bagietka - 3616 przepisów (strona:74/242)

Brustschetta 168

oliwek i solą, po latach przybrała formę grzanki z pomidorami i bazylią. My do połowy grzanek dodaliśmy również mozzarellę. Sprawdźcie nasz przepis 30 min 8 grzanek składniki: 1 bagietka 3 łyżki masła mały krzaczek świeżej bazylii 2 małe pomidory sól, pieprz 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 4 cienkie plasterki mozzarelli wykonanie: Pomidory sparzyć i obrać ze skórki(...)Bagietkę pokroić na grzanki szerokości około 2 – 2,5 cm. Czosnek obrać, jeden z ząbków przepuścić przez praskę i pomieszać z 3 łyżkami masła. Listki bazylii dokładnie poszatkować. Pomidory pokroić w kostkę, pozbywając się miąższu z pestkami. Do pomidorów dodać bazylię, sól, pieprz i oliwę z oliwek. Pomieszać wszystko. Grzanki posmarować masełkiem czosnkowym, nakładać na wierzch pomidory. Zapiekać

Ania i Marcin gotują
w typie bagietki smaczny chlebuś... 151

mąkę, i pozostałe składniki, hakiem robota wyrabiać z 12 minut, posypać ciut mąką i przykryć talerzem do wyrośnięcia ciasta ciasto na podsypanej mąką stolnicy krótko wyrobić i uformować chlebek-bagietkę, nożem maczanym w ciepłej wodzie ponacinać skośnie wzdłuż całej bagietki piekarnik nagrzxać na 220 C, grzanie góra/dół, chlebek położyć na ruszcie z papierem do pieczenia i piec około

W Mojej Kuchni Lubię
Bruschetta czyli grzanki inaczej 129

Szybka kolacja oraz idealna przekąska i przystawka. Składniki 1 bagietka (najlepiej lekko czerstwa) 4 pomidory 2-3 ząbki czosnku (ja miałam 2 duże) 1/2 słoika oliwek 1 duża kulka mozzarelli zioła prowansalskie sól świeżo zmielony pieprz oliwa Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę. Odciskamy z nadmiaru soku. Czosnek przeciskamy przez praskę (proponuje dodawać stopniowo po ząbku czosnku(...)drobną kosteczkę, wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Zioła przelewamy wrzątkiem. Doprawiamy pieprzem. Całość odstawiamy do lodówki na min 30 min żeby smaki się przegryzły. Piekarnik nagrzewamy na 180 stopni. Bagietkę kroimy w 2 cm plastry skrapiamy z obu stron oliwą i układamy na ruszcie do pieczenia. Pieczemy 5 min. Po tym czasie wyciągamy i nakładamy naszą mieszankę z pomidorów. W piekarniku

Piekielna Kuchnia Pati
Bruschetta z pomidorami, mozzarellą i prosciutto 240

znajdziecie to co potrzebne. Bruschetta sprawdzi się doskonale jako ciepła kolacja. Więc jeśli imprezowanie nie jest dla Was, nie potrzebujecie specjalnej okazji, by przygotować te pyszne zapiekanki. Składniki: 1 bagietka pszenna 1 kulka mozzarelli kilka pomidorków koktajlowych 3-4 plasterki prosciutto 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek Wykonanie : Bagietkę pokroić ukośnie na kromki. Ząbki czosnku rozetrzeć. Roztartym czosnkiem

kolorowotorcikowo
Sylwestrowe przekąski z pastą twarogową z łososiem 171

życzymy Wam i sobie :)  Szczęśliwego Nowego Roku kochani czytelnicy !!  Dorota i Magda :)  Sylwestrowe przekąski z pastą twarogową z łososiem SKŁADNIKI : 1 pół bagietka pełnoziarnista z ziarnami 1 puszka polędwicy z łososia w sosie włoskim 100 g twarogu pół tłustego 2 szczypty posiekanego kopru + do dekoracji pieprz czarny świeżo mielony cytryna do dekoracji  PRZYGOTOWANIE : Puszkę rybną(...)otwieramy, przekładamy do miseczki wraz z sosem i dokładnie  rozgniatamy dodając twaróg. Następnie dodajemy posiekany koper i doprawiamy  świeżo zmielonym pieprzem - mieszamy. Pół bagietkę kroimy w mini kanapeczki, nakładamy pastę. Dekorujemy kąskiem cytryny oraz świeżym koperkiem

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Minikanapki - ponadczasowe przękąski 221

