przejdzie dobrze zapachem i smakiem. Pamiętajmy, że nie możemy smażyć krewetek zbyt długo, bo zrobią się suche i już nie będą takie smaczne. Podajemy w towarzystwie pokrojonej bagietki, na małych patelenkach, zatopione w oleju. MNIAM! Zbierzcie olej bagietką, jest pycha!Smacznego,Paulina
Gotowanie to kochanielubię bawić się smakami i wymyślać własne wersje tradycyjnych potraw i napojów. W pesto zakochałam się tak naprawdę dzięki małej włoskiej kawiarence, gdzie sos ten podawany był ze świeżą bagietką i serem Parmezan w małej miseczce. Jeśli kiedykolwiek będziecie w Corralejo, koniecznie odwiedźcie Bakery i spróbujcie ich przysmaków. W pewnym momencie przychodzenie tam na obiad stało się tradycją moją(...)penne lub tagliatelle, smakuje o niebo lepiej niż ze spaghetti. Jakie jest moje pesto? Właśnie takie, jakiego oczekiwałam - każdy kęs to eksplozja smaku. Takie, którego resztki wybiera się bagietką, aby nawet odrobina się nie zmarnowała. Takie, które wprawia domowników w niemy zachwyt. MOJE PESTO Składniki:dwie doniczki bazylii2 łyżki orzechów włoskich2 spore ząbki czosnku7 łyżek oliwy z oliwekser Corregio
Gotowanie to kochanieidealna sylwestrowa zakąska! Prosto, smacznie i efektownie!Jakie składniki wykorzystacie to zależy już od Was. Najważniejsze, że podczas ich jedzenia nie potrzeba mieć sztućców ani talerza. Wystarczy kromki pełnoziarnistej bagietki posmarować masłem lub majonezem, obłożyć plasterkiem sera np. liliput, złożonym na pół cienkim plastrem schabu lub szynki, udekorowany natką pietruszki i ćwiartką pomidora koktajlowego. Aby kanapeczka się nie rozpadła nabijamy(...)żeby wyciekł z nich sok. Fetę mieszamy z odrobiną jogurtu, ze świeżym, posiekanym szczypiorkiem i suszonymi ziołami. Tak przygotowanym nadzieniem faszerujemy pomidory. Pomidory faszerowane fetą będą doskonale smakować z bagietką lub czosnkowym pieczywem. Do takiego serka można podać krążki pumpernikla, chętni mogą sobie tym serkiem smarować chlebki.Ogórki faszerowane sałatką ryżową z tuńczykiemA deser w Sylwestra też musi być obowiązkowo
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięChleby robione z wykorzystaniem metody Tang Zhong mają dla mnie dwie ogromne zalety. Po pierwsze są niesamowicie miękkie i puszyste, delikatnie wilgotne i dłużej pozostają świeże
Grahamka, weka i kajzerkaPolworony to przede wszystkim hiszpańskie ciasteczka bożonarodzeniowe, ale również świetnie spisują się jako słodka przekąska na Sylwestra.Właściwe to przekąska dobra na każda okazję, bo kto
Grahamka, weka i kajzerkaPrzepisy na Sylwestra i KarnawałDzisiaj na blogu zbiór wszystkich przepisów, które mogą się pojawić na sylwestrowym stole. Znajdziecie tutaj dania na ciepło i na
Kulinarne przygody Gatitypomidorka i tak do wyczerpania składników. Szaszłyki grillujemy z każdej strony. Podajemy na trawce z rukoli i świeżej mięty. Całość skrapiamy jeszcze z sokiem z cytryny. Szaszłyki jemy z bagietką, którą możemy maczać w sosie w którym dusiły się krewetki. szaszłyki z krewetkami i ananasem
