojone w plasterki figi oraz odbrobinę marmolady

mecooks
Spotkanie w warszawskiej La Vinotheque Vine Bar 129

hiszpańskie wino. To był pyszny początek wieczoru. Następny w kolejce był tatar z tuńczyka z kaparami podany z marynowanym w pomarańczowym soku koprem włoskim i świeżą kolendrą. Do tego bagietka francuska bagietka na gryczanym zakwasie. Z przystawek mogliśmy jeszcze skosztować roladek z bakłażana na ciepło z pysznym kozim serem  w środku, podanych z rukolą i koktajlowymi pomidorkami. Następnie podano

Kulinarne przygody Gatity
Biała zupa kalafiorowa z twistem 136

cebula 1 średni kalafior 1 łyżka masła 1 mały seler 2 małe pietruszki 1 jabłko (kwaskowe) 1/4 łyżeczki białego pieprzu 2 średnie ziemniaki 3 łyżki śmietany (12% do zupy) bagietka do serwowania Kroimy wszystkie składniki w dużą kostkę. Wkładamy do garnka, zalewamy wodą, solimy i pieprzymy do smaku. Gotujemy 30 minut na małym ogniu. Po upływie tego czasu dodajemy śmietanę(...)blendujemy. Na koniec zupę musimy jeszcze zagotować. Serwujemy ze świeżą bagietką. Pycha. Smacznego! Gotując warzywa, kalafior możemy dodać kilka minut później aniżeli pozostałe składniki. Nie potrzebuje on tak długiego czasu jak np pietryszka aby się ugotwać. Share List SGMB_URL = "http://www.mecooks.com/wp-content/plugins/social-media-builder/"; jQuery(".dropdownWrapper").hide(); jQuery(".socialMediaOnEveryPost").addClass("sgmb-center

mecooks
Sery z francuskich Alp 168

ważących ok. 30 kg. Jak i z czym jeść sery? We Francji sery podaje się na zakończenie posiłków. Stawia się je na stół z owocami, orzechami, zieloną sałatą i bagietką. Na półmisku powinno się znaleźć 3–5 rodzajów serów. Jedzenie zaczynamy od gatunków łagodnych, kończymy na ostrych. Osobiście nie jestem przywiązana do tego rytuału i zdecydowanie sery wolę jeść przed(...)Zastosowanie w kuchni Doskonale nadaje się do dań pieczonych, mięs, makaronów oraz warzyw. Świetnie komponuje się na desce z owocami oraz orzechami. Stanowi również samodzielną przekąskę, jak i z bagietką i oliwkami (to mój ulubiony zestaw przekąskowy). Dodawany jest do zielonych sałatek, sosów oraz zapiekanek. Najlepiej smakuje z czerwonym, kalifornijskim winem. Proponowane wina Wina żółte z Jury – château-chalon

gutfut
Francuski pasztet z wątróbki. 165

Pasztet serwuje się w temperaturze pokojowej, aby był miękki, aromatyczny i łatwy do rozsmarowania na pieczywie. Do pasztetu z wątróbki Francuzi podają lekko słodkie pieczywo (chałkę, brioszkę), grzanki lub bagietki. Doskonałym dodatkiem do tego pasztetu może być konfitura z porzeczek, powidła śliwkowe lub chutnej z czerwonej cebuli ( przepis tuta j). Francuski pasztet z wątróbki podany na bagietce z dodatkiem konfitury

Codziennik Kuchenny
Sałatka a'la Margaret 125

pęczek rzodkiewek 1 puszka czerwonej fasoli 150 gramowa  puszka kukurydzy 235 gramowy słoiczek oliwek  200 g sera feta oliwa z oliwek zioła do sałatek sól, pieprz opcjonalnie bagietki czosnkowe Wykonanie:  1. Miks sałat wsypujemy do miski 2. pomidory i rzodkiewki kroimy w kostkę i wrzucamy do sałaty. 3. fasolkę, kukurydzę, oliwki i ser feta wrzucamy do miski(...)sałatkę skraplamy oliwą dodajemy około 2 łyżeczki ziół do sałatek i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.  5. Całość mieszamy, podajemy z pieczywem, w moim przypadku były to bagietki czosnkowe.  Smacznego

Mój pomysł na
Czosnkowe grzanki z pomidorami i serem 108

Największy dylemat co zjeść mam zawsze rano. Dziś postawiłam na tradycyjne grzanki czosnkowe z pomidorami i serem :) Składniki: 1 bagietka 3 pomidory 10 dag żółtego sera 2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy ketchup Wykonanie: Bagietkę pokroić na kromki i zapiec lekko w piekarniku. Następnie czosnek wycisnąć przez praskę, wymieszać z oliwą i posmarować tosty. Ułożyć na nich plastry pomidora, następnie

