Schab z serem korycińskim dojrzałym aromatyzowany kwiatami czarnego bzu 248namoczoną w wodzie. Grillować z każdej strony po kilka minut.Arbuza i truskawki pokroić na mniejsze kawałki, wymieszać z sosem do sałatki, odstawić do lodówki na 20-30 min.Razową bagietkę pociąć na grube kromki, opiec z każdej strony, posmarować pesto z czosnku niedźwiedziego. Smacznego
SzczyptaSmaQ
Tiramisu pomidorowe z prosciutto 261Serka Kremowego Arla Apetina Pomidory i Bazylia,200 g śmietany 30%,200 g pomidorków koktajlowych,80 g prosciutto,1/2 drobno posiekanej chili,Pieprz Cayenne do smaku,½ pełnoziarnistej bagietki,1 ząbek czosnku,1 łyżka masła,1 łyżka soku z cytryny,2 łyżki suszonych pomidorów,zielenina do przybrania. Przygotowanie:Przygotować grzanki. Bagietkę przekroić wzdłuż na dwie połowy. Każdą nasmarować przeciętym
SzczyptaSmaQ
Chleb na zakwasie z pieczonym czosnkiem, wg Hamelmana 292Czosnek to jest to! W Egipcie czosnek był otaczany kultem. Z jego ząbków robiono naszyjniki, które zawieszano dzieciom, aby te nie miały robaków. Faraon Cheops nakazał
Grahamka, weka i kajzerka
Zapiekanka z brokułem, szynką i serem 270się z dzieciństwem kiedy Babcia taką serwowała mi na kolację :-) No może nie dosłownie taką, bo ja ją wiecznie modernizuję, ale baza jest taka sama, bardzo prosta.Składniki:Bagietka (około 30cm.)masło 1 łyżeczkaszynka 8 plasterkówser (około 70 g)brokuł kilka różyczeksos czosnkowy (z tego przepisu)sól, pieprz, ewentualnie zioła (np.prowansalskie)Wykonanie:Brokuła rozdzielamy na malutkie różyczki i gotujemy około(...)minut w lekko osolonej wodzie, następnie odcedzamy. Bagietkę przecinamy wzdłuż i każdą z części smarujemy masłem. Na to kładziemy plasterki szynki, na to ugotowanego brokuła i na samą górę posypujemy startym serem. Można posolić i doprawić pieprzem i ziołami. Wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 200 st.C góra-dół na około 7-10 minut sprawdzając cały czas
Anielska Kuchnia Ani
Mule w sosie śmietanowo-serowym 305świeżych muli20 g sera gorgonzola150 ml białego wytrawnego wina150 ml śmietany 30%sól, pieprz do smakukilka drobno posiekanych listków miętydwie ćwiartki cytryny (do podania)gorąca bagietka (do podania)SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy ser gorgonzola. Podlewamy winem i wrzucamy wyczyszczone małże.Przez chwilę odparowujemy wino, po czym przykrywamy patelnię i dusimy małże na małym ogniu.Gdy wszystkie skorupki muli(...)podlewamy małże śmietaną, przez chwilę gotujemy, aby zagęścić sos. Na koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem i odrobiną mięty.Małże podajemy w głębokich talerzach, z cząstką cytryny i ciepłą bagietką.Smacznego
W kuchni Katie
Bułki pszenne na zakwasie z dodatkiem mąki razowej 261Zaczyn:30 g zakwasu pszennego lub żytniego160 g mąki pszennej o dużej zawartości białka110 g letniej wodyZakwas rozpuść w wodzie, zagnieć z mąką na miękkie ciasto
Grahamka, weka i kajzerka
Chleb razowy żytni 80% 219Zaczyn 325 g:2 łyżki zakwasu żytniego125 g maki żytniej razowej150 g wodyCałość zagnieć i pozostaw do przefermentowania przez 14-16 godzin.Zaparka 200 g:100
Grahamka, weka i kajzerka
Zakwas pszenno-żytni z rodzynkami 215Inspiracją był przepis znaleziony na hiszpańskim blogu Las Recetas De Mama, zaintrygowało mnie połączenie naturalnej fermentacji mąki żytniej, pszennej, suszonych owoców i jogurtu naturalnego. Po dłuższym
Grahamka, weka i kajzerka
Tang Zhong (Water Roux) 219Co to jest Tang Zhong? Czasem nazywany water roux, lub tłumaczony bezpośrednio na roux de agua. Jest to metoda, czy też technika przygotowywania chleba, która wywodzi
Grahamka, weka i kajzerka
Chleb Hokkaido mleczny na Tang Zhongu 267Bardzo popularny w Japonii chlebek w stylu mlecznym tostowym. Przepis na dwa bochenki (w formach 20.5cm x 10.5cm x 9.5cm). Składniki:540
Grahamka, weka i kajzerka
Chleb razowy żytni 70% Detmolder 220Chleb z udziałem 70% mąki żytniej na 3-fazowym cieście zakwaszanym. Przepis bazuje recepturze opracowanej przez Jeffreya Hamelmana.Zaczyn I etap: 1 łyżeczka dojrzałego zakwasu żytniego8 g
Grahamka, weka i kajzerka