lekki w smaku – bardzo letni! Nam perfekcyjnie smakował z ugotowaną na sypko kolorową komosą ryżową, ale świetnie jako dodatek do tak upieczonego mięsa i sosu sprawdzi się ryż, chrupiąca bagietka i gotowane albo upieczone ziemniaki. Przepis jest prosty i niewymagający – kupcie jak najlepszego kurczaka, to on jest tutaj gwiazdą! Do tego przepisu możecie użyć udek kurczaka, albo całego kurczaka(...)łyżki soku z limonki 2 łyżeczki skórki startej z limonki 5-6 łyżek grubo posiekanej kolendry albo natki pietruszki 2-3 szczypiory z cebulką do podania – kasza, ryż, bagietka, cieniutkie plasterki limonki
Karo in the Kitchenricotta. Pieczarki, smażmy na średnim ogniu do momentu aż wyparuje z nich cała woda. Pieczarki jak inne grzyby w trakcie smażenia puszczają tejże wody dość dużo. Chleb zastąpić możemy bagietką i użyć więcej kromek niż cztery. Jeśli kromki bagietki są małe to kanapeczek uzyskamy więcej. Lubisz grzyby? Jeśli tak to koniecznie wypróbuj nasz przepis na Pieczone podudzia kurczaka . The post
mecooksopakowanie rukoli • 100 g chudego boczku • spora garść pomidorków koktajlowych • 1 czerwona cebula • 50 g parmezanu w płatkach • 150 g średnich krewetek • 2 ząbki czosnku • oliwa czosnkowa • olej • bagietka • masło czosnkowe • natka pietruszki • zioła prowansalskie Sposób przygotowania: 1. Na patelni zrumienić boczek pokrojony w kosteczkę. Odsączyć z tłuszczu. Odłożyć do przestygnięcia. 2. Na patelni rozgrzać olej. Wcisnąć 2 ząbki czosnku(...)podsmażyć. Włożyć na patelnię obrane krewetki, posypać posiekaną natką pietruszki, odsączyć, odłożyć. 3. Bagietkę pokroić na kromki, każdą posmarować masłem czosnkowym, lekko oprószyć ziołami prowansalskimi. Piec w piekarniku do zrumienienia. 4. W misie wymieszać sałaty z rukolą, dodać zrumieniony boczek, pomidorki przekrojone na pół, paseczki czerwonej cebuli, płatki parmezanu. 5. Skropić oliwą czosnkową, wymieszać. 6. Na wierzchu ułożyć przygotowane krewetki
W mojej kuchnifantastyczni ludzie, pyszne jedzenie i trunki, fajna aranżacja i uśmiechy od ucha do ucha! I tyle! Co zagościło na stole? Zobaczcie! CHRUPIĄCE GRZANKI Z ORIENTALNĄ SAŁATKĄ KRABOWĄ SKŁADNIKI: * chrupiące bagietki * awokado SAŁATKA: * paluszki krabowe „surimi” * por ( biała część ) * świeży ogórek * majonez ( oczywiście najlepszy jest TEN domowy ) * cytryna, limonka * sól, pieprz * świeże zioła do dekoracji SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Paluszki krabowe(...)ogórka ( wydrążamy środek ) kroimy bardzo drobno. Majonez doprawiamy skórką z limonki, posiekaną miętą oraz świeżo mielonym pieprzem. Dodajemy do posiekanych składników, mieszamy. Podajemy z awokado na delikatnie zgrillowanej bagietce. Saska o smaku Pomarańczy z Nutą Bourbona idealnie rozbudziła kubki smakowe gości. Już sam jej zapach zaostrzał apetyt! Wg. mnie świetny aperitif do lekkich dań np. na bazie ryb lub owoców
