bagietka - 3616 przepisów (strona:68/242)

Kulinarne inspiracje z Almette Davida Gaboriaud 179

serkiem Almette. Ułóż warstwowo liście szpinaku, smażone pieczarki i ułóż delikatnie jajko w koszulce. Serwuj od razu! Grzanka z wędzonym łososiem i serkiem Almette z rzodkiewkami Składniki: 4 kromki bagietki, 4 łyżki serka Almette z rzodkiewkami, 4 plastry wędzonego łososia, kilka listków świeżej kolendry, 2 rzodkiewki, 1 cytryna. piklowana cebula: 1 czerwona cebula, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka cukru(...)wody, 50 ml octu z jabłek. Przygotowanie: Bagietki opiecz na grillu. Piklowana cebula: w rondelku wymieszaj wodę z octem, cukrem, solą i doprowadź do wrzenia. Cebulę pokrój na bardzo cienkie plastry (możesz użyć mandoliny do krojenia warzyw) i przełóż do miseczki. Wlej gorącą wodę z octem i wymieszaj. Odstaw do wystygnięcia. Rzodkiewka pokrój na bardzo cienkie plastry. Cytrynę pokrój

karmelowy
Chrupiące biagietki 297

Dzisiaj chciałbym przekazać Wam doskonały przepis na domowe bagietki. Jest nieskomplikowany, w miarę szybko się je wykonuje, a smak - boski (nie mówiąc już o tym, że są niesamowicie pulchne). Potrzebujemy: Czytaj więcej

Tylko pysznie
Sałatka Cezar z boczkiem 191

szybka i przepyszna. Składniki na cztery porcje (ewentualnie dwie obiadowe). Sałatka Cezar z boczkiem: 2 mini sałaty rzymskie 8 cienkich plastrów wędzonego boczku 8 kromek bagietki (mogą być opieczone) 4 jajka ugotowane na miękko syrop klonowy (ok. 1/4 szklanki) parmezan (ok. 1/4 szklanki) świeżo mielony pieprz Dressing: 1 świeże, ekologiczne jajko 2 fileciki anchois 1/2 łyżeczki sosu worcester 1 łyżeczka(...)wody, aby był bardziej lejący). Próbujemy czy dressing jest odpowiednio słony (od filecików). Sałaty pozbawiamy zewnętrznych liści i kroimy wzdłuż na pół. Na każdym talerzu rozkładamy połówkę sałaty, bekon, bagietkę oraz obrane i przecięte na pół jajko na miękko. Delikatnie polewamy całość dressingiem. Posypujemy tartym parmezanem i świeżo mielonym pieprzem. Od razu podajemy. Post Sałatka Cezar z boczkiem pochodzi

Poezja smaku
Przepis na Cezar z indykiem 190

porcji 450 g piersi z indyka sól, czarny pieprz i rozmaryn do smaku 8 plastrów boczku z indyka 50 g młodego szpinaku 50 g sałaty lodowej 1 mała bagietka 1 łyżeczka ziół prowansalskich 30 g parmezanu 2 łyżki oleju do smażenia Cezar dressing 2 żółtka 1 łyżeczka francuskiej musztardy 1 łyżeczka soku z cytryny 2 sardele (anchois) 1 łyżka winnego(...)minuty z każdej strony. Przełóż mięso na kawałek aluminiowej folii i owiń. Mięso jeszcze dojdzie i będzie soczyste. Na tej samej patelni usmaż boczek. Przełóż na talerz. Pokrój bagietkę na cienkie kromki, a potem w kostkę. Rozgrzej oliwę i wrzuć pokrojoną bułkę. Posyp i smaż aż grzanki się zrumienią i będą chrupiące. Przygotuj sos. Obierz i pokrój drobno czosnek. Przełóż

codojedzenia
Bób z pieczarkami i chili 179

łatwo dostępne i najtańsze z rodziny grzybów) przesmażone na cebulce, czosnku i chili z dodatkiem lubczyku nie może nas zawieść. Danie podaję same lub z makaronem ryżowym, ryżem, kaszą, bagietką. Jeśli chcecie, aby danie było mięsne dodajcie swoją miarkę boczku, kiełbasy, drobnych plasterków szynki. Składniki: 350 g pieczarek 1 cebula 1 ząbek czosnku połowa papryczki chili szklanka ugotowanego bobu sól(...)gotowe dodaję ugotowany bób (u mnie obrany, ale możecie go nie obierać). Chwilę podsmażam, mieszam aby składniki się połączyły. Danie możecie posypać koperkiem i połączyć, np. z kaszą, makaronem, bagietką albo smakować same. Gotowe! Smacznego:) http://mopswkuchni.net/2017/04/05/akcja-pieczarkowy-tydzien-2017/

