bieluch 100 g fety – tu do zdobycia prawdziwa feta świeży dwie gałązki rozmarynu ząbek czosnku limonka pieprz i sól słoiczek suszonych pomidorów – o taki jak tutaj 2 bagietki łyżka masła Przepis – Twarożek z fetą i rozmarynem Zaczynamy od twarogu. Powinien on być zmielony. Jeśli nie mamy na mielenie czasu możemy kupić gotowy zmielony twaróg lub serek bieluch(...)sól według upodobań. Całość dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Jeśli nasza twarożek jest lejący dodajmy jeszcze trochę fety. Masło rozpuszczamy na patelni, na którą po chwili wrzucamy bagietki rozkrojone na kanapki. Na tak opiekane kanapki smarujemy nasz twaróg i kładziemy pół pomidora suszonego. Nasz twaróg możemy także podawać z krakersami bądź paluszkami. Koszt: 12 zł Przygotowanie: 30 minut Twarożek
Kuchennyviral.plMoja wersja chrupiącej włoskiej przekąski oparta na pieczywie posmarowanym oliwą i roztartym czosnkiem z dodatkiem dojrzewających w słońcu świeżych pomidorów, aromatycznych oliwek i pachnącej świeżej bazylii. Składniki: 1 bułka bagietka 3 pomidory 3 ząbki czosnku oliwa z oliwek 60g żółtego sera sól pieprz świeża bazylia kilka oliwek Wykonanie: 1. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę i odsączyć(...)nadmiaru soku, a następnie wymieszać ze startym żółtym serem. 2. Bagietkę pokroić pod kątem na kromki o grubości około 1 cm, skropić oliwą z oliwek i natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Następnie na każdą kromkę nałożyć farsz z pomidorów i sera. 3. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni z funkcją grilla do momentu aż kromki się zrumienią
Szalona Kuchnia Ewelinybyły w niej ogromne kawałki pysznego , pieczonego pasztetu , obtoczonego w tymianku ..rewelacja . Odtworzyłam ze smaku , więc pewnie nie jest identyczny , ale mi smakuje dokładnie jak tamten , do tego świeża bagietka , sos tatarski i …nic więcej nie trzeba , no może kieliszek wytrawnego , czerwonego wina Składniki na dużą keksówkę : 0,1 kg golonki tylnej 3 podwójne wątróbki drobiowe pasek wędzonej słoniny(...)Wyciągamy z piekarnika , studzimy i najlepiej przed krojeniem włożyć na 4 godziny lub na całą noc do lodówki , nie będzie się rozpadał i zyska więcej aromatu . Doskonały z chrupiącą bagietką i sosem tatarskim . Smacznego ! Artykuł Pasztet ” Tymiankowy prosiak „ pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżyząbek czosnku, posiekany 1/2 małej cebuli, drobno posiekanaej 100 g wędzonego łososia 2 łyżki posiekanego świeżego szczypiorku lub koperku 1 łyżka soku z cytryny dodatkowo parę kromek bagietki przygotowanie Płatki żelatyny włożyć na pięć minut do miski z zimną wodą, aby zmiękły. Sok pomidorowy wlać do rondelka i lekko podgrzać na małym ogniu. Żelatynę odcisnąć i dodać(...)Smażyć delikatnie przez 1-2 minuty. Łososia drobno pokroić, dodać do ziemniaków, dołożyć oliwę z kaparami, sok z cytryny i szczypiorek. Wszystko delikatnie wymieszać, doprawić do smaku Kromki bagietki opiec w tosterze lub na patelni. Galaretki wyjąć z foremek (jeśli to konieczne, można foremki zanurzyć na chwilę w ciepłej wodzie) i ułożyć na talerzach. Posypać solą i pieprzem
Stare Garydzień od zapachu pysznego świeżego dopiero co upieczonego pieczywa. Dziś bagietki ze słonecznikiem i solą prowansalską. Bardzo smaczne delikatne i chrupiące. Można je zjeść na śniadanie lub zrobić z nich zapiekanki. Składniki: mąka pszenna typ 450 600 g drożdże świeże 40 g ciepła woda 400 ml olej słonecznikowy 2 łyżki sól prowansalska 1 łyżeczka słonecznik łuskany 2 garście Wykonanie(...)skos i zostawiamy na jakieś 15 minut do wyrośnięcia. Wstawiamy do pieca i pieczemy jasiek 25 minut w 170 stopniach na dolnym poziomie piekarnika.Po wyjęciu skrapiamy leciutko wodą.Taka bagietka jest pyszna sama w sobie można ją zjeść jako kanapeczkę lub zapiekankę
Różowa kuchniagram suszonych pomidorów 150 gram zielonych oliwek 1/2 szklanki oliwy z oliwek szczypta chili, soli i pieprzu sok z połowy cytryny Domowe bagietki (przepis na 10 sztuk) 500 gram mąki pszennej tortowej lub 00 lub semoliny 2 opakowania suchych drożdży (2x 7 gram) 100 gram masła 1/3 szklanki oliwy z oliwek łyżka(...)oliwek zmiksuj na gładką pastę. Jeżeli jest zbyt gęsta dodaj odrobinę wody mineralnej. Na koniec dopraw do smaku jeżeli uznasz to za konieczne. Gotowy hummus podawaj z upieczoną bagietką lub ulubionymi warzywami. Smacznego, Klaudia