Ostra na Słodkoszynce - przepis, składniki i przygotowanie. Oto składniki i przyprawy na jajka sadzone na szynce. SKŁADNIKI: na 1-2 porcje 2 świeże jajka 2 plasterki szynki 2 kromki chleba lub bagietki, opieczone na złoto 2 łyżki masła sól, pieprz ziołowy dodatkowo: kilka liści sałaty pomidorki koktajlowe rzodkiewki posiekany koperek oliwa extra vergine kilka kropel octu balsamicznego lub soku z cytryny(...)Krok 4. Na talerzyku układamy liście sałaty, pomidorki, rzodkiewki i posiekany koperek, polewamy oliwą extra vergine i skrapiamy octem balsamicznym - dokładamy gotowe jajka na szynce oraz podpieczone kromeczki np. bagietki. Smacznego :) Jajka sadzone na szynce fot. Moja Książka Kucharska Przepis zaktualizowany
Moja Książka KucharskaSkładniki : • pełnoziarnista bagietka • oliwa z oliwek • oregano • truskawki • listki mięty • otarta skórka z cytryny • świeżo mielony pieprz, sól morska Przygotowanie : Bagietkę kroimy wzdłuż polewamy oliwą, oprószamy oregano i zapiekamy w piekarniku - najlepiej w temp. 100-120 stopni - tak by skórka była chrupiąca, a środek dość miękki . Truskawki kroimy w ćwiartki, doprawiamy solą i pierzem, skrapiamy oliwą i mieszamy z posiekaną
KUCHNIA POLSKAkolację. Jeżeli przygotowaliście Państwo dania z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach. Będą one wskazówką dla innych jak i również miłe dla mnie. Składniki 4 bagietki krótkie 400 g filetów rybnych (dałam mintaja) 100 g żółtego sera 2 cebule 2 łyżki masła 1 ząbek czosnku 3 łyzki oleju sól pieprz 2 łyżki mąki ketchup Rybę oprószyć(...)solą i pieprzem, obtoczyć w mące i usmażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron na rumiano. Masło wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Bagietki przekroić wzdłuż na pół. Każdą połówkę posmarować masłem czosnkowym. Ułożyć na nim plasterki cebuli, rybę pokrojoną w mniejsze kawałki i posypać obficie serem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do momentu aż ser się
O kuchni z uczuciemDanie banalne proste w wykonaniu, ale bardzo smaczne. Składniki: bagietka ser kozi do smarowania sałaty oliwa świeżo mielony pieprz Przygotowanie: bagietkę pokrój w kromki i podpiecz w rozgrzanym piekarniku do zrumienienia na desce połóż sałaty, skrop je oliwą z oliwek i oprósz świeżo zmielonym pieprzem wyjmij grzanki z piekarnika i posmaruj je kozim serkiem, a następnie ułóż na sałatach Smacznego
Oka w rosole czyli KaFka gotujeDijon – 2 łyżki majonezu – 1 łyżeczka siekanego koperku PRZYGOTOWANIE: W garnku zagotuj wodę. Szparagi umyj, odłam końcówki i włóż do gotującej się wody dosłownie na 2 minuty. Bagietkę przekrój wzdłuż. Możesz wsadzić ją na chwilę do nagrzanego piekarnika, aby była bardziej chrupiąca, ale nie jest to konieczne. Z majonezu, musztardy, siekanego koperku zrób sos do kanapki. Na bagietce
nietylkopasta.plGRZANKI : 1 bagietka żółty ser do posypania masło czosnek(...)PRZYGOTOWANIE : Ziemniaki obieramy i drobno kroimy, przekładamy do garnka, dodajemy przyprawy, wlewamy wodę i zagotowujemy. Bagietkę kroimy w kromki, smarujemy masłem oraz rozgniecionym czosnkiem, posypujemy tartym serem i zapiekamy kilka minut w piekarniku aż ładnie się zarumienią. Cebulę obieramy i kroimy w plastry, podsmażamy na złoto na maśle. Następnie dodajmy do zupy. Gotujemy aż warzywa będą miękkie. Na koniec dodajemy
