bagietka - 3616 przepisów (strona:68/242)

BAGIETKI Z PASTĄ WARZYWNĄ I SEREM KORYCIŃSKIM 205

mięsa też może być pysznie? Ależ tak. Pyszna aromatyczna, pachnąca nutą grzybowa pasta warzywna, do tego świeżutki ser koryciński i plasterek pomidorka. Kto jest chętny?  Składniki: 1 bagietka pasta warzywna  ROLNIK  z nutą grzybów leśnych  1 pomidor szczypiorek 2 plastry sera korycińskiego naturalnego  AGNIESZKA I MARCIN BIELEC ulubione zioła na wierzch Wykonanie: Bagietkę kroimy

Z Majeczką w kuchni
Chleb pszenno-orkiszowy, z ostropestem i nutą kolendry 249

Miał być graham! Ale po otwarciu torebki z mąką, ta zatrzepotała skrzydełkami i rozpierzch ła po całej kuchni, i powiedziała, że na imię ma Mklik Mączny

Grahamka, weka i kajzerka
Grzanki z pesto, jajkiem, rzodkiewką i szczypiorkiem 166

faszerowane, sałatki z jajkami, żurek z jajkiem i różne przystawki. Na sobotnią kolację przygotowałam dla mojej rodzinki grzanki z pesto z dodatkiem jajek, rzodkiewki i szczypiorku. Składniki: 1 długa bagietka, najlepiej razowa kilka łyżek zielonego pesto bazyliowego 5-6 jajek ugotowanych na twardo kilka dużych rzodkiewek 1/3 pęczka posiekanego szczypiorku sól i świeżo mielony pieprz rukola do dekoracji Jajka obrać(...)skorupek, pokroić w plastry. Rzodkiewkę umyć, odciąć końcówki i nać, pokroić w plastry. Szczypiorem drobno posiekać. Bagietkę pokroić w kromki grubości ok. 2 cm, włożyć do piekarnika i piec do lekkiego zrumienienia w 200 oC. Następnie grzanki posmarować pesto, wyłożyć plastrami jajek i rzodkiewki. Doprawić solą i pieprzem i posypać posiekanym szczypiorkiem. Grzanki można również wyłożyć na listki rukoli

Czerwień i błękit
Małże w aksamitnym winnym sosie 165

mniej wodniste i słodsze 4-5 ząbków czosnku średni pęczek natki pietruszki łyżka masła oliwa 2 łyżki soku z cytryny opcjonalnie- 200 g makaronu typu linguine lub pieczywo, najlepiej bagietka :) Zacznijmy od oczyszczenia i przebrania owoców morza. Małże trzeba dokładnie umyć, najlepiej ostrą stroną gąbki do mycia naczyń. Odrzucamy wszystkie z uszkodzoną skorupką. Każdą otwartą stukamy lekko o blat- jeśli(...)sporo słonego smaku i zwykle nie jest to potrzebne. Nie dodaję pieprzu, ani innej przyprawy dodającej ostrości. Wyrazistość mojej potrawie wystarczająco dodaje czosnek. Podajemy z pieczywem, na przykład czosnkową bagietką lub choćby z makaronem. Moja propozycja to makaron typu linguine. Serwując małże w ten sposób wyciągam je ze skorupek zostawiając kilka w całości jedynie do dekoracji. Niezależnie od tego, którą

Pichceniomania
Sałatka z rukolą, awokado, pomidorkiem koktajlowym i serem korycińskim swojskim z czosnkiem 150

Taką pyszną zrobiliśmy sobie ostatnio. Sałatka to rukola, pomidorki koktajlowe, awokado i ser koryciński swojski z czosnkiem. Do tego sos i bagietka zapieczona z masłem czosnkowym i nie trzeba nic więcej.  Pyszne sery otrzymałam  Agnieszki i Marcina Bielec, którzy są ich producentami - klik .  Ser Koryciński został wpisany do unijnego rejestru i posiada certyfikat Chronionego Oznaczenia Geograficznego(...)kroimy w kostkę. 2. Do kubka dajemy wszystkie składniki na sos i mieszamy dokładnie. 3. Do rukoli dajemy resztę składników sałatki, mieszamy, polewamy sosem. Ja podałam z bagietką zapieczoną w piekarniku z masłem czosnkowym. Smacznego