Tradycyjna Kuchnia
Krem z cukinii z serkiem mascarpone i chipsami z pasternaku 201

pasternaku, 200 gram serka mascarpone, 1,5 litra bulionu drobiowego, 3 łyżek oliwy, 50 gram masła, 150 ml oleju słonecznikowego, 1 łyżeczki suszonego tymianku, 1 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej, bagietki, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu. Przygotowanie zupy rozpocząłem od przesmażenia cukinii i pozostałych warzyw, dzięki czemu zupa miała lepszy, pełniejszy smak. Na patelni rozgrzałem 3 łyżki oliwy i dodałem(...)ząbkami czosnku i 2 łyżkami posiekanej natki pietruszki. Przyprawiłem solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Masłem czosnkowym posmarowałem delikatnie podgrzane na patelni z obu stron pokrojone pod ukosem kromki bagietki.  Do miseczek wylałem porcje zupy. Do każdej porcji dodałem czubatą łyżkę serka mascarpone. Udekorowałem natką pietruszki, chipsami z pasternaku i grzankami

Wyprawy kulinarne
Zdrowa, bezglutenowa żywność od Schnitzer :) 130

możecie zobaczyć poniżej, a recenzje pojawiają się w niedługim czasie, linki odsyłające będą nad zdjęciami.  CHLEB RUSTYKLANY Z AMARANTUSEM BEZGLUTENOWY  OBWARZANKI BEZGLUTENOWE Recenzję tych produktów znajdziesz TUTAJ. BAGIETKA ORKISZOWA BAGIETKA KUKURYDZIANA Z ZIARNAMI BEZGLUTENOWA Recenzję tych produktów znajdziesz TUTAJ. MUFFINKI Z JAGODAMI  Recenzję tych produktów znajdziesz TUTAJ. PALUSZKI O SMAKU PIZZY  Recenzję tego produktu znajdziesz TUTAJ

Zdrowie na języku :P
Soczysty kurczak pieczony 164

oleju. Ten kurczak zawsze wychodzi idealny, pyszny, mięciutki w środku. Wystarczą tylko ziemniaki, gotowane lub pieczone, jakaś surówka i cudny syty obiad gotowy;D Albo na szybko świeża bagietka i wystarczy!;D Bagietką, której części moczymy w sosie powstałym podczas pieczenia...cudo. Składniki: cały kurczak +/- 2 kg 3 - 4 łyżki oleju rzepakowego przyprawy: sól, świeżo zmielony pieprz, słodka

Zasmakuj Kuchni
Makówki 98

Śląskie makówki Składniki: Mak mielony – 500g Bułki kajzerki – 4 sztuki lub 1 bagietka Mleko – 600-700ml Orzechy włoskie – ½ szklanki Migdały całe – ½ szklanki Migdały płatki – 4 łyżki Rodzynki – 1 szklanka Figi suszone – 5 sztuk Miód – ½ szklanki Wykonanie: Bułki/ bagietkę kupujemy kilka dni przed przygotowaniem makówek, tak aby zdążyła dobrze wyschnąć. Zmielony mak mieszamy z orzechami, migdałami, rodzynkami i figami

Kuchnia Bon Appetit
Jesienne zapiekane śliwki na piknik! 88

plastrów wędzonego boczku - hiszpańskie czarne oliweki Bulerias - 15 szt. papryczek piri piri Bulerias - oliwa z oliwek - po szczyptę na śliwkę ususzonego i roztartego w moździerzu rozmaryn ponadto do podania: - bagietka pszenna - żurawina Premium marki Stovit - borówka Premium marki Stovit  (Obydwa produkty posiadają przepiękne zakrętki, obrazujące polskie miasta na starych pocztówkach. Jak dla mnie coś tak uroczego, i tak pięknego(...)boczek pięknie się wytopił i stał się chrupiący. Całość po upieczeniu przykrywamy folią aluminiową, aby danie utrzymało odpowiednią temperaturę.  Jesienne zapiekane śliwki możemy spakować do koszyka, koniecznie spakujcie bagietkę, nóż do krojenia, dodatki do podania takie jak: borówkę, żurawinę. Możecie spakować kilka jabłek, pozostałe czarne oliwki i papryczki, koniecznie jakiś dobry trunek do picia. Sporą ilość łyżeczek, widelczyków, kilka

SMYKWKUCHNI