życiu jedliście. Po pierwsze dlatego, że własnoręcznie wykonane, po drugie - były o wiele bogatsze od kanapek robionych na co dzień. Dziś proponuję malutkie kanapeczki na krakersach, pumperniklu, chlebie lub bagietce na szwedzki stół. Z niewielką ilością dodatków tak, by można je było łatwo chwycić w ręce i zjeść na 2-3 kęsy, nie brudząc się przy tym i nie martwiąc(...)coś spadnie na podłogę. Składniki (propozycje): pieczywo (chleb, bułki, bagietki, pumpernikiel) krakersy lub suche pieczywo liście cykorii belgijskiej (mogą być blatami kanapek dla gości, którzy muszą stosować dietę bezglutenową) sałata pomidorki koktajlowe rzodkiewki papryka żółta i czerwona ogórki konserwowe jajka ugotowane na twardo wędlina (np. szynka lub polędwica) cienkie kabanosy łosoś wędzony serek naturalny lub naturalny z dodatkami pasta

Weekendy w domu i ogrodzie
Przepisy sylwestrowe. Ponad 60 propozycji na Sylwestra! 1049

sardynek Tosty z patelni w ziarenkowo-ziołowej odsłonie z serem i szynką Zapiekanka chlebowa z boczkiem Zapiekane bułeczki z arabską nutą i wędzonym kurczakiem Zapiekanki z warzywami Zapiekana bagietka nadziana serem śródziemnomorskim z suszonymi pomidorami Ziołowo sos + szybka sałatka z serem i oliwkami Zapiekanki na bagietkach z kurczakiem, papryką, ogórkiem i pieczarkami Sałatki, surówki Domowa sałatka jarzynowa (tradycyjna sałatka warzywna

Słodkie okruszki
Śląski hot dog 136

Dlaczego śląski? Bo zamiast zwykłej parówki użyliśmy kiełbasy śląskiej. Wspaniale komponuje się z ketchupem wymieszanym z kapustą kiszoną.   Składniki 4 kiełbasy śląskie 4 krótkie bagietki 100 g kapusty kiszonej 100 k ketchupu   Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Kiełbasę nacinamy na krzyż i grillujemy z dwóch stron. Kapustę siekamy, odciskamy z nadmiaru soku i mieszamy(...)ketchupem. Bagietki wydrążamy, wlewamy sos, wkładamy usmażone kiełbasy. Całość przekładamy na grilla, by podpiec pieczywo na chrupko. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt

R'n'G Kitchen
Śląski hot dog 169

Dlaczego śląski? Bo zamiast zwykłej parówki użyliśmy kiełbasy śląskiej. Wspaniale komponuje się z ketchupem wymieszanym z kapustą kiszoną.   Składniki 4 kiełbasy śląskie 4 krótkie bagietki 100 g kapusty kiszonej 100 k ketchupu   Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Kiełbasę nacinamy na krzyż i grillujemy z dwóch stron. Kapustę siekamy, odciskamy z nadmiaru soku i mieszamy(...)ketchupem. Bagietki wydrążamy, wlewamy sos, wkładamy usmażone kiełbasy. Całość przekładamy na grilla, by podpiec pieczywo na chrupko. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt

R'n'G Kitchen
Prawdziwe Chrupiące Zapiekanki 4121

prawdę to nie grzyby tylko jakieś ścinki kapusty z przyprawą grzybową i do tego jakiś dziwny podejrzany ser... Czas na pyszne i chrupiące zapiekanki :) Składniki: 3 długie pszenne bagietki (kupuję w "wiejskiej" piekarni) ok. 100 g masła 200 g żółtego łagodnego sera ok 500 g pieczarek pieprz sól 1 cebula optymalnie maggi sos do wyboru Wykonanie: Robienie zapiekanek przebiega(...)masła. Gdy cebulka się zarumieni wrzucamy pieczarki i wszystko razem podsmażamy. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i w moim przypadku niewielką ilością przyprawą maggi. Ser ścieramy na tarce. Bułki bagietki przecinamy wzdłuż. Smarujemy masłem, rozkładamy pieczarkami i posypujemy solidnie dużą porcją żółtego sera. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 10-15 minut. Należy co jakiś czas sprawdzać zapiekanki czy już