Kulinarne Fantazje Mariolilubimy czasem zrobić powrót do przeszłości (w ulepszonej wersji). Kasza manna z nasionami chia, jabłkami i orzechami w miodzie – to cudowny pomysł na śniadanie (tylko dla dorosłych ;-)) Bagietki z pieczonym camembertem i pastą pomidorowo-kaparową Idealny pomysł na śniadanie w leniwą niedzielę, najlepiej podane do łóżka. To danie doceni każdy kto lubi rozkosz (podniebienia oczywiście). Uważajcie, te bagietki są grzesznie
Niedzielny kucharztygodnie na maksa wypełnione pracą zawodową, więc ratować trzeba się daniami na szybko. Tym razem, pod lupę wzięliśmy skrzydełka z kurczaka, do tego sos chrzanowy…bagietka plus…i danie gotowe. Składniki 1 kg skrzydełek kurczaka 2 łyżki sosu chrzanowego sól, pieprz Przygotowanie Skrzydełka oczyszczamy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Oprószamy solą i pieprzem. Dodajemy sos chrzanowy, mieszamy. Skrzydełka układamy w naczyniu żaroodpornym(...)Początkowo pieczemy 30 min w temperaturze 200°C . Po upływie czasu, włączamy termo obieg, pieczemy jeszcze 15 min. Podajemy z bagietką
R'n'G Kitchenszybkie i proste przepisy. I taki właśnie jest ten z pomidorkami i świeżym tymiankiem. Wystarczy zaledwie kilka minut i wyrafinowane śródziemnomorskie danie gotowe. Do podania oczywiście ze świeżą chrupiącą bagietką. Składniki: 1 kg muli 250 g małych pomidorków duża cebula 2 ząbki czosnku pęczek świeżego tymianku kieliszek białego wytrawnego wina oliwa pieprz dodatkowo: świeże pieczywo np. bagietka Cebulę i czosnek
wyzwania kuchennebiałego wytrawnego wina 100 ml wytrawnego sherry 50 g masła 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka cukru 2 łyżki mąki 2 łyżki octu z czerwonego wina Grzanki ; 5 kromek bagietki 50 g żółtego sera 3 łyżki oliwy sól pieprz szałwia natka pietruszki tymianek Przygotowanie Obrałem cebule, pokroiłem w cienkie plasterki. W dużym rondlu roztopiłem masło, dodałem cebulę, usmażyłem na złoty kolor(...)zasmażyłem przez minutę, ciągle mieszając. Wlałem ocet, dusiłem 2 minuty. Dodałem bulion wołowy oraz białe wino i sherry. Wymieszałem, doprawiłem solą i pieprzem. Gotowałem 30 minut na małym ogniu. Bagietkę pokroiłem na kromeczki, natarłem je przekrojonym ząbkiem czosnku, skropiłem oliwą, ułożyłem na blaszce, posypałem startym żółtym serem. Zapiekałem w temperaturze 200 stopni C przez 5 minut, aby grzanki zbrązowiały
R'n'G Kitchenpierwsze symptomy. Proporcje dla dwóch osób: Składniki: 4 duże cebule 4 gałązki tymianku 4 liście laurowe 250 ml czerwonego wytrawnego wina 300 ml bulionu wołowego 1/2 bagietki 100 g sera Comté 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka oliwy 2 łyżki masła sól i pieprz do smaku Wykonanie: Pokrojoną cebulę w piórka przełożyć do rozgrzanego tłuszczu, dodać tymianek, liście laurowe(...)mąką, podsmażyć, wlać wino, podgotować, a następnie zalać bulionem, gotować około 20 minut. Przygotowane miseczki żaroodporne wypełnić ugotowaną zupą cebulową, ułożyć w każdej z nich po jednej kromce bagietki, obsypać startym na dużych oczkach serem Comtè i wstawić do pieca na około 5-6 minut do zrumienienia się sera (200 stopni). Smacznego
Wino Francja Kuchnia