Zasmakuj Kuchni
Szparagi z jajem sadzonym i chipsami z boczku 159

sezon na szparagi nie trwa wiecznie! Składniki: - pęczek szparagów - jajko (tyle, na ile macie ochotę) - plasterki boczku dojrzewającego (tyle na ile macie ochotę) - sól morska, grubomielony pieprz - masło klarowane - bagietka do podania Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końcówki (wystarczy wygiąć szparaga, a złamie się w odpowiednim miejscu). Do wysokiego garnka wlewamy wodę, delikatnie ją solimy i wkładamy na stojąco(...)się zezłocą i będą chrupiące). W tym czasie smażymy jajka sadzone na maśle.  Szparagi wykładamy na talerz, na nich układamy jajko i chipsy z boczku. Podajemy z bagietką Smacznego

Cook&Love
BAGIETKI Z PASTĄ WARZYWNĄ I SEREM KORYCIŃSKIM 194

mięsa też może być pysznie? Ależ tak. Pyszna aromatyczna, pachnąca nutą grzybowa pasta warzywna, do tego świeżutki ser koryciński i plasterek pomidorka. Kto jest chętny?  Składniki: 1 bagietka pasta warzywna  ROLNIK  z nutą grzybów leśnych  1 pomidor szczypiorek 2 plastry sera korycińskiego naturalnego  AGNIESZKA I MARCIN BIELEC ulubione zioła na wierzch Wykonanie: Bagietkę kroimy

Z Majeczką w kuchni
Chleb pszenno-orkiszowy, z ostropestem i nutą kolendry 238

Miał być graham! Ale po otwarciu torebki z mąką, ta zatrzepotała skrzydełkami i rozpierzch ła po całej kuchni, i powiedziała, że na imię ma Mklik Mączny

Grahamka, weka i kajzerka
Grzanki z pesto, jajkiem, rzodkiewką i szczypiorkiem 145

faszerowane, sałatki z jajkami, żurek z jajkiem i różne przystawki. Na sobotnią kolację przygotowałam dla mojej rodzinki grzanki z pesto z dodatkiem jajek, rzodkiewki i szczypiorku. Składniki: 1 długa bagietka, najlepiej razowa kilka łyżek zielonego pesto bazyliowego 5-6 jajek ugotowanych na twardo kilka dużych rzodkiewek 1/3 pęczka posiekanego szczypiorku sól i świeżo mielony pieprz rukola do dekoracji Jajka obrać(...)skorupek, pokroić w plastry. Rzodkiewkę umyć, odciąć końcówki i nać, pokroić w plastry. Szczypiorem drobno posiekać. Bagietkę pokroić w kromki grubości ok. 2 cm, włożyć do piekarnika i piec do lekkiego zrumienienia w 200 oC. Następnie grzanki posmarować pesto, wyłożyć plastrami jajek i rzodkiewki. Doprawić solą i pieprzem i posypać posiekanym szczypiorkiem. Grzanki można również wyłożyć na listki rukoli

Czerwień i błękit
Małże w aksamitnym winnym sosie 156

mniej wodniste i słodsze 4-5 ząbków czosnku średni pęczek natki pietruszki łyżka masła oliwa 2 łyżki soku z cytryny opcjonalnie- 200 g makaronu typu linguine lub pieczywo, najlepiej bagietka :) Zacznijmy od oczyszczenia i przebrania owoców morza. Małże trzeba dokładnie umyć, najlepiej ostrą stroną gąbki do mycia naczyń. Odrzucamy wszystkie z uszkodzoną skorupką. Każdą otwartą stukamy lekko o blat- jeśli(...)sporo słonego smaku i zwykle nie jest to potrzebne. Nie dodaję pieprzu, ani innej przyprawy dodającej ostrości. Wyrazistość mojej potrawie wystarczająco dodaje czosnek. Podajemy z pieczywem, na przykład czosnkową bagietką lub choćby z makaronem. Moja propozycja to makaron typu linguine. Serwując małże w ten sposób wyciągam je ze skorupek zostawiając kilka w całości jedynie do dekoracji. Niezależnie od tego, którą

Pichceniomania
Sałatka z rukolą, awokado, pomidorkiem koktajlowym i serem korycińskim swojskim z czosnkiem 143

Taką pyszną zrobiliśmy sobie ostatnio. Sałatka to rukola, pomidorki koktajlowe, awokado i ser koryciński swojski z czosnkiem. Do tego sos i bagietka zapieczona z masłem czosnkowym i nie trzeba nic więcej.  Pyszne sery otrzymałam  Agnieszki i Marcina Bielec, którzy są ich producentami - klik .  Ser Koryciński został wpisany do unijnego rejestru i posiada certyfikat Chronionego Oznaczenia Geograficznego(...)kroimy w kostkę. 2. Do kubka dajemy wszystkie składniki na sos i mieszamy dokładnie. 3. Do rukoli dajemy resztę składników sałatki, mieszamy, polewamy sosem. Ja podałam z bagietką zapieczoną w piekarniku z masłem czosnkowym. Smacznego

kruche babeczki
Rozgrzewająca zupa porowa z białą kiełbasą 146

białej kiełbasy 2 pory (białe części) 1 marchewka pół małego selera 1 cebula 250 g ziemniaków 3 łyżki kwaśnej śmietany 3 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz Grzanki: 1 bagietka ser wędzony Przygotowanie: Kiełbasę włożyć do wrzącego bulionu i gotować około 10 minut. Następnie wyjąć ją z bulionu. Pora, marchewkę, selera i cebulę drobno pokroić lub zetrzeć na tarce(...)patelni przesmażyć kiełbasę. Ziemniaki pokroić w drobną kostkę, dodać do zupy i gotować ok 15 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Zupę zaprawić śmietaną, dodać sól i pieprz.  Bagietkę pokroić na grube plastry, na każdym kawałku położyć plaster wędzonego sera, zapiec w piekarniku do rozpuszczenia sera. Zupę podawać z grzankami i pokrojoną w plastry kiełbaską, SMACZNEGO

Malinowo w kuchni
Bułeczki czosnkowe 147

Bardzo często kupuję drożdżowe bagietki z masłem czosnkowym, ale ostatnio postanowiłam sama zrobić takie bagietki.  Składniki: 20 g drożdży 1 szklanki letniego mleka 2 łyżka roztopionego masła 500 g mąki 2 łyżka suszonej bazylii 2 łyżka suszonego oregano Masło czosnkowe: 50 g masła 3 łyżki tartego parmezanu 1 łyżka natki pietruszki 1 łyżka oregano (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Z drożdży

Delusional Trine
HUMMUS Z BIAŁEJ DROBNEJ FASOLKI 143

właśnie ta, bardzo prosta, pasta z białej fasolki z puszki. Jest to przepis na pastę, przypominający w smaku hummus. Jeśli tak, jak ja, lubicie smarowidła do chleba, bądź ciepłej bagietki, to ten przepis powinien Wam się spodobać. PRZEPIS NA HUMMUS Z BIAŁEJ FASOLI: - 1 puszka białej drobnej fasoli - 2 płaskie łyżki pasty Tahini - sok z 1/2 małej cytryny - 6 łyżek(...)idealnie gładką masę. Dopraw ewentualnie solą. Pastę wyłóż na talerz, zrób kilka wgłębień, posyp zatarem, czarnym sezamem, posiekaną dymką i miętą. Podawaj z kromką chleba, chlebkiem pita, czy ciepłą bagietką zrumienioną w piekarniku. Przyprawę zatar nabędziesz w różnych sklepach z produktami z kuchniami świata, często spotyka się je w galeriach handlowych. Pastę polej obficie oliwą z oliwek! Smacznego Wam życzę

SMYKWKUCHNI
Klasyczne zapiekanki z pieczarkami i serem 153

mogli poszczycić się papryką. W tych klasycznych zapiekankach, znajdziemy zatem głównie sól i pieprz. I wracam do tych współczesnych bułowatych zapiekanek. Nie są robione na tradycyjnym pieczywie – półbagietkach, bagietkach, tylko czymś bułopodobnym, co nijak nie chrupie przy gryzieniu. Ja tym bułowatym produktom, mówię stanowcze nie! I co gorsza, ciężko kupić takie tradycyjne zapiekanki, właśnie na zwykłej, chrupiącej bułce. Wróćmy(...)naszych zapiekanek. Możecie zrobić je na dowolnie pokrojonej bagietce, półbagietce, zwykłej bułce pszennej czy bułce wrocławskiej (wece). Ja wybrałam to ostatnie rozwiązanie. Część bułki pokroiłam na kromki, część wzdłuż. Każdy, niezależnie czy lubi cieńsze czy grubsze zapiekanki, będzie miał co wybrać. Ja użyłam mieszanki dwóch serów -mozzarelli i goudy. Oczywiście mam świadomość, że ongiś mozzarella w Polsce nie występowała

Mieszam w Garnku