kruche babeczki
Rozgrzewająca zupa porowa z białą kiełbasą 154

białej kiełbasy 2 pory (białe części) 1 marchewka pół małego selera 1 cebula 250 g ziemniaków 3 łyżki kwaśnej śmietany 3 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz Grzanki: 1 bagietka ser wędzony Przygotowanie: Kiełbasę włożyć do wrzącego bulionu i gotować około 10 minut. Następnie wyjąć ją z bulionu. Pora, marchewkę, selera i cebulę drobno pokroić lub zetrzeć na tarce(...)patelni przesmażyć kiełbasę. Ziemniaki pokroić w drobną kostkę, dodać do zupy i gotować ok 15 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Zupę zaprawić śmietaną, dodać sól i pieprz.  Bagietkę pokroić na grube plastry, na każdym kawałku położyć plaster wędzonego sera, zapiec w piekarniku do rozpuszczenia sera. Zupę podawać z grzankami i pokrojoną w plastry kiełbaską, SMACZNEGO

Malinowo w kuchni
Bułeczki czosnkowe 157

Bardzo często kupuję drożdżowe bagietki z masłem czosnkowym, ale ostatnio postanowiłam sama zrobić takie bagietki.  Składniki: 20 g drożdży 1 szklanki letniego mleka 2 łyżka roztopionego masła 500 g mąki 2 łyżka suszonej bazylii 2 łyżka suszonego oregano Masło czosnkowe: 50 g masła 3 łyżki tartego parmezanu 1 łyżka natki pietruszki 1 łyżka oregano (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Z drożdży

Delusional Trine
HUMMUS Z BIAŁEJ DROBNEJ FASOLKI 150

właśnie ta, bardzo prosta, pasta z białej fasolki z puszki. Jest to przepis na pastę, przypominający w smaku hummus. Jeśli tak, jak ja, lubicie smarowidła do chleba, bądź ciepłej bagietki, to ten przepis powinien Wam się spodobać. PRZEPIS NA HUMMUS Z BIAŁEJ FASOLI: - 1 puszka białej drobnej fasoli - 2 płaskie łyżki pasty Tahini - sok z 1/2 małej cytryny - 6 łyżek(...)idealnie gładką masę. Dopraw ewentualnie solą. Pastę wyłóż na talerz, zrób kilka wgłębień, posyp zatarem, czarnym sezamem, posiekaną dymką i miętą. Podawaj z kromką chleba, chlebkiem pita, czy ciepłą bagietką zrumienioną w piekarniku. Przyprawę zatar nabędziesz w różnych sklepach z produktami z kuchniami świata, często spotyka się je w galeriach handlowych. Pastę polej obficie oliwą z oliwek! Smacznego Wam życzę

SMYKWKUCHNI
Klasyczne zapiekanki z pieczarkami i serem 167

mogli poszczycić się papryką. W tych klasycznych zapiekankach, znajdziemy zatem głównie sól i pieprz. I wracam do tych współczesnych bułowatych zapiekanek. Nie są robione na tradycyjnym pieczywie – półbagietkach, bagietkach, tylko czymś bułopodobnym, co nijak nie chrupie przy gryzieniu. Ja tym bułowatym produktom, mówię stanowcze nie! I co gorsza, ciężko kupić takie tradycyjne zapiekanki, właśnie na zwykłej, chrupiącej bułce. Wróćmy(...)naszych zapiekanek. Możecie zrobić je na dowolnie pokrojonej bagietce, półbagietce, zwykłej bułce pszennej czy bułce wrocławskiej (wece). Ja wybrałam to ostatnie rozwiązanie. Część bułki pokroiłam na kromki, część wzdłuż. Każdy, niezależnie czy lubi cieńsze czy grubsze zapiekanki, będzie miał co wybrać. Ja użyłam mieszanki dwóch serów -mozzarelli i goudy. Oczywiście mam świadomość, że ongiś mozzarella w Polsce nie występowała

Mieszam w Garnku
Struan z rodzynkami i cynamonem, na zakwasie 220

Struan to podobno chleb pochodzący z zachodniej Szkocji. W przeddzień święta św. Michała Archanioła (29 września - Feast of Saint Michael The Archangel) miał tam miejsce cudowny