W Moim Magicznym Domu
Deska serów - jak przygotować i jak podawać 228

jest ogromny, więc możną ją przygotować zgodnie z zasobnością naszego portfela. Do tego kilka pomidorów, orzechów włoskich, słoiczek oliwek, winogrona i uczta serowa gotowa :) Deskę serów serwujemy ze świeżą bagietką, pamiętając aby sery wyjąć z lodówki na około 1 godzinę przed podaniem. Na jedną osobę przeznaczamy po 30 - 50 gramów  każdego gatunku sera. Jeśli jakimś cudem po wizycie gości(...)rodzajów mleka (krowiego, koziego, owczego) Dodatki winogrona orzechy włoskie pomidorki koktajlowe suszone pomidory oliwki, kapary, figi daktyle (szczególnie do serów kozich) jabłka, gruszki żurawina listki bazylii masło  Pieczywo bagietka, inne białe pieczywo pszenne krakersy Przygotowanie Układając sery na desce trzeba pamiętać, aby pomiędzy poszczególnymi gatunkami serów zachować kilka centymetrów wolnej przestrzeni. W ten sposób unikniemy mieszania się aromatów poszczególnych

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Zupa porowo-cebulowa z serowymi grzankami 124

łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki masła 2 liście laurowe kilka ziarenek ziela ang. sól, pieprz, tymianek do smaku 1l bulionu warzywnego 10-15 dag sera żółtego 2 bagietki Pora pokroić na półplasterki, cebulę w piórka a czosnek drobno posiekać. W dużym rondlu rozgrzać masło i oliwę. Wrzucić warzywa i dusić pod przykryciem na małym ogniu aż będą miękkie(...)angielskie. Wlać bulion i gotować jeszcze ok 10 minut, doprawić do smaku solą, pieprzem i tymiankiem. Połowę zupy odlać i zmiksować blenderem na gładki krem. Wymieszać z pozostałą zupą. Bagietki pokroić skośnie na kromki, posypać startym serem i tymiankiem. Zapiekać do czasu aż ser się rozpuści. Ja układam grzanki na patelni z rozgrzaną odrobiną oliwy i przykrywam dużą przykrywką. Ogrzewam

Smakołyki Asi
Grzanki z rukolą, szynką, figą, gruszką i Lazurem 136

Grzanki będą pyszną propozycją na niebanalną kolację lub przyjęcie. Skusicie się? Składniki: długa razowa bagietka spora garść rukoli 100 g szynki prosciutto crudo trójkącik sera Lazur lub innego sera z niebieską pleśnią 3-4 figi 2 małe gruszki (mogą być gruszki w occie) sól i świeżo mielony pieprz oliwa lub masło Bagietkę pokroić w kromki grubości

Czerwień i błękit
Bruschetta z pomidorami i mozzarellą 130

Dzisiaj zapraszam na grzanki pachnące czosnkiem i oregano. Bruschetta z pomidorami i mozzarellą świetnie sprawdzi się jako przekąska na imprezkach. Często robię ją również na kolację.   Składniki: bagietka 3 pomidory 2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek pieprz do smaku sól do smaku płaska łyżeczka oregano płaska łyżeczka bazylii suszonej 6 listków  świeżej bazylii 1/2 opakowania mozzarelli(...)skórki, kroimy na małe kawałeczki i wkładamy do miski. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, oliwę, pieprz, sól, oregano, suszoną bazylię i porwane w rękach  listki bazylii. Całość mieszamy. Bagietkę kroimy na kromeczki, na wierz wykładamy przygotowany farsz pomidorowy. Każdą kromeczkę posypujemy mozzarellą. Tak przygotowane grzanki wkładamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy 5 minut w 200 stopniach. Podajemy od razu

Smak mojego domu
Krem z zielonego groszku z grzankami serowymi 115

czosnku 750 ml bulionu drobiowego (może być z kostki) 1 mała papryczka chilli 250 g śmietany kremówki (lub innej śmietanki UHT o mniejszej zawartości tłuszczu) sól pieprz Grzanki: 1 bagietka francuska masło (do posmarowania grzanek) ok. 50-80 g startego parmezanu Dodatkowo: posiekana natka pietruszki kwaśna śmietana (do ozdobienia) Wykonanie: W garnku podsmażamy na maśle drobno pokrojoną cebulkę oraz posiekany(...)gotujemy jeszcze kilka minut. Zupę dokładnie miksujemy blenderem na gładki krem. Wlewamy kremówkę (lub inną śmietanę) i gotujemy jeszcze ok. 2-3 minuty. Zupę doprawiamy solą i pieprzem. Bagietkę kroimy na ukośne kromki i posypujemy startym parmezanem. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na ok. 5 minut i pieczemy na złoty kolor. Krem z zielonego groszku podajemy z grzankami

MyCookBook.pl

Proponowane wyszukiwania