Chleb grecki Pan de Horiadaki

Chleb grecki Pan de Horiadaki

Zaczyn 130 g:20 g zakwasu pszennego (można użyć żytniego)70 g maki pszennej chlebowej40 g wodySkładniki zaczynu wymieszać i odstawić na 8-12 godzin w temperaturze pokojowej, aż potroi swoją objętość i opadnie.  Ciasto chlebowe 900 g:130 g zaczynu jw.440 g maki pszennej300 g wody10 g soli 15 g cukru1 łyżka oliwyW dniu wypieku wodę wymieszać z mąką i pozostawić na 20 minut.Zaczyn rozdrobnić i dodać do ciasta jw. Wyrabiać ok. 10 minut, aż ciasto będzie gładkie i lśniące, powoli dodawać cukier, sól i oliw...

Czytaj dalej na blogu Grahamka, weka i kajzerka

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.