Grahamka, weka i kajzerka
Zapiekanki z pieczarkami i serem żółtym, klasyczne jak z budki. 231

udziwnień. Choć nie przeczę czasami je urozmaicam dodając np. szynkę, paprykę czy ogórki. Ale to już nie to samo, wersja podstawowa najlepsza. Polecam :) Składniki ( na 4 zapiekanki ) - 2 krótkie bagietki ( tzw. półbagietki ) - 20 dag pieczarek - 10-15 dag sera żółtego - olej Wykonanie Oczyszczone pieczarki kroję w cienkie plasterki, lub ścieram na tarce o dużych oczkach. Przesmażam na łyżce oleju, krótko(...)tylko do odparowania wody. Bagietki przekrawam wzdłuż na pół, nakładam pieczarki, posypuję startym żółtym serem.  Zapiekanki piekę w nagrzanym piekarniku w 170 stopniach z termoobiegiem około 10- 12 minut. Kiedy ser się rozpuści a bułka jest chrupiąca są gotowe.  Zapiekanki podaję polane keczupem ( dziś u mnie Kielecki pikantny extra ) Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród
Chili con carne - pyszna papryka z mięsem 198

innego jak intensywnie przyprawione wołowe mięso mielone z dodatkiem papryki, czerwonej fasoli i pomidorów, kuminu, cebuli i czosnku. Dobrze smakuja z podpieczoną tortillą, ryżem lub po prostu z chrupiącą bagietką. Odgrzewane jest jeszcze smaczniejsze. Zapraszam do przepisu! Składniki: 500 g mielonej wołowiny 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju 1 puszka krojonych pomidorów 2 puszki czerwonej fasolki 1 czerwona(...)Dodać do zawartości patelni i dusić razem jeszcze około 5 minut. W razie potrzeby podlać bulionem lub sokiem pomidorowym. Doprawić do smaku solą i pieprzem podawać z ryżem lub bagietką

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Shakshouka (Szakszuka) 147

łodygi selera naciowego 1 łyżeczka kuminu rzymskiego (nie mylić z kminkiem) 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku Ostra papryka/wg uznania sól pieprz troszkę tłuszczu natka pietruszki Do podania: ciepła bagietka PRZYGOTOWANIE: Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, dodajemy cebulę, po chwili czosnek (drobno posiekany lub przez praskę), w sezonie pomidory parzymy, obieramy ze skórki, drobno kroimy i na patelnię, zimą z puszki(...)pokrywką. Białka powinny być ścięte a żółtka półpłynne-wtedy jest idealnie (przynajmniej dla mnie, ale można mocniej wysmażyć żółtka).Całość obficie posypujemy natką pietruszki, u mnie, dodatkowo, kiełki. Kromki bagietki wkładamy do nagrzanego piekarnika na 2-3 minuty

Kopystką po garach
Niemiecki chleb żytni z ziarnami 240

Krótkie śledztwo wykazało, iż przepis zaczerpnięty z rosyjskojęzycznego blogu, a właściwie kanału filmowego Rus Brot na YouTubie, to chleb niemiecki, zwany też „Dreikornbrot”. Oczywiście na blogach

Grahamka, weka i kajzerka
Krewetki najprostsze 163

send', 'pageview'); Składniki: -op. mrożonych krewetek ( u mnie 10 sztuk ) -2 łyżki oliwy z oliwek -20 g masła czosnkowego ( masło + 2 ząbki czosnku + koperek lub pietruszka: zmiksować ) -bagietka do grzanek -mix sałat  -natka pietruszki -cytryna                                -sól Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić(...)chwilę patelnią, smażyć jeszcze ok. 2 minut.  Skropić kilkoma kroplami soku z cytryny, lekko posolić. Wyłożyć na ogrzany półmisek.  Posypać posiekaną pietruszką.  W tym czasie bagietkę pokroić na cienki kromki i podsmażać na  tej samej oliwie i maśle co krewetki. Gotowe grzanki układamy obok krewetek. Dodajemy sałatę skropioną cytryną i oliwą. Smacznego

Kulinarne przemyslenia

Proponowane wyszukiwania