Mango Papajapomidor. Bruschetta z mozzarellą to bardzo prosty przepis, który sprawdzi się idealnie na każdym spotkaniu ze znajomymi. Do przygotowania bruschetty możecie wykorzystać praktycznie każde pieczywo – może to być bagietka, chleb, bułka – po prostu co chcecie. Aby nie marnować pieczywa do przygotowania tej przystawki wykorzystajcie pieczywo, które jest już delikatnie czerstwe. Składniki pieczywo (np. bagietka) 2-3 pomidory
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!majonezowym z anchois. Sałatka Cezar z kurczakiem Składniki: 2 małe sałaty rzymskie (lub 1 duża) podwójna pierś z kurczaka 1/2 szklanki startego twardego sera (parmezan, pecorino, grana padano) połowa bagietki 2 łyżki masła 2 ząbki czosnku Przyprawy do kurczaka: ulubione suszone zioła (u mnie po pół łyżeczki suszonej bazylii, oregano, majeranku, tymianku i cząbru) łyżeczka czosnku granulowanego łyżka oliwy/oleju pieprz(...)mniejszych plasterków. Doprawiamy ulubionymi ziołami, czosnkiem, oliwą/olejem, pieprzem i solą. Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni grillowej na średnim ogniu z obu stron. Kurczaka zostawiamy do wystudzenia. Bagietkę kroimy na małe grzanki. Wrzucamy je na patelkę (najlepiej na tę samą co kurczaka) dorzucamy masło, zgnieciony czosnek (może być w skorupce) i smażymy na wolnym ogniu na złoty kolor, uważając żeby
PatiGotujeszkl * cebula szalotka – 1-2 szt * ogórek konserwowy – 3 szt * ser żółty Gouda Serenada – 100 g * pieprz – do smaku * świeży koperek * majonez – 2 łyżki * świeża, chrupiąca bagietka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Oczyszczone filety osuszamy, kroimy w kosteczkę. Dodajemy posiekane oliwki, ogórki oraz cebulę i majonez. Doprawiamy pieprzem. Podajemy na kanapeczkach z bagietki ze świeżym koperkiem, tartym serem oraz ogórkiem. Smacznego
Ostra na SłodkoDzisiaj Wigilia, a więc coś słodkiego specjalnie na ten dzień. Polvorón to bożonarodzeniowe hiszpańskie ciastko, zwykle małe, przygotowane z mąki, smalcu, cukru i migdałów lub orzechów
Grahamka, weka i kajzerkaSkładniki: - 1 kg świeżych małży - puszka pomidorów krojonych - 100 ml białego, wytrawnego wina - 2 ząbki czosnku - średnia cebula - dwie łyżki oliwy - pęczek natki pietruszki - sól morska, grubo mielony pieprz - bagietka do podania Małże płuczemy pod wodą, ostrym nożem zeskrobujemy nalot z muszli. Jeżeli któraś z muszli jest otwarta, wystarczy postukać nią o blat, a powinna się zamknąć. Jeżeli pozostanie otwarta(...)wszytskie muszle się otworzą, od czasu do czasu potrząsając patelnią. Jeżeli któraś z małży się nie otworzy - nie jemy jej. Posypujemy obficie natką pietruszki, podajemy z chrapiącą bagietką i obowiązkowo z lapką białego, wytrawnego wina. Mule najlepiej smakują prosto z patelni
Cook&LoveJak święta to święta! Vörtbröd - to szwedzki chleb świąteczny z mąki żytniej i pszennej, oraz brzeczki (a w razie jej braku – pieczony na ciemnym piwie). Zwykle
Grahamka, weka i kajzerkagłodu nie umrzeć podczas adwentowych wyrzeczeń. Podam Wam przepis na wyjątkową sałatkę, którą można przygotować w 5 min. Delikatna, sycąca z dodatkiem kaszy bulgur lub lekka z odrobiną bagietki. Składniki: świeży szpinak ( pół opakowania z biedronki) suszone pomidory w zalewie ( słoik ok. 270 g) ser blue ( 100 g) 2 łyżki pestek słonecznika łyżka suszonej żurawiny(...)pokroić w małe części, dodać do szpinaku razem z żurawiną i słonecznikiem. Skropić olejem i octem balsamicznym. Delikatnie wymieszać z przyprawami. Podać z ugotowaną kaszą bulgur lub bagietką czosnkową
pieprzny smaczekkostki) ● 400 ml śmietany kremówki 30%** ● oliwa z oliwek ● kilka gałązek kolendry lub pietruszki do dekoracji ● sól i pieprz Składniki na grzanki z karmelizowaną cebulą i serem: ● ½ bagietki*** ● 120 g startego sera gruyère lub comté ● 1 żółta cebula ● ½ łyżeczki cukru ● ok. 40 g masła Do dekoracji: ● 150 ml śmietany kremówki 30% lub 36% Przygotowanie: Dynię przekrój na pół, usuń pestki(...)patelni rozgrzej masło i zeszklij cebulę, dodaj cukier i smaż jeszcze przez chwilę mieszając. Schłodzoną kremówkę ubij na sztywno, wstaw do lodówki.**** Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C. Bagietkę pokrój na cienkie kromki, ułóż je na blasze piekarnika, wyłóż na nie karmelizowaną cebulę i posyp startym serem. Zapiekaj przez około 5-10 min. W międzyczasie podgrzej zupę na małym
Smaki Francji współczesna kuchnia francuska