Bon Appetit Małgorzatyścieramy na tarce jarzynowej.2. Obrane cebule kroimy w kosteczkę.3. Na oleju obsmażamy cebule, następnie dodajemy pieczarki i dusimy, aż woda z pieczarek wyparuje. Doprawiamy solą i pieprzem.4. Bagietki przekrawamy wzdłuż, smarujemy pieczarkami i posypujemy tartym żółtym serem. Zapiekamy w piekarniku.5. Podajemy polane ketchupem.Smacznego
Kuchnia domowa Aniwięc jeżeli nie mamy chęci na grzanki - zjedzmy sam bób!składnikiok 200g bobu, ugotowany i obrany1 ząbek czosnkuchili w płatkachkilka listków miętysól1 kulka Mozarelli10 grzanek z bagietkiprzygotowaniePrzygotować grzanki. Pokrojoną bagietkę obsmażyć na maśle na patelni z dwóch stron, lub wstawić do piekarnika pod grill.Bób wrzucamy na patelnię, podlewamy oliwą, dodajemy posiekany czosnek, posiekaną miętę, chili, solimy, podgrzewamy, mieszając
Stare Garydwie podstawowe odmiany – niebieską Blue Stilton oraz białą, a także odmiany wzbogacane dodatkami smakowymi."składnikiser Stiltonjabłko, obrane i pokrojone w kawałkiPortobagietkaprzygotowanieBierzemy kawałek sera z kawałkiem jabłka, zagryzamy bagietką, popijamy Porto. Połączenie idealne.Smacznego
Stare GaryKolejny miesiąc spotykamy się przy wspólnym pieczeniu chleba. Tym razem Amber zaproponowała chleb z suszonymi owocami i orzechami, którego przepis pochodzi z książki Artisan Bread Jana
Grahamka, weka i kajzerkadodajemy krewetki i gotujemy jeszcze ok 10 - 15 minut. W tym czasie krewetki zmiękną, przyjmą smaki składników dania, a sos zgęstnieje i odparuje.Danie podajemy z ryżem lub świeżą, chrupiąca bagietką posypane kolendrą lub jeśli akurat nie macie jej w swojej kuchni, natką pietruszki.Smacznego
Taste Of My Dayjednej miseczce:) Możecie podać ją z chrupiącymi groszkami ptysiowymi (dostępne w każdym markecie, ja kupuję w Lidlu), ale świetnie nadaje się tu również opieczona na pataleni lub w tosterze bagietka bądź malutkie czosnkowe grzaneczki. Spróbujcie koniecznie, bardzo polecam!SKŁADNIKI NA BULION WARZYWNY:1-1,2 l wody2 średnie marchewki4 małe lub 2 średnie ziemniaki10 cm-owy kawałek pora2 cienkie gałązki(...)wymieszaj całość dokładnie łyżką.Dodaj gałkę muszkatolową, dosól i dopieprz do smaku. Zupę podawaj z groszkami ptysiowymi lub grzankami pokrojonym w kosteczkę albo ze zrumienioną na patelni bagietką. Gotowe! Smacznego
Słodko-Słony Świat IlonyPolworony, w wersji orzechowej, już piekłem. Teraz prezentuję wersję jednocześnie bardziej i mniej klasyczną. Bardziej klasyczna, bo z migdałami. Mniej klasyczna, bo z czekoladowe (tzn. z
Grahamka, weka i kajzerkaświeżo mielony pieprz do smaku- puszka pomidorów bez skóry (dla wersji w pomidorach)- 1 łyzeczka masła (nie trzeba)Dodatkowo:- grzanki czosnkowe (u nas świetnie sprawdziły się te bagietki)- natka pietruszki lub liście bazylii do posypania- chili, oregano lub tymianek (dowolnie)- nie trzebaMule umyć pod bieżącą wodą, zeskrobać narośla i oberwać bisiory, wyglądające jak broda. Uszkodzone muszle wyrzucić. Otwarte(...)całość pod przykryciem na dużym ogniu ok.6 minut aż się otworzą. Kilkakrotnie w tym czasie mieszamy nasze mule. Ja dodałam także trochę masła, dla jeszcze lepszego smaku.Podajemy z grzankami, bagietkami itp. Najlepiej smakują prosto z patelni. Można posypać pokrojonymi listkami bazylii, natką pietruszki, chili, oregano lub tymiankiem, co kto lubi, co komu bardziej odpowiada.Smacznego
Smaczne